پوشش‌های حفاظتی و آب بندی

آجر نسوز چیست؟ (انواع، ویژگی ها و کاربردهای آن)

یکی از انواع مصالح ساختمانی که در سال های اخیر بسیار مورد طرفدار قرار گرفته است، آجر نسوز است. این آجرها مقاومت بالایی در برابر حرارت دارند و می توانند به دلیل داشتن ساختار متراکم، در برابر ضربه و فشار نیز مقاوم باشند. طول عمر مفید این آجرها به دلیل ساختار خاص آن ها بسیار بالا است. آجرهای نسوز فقط برای ساختمان ها مورد استفاده قرار نمی گیرند؛ بلکه می توان آن ها را برای ساخت کوره های مختلف در صنایع متفاوت مورد استفاده قرار داد.

آجر نسوز چیست؟

آجر نسوز یکی از انواع مصالح ساختمانی است که با تکنولوژی های جدید و ترکیبات خاص تولید شده است. این آجرها مقاومت بالایی در برابر حرارت دارند و به راحتی می توانند جایگزین آجرهای معمولی موجود در بازار شوند. بسته به نحوه پخت این آجرها، میزان مقاومت آن ها در برابر حرارت متفاوت است. ولی در اکثر مدل های این محصولات می توان شاهد مقاومت بالای آن ها در برابر دمای بیش از 1500 درجه سانتی گراد بود.

آجر نسوز از مهمترین کاربردهای جرم نسوز

جرم نسوز به واسطه داشتن خصوصیات خاص و ترکیباتی که در برابر حرارت مقاوم هستند، می تواند برای صنایع مختلف مورد استفاده قرار گیرد. جرم های نسوز خود دارای تنوع زیادی هستند و می توانند با ساختارهای مختلفی مورد استفاده قرار گیرند. آجر نسوز یکی از کاربردترین جرم نسوز بوده که می تواند با ساختار خاص و شکل مناسب خودش، برای صنایع مختلف مورد استفاده قرار گیرد.

مواد تشکیل دهنده آجر نسوز کدام است؟

تنوع در آجر نسوز بسیار زیاد بوده و هر کدام دارای ترکیبات خاصی نیز می باشند. اصلی ترین ماده تشکیل دهنده این آجرها، خاک نسوز است. خاک نسوز یک نوع خاک مقاوم به حرارت است که از مواد خاصی به نام مواد سیلیس و آلومینا تشکیل شده است. ترکیبات اضافه دیگری نیز در این آجرها به کار رفته اند که از جمله آن ها می توان به تیتانیوم، فریک اسید، اکسیدهای فلزی و … اشاره کرد.

مهمترین کاربرد آجر نسوز کدام است؟

ساختار مناسب آجر نسوز، متراکم و کم تخلخل بودن و همچنین ساختار مقاوم این آجر، می تواند طول عمر آن را افزایش دهد. به طوری که برای هر صنایع و کاربردی که نیاز به استفاده از مصالح مقاوم باشد، می توان از این نوع آجر استفاده کرد. محدودیت خاصی برای استفاده از آجرهای نسوز در صنایع مختلف وجود ندارد. می توان این آجرها را در امر ساختمان سازی به عنوان دیوارپوش نما و یا کفپوش مورد استفاده قرار داد. همچنین، کاربردهای این آجرها در صنایع مختلفی مانند ذوب آهن و فولاد که با گرما و حرارت های بالا سر و کار دارند، بسیار زیاد است.

پیشنهاد برای مطالعه

دیرگداز چیست؟

مزایا و معایب آجر نسوز چیست؟

آجرهای نسوز می توانند مقاومت بالایی در برابر حرارت از خودشان نشان دهند و این موضوع عمر مفید آن ها را افزایش می دهد. ماهیت شیمیایی این آجرها بسته به ترکیبات آن ها متفاوت است؛ اما در اکثر موارد آن ها می توانند در برابر مواد شیمیایی مقاومت خوبی داشته باشند. بنابراین، از جمله مزایای این آجرهای نسوز می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • نصب ساده و راحت
  • مقاوم در برابر حرارت و گرما
  • عایق گرما و سرما در ساختمان
  • تولید شده با ترکیبات ضد شوره
  • عدم آلوده کردن محیط زیست
  • دارای طول عمر بسیار بالا
  • امکان سفارش در رنگ بندی ها و اندازه های مختلف
  • مقاوم در برابر آتش سوزی
  • جذب آب بسیار کم به دلیل تخلخل پایین

موارد ذکر شده از جمله مزایای آجرهای نسوز برای استفاده در ساختمان ها و صنایع مختلف بودند. اما به غیر از موارد باید به معایب این محصولات نیز توجه داشت. یکی از معایب این آجرها، وزن نسبتا بالای آن ها است. دلیل این موضوع هم درصد تخلخل پایین آجرهای نسوز و متراکم بودن آن است. با توجه به تکنولوژی های جدید، بسیاری از آجرهای نسوز تولیدی دارای وزن نسبتا ایده آلی هستند. در نهایت شاید بتوانید یکی از ایرادات دیگر این آجرها را در قیمت آن ها دانست. به طوری که قیمت آجرهای نسوز نسبت به آجرهای معمولی بالاتر است.

پیشنهاد برای مطالعه

سیمان نسوز چیست؟

آجر نسوز چگونه تولید می شود؟

به منظور ساخت آجر نسوز، ابتدا باید مواد اولیه به طور کامل آسیب شوند و مانند یک خاک نرم مورد استفاده قرار گیرند. این خاک نرم وارد کوره با درجه حرارت مناسب شده و می تواند پس از قالب گیری و متراکم شدن، در کوره پخت نصب شود. در فرآیند پخت، آجرهای نسوز رطوبت خودشان را از دست می دهند. چرا که دمای پخت برای آن ها حداقل 1500 درجه سانتی گراد می باشد. در نهایت پس از گذشت 3 روز، می توان آجرها را از کوره ها خارج کرد و پس از انجام مراحل خنک سازی، مراحل بسته بندی را برای توزیع این آجرها انجام داد.

انواع آجر نسوز کدام است؟

آجرهای نسوز بسته به ترکیباتی که دارند، به انواع مختلفی تقسیم بندی می شوند که هر کدام خصوصیات خاص خودشان را خواهند داشت. انتخاب یکی از بهترین آجرهای نسوز بر اساس ویژگی های فنی و فیزیکی از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. از این رو در ادامه به انواع این آجرها و کاربردهای آن اشاره می کنیم.

  • آجر نسوز شاموتی
    پرمصرف ترین آجرهای نسوز موجود در بازار، آجر نسوز شاموتی هستند. این آجرها مقاومت بالایی در برابر شرایط مختلف دارند؛ اما مقاومت آن ها نسبت به برخی از آجرهای نسوز پایین تر است. با این حال قیمت مناسب این آجرها، آن ها را به انتخابی به صرفه برای پروژه های ساختمانی تبدیل کرده است.
  • آجر نسوز ویژه
    آجر نسوز ویژه، خود در سه دسته مختلف اکسید کروم کوروندوم، زیرکونیوم و اکسید کروم قرار می گیرد. این آجرها بیشتر در صنایع مختلف مورد استفاده قرار می گیرند. یکی از کاربردهای اصلی این آجرها، ساخت کوره های ذوب آهن است. اما می توان از این آجرها برای صنایع دیگر از جمله ذوب آلومینیوم، کوره های مخزن شیشه مذاب، راکتورهای اتمی و … استفاده کرد.
  • آجر نسوز آلومینی
    آجر نسوز آلومینی که از ترکیب آلومینا با متریال های مختلف دیگر ساخته شده است که می توانند در برابر گرما و مواد قلیایی مقاومت خوبی از خود نشان دهند. این آجرها بیشتر برای ساخت جداره درونی در کوره های سیمان و شیشه، کوره های ذوب در صنایع فولاد و … مورد استفاده قرار می گیرند.
  • آجر نسوز سيليسی
    آجرهای نسوز سیلیسی دارای اکسید سیلیسیوم به اندازه 93 درصد از حجم خود هستند. این آجرها بسیار دیرگداز هستند و به عنوان آجرهای نسوز اسیدی شناخته می شوند که می توانند تا دمای 1700 درجه سانتی گراد را تحمل کنند. این آجرها در برابر گرد و غبار و دوده ها مقاومت بالایی دارند؛ اما نمی توانند در برابر شرایط قلیایی از خود مقاومت خوبی نشان دهند.
  • آجر نسوز قلیایی
    آجر نسوز قلیایی دارای یک ترکیب خاص به نام منیزیت است که می تواند مقاومت بالایی در برابر دمای بالا و مواد شیمیایی داشته باشد. این آجرها از اکسیدهای غیر اسیدی ساخته می شوند و در فولاد و ساخت کوره ها در صنایع مختلف بسیار پرکاربرد هستند.
  • آجر نسوز سمیرم
    آجر نسوز سمیرم، یکی از انواع آجرهای نسوز موجود در بازار است که به دلیل ساخته شدن با خاک سمیرم اصفهان با این نام شناخته می شود. این آجرهای نسوز مقاومت بسیار بالایی دارند و در دو نوع کوره و نما ساخته می شوند.

راهنمای انتخاب آجر نسوز برای انواع مناطق آب و هوایی

تنوع در آجرهای نسوز بسته به ترکیبات موجود در آن، زیاد است. با توجه به اینکه مقاومت هر یک از این آجرها در شرایط مختلف آب و هوایی با هم متفاوت است، توصیه می شود که حتما آن ها بر اساس منطقه آب و هوایی مناسب تهیه شوند. در ادامه نحوه انتخاب بهترین آجر نسوز برای انواع مناطق آب و هوایی را به شما توضیح می دهیم.

  • آجرهای نسوز مناسب مناطق گرم و خشک
    تابش مستقیم آفتاب در تابستان، باعث بالا رفتن دمای آجر نسوز استفاده شده در نما می شود. از این رو باید از آجرهایی در این مناطق استفاده کرد که ظرفیت حرارتی بسیار بالایی دارند. این آجرها می توانند اختلاف زیاد میان دمای شب و روز را تحمل کنند، بدون اینکه هیچ آسیبی در آن ها به وجود بیاید.
  • آجرهای نسوز مناسب مناطق گرم و مرطوب
    در مناطق مرطوب، معمولا دما معتدل تر بوده و اختلافی که میان دمای شب و روز وجود دارد، کمتر است. آجرهای نسوزی که برای این مناطق مورد استفاده قرار می گیرند، باید ظرفیت حرارتی کمی داشته باشند. معمولا توصیه می شود که در این مناطق از آجرهای نسوز با رنگ روشن تر استفاده شود.
  • آجرهای نسوز مناسب مناطق سرد و کوهستانی
    در مناطق سرد و کوهستانی، روزهای یخبندان و سرد بسیار زیاد است. در روزهای سرد زمستان، ممکن است دمای هوا به منفی 20 درجه سانتی گراد نیز برسد. از این رو آجرهایی که در این مناطق استفاده می شوند، باید رنگ تیره داشته باشند. این آجرها می توانند با جذب هوای گرم در طول روز در زمستان، به گرم شدن ساختمان کمک کنند.
  • آجرهای نسوز در مناطق معتدل و مرطوب
    آجرهای نسوزی که در مناطق معتدل و مرطوب مورد استفاده قرار می گیرند، باید مقاومت بالایی در برابر رطوبت داشته باشند. بهتر است که آجرهای استفاده شده در این مناطق دارای ضخامت کمی باشند. چرا که ضخامت بیش از حد آن ها می تواند باعث افزایش گرما در فضای داخلی خانه شود. ظرفیت حرارتی این آجرهای نسوز نیز می تواند کم در نظر گرفته شود.

آجرهای نسوز بی شکل چیست؟

آجرهای نسوز بی شکل در واقع دارای متریال های آجر نسوز هستند که فرآیند شکل دهی و پخت آن ها حذف می شود. به همین خاطر آن ها مانند یک ماده اولیه به شرکت ها و مجموعه های مختلف ارائه می شوند. این آجرها نیازی به مرحله پخت ندارند و می توانند برای کاهش قیمت تولید و صرفه جویی در فرآیند ساخت مورد استفاده قرار گیرند.

آجرهای نسوز شکل داده شده چیست؟

اکثر آجرهای نسوزی که در بازار وجود دارند، به صورت شکل داده شده هستند. در واقع این آجرها با مواد اولیه خاصی ساخته شده اند که مقاومت بالایی در برابر حرارت دارند و شکل و فرم آن ها نیز در کوره تثبیت شده است. به طوری که می توانید آجرهای نسوز را برای ساخت سازه های مختلف مورد استفاده قرار دهید.

فرق آجر معمولی و آجر نسوز در چیست؟

آجرهای معمولی همانطور که از نامشان مشخص است، مقاومت بالایی در برابر حرارت ندارند و درصد تخلخل آن ها نیز بسیار بالا است. ترکیبات آجر نسوز و معمولی با هم متفاوت است. به طوری که در آجرهای نسوز از ترکیب سیلیس، آلومینیا، تیتانیوم و اکسیدهای فلزی استفاده می شود. ولی برای ساخت آجرهای معمولا از آهک و اکسید آهن نیز استفاده خواهد شد. تنوع رنگ در آجر نسوز بسیار زیاد است. علاوه بر این آجرهای نسوز دارای ظاهر مستطیلی شکل هستند و لبه های تیزی نیز دارند. این در حالی است که ساختار آجرهای معمولی مانند آجرهای نسوز دقیق و زیبا نیست. در نهایت آجرهای نسوز عایق خوبی در برابر حرارت هستند؛ اما آجرهای معمولی نمی توانند به عنوان یک عایق خوب مورد استفاده قرار گیرند. عایق گرمایی است اما آجر معمولی رسانایی بالایی در انتقال حرارت دارد.

استفاده از آجر نسوز در پوشش کف ساختمان

اگرچه استفاده از آجر نسوز در نمای ساختمان، شهرت بیشتری دارد؛ اما این بدین معنی نیست که نمی توان این آجرها را برای کف ساختمان نیز مورد استفاده قرار داد. آجرهای نسوز به واسطه داشتن خصوصیات عالی و ویژگی های فنی، می توانند به عنوان پوشش کف ساختمان مورد استفاده قرار گیرند. این آجرها علاوه بر اینکه مقاومت بالایی در برابر حرارت دارند و به عنوان یک کفپوش ضد حریق شناخته می شوند، در برابر ضربه و فشارهای زیاد نیز بسیار مقاوم هستند. این آجرها می توانند مقاومت خوبی در برابر رطوبت از خود نشان دهند. از این رو نظافت آن ها بسیار ساده است.

نگرش های نوین در نمای ساختمان با استفاده از آجر نسوز

نمای ساختمان همواره در معرض باد، باران، رطوبت و آفتاب است. نماسازی ساختمان با متریال هایی که مقاومت بالا در برابر شرایط ذکر شده دارند، از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. طراحی نمای ساختمان با آجر نسوز، می تواند مزایای زیادی را به همراه داشته باشد. چرا که این آجرها، مقاومت بالایی در برابر رطوبت، باد، باران و آفتاب دارند. آن ها علاوه بر اینکه می توانند در برابر حرارت مقاوم باشند، به دلیل ساختار متراکم خودشان طول عمر بسیار بالایی نیز دارند. از این رو می توان آن ها برای نماسازی ساختمان با طول عمر بالا مورد استفاده قرار داد.

آجرهای نسوز به واسطه داشتن خصوصیات خاص و کاربردهای متنوع، توانسته اند به یکی از بهترین مصالح ساختمانی تبدیل شوند. به طوری که در حال حاضر، در روش های جدید نماسازی ساختمان از آجرهای نسوز استفاده می شود. آجرهایی که بسیار مقاوم هستند و می توانند برای نسل های جدید نیز ماندگار باشند. نگرش های نوین در نمای ساختمان با کمک آجرهای نسوز، بیشتر مربوط به ویژگی های ساختاری و مقاومت این آجرها است. در واقع آجرهای نسوز می توانند به واسطه داشتن خصوصیات عالی، برای نماسازی ساختمان به بهترین شکل استفاده شوند. همچنین، امکان ایجاد ترکیب رنگ های مختلف در این آجرها و شکل دهی به آن ها وجود دارد. از این رو این آجرها، امکان ایده پردازی برای نماسازی ساختمان ها را به بهترین شکل ممکن به وجود آورده اند.

نکاتی که هنگام خرید آجر نسوز باید رعایت کنید

خرید آجر نسوز برای استفاده در نمای ساختمان و یا ساخت کوره های خاص در صنایع مختلف، می تواند مزایای زیادی را به همراه داشته باشد. این آجرها دارای تنوع زیادی هستند و حتی ترکیبات به کار رفته در آن ها می تواند متفاوت باشد. انتخاب یک آجر نسوز باکیفیت، از یک جهت می تواند به شما این امکان را بدهد تا بتوانید تا سالیان سال از این آجر استفاده کنید. از جهت دیگر زیبایی یک فضا را نیز چندین برابر می کند. نکات مهمی وجود دارند که باید هنگام خرید آجرهای نسوز به آن ها توجه داشته باشید که در ادامه به آن ها اشاره می کنیم:

  • ترکیبات موجود در آجرهای نسوز، عامل اصلی ایجاد تنوع در ساختار و ویژگی های فنی این آجرها هستند. از این رو در هنگام خرید به متناسب بودن این ترکیبات با نیاز خود توجه داشته باشید.
  • کاربرد آجرهای نسوز را در ساختمان مشخص کنید و بر اساس آن اقدام به خرید این آجرها نمایید.
  • رنگ آجرهای نسوز تاثیر زیادی روی انتقال حرارت توسط آن ها دارد. از این رو بر اساس منطقه آب و هوایی خود، آجرهای نسوز را با رنگ مناسب سفارش دهید.
  • ظرفیت حرارتی هر یک از آجرهای نسوز با هم متفاوت است که باید بر اساس شرایط آب و هوایی منطقه، بهترین آجر با ظرفیت حرارتی مناسب را سفارش دهید.
  • آجرهای نسوزی که قرار است برای ساخت کوره مورد استفاده قرار گیرند، باید مقاومت بالایی در برابر درجه حرارت های بالا داشته باشند.
  • حتما از یک فروشگاه معتبر اقدام به خرید انواع آجر نسوز کنید تا خیالتان از بابت کیفیت و خصوصیات فنی این آجرها راحت باشد.

قیمت آجر نسوز چقدر است؟

آجرهای نسوز یکی از انواع مصالح ساختمانی خاص هستند. وجود ترکیبات نسوز در این آجرها، مقاومت آن ها را بالا برده و همچنین باعث افزایش قیمت آن ها نسبت به آجرهای معمولی شده است. البته عوامل بسیار متنوعی وجود دارند که بر روی قیمت این آجرها تاثیر می گذارند که در ادامه مقاله به آن ها اشاره می کنیم.

  • نوع آجر نسوز
    نوع آجر نسوز، ترکیبات به کار رفته در آن و همچنین تکنولوژی های تولید می توانند روی قیمت آن تاثیرگذار باشند. شما می توانید برای استعلام قیمت این آجرهای نسوز، به فروشگاه های فروش آن ها مراجعه نمایید.
  • ابعاد و اندازه آجر نسوز
    ابعاد و اندازه آجر نسوز، عامل اصلی برای تغییر قیمت است. بدیهی است که هر چقدر ابعاد و اندازه این آجرها بزرگ تر باشد، قیمت آن ها نیز بالاتر می رود. چرا که میزان مصالح نسوز بیشتری برای ساخت آن ها به کار رفته است.
  • کیفیت آجر نسوز
    کیفیت و استحکام آجرهای نسوز تاثیر بسیار زیادی روی ماندگاری و قیمت آن ها دارد. هر چقدر کیفیت آجرهای نسوز بیشتر باشد، قیمت آن ها نیز بالاتر می رود. این کیفیت بر روی طول عمر و ماندگاری آجرهای نسوز موثر است. از این رو توصیه می شود که حتما با توجه به کیفیت این آجرها و بدون توجه به قیمت، آن ها را خریداری کنید.
  • ناحیه تولید آجر نسوز
    هزینه های تولید و توزیع آجرهای نسوز در مناطق مختلف با هم متفاوت است. به طور مثال، ممکن است آجرهای نسوزی که در شهر سمیرم تولید شده اند، با قیمت مناسب تر در همان شهر به فروش بروند؛ اما به دلیل افزایش واسطه ها، قیمت خرید آن ها در شهرهای دیگر مانند تهران افزایش پیدا می کند.
  • بازار عرضه و تقاضا آجر نسوز
    یکی از عوامل موثر بر روی قیمت آجر نسوز، بازار عرضه و تقاضا است. به طور کلی، هر چقدر بازار تقاضا داغ تر باشد، ولی امکان عرضه محصولات مطابق با تقاضای بازار وجود نداشته باشد؛ قیمت افزایش پیدا خواهد کرد. از این رو اگر تقاضای مردم برای خرید آجرهای نسوز افزایش پیدا کند و تولید کنندگان قادر به تامین این محصولات نباشند، قیمت این محصولات بسیار بالا خواهد رفت.

 

5/5 - (1 امتیاز)
به اشتراک بگذارید:
Admin

Recent Posts

همه چیز درباره عایق رطوبتی دیوار؛ از انواع تا مزایا و روش‌های اجرا

چرا عایق رطوبتی دیوار مهم است؟ نکاتی برای جلوگیری از نفوذ رطوبت اهمیت استفاده از…

2 ماه ago

عایق ساختمان چیست؟

عایق ساختمانی چیست و چرا اهمیت دارد؟ عایق ساختمانی مجموعه‌ای از مواد و روش‌هاست که…

2 ماه ago

قیمت عایق کاری ساختمان چقدر است؟ عوامل مؤثر بر هزینه‌ها و نکات مهم

تعرفه عایق‌سازی ساختمان: هزینه‌ها را بشناسید و صرفه‌جویی کنید! عایق کاری ساختمان به‌عنوان راهکاری برای…

2 ماه ago

آب بندی فشار منفی چیست؟

چگونه از نفوذ آب در شرایط فشار بالا جلوگیری کنیم؟ فشارهای وارده به ساختمان که…

3 ماه ago

آب بندی فشار مثبت چیست؟

آب بندی فشار مثبت بتن چیست؟ آب‌بندی بتن به مجموعه اقداماتی اطلاق می‌شود که با…

3 ماه ago

رفع ممنوعیت وال مش در ساختمان + دستورالعمل شهریور 1403

وال مش چیست و چرا به صنعت ساخت و ساز معرفی شد؟ اولین دلیل روی…

3 ماه ago