افزودنیهای زودگیرکننده را میتوان برای افزایش نرخ گیرش اولیه بتن یا افزایش نرخ سخت شدن بتن، بازکردن سریع قالبها،گیرش یکنواخت بتن مخصوصا در هوای سرد استفاده کرد. زودگیر کنندهها در دمای پایین بیشتر تاثیر گذار هستند. زودگیرکنندهها را میتوان همراه با فوق روان کنندهها در مواردی که به استحکام بالا در زمان کوتاه نیاز است استفاده نمود. در انگلستان، استفاده از زودگیرکنندهها بهمنظور کنترل زمانی گیرش بتن در هوای سرد، مورد استفاده قرار می گیرد. این زودگیرکنندهها، زمان گیرش بتن را کاهش داده و در پی آن مدت زمان اجرای پروژه کاهش مییابد. به کار بردن این مواد، همچنین باعث کاهش آسیبهای ناشی از یخزدگی بتن و تسریع پروسهی قالبرداری میشود. گیرش بتن حاوی زودگیرکننده، سریعتر از بتن ساده اتفاق میافتد.کاهش زمان گیرش معمولاً 1 تا 2 ساعت است. اما زمانگیرش تحت تأثیر نوع زودگیرکننده، دوز و درجه حرارت نیز قرار میگیرد. زودگیر کنندههای حاوی کلرید کلسیم به دلیل افزایش خطر خوردگی آرماتور، محدود به بتن غیر مسلح هستند. زودگیرکننده های دارای کلسیم بدون اثرات مضر هستند و از اواسط دهه 1960 و مورد استفاده قرار گرفتهاند. تیوسیانات سدیم، تری اتانول آمین، و فرمات کلسیم، نیترات و نیتریت از جمله زودگیر کنندههایی هستند که برای تسریع زمان گیرش بتن با موفقیت مورد استفاده قرار گرفتهاند. فرمات کلسیم که در بالا به آن اشاره شد و کارایی فراوانی دارد بیشتر به شکل پودر برای موادی مانند آجر خشک و گچ استفاده میشود.
افزودنی های زودگیر کننده چه کاربردی دارند؟
افزودنیهای زودگیرکننده به تولیدکنندگان بتن اجازه میدهند تا زمان بتنریزی را با توجه به نیازهای پروژه، و همچنین با توجه به دمای محیط کاهش دهند. مزایای تسریع زمان گیرش بتن عبارتند از دستیابی به زمانبندی مطلوب، دستیابی سریع به مقاومت اولیه بتن، اصلاح خواص بتن در هوای سرد، تسهیل در باز نمودن قالبها و… میباشد.
نحوه ی کارکرد افزودنیهای زودگیر کننده :
افزودنیهای زودگیرکننده بر سرعت واکنش بین سیمان و آب تأثیر میگذارند تا نرخ هیدراتاسیون را افزایش دهند. با افزایش سرعت هیدراتاسیون، سرعت گیرش بتن نیز افزایش مییابد. به طور کلی، فرآیند هیدراتاسیون در مقاومت نهایی بتن بسیار تاثیرگذار است. برای مثال، بتنریزی در هوای سرد بدون استفاده از زودگیرکنندها، باعث میشود تا آب درون بتن در برخی از نواحی بتن یخ بزند. بنابرین عملیات هیدراتاسیون به دلیل پایین بودن دما در برخی نواحی بتن، انجام نمیشود. این شرایط میتواند به شدت بر مقاومت بتن تاثیرگذار باشد.
انواع افزودنی های زودگیر کننده:
انواع بسیار متفاوتی از افزودنی های زودگیرکننده در دسترس میباشند. افزودنیها از لحاظ شکل ظاهری دو نوع پودری و مایع هستند. همچنین از لحاظ شیمیایی ساختارهای متفاوتی دارند. مانند تیوسیانات سدیم، تری اتانول آمین و فرمات کلسیم،نیترات و نیتریت. زودگیرکننده های پودری معمولا برای مخلوط خشک بتن شاتکریت بهکار میروند. زودگیرکنندههای مایع در خمیر بتن استفاده میشوند. زودگیرکننده مایع در مقایسه با زودگیر کننده پودری از استحکام بالاتری برخودار است. همچنین گرد و خاک کمتری نیز تولید میکنند. زودگیر کنندههای مایع به زودگیر کنندههای قلیایی و بدون قلیا تقسیم میشوند.
زودگیرکنندههای قلیایی به راحتی منجر به واکنش سنگدانه قلیایی بتن میشوند. بنابراین ابن واکنشها باعث کاهش مقدار مقاومت فشاری میشوند. اما زودگیرکنندههای مایع بدون قلیایی این معضل را ندارند و به طور گسترده مورد استفاده قرار میگیرند. جزء اصلی شتاب زودگیرکننده بدون قلیا محلول سولفات آلومینیوم با محتوای جامد 30 تا 40 درصد است که منجر به حجم بیشتری از زودگیرکنندههای مایع بدون قلیا میشود. طی آزمایشهای صورتگرفته ثابت شده که هنگامی که میزان زودگیر کننده مایع بدون قلیایی 5 درصد باشد، زمان تنظیم اولیه 4دقیقه و 50ثانیه میباشد، زمان تنظیم نهایی 9 دقیقه و 50 ثانیه و نسبت استحکام ملات 28 روزه 98.6 درصد اندازهگیری شد که این نتایج، تماما الزامات استاندارد را برآورده میکند.
قیمت زودگیر کننده بتن و وضعیت آن در بازار:
همانطور که در مقالات قبل گفته شد، شرکتهای مختلف اسامی مختلفی برای محصولات خود انتخاب میکنند. زودگیرکننده بتن نیز از این محصولات است که با برندها و نام های تجاری مختلفی به بازار عرضه می شود. با وجود نوسانات قیمتی و گستردگی محصول، بازهی بزرگی از قیمتها در بازار موجود است و نمیتوان به یک قیمت مشخص اشاره نمود. برای دستیابی به کیفیت حداکثر با قیمت حداقل نیاز به فن و دانش مهندسی در خصوص تنظیم و برآورد امورهای مالی پروژه، به شدت احساس میشود. شرکت افزیر، به عنوان طراح، مجری، مشاور، تامینکننده و فروشنده محصولات صنعت ساختمان از جمله انواع افزودنی بتن، سعی نموده تا در این راستا مشتریان را راهنمایی نموده تا بهترین متریال را با بهترین قیمت تهیه نمایند.
عایق رطوبتی در سوله چیست و چرا استفاده از آن ضروری است؟ عایق رطوبتی سوله…
مسلح کردن دیوار با شبکه الیاف؛ از ابهامات تا ممنوعیت مسلح کردن دیوار با شبکه…
اهمیت عایقکاری نما در حفظ ارزش ساختمان عایقکاری نما نهتنها از ساختمان در برابر آسیبهای…
آشنایی با عایق رطوبتی کف و کاربردهای آن در ساختمانسازی عایق رطوبتی کف ساختمان، یکی…
عایقهای نوین؛ جایگزین ایزوگام و قیرگونی با پیشرفت تکنولوژی، عایقهایی که برای جایگزینی با ایزوگام…
چرا عایق فونداسیون، پایهایترین نیاز هر ساختمان است؟ عایقکاری فونداسیون به دلایل متعددی ضروری است…