روش‌های اندازه گیری رطوبت بتن

روش‌های اندازه گیری رطوبت بتن
  • تحریریه مقاوم‌سازی افزیر
  • بتن
  • مدت زمان خواندن مقاله: 5 دقیقه
  • 0 نظر
  • شناسه مقاله: 26658
گیرش نهایی بتن به میزان آب مصرفی بتن، سیمان، میزان سنگدانه، شرایط محیطی و… بستگی دارد. حداقل زمان گیرش نهایی بتن توسط معتبرترین استانداردهای بین‌المللی 28 روز تعیین شده است که مقاومت فشاری بتن در این بازه زمانی به 99% مقدار واقعی خود می‌رسد. در این 28 روز برای عمل آوری بتن (عملیات کیورینگ) آن را را مرطوب نگه می‌دارند. از طرفی می‌دانید که بتن نیز می‌تواند به عنوان سقف‌های سازه‌ای مورد استفاده قرار بگیرد. بنابراین ممکن است در هنگام نصب اجزای سازه مثل کفپوش‌ها و… بر روی سطح بتن، رطوبت موجود در آن مشکل ساز شود. رطوبت بیش از حد بتن می‌تواند برای ساختار سقف، مشکل ساز باشد. برای مثال میزان رطوبت بالا در کف پوش بتنی، ممکن است مشکلات زیادی برای کفپوش‌ها ایجاد کند. در واقع رطوبت باعث می‌شود تا چسب‌ها نتوانند به درستی اتصال بین دال‌ها و کفپوش‌ها را انجام دهند. دیگر خرابی‌ها می‌توانند به شکل تاب خوردگی،تغییر رنگ، جداشدگی و… در کفپوش‌ها ظاهر شوند.بدین منظور برای پیشگیری از چنین مشکلاتی بهتر است تا میزان رطوبت بتن، قبل از هر عملیاتی سنجیده شود.طبق استانداردهای بین‌المللی سه روش برای سنجش رطوبت بتن وجود دارد. در ادامه مقاله توجه شما را به بررسی هرکدام از روش‌های اندازه گیری رطوبت جلب می‌نماییم.

روش‌های سنجش رطوبت بتن

آزمایش ورقه پلاستیک

در این آزمایش از ورق‌های پلی اتیلن، برای اندازه‌گیری رطوبت سطح بتن استفاده می‌شود. عملکرد ورقه‌های پلی اتیلن به گونه‌ای است که در سطح مورد آزمایش نصب می‌شود و مانع خروج رطوبت از سطح بتن از طریق تبخیر آن می‌شود. در واقع ورقه‌های پلی اتیلن باعث می‌شود تا رطوبت در آن ناحیه محبوس‌گردد. بعد از گذشت حداقل 16 ساعت،رطوبت بتن بر روی سطح مورد آزمایش به رنگ تیره ظاهر می‌شود. نتایج این آزمایش فقط برای نواحی سطحی بتن معتبر بوده و مشخصاتی از رطوبت داخلی بتن را به کاربر ارائه نمی‌دهد. در واقع دما عاملی موثر در آزمایش سنجش رطوبت با ورقه پلاستیک محسوب می‌شود. با بالا رفتن دما بخارهای ناشی از تبخیر آب،به سمت بالا حرکت می‌کنند و در نهایت منجرب ایجاد رطوبت در سطح بتن می‌شود. گاهی ممکن است نتایج حاصل شده از این آزمایش،نشان دهنده سطحی خشک و بدون رطوبت باشد. اما در واقعیت، در عمق بتن رطوبت وجود داشته و ممکن است در دمای بالاتر محیط،این رطوبت به سمت بالا حرکت کند و مشکل ساز شود.بنابراین نتایج این آزمایش چندان قابل اعتماد نیست.

plastic-test-afzir-co

آزمایش کلرید کلسیم

در واقع این آزمایش نیز، همانند آزمایش ورقه پلاستیکی فقط رطوبت سطحی بتن را اندازه گیری می‌کند.این آزمایش توسط کیت‌های ارائه شده از سازندگان انجام می‌شود. درون این کیت‌ها یک ظرف پلاستیکی و دایره‌ای شکل با ابعاد مشخصی قرار داده شده.این ظرف حاوی موادی چون کلرید کلسیم است. درواقع ابتدا باید ظرف حاوی کلرید کلسیم را زیر یک محفظه پلاستیکی قرار داده شود و در نهایت محفظه پلاستیکی باید روی سطحی تمیز از بتن مهر و  موم شود. برای بررسی نتایج آزمایش حداقل 72 ساعت، زمان لازم است.مکانیزم این آزمایش به گونه‌ای است که نمک‌های موجود در ظرف، رطوبت را از سطح بتن به بالا می‌کشد و آن را جذب می‌کند.در نتیجه این فرآیند سبب افزایش وزن کلرید کلسیم درون ظرف می‌شود. با وزن کردن این ظرف و محاسبه اختلاف وزنی کلرید کلسیم قبل آزمایش و کلرید کلسیم بعد از آزمایش می‌توان میزان رطوبت بتن را محاسبه نمود. این آزمایش باید در نواحی مختلف از سطح بتن انجام شود تا بتوان به نتایج بدست آمده از آن، اطمینان کرد. در این آزمایش برای هر 99 متر مربع به یک کیت سنجش رطوبت نیاز است. اکثر تولیدکنندگان کفپوش‌ها حداکثر میزان انتشار بخار رطوبت که از اختلاف وزن کلرید کلسیم قبل و بعد از آزمایش بدست می‌آید را در محدوده 3 تا 5 پوند (1.36 تا 2.26 کیلوگرم) در هر 99 متر مربع را در حداقل بازه زمانی 24 ساعته تعیین می‌کنند.

آزمایش رطوبت نسبی درجا

این آزمایش توسط کاوشگرهای RH انجام می‌شود. در واقع این دستگاه‌ها نسبت به دما و رطوبت محیط از حساسیت کمتری نسبت به ورق پلاستیکی و کلرید کلسیم برخوردار هستند و همچنین رطوبت بتن را در عمق و هسته بتن بررسی می‌کنند. در واقع این آزمایش یکی از دقیق‌ترین روش‌ها جهت بررسی رطوبت محسوب می‌شود. برای استفاده از این دستگاه ابتدا باید سوراخی روی سطح دال یا عضو بتنی ایجاد گردد. سپس باید مدتی بگذرد تا دمای بالایی که به دلیل حفاری در سوراخ به وجود آمده است از بین برود. بعد از اطمینان از تعادل دمایی در سوراخ حفر شده می‌توان میله سنجش رطوبت دستگاه کاوشگر را به درون سوراخ وارد کرد و اطراف آن باید به درستی مهر و موم شود تا میله نلغزد. برای قرائت نهایی،حداقل 24 ساعت باید بگذرد تا از تعادل دمایی و رطوبتی اطمینان حاصل گردد. در بسیاری از مراجع ذکر شده بهتر است قرائت نهایی بعد از 72 ساعت انجام شود.

On-site-relative-humidity-test-afzir-co

نتیجه‌گیری

طبق بررسی‌های صورت گرفته در این مقاله، می‌توان برآورد کرد که نتایج حاصله از سنجش رطوبت بتن از طریق کاوشگرهای RH، نسبتا از دو روش ورقه پلاستیک و کلرید کلسیم دقیق‌تر بوده و می‌توان به نتایج آن اعتماد کرد.همانطور که بیان شد کلیه سازندگان کفپوش‌ها معمولا استانداردهای لازمه برای نصب صحیح محصول خود را ارائه می‌دهند. بنابراین در چنین شرایطی می‌توان نتایج بدست آمده از آزمایش‌ها را با دیتاشیت‌های ارائه شده از طرف سازندگان، مقایسه نمود و بهترین محصول را بنا بر شرایط محیطی پروژه انتخاب نمود.

امتیاز دهید
به اشتراک بگذارید:
تیم تحریریه افزیر

این محتوا توسط تیم مجرب تولید محتوا افزیر تولید و منتشر شده است.

پرسش و پاسخ


بدون دیدگاه

دیدگاه خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Insert math as
Block
Inline
Additional settings
Formula color
Text color
#333333
Type math using LaTeX
Preview
\({}\)
Nothing to preview
Insert