ریختن بتن در زمین یخ زده یا پر از یخ، نداشتن مواد پوشش مناسب و منبع خارجی، زمانبندی نامناسب کارهای بتن ریزی و … نمونههایی از خطاهای احتمالی در بتن ریزی در هوای سرد است. داشتن ابزار مناسب در محل پروژه، مانند پتوهای حرارتی و منبع حرارتی خارجی، می تواند از تاخیرهای نامطلوب و در نتیجهگیرش بتن با مقاومت پایین جلوگیری کند.
در ادامه به برخی از اشتباهات رایج در بتن ریزی در هوای سرد و راهکار جلوگیری از آن خواهیم پرداخت.
ریختن بتن در زمین یخ زده یک اشتباه رایج است که پیمانکاران باید از آن آگاه باشند. این کار به این دلیل اشتباه است که یک زمین یخ زده سطح سختی را ایجاد میکند که بلافاصله پس از ذوب شدنها نشست میکند. در نتیجه بتن دچار ترک خوردگی میشود.
علاوه بر این، فرایند هیدراتاسیون بتن نزدیک به سطح یخ زده کندتر از قسمت بالای بتن است. و این یعنی که بالای بتن سخت می شود در حالی که پایین بتن هنوز نرم است و خودش را نگرفته است. در نتیجه، افت حرارت رخ می دهد و امکان ایجاد و افزایش ترک وجود دارد.
انجماد بتنی که تازه بتن ریزی شده می تواند مقاومت آن بتن را به نصف کاهش دهد. علاوه بر این، خطاهایی که در محل بتن ریزی رخ می دهد و یا کاهش غیر منتظره دما ممکن است منجر به انجماد بتن شود.
حفظ دمای بتن بالاتر از 10 درجه سانتیگراد، عمل آوری مناسب بتن را تضمین می کند و از یخ زدگی جلوگیری میکند. برای حفظ دمای عمل آوری بتن میتوان از روکشهای حرارتی یا منابع خارجی گرما استفاده کرد.
اگر تجهیزات مورد استفاده در بتن ریزی همچون پمپها و قالبها بسیار سرد باشند، دمای بتن تازه ای که با آنها تماس پیدا می کند کاهش پیدا میکند. و این باعث کاهش مقاومت بتن میشود.
در نتیحه، حفظ دمای قالبها و پمپ بتن ریزی و سایر تجهیزات در دمای حداقل صفر درجه سلسیوس برای حفظ بستر و بتن در دمای مناسب بسیار مهم است.
اگر دمای محیط خیلی سرد باشد، دمای بتن را به میزان قابل توجهی کاهش پیدا میکند. از طرف دیگر، این دماهای پایین می تواند فرآیند عمل آوری بتن را حفظ کند. در این موارد، استفاده از گرم کننده برای حفظ دمای سخت شدن بتن بسیار مهم است.
پیمانکاران با دقت باید از این گرم کنندهها استفاده کنند. وگرنه گرمایش نامناسب می تواند باعث کاهش مقاومت بتن شود. برای مثال، هنگامی که از گرم کننده ای که به سوخت احتیاج دارد استفاده میشود و تهویه مناسب انجام نمیشود، کربناسیون سطح بتن را با گرد و غبار میپوشاند و سطح آن دچار آسیب میشود.
در فصول سرد، ساعاتی که هوا روشن است کاهش مییابد و به همین دلیل استفاده عاقلانه از زمان بسیار مهم است و باید بتن ریزی را در طول روز برنامه ریزی کنیم. برای مثال، اگر یک پیمانکار برنامه خود را عقب بیندازد و یا به آن عمل نکند، می تواند به سرعت زمانی از روز که هوا روشن است را جهت اتمام بتن ریزی از دست بدهد.
هوای روشن، نور کافی و دمای مناسب که در آن به راحتی بتن ریزی می شود را فراهم میکند. با این حال، اگر یک پیمانکار مجبور شود بتن ریزی را در شب انجام دهد، باید تجهیزات روشنایی کافی و منبع گرمایش مناسبی تهیه کند.
اندازه گیری و پایش دما در شرایط آب و هوای سرد برای بتن ریزی بسیار مهم می باشد. علاوه بر این، پایش دما به حفظ دمای عمل آوری بتن و حصول اطمینان از افزایش قابل قبول مقاومت بتن کمک میکند.
با این حال، اگر از ابزارهای اندازه گیری دما استفاده نشود، پایش دمای بتن به درستی انجام نمیگیرد. این ممکن است باعث یخ زدن بتن در سن کم، افزایش مقاومت به مقدار غیر قابل قبول، تغییرات سریع دما، روش عمل آوری نامناسب و محافظت ناکافی از ساختار بتن شود.
آب بندی بتن مزایای مختلفی همچون افزایش مقاومت در برابر مواد آسیب زننده را به همراه دارد. این در حالی است که آب بندی و درزگیری را باید در حالتی که دمای بتن بالای 10 درجه سانتیگراد باشد انجام داد. علاوه بر این، آب بند مورد استفاده در شرایط آب و هوایی سرد باید با شرایط آب و هوایی بسیار بد سازگار باشد.
در ادامه این مقاله به چند سوال متداول پاسخ میدهیم.
اشتباهات رایج در بتن ریزی در هوای سرد چه هستد؟
اشتباهات بتن ریزی در هوای سرد چگونه بر خصوصیات بتن اثر می گذارد؟
اشتباهات بتن ریزی در هوای سرد می تواند برمقاومت، دوام و قابلیت سرویس دهی اجزای بتنی تاثیر منفی بگذارد.
برای بتن ریزی چه مقدار سرما سرمای زیادی است؟
حفظ دمای بتن بالاتر از 10 درجه سانتیگراد، عمل آوری مناسب بتن را تضمین می کند و از یخ زدگی جلوگیری میکند.
زمین یخ زده چگونه روی بتن اثر می گذارد؟
ریختن بتن بر روی زمین یخ زده یک اشتباه رایج است که پیمانکاران باید از آن آگاه باشند. این به این خاطر است که یک زمین یخ زده سطح سختی را ایجاد می کند که بلافاصله پس از ذوب شدن نشست میکند. در نتیجه بتن دچار ترک خوردگی میشود.
مسلح کردن دیوار با شبکه الیاف؛ از ابهامات تا ممنوعیت مسلح کردن دیوار با شبکه…
اهمیت عایقکاری نما در حفظ ارزش ساختمان عایقکاری نما نهتنها از ساختمان در برابر آسیبهای…
آشنایی با عایق رطوبتی کف و کاربردهای آن در ساختمانسازی عایق رطوبتی کف ساختمان، یکی…
عایقهای نوین؛ جایگزین ایزوگام و قیرگونی با پیشرفت تکنولوژی، عایقهایی که برای جایگزینی با ایزوگام…
چرا عایق فونداسیون، پایهایترین نیاز هر ساختمان است؟ عایقکاری فونداسیون به دلایل متعددی ضروری است…
عایق رطوبتی حمام و سرویس بهداشتی؛ چرا اهمیت دارد؟ رطوبت مداوم و تماس مستقیم با…