پوشش‌های حفاظتی و آب بندی

کاشی کاری ضد اسید چیست و چگونه آن را اجرا کنیم؟

مراحل اجرای کاشی کاری ضد اسید

  • اختلاط مواد تشکیل دهنده ملات کاشی کاری ضد اسید

ابتدا اجزاء ملات با یکدیگر مطابق دستورالعمل‌های سازنده ملات با نسبت اختلاط معین، به طور کامل مخلوط می شوند. در صورتی که سطح بستر کار وسیع باشد، استفاده از همزن‌های مکانیکی توصیه می شود ولی باید اطمینان حاصل نمود که ملات مخصوص کاشی کاری ضد اسید دارای کلوخه نبوده و همگن است. عدم رعایت نسبت‌های اختلاط باعث پایین آمدن کارایی ملات شده و در ملات های رزینی باعث اختلال در فرآیند پلیمریزاسیون می شود و در پی آن پدیده انقباض و جمع شدگی رخ می‌دهد و پدیده انقباض ترک خوردگی را در آینده در پی دارد. در صورتی که نسبت جزء پر کننده به رزین بیش از حد باشد، ملات به دست آمده توانایی مرطوب نگه داشتن کاشی کاشی‌ها و آجرها را نداشته و چسبندگی کمتر می شود.

عموما ملات‌های دو جزئی مخصوص کاشی کاری ضد اسید را طوری بسته بندی می کنند که مخلوط کردن آنها بدون استفاده از ابزار نیز امکان پذیر باشند ولیکن در ملات های 3 جزئی استفاده از ابزار جهت مخلوط کردن اجزاء ملات ها ضروری است. معمولا سازندگان ملات‌ها نیز در مشخصات فنی خود، درصد‌های ترکیب وزنی را ارائه می دهند. تغییر بیش از 10 تا 15 درصد نسبت های تعیین شده نشان دهنده ایراد در اختلاط حداقل یکی از اجزاء می باشد زیرا این اختلاف بیشتر از بازه معمولی است.

 

پیشنهاد برای مطالعه

ملات ترمیم ضد اسید و کاربردهای آن در صنایع مختلف

  • درجه حرارت محیط برای اجرای کاشی کاری ضد اسید

رفتار ملات‌ها بستگی زیادی به درجه حرارت دارد. هنگامی که دما بالا می رود، چسبندگی محلول های سیلیکاتی و به خصوص جزء رزین‌ افت می‌کند در نتیجه برای درست کردن ملات مناسب جهت اجرا، نیاز به پودر پر کننده بیشتری خواهد بود. در ملات‌های دو جزئی که هاردنر رزین و یا محلول سیلیکاتی آن ها در داخل فیلر (پودر) می باشد، در صورت اضافه کردن فیلر بیش از حد معین به رزین و یا محلول با دمای بالا و چسبندگی پایین، مقدار هاردنر افزایش یافته و در نتیجه سرعت واکنش به طور غیر قابل کنترل زیاد می گردد. این امر باعث سفت شدن سریع ملات کاشی کاری ضد اسید و در نهایت اثرات نامطلوب حین اجرا می گردد.
توصیه می گردد در کارگاه ها و سایت ها، اجزاء ملات در مکان های خنک نگهداری شده و نیز این اجزاء در محیط های خنک مخلوط شوند. همچنین پیشنهاد می گردد به منظور اجتناب از اتلاف مواد، در هر مرحله ملات کمتری درست شود. در صورتی که دمای کارگاهی پایین تر از حد مورد نیاز باشد اجزاء ملات کاشی کاری ضد اسید و آجر کاری می بایست قبل از اجرا گرم شوند.
بهترین شرایط دمایی برای کار کردن با ملات‌ها بین 20 تا 25 درجه سانتی گراد می باشد. حداقل درجه حرارت برای اجرا بستگی به نوع ملات دارد زیرا ملات های ضد اسید مورد استفاده در سرامیک لاینینگ متفاوت هستند و عموما در دستورالعمل‌های سازنده ملات مشخص می گردد.
در زمان اجرای کاشی کاری و یا آجر کاری با استفاده از ملات‌های سیلیکاتی، دمای محیط نباید کمتر از 10 درجه سانتی گراد باشد. در صورتی که در زمستان از ملات های فوق استفاده گردد، اقدامات لازم جهت گرم کردن محیط در زمان اجرا و نیز تا دو روز پس از اجرا می‌بایست انجام شود.

  • عمر بهره وری ملات مخصوص کاشی کاری ضد اسید

عمر بهره وری برای استفاده از یک ملات بسیار مهم می باشد، در مشخصات فنی هر ملات که توسط سازنده ارائه می شود، این زمان مشخص شده است. در صورت اتمام این زمان دیگر از ملات فوق نمی توان برای اجرای کاشی کاری ضد اسید استفاده کرد. اضافه کردن مایع به ملات تقریبا سفت شده اکیدا ممنوع می باشد. عمر بهره وری نیز بستگی به دمای محیط کار خواهد داشت.

  • بندکشی ملات مخصوص کاشی کاری ضد اسید

به هنگام اجرای کاشی کاری ضد اسید، آجرها و کاشی‌ها باید کاملا خشک باشند. قبل از شروع کار، دستورها، ضخامت ملات نصب و فواصل بندکشی می بایست مشخص گردد.
بندکشی را می توان هم با روش سنتی انجام داد و هم با استفاده از دستگاه های تزریق با فشار (گان). استفاده از روش های دوغابی در زمانی که ملات رقیق می باشد نیز مرسوم بوده ولیکن روش مطمئنی نیست.

  • ضریب انبساط بین کاشی‌ کاری ضد اسید

در صورتی که سطوح کاشی کاری شده وسیع باشد، می بایست برخی از بندها تا مدتی با ملات پر نگردد و یا با ماسه به طور موقتی پر شود و دلیل آن هم اختلاف ضریب انبساط بین کاشی‌ها و سازه‌های اصلی و نیز تاثیرات حرارتی، انقباض بتن و یا ملات می باشد.

  • تمیز کردن سطح برای اجرای ملات مخصوص کاشی کاری ضد اسید

ملات‌هایی که بر روی کاشی‌ کاری ضد اسید پاشیده شده‌اند قبل از خشک شدن می بایست پاک شوند. به منظور تمیز نگه داشتن کاشی‌ها استفاده از مواد چرب بر روی کاشی (واکس) و یا استفاده از چسب متداول است. برای آشنایی با نحوه اجرای سرامیک و کاشی کاری ضد اسید مطالعه مقاله “سرامیک لاینینگ چیست؟ کاربردها و مزایای آن در صنایع مختلف” را پیشنهاد می کنیم.

نگهداری بعد از اجرای کاشی کاری ضد اسید

در صورت استفاده از ملات های سیلیکاتی پس از سخت شدن و خشک شدن ملات می‌بایست بندها در 2 تا 3 مرحله در فواصل زمانی چند ساعته با اسید سولفوریک (الکلی)، اسیدشویی شود. در برخی از ملات‌های سیلیکاتی می توان از اسیدشویی صرف نظر کرد. مخازن یا تاسیساتی که آجرکاری داخل آن ها با ملات های سیلیکاتی انجام شده است، باید هنگام اولین استفاده، با مواد اسیدی پر شده و فقط با اسید راه اندازی شوند. اکثر ملات‌های رزینی پس از سخت شدن در دمای معمولی از مقاومت شیمیایی خوبی برخوردارند. با این وجود در برخی از آنها توصیه می شود تا عملیات گرمادهی انجام شود. گرمادهی باید پس از 3 روز از اتمام لاینینگ صورت پذیرد.
در داخل مخازن گرمادهی با استفاده از هوای گرم به همراه آب و یا اسید انجام شده و بر روی سطوح کف این کار با استفاده از هوای گرمی که بین سطح کاشی کاری شده و ورق هایی که کمی بالاتر از سطح قرار گرفته اند، انجام می شود.

احتیاط های ایمنی در خصوص کاشی کاری ضد اسید

به دلیل قلیایی بودن محلول های سیلیکاتی، به هنگام کار با ملات های سیلیکاتی باید دقت نمود تا از تماس با چشم و لایه های مخاطی جلوگیری شود زیرا باعث سوختگی می گردند.
کلیه ملات‌های رزینی سنتزی به هنگام واکنش و سخت شدن بخاراتی متصاعد می کنند که کم و بیش سمی هستند. در محل های مورد استفاده از این ملات‌ها می بایست تهویه هوا به طور دائم انجام شود. به خصوص در زمان کار در داخل مخازن بسته. به دلیل سنگین تر بودن این بخارات از هوا باید آنها را از پایین به بیرون از محوطه بسته کاشی کاری ضد اسید هدایت نمود. در حالی که هوای تازه باید از بالا هدایت شود. تا حد امکان اجرا درخلاف جهت جریان هوا انجام شود. اشخاصی که از ناراحتی‌های تنفسی، حساسیت‌ها و غیره رنج می‌برند نمی‌بایست با ملات‌های رزینی سینتتیک در مخازن بسته کار کنند.
تماس با رزین‌ها و یا پودرهای مورد استفاده در ملات‌های مخصوص کاشی کاری ضد اسید می تواند باعث ایجاد خارش در پوست شود. در دراز مدت این خارش ها تبدیل به حساسیت‌های پوستی می‌گردد.
قبل از شروع کار دست ها و ساعدها باید کاملا شسته و یکی از کرم های محافظ پوست موجود در بازار بر روی پوست مالیده شود. در طی کار با ملات های رزینی می بایست از دستکش های محافظ استفاده شود.
همچنین پس از اتمام کار، پوست باید با یک پاک کننده بر پایه صابون تمیز شود. برای اینکار نباید از سودا یا حلال ها استفاده کرد. خمیرهای تمیزکننده برای پاک کردن ملات در حین سخت شدن که اشتباها اجرا شده است مناسب می باشد.
گفتن این نکته خالی از لطف نیست که کاشی کاری ضد اسید با اینکه به عنوان یک پوشش با مقاومت و قابلیت بالا معرفی می گردد ولیکن دارای ضعف بزرگی بوده که همان انتقال مواد خورنده به سطح زیر کار به دلیل وجود تخلخل در آجرها و کاشی‌ها و نیز ملات‌ها می باشد.

پیشنهاد برای مطالعه

ویژگی های کاشی سرامیکی ضد اسید

5/5 - (2 امتیاز)
به اشتراک بگذارید:
اشکان محمدی

Recent Posts

همه چیز درباره عایق رطوبتی دیوار؛ از انواع تا مزایا و روش‌های اجرا

چرا عایق رطوبتی دیوار مهم است؟ نکاتی برای جلوگیری از نفوذ رطوبت اهمیت استفاده از…

2 ماه ago

عایق ساختمان چیست؟

عایق ساختمانی چیست و چرا اهمیت دارد؟ عایق ساختمانی مجموعه‌ای از مواد و روش‌هاست که…

2 ماه ago

قیمت عایق کاری ساختمان چقدر است؟ عوامل مؤثر بر هزینه‌ها و نکات مهم

تعرفه عایق‌سازی ساختمان: هزینه‌ها را بشناسید و صرفه‌جویی کنید! عایق کاری ساختمان به‌عنوان راهکاری برای…

2 ماه ago

آب بندی فشار منفی چیست؟

چگونه از نفوذ آب در شرایط فشار بالا جلوگیری کنیم؟ فشارهای وارده به ساختمان که…

3 ماه ago

آب بندی فشار مثبت چیست؟

آب بندی فشار مثبت بتن چیست؟ آب‌بندی بتن به مجموعه اقداماتی اطلاق می‌شود که با…

3 ماه ago

رفع ممنوعیت وال مش در ساختمان + دستورالعمل شهریور 1403

وال مش چیست و چرا به صنعت ساخت و ساز معرفی شد؟ اولین دلیل روی…

3 ماه ago