نیروی وارده بر یک ساختمان را میتوان بر اساس اطلاعاتی از جنبش زلزله و سازه ساختمان برآورد نمود، اگر ساختمانها بر اساس سازه آنها گروهبندی شوند، نیروی زلزله و مقاومت ساختمان، هر دو را میتوان به لحاظ آماری به ازا گروه ساختمانی برآورد نمود. وقتی که رابطه بین جنبش زلزله و نسبت خسارت برقرار گردد، برآورد خسارت برای 900000 ساختمان نیز بر اساس همان ضوابط امکان پذیر خواهد شد.
اطلاعات موجود در رابطه با ساختمان در این مطالعه عبارتاند از نوع سازه، سال ساخت و تعداد طبقات. بر اساس این اطلاعات، ساختمانهای موجود در گستره مورد مطالعه، بهویژه از نقطه نظر مقاومت در برابر زلزله به 9 گروه زیر تقسیم میشوند:
ویژگی مقاومت ساختمانها در برابر زلزله از منطقهای به منطقه دیگر و از کشوری به کشور دیگر متفاوت است. رابطه بین نیروی زلزله و نسبت خسارت همیشه یکسان نیست حتی اگر ساختمانها از نظر ظاهر مشابه یکدیگر باشند. روشهای مختلف ساخت، دلیلی برای تفاوتها محسوب میشود. بنابراین گردآوری رکوردهای زلزلههای فاجعه بار و استخراج تابع آسیب بر اساس تجربه محلی، مهمترین جوانب برآورد خسارت به شمار میآیند.
نسبت آسیب برای سازههای آجری و فلزی
توکلی و توکلی (1993) خسارت وارده به روستاهای نزدیک رو مرکز زلزله 1990 منجیل ایران را مطالعه نمودند. سازههای اصلی و نسبت خسارت متناظر با آنها بهقرار زیرند:
تابع خسارت اعمال شده در مطالعه، برای سایر انواع ساختمانها
تابع خسارت برای سایر انواع سازهها، بر اساس تابع خسارت مربوط به سازههای آجری ـ فولادی و با روش انتقال منحنیهای “نسبت خسارت” آن نوع سازهها بر روی محور مقیاس شدت زلزله تعیین گردید.
سازههای آجر و فولادی و سنگ و فولادی (شایعترین نوع در شهر، با پایههای فلزی لاغر)
نسبت این نوع سازه بهعنوان “نسبت خسارت” مبنا در نظر گرفته میشود.
سازههای فولادی نوع 1: (کیفیت بهتر فولاد نوع 1 نسبت به نوع 2)
نسبت برای این نوع ساختمان، 5/0 واحد به سمت راست “نسبت خسارت” مبنا بر روی محور مقیاس شدت زلزله میباشد.
بر اساس نشریه ATC-13 انتقال (یالغزاندان) منحنی مبنا (یا منحنی “نسبت خسارت” مبنا) بر روی محور مقیاس شدت زلزله بهاندازه تقریباً یک واحد، برای این نوع سازه مناسب محسوب میگردد. اما با توجه به شرایط زیر، انتقال 0.5 واحدی در مقیاس شدت زلزله انتخاب گردید:
سازههای فولادی نوع 2: (کیفیت پایینتر فولاد نوع 1 نسبت به نوع 2)
نسبت برای این نوع ساختمان، 0.4 واحد به سمت راست “نسبت خسارت” مبنا بر روی محور مقیاس شدت زلزله میباشد. ساختمانهای با بیش از چهار طبقه یا آنهایی که قبل از سال 1370 (زمانی که آیین نامه طراحی ساختمانها در برابر زلزله توسط “مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن” ارائه گردید) ساخته شدهاند، به این گروه تعلق دارند. گفته میشود این سازهها مقاومت نسبتاً پایینی در برابر زلزله دارند. کیفیت اتصال تیر و ستون در ساختمانهای ساخته شده قبل از 1370، مورد تأیید آیین نامه نمیباشد و ساختمانهای بلندتر مقاومت کمتری در برابر زلزله نسبت به ساختمانهای کوتاهتر دارند.
سازههای بتن مسلح نوع صفر: (بهترین کیفیت در سازههای بتن مسلح)
نسبت برای این نوع ساختمان،0.5 واحد به سمت راست “نسبت خسارت” مبنا بر روی محور مقیاس شدت زلزله میباشد. بهطور کلی اکثر سازههای بتن مسلح مقاومت کمتری در برابر زلزله نسبت به سازههای فولادی دارند. با این حال برخی ساختمانهای ساخته شده در سالهای دهه 1350 کیفیت بسیار خوبی دارند. تصور میشود که “نسبت خسارت” در این ساختمانها برابر با مقدار متناظر آن در سازههای فلزی نوع 1 باشد.
سازههای بتن مسلح نوع 1: ( کیفیت بهتر سازههای بتنی نوع1 نسبت به نوع 2)
نسبت برای این نوع ساختمان، 0.4 واحد به سمت راست “نسبت خسارت” مبنا بر روی محور مقیاس شدت زلزله میباشد. اکثریت قاطعی از سازههای بتن مسلح در تهران دارای ستونهای لاغری در هر گوشه هستند که فقط چهار عدد میلگرد در هریک از آنها به کار رفته است. تصور میشود که این نوع سازه مقاومت کمتری در برابر زلزله نسبت به سازه فولادی داشته باشند.
سازههای بتن مسلح نوع 2: (کیفیت پایینتر سازه بتنی نوع 1 نسبت به نوع 2)
نسبت برای این نوع ساختمان، 0.7 واحد به سمت چپ “نسبت خسارت” مبنا بر روی محور مقیاس شدت زلزله میباشد. ساختمانهای با بیشتر از سه طبقه یا آنهایی که قبل از سال 1370 (زمانی که آییننامه طراحی ساختمانهای مقاوم در برابر زلزله توسط مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن ارائه گردید) ساخته شدهاند، به این گروه تعلق دارند. تصور میشود که این سازهها مقاومت نسبتاً کمی در برابر زلزله داشته باشند. کیفیت ساختمانهای که قبل از 1370 ساخته شدهاند مورد تأیید آیین نامه نمیباشد و ساختمانهای بلندتر مقاومت کمتری در برابر زلزله نسبت به ساختمانهای کوتاهتر دارند.
سازه تمام چوبی
نسبت برای این نوع ساختمان، یک واحد به سمت چپ “نسبت خسارت” مبنا بر روی محور مقیاس شدت زلزله میباشد. بهطور کلی سازههای چوبی تا اندازهای از شکل پذیری برخوردارند و سازهای که کج شده است میتواند پس از تعمیر مورد استفاده مجدد قرار گیرد.
بلوک سیمانی با هر نوع سقف، آجر و چوب یا سنگ و چوب، تمام آجر یا سنگ و آجر:
نسبت برای این نوع ساختمان، 1/2 واحد به سمت چپ “نسبت خسارت” مبنا بر روی محور مقیاس شدت زلزله میباشد. برای مثال “نسبت خسارت“ برای شدت 7.5 در مقیاس MMI، برابر 0.5 فرض میشود.
انواع سازههایی که جزو این گروه در نظر گرفته میشوند عبارتاند از:
مقاومت این نوع سازهها در برابر زلزله کمی بیشتر از سازه خشت و گل، یعنی سازههای گروه 9 در نظر گرفته میشود. به بیان مقیاس MSK ، اکثر سازههای گروه B ، آجری معمولی، در برابر زلزلهای با شدت 8، دچار خسارت درجه 3 (خسارت شدید) و در برابر زلزلهای با شدت 9 دچار خسارت درجه 4 (فروریزی) میشوند. بهعلاوه مقیاسهای شدت زلزله MMI و MSK در این محدودهها تقریباً با یکدیگر برابرند.
سازههای خشت و چوبی و خشت و گلی:
نسبت برای این نوع ساختمان، دو واحد به سمت چپ “نسبت خسارت” مبنا بر روی محور مقیاس شدت زلزله میباشد. برای مثال “نسبت خسارت” برای شدت 7.5 در مقیاس MMI ، برابر 1 فرض میشود.
سازههایی که جزء این دو گروه ساختمانی یاد شده قرار میگیرند عبارتاند از:
خشت و چوب
سازه خشتی تیپ (بخشی از سقف، چوبی است)
خشت و گل
سازه خشتی تیپ (تمام سقف از گل ساخته شده است)
بـه بیان مقیاس MSK، اکثر سازههای گروه A، خشت و رس، در برابر زلزلهای با شدت 7 دچار خسارت درجه 3 (خسارت شدید) و در برابر زلزلهای با شدت 8 دچار خسارت درجه 4 (فروریزی) میشوند. بهعلاوه مقیاسهای شدت زلزله MMI و MSK در این محدودهها تقریباً با یکدیگر برابرند.
این مقاله برگرفته از مطالعات (JICA (1375 میباشد.
چرا عایق رطوبتی دیوار مهم است؟ نکاتی برای جلوگیری از نفوذ رطوبت اهمیت استفاده از…
عایق ساختمانی چیست و چرا اهمیت دارد؟ عایق ساختمانی مجموعهای از مواد و روشهاست که…
تعرفه عایقسازی ساختمان: هزینهها را بشناسید و صرفهجویی کنید! عایق کاری ساختمان بهعنوان راهکاری برای…
چگونه از نفوذ آب در شرایط فشار بالا جلوگیری کنیم؟ فشارهای وارده به ساختمان که…
آب بندی فشار مثبت بتن چیست؟ آببندی بتن به مجموعه اقداماتی اطلاق میشود که با…
وال مش چیست و چرا به صنعت ساخت و ساز معرفی شد؟ اولین دلیل روی…