بتن یک ماده مقاوم است که دارای استحکام و دوام بالایی است. با این وجود، عوامل مختلفی میتوانند بر روی بتن تاثیر گذاشته و موجب تخریب بتن شوند. ایجاد خرابی در سازههای بتنی ، استحکام آن را کاهش میدهد. برای جلوگیری از این رخداد باید به تعمیر و ترمیم بتن بپردازیم.
انواع سازههای بتنی بنا به مشکلات بهره برداری ، شرایط محیطی و اشکالات ساخت نیازمند ترمیم و بازسازی میباشند. امروزه روشهای استاندارد متنوعی برای ترمیم و بازسازی سازههای بتنی وجود دارد که هر یک دارای مزایا ، معایب و مجدودیتهایی میباشند. به کارگیری هر یک از این روشهای ترمیم و بازسازی نیازمند شناخت دقیق پتانسیل هر یک از این روشهای ، معایب آنها ، علت ایجاد عیب و تخریب ، ابعاد ، اکسپوز یا غیر اکسپوز بودن ، شرایط بهره برداری ، محدودیتهای اقتصادی و زمانی ، محدودیتهای اجرایی ، توقعات از عملیات میباشد.
انواع عیوب سازههای بتنی را می توان به عیوب و تخریب سازههای سازه ای و غیر سازهای تقسیم بندی کرد. عیوب و تخریبهای سازهای به مشکلاتی اطلاق میشود که بر ظرفیت باربری سازه تاثیر داشته و باعث اختلال در باربری سازه میگردد. این تعمیرات و ترمیمها باید به نحوی باشد که بتواند بخشی از بار وارده به خود و سازه را بدون مشکل تحمل نماید.
از جمله منشا و عوامل تخریب بتن می توان به این موارد اشاره کرد : خوردگی میلگردها ، سولفات شدن ، کربناتاسیون ، فرآیند ذوب و یخ ، تبلور نمک ، تماس اسیدی ، حوادث طبیعی مانند زلزله و آتش سوزی ، واکنش قلیایی سنگ دانهها ، سایش و پدیده کاویتاسیون ، مشکلات اجرایی و عمل آوری و …
در ترمیم و تعمیر بتن و تعمیرات غیر سازهای ، عملیات انجامی باربر نبوده و صرفا به منظور زیباسازی ، جلوگیری از معضلات بهره برداری مانند نشت آب ، حفظ دوام دارای اهمیت می باشد.
از جمله انواع روشهای تعمیرات و ترمیم سازههای بتنی می توان به : قالب بندی و بتن ریزی با بتن حاوی افزودنی های بتن ، بتن پیش آکنده ، بتن پاشی یا شاتکریت ، ترمیم دستی ، تزریق رزین اپوکسی و پلی یورتان ، بتن اصلاح شده با پلیمر و چسب اپوکسی یا لاتکس ، بتن های پلیمری و … اشاره کرد.
مواد ترمیم کننده بتن در انواع مختلفی وجود دارد. برخی از انواع مواد ترمیم کننده بتن شامل ملات هایی هستند که به آنها ترمیم کننده پایه پلیمری بتن با گرانروی بالا گفته می شود. این ملاتها گاها به صورت آماده وجود دارند و برای انجام تعمیرات در ابعاد کوچک و خاص بسیار کاربردی و قابل اجرا میباشند. انواع آماده این نوع ترمیم کننده بتن شامل موارد زیر میباشند.
انواع ملاتهای ترمیم کننده بتن به دسته های زیر تقسیم بندی میشوند:
لازم به ذکر است که هر یک از انواع ملات ترمیمی سازه ای بتن که در بالا نام برده شد ، دارای خصوصیات و ویژگیهای منحصر به فردی هستند که موجب می شود تا بتوان از آنها برای سازههای بتنی با شرایط خاص استفاده کرد. استفاده از این مواد برای ترمیم انواع بتن و سازه های بتنی به عوامل مختلفی نظیر ضخامت ترمیم ، ابعاد منطقه آسیب دیده ، میزان مقاومت شیمیایی مورد نظر ، مقدار بار وارده به منطقه مورد ترمیم و نوع منطقه مورد ترمیم در بتن و غیره اشاره کرد.
پیشنهاد برای مطالعه
عمده مشکلات موجود در ستونهای بتنی را می توان به دو نوع سازهای و غیر سازهای تقسیم کرد.
مشکلات سازهای ستون : ترکهای با عرض و عمق زیاد بر اثر حوادث ، خوردگی و … ، شکستی بتن با ابعاد زیاد –درزهای اجرایی به علت قطع بتن ، کپ موجود در اتصال بتن ستون به تیر یا دال و…
مشکلات غیر سازهای ستون : کرمو بودن و تخلخل در بتن ، شکستگی کم عمق ، ترکهای سطحی
برای آشنایی با مبحث کرموشدن بتن و ایجاد تخلخل در بتن مطالعه مقاله ” کرموشدگی یا لانهزنبوری شدن بتن چیست و چگونه باید آن را ترمیم کرد؟ ” را پیشنهاد می کنیم.
عمده مشکلات موجود در دیوار های بتنی را می توان به دو نوع سازه ای و غیر سازه ای تقسیم کرد.
مشکلات سازه ای دیوارهای بتنی : ترک های با عرض و عمق زیاد بر اثر حوادثی چون زلزله و آتش سوزی ، خوردگی و … – شکستی بتن با ابعاد زیاد –درزهای اجرایی به علت قطع بتن – کپ موجود در اتصال بتن دیوار به تیر یا دال و…
مشکلات غیر سازه ای دیوارهای بتنی : کرمو بودن و تخلخل در بتن ، شکستگی کم عمق ، ترک های سطحی
عمده مشکلات موجود در سقف ، تیر و پل های بتنی می توان به دو نوع سازه ای و غیر سازه های تقسیم کرد.
مشکلات سازه ای سقف ، تیر و پل های بتنی : وجود گرده ماهی ناشی از مشکلات اجرایی ، ترکهای عریض و عمق زیاد ، خوردگی ، ضعف در اتصالات و نشیمن تیر به ستون ، تیرچه به تیر و … ، شکستی بتن به علت ضربه ، زلزله یا خوردگی
مشکلات غیر سازه ای سقف ، تیر و پل های بتنی : ناصاف بودن و لبه داشتن قالب در بتنهای اکسپوز ، کرمو بودن و تخلخل در بتن ، شکستگی کم عمق ، ترک های سطحی و …
برای ارایه راه حل برای ترمیم تیرچه سقف و مقاوم سازی سقف مجهز به تیرچه بلوک مطالعه “ترمیم و مقاوم سازی سقف تیرچه بلوک ترک خورده” را پیشنهاد می کنیم.
عمده مشکلات موجود فونداسیون های رادیه ( گسترده ) و نواری بتنی را می توان به دو نوع سازه ای و غیر سازه های تقسیم کرد.
مشکلات سازه ای سقف ، تیر و پل های بتنی : انواع ترکها ، خوردگی و شکستی بتن
مشکلات غیر سازه ای سقف ، تیر و پل های بتنی : کرمو شدگی و تخلخل ، ترک های سطحی که می توانند برای دوام فونداسیون با توجه به مدفون بودن و تماس با آب و خاک زیاد بار باشد.
عمده مشکلات موجود در کف سازی بتنی و بتن کف کارخانجات ، سولهها و انبارها بتنی می توان به دو نوع سازهای و غیر سازهای تقسیم کرد.
مشکلات سازهای : وجود ترک ها و خوردگی
مشکلات غیر سازهای : ناصافی و متخلخل بودن سطح بتن ، عدم تراز سطح بتن ، سایش و از آسیب سطحی ، شکستی لبه درزها ، شستگی ناشی از ریزش اسید
«توجه : در صورتیکه بتن اکسپوز و نما باشد باید از ملات با حداکثر مطابقت رنگ برای ترمیم استفاده نمود.»
همچنین برای آشنایی برا نحوه آماده سازی بستر منطقه تعمیر بتن برای فرایند ترمیم و تعمیر بتن مطالعه مقاله ” خرابی بتن چیست و انواع علل تخریب بتن کدام است؟ ” را پیشنهاد می کنیم.
پیشنهاد برای مطالعه
انواع ملات پلیمری ، ملاتهای نیمه پلیمری ، چسب اپوکسی ، رزینهای تزریقی ، چسب لاتکس
مشکلات سازه ای شامل ترکهای با عرض و عمق زیاد بر اثر حوادث ، خوردگی و … ، شکستی بتن با ابعاد زیاد –درزهای اجرایی به علت قطع بتن ، کپ موجود در اتصال بتن ستون به تیر یا دال - مشکلات غیرسازه ای شامل کرمو بودن و تخلخل در بتن ، شکستگی کم عمق ، ترکهای سطحی
ز جمله منشا و عوامل تخریب بتن می توان به این موارد اشاره کرد : خوردگی میلگردها ، سولفات شدن ، کربناتاسیون ، فرآیند ذوب و یخ ، تبلور نمک ، تماس اسیدی ، حوادث طبیعی مانند زلزله و آتش سوزی ، واکنش قلیایی سنگ دانهها ، سایش و پدیده کاویتاسیون ، مشکلات اجرایی و عمل آوری و …
استفاده از این مواد برای ترمیم انواع بتن و سازه های بتنی به عوامل مختلفی نظیر ضخامت ترمیم ، ابعاد منطقه آسیب دیده ، میزان مقاومت شیمیایی مورد نظر ، مقدار بار وارده به منطقه مورد ترمیم و نوع منطقه مورد ترمیم در بتن و غیره اشاره کرد.
چرا عایق رطوبتی دیوار مهم است؟ نکاتی برای جلوگیری از نفوذ رطوبت اهمیت استفاده از…
عایق ساختمانی چیست و چرا اهمیت دارد؟ عایق ساختمانی مجموعهای از مواد و روشهاست که…
تعرفه عایقسازی ساختمان: هزینهها را بشناسید و صرفهجویی کنید! عایق کاری ساختمان بهعنوان راهکاری برای…
چگونه از نفوذ آب در شرایط فشار بالا جلوگیری کنیم؟ فشارهای وارده به ساختمان که…
آب بندی فشار مثبت بتن چیست؟ آببندی بتن به مجموعه اقداماتی اطلاق میشود که با…
وال مش چیست و چرا به صنعت ساخت و ساز معرفی شد؟ اولین دلیل روی…
نمایش دیدگاه
با سلام
برای ترمیم درز ترک هایی که بر روی بتن ایجاد میشود چه راهکاری مناسب است ؟
با سلام و احترام
ترمیم ترک هایی که بر روی بتن ایجاد میشود شامل روش های مختلفی همچون تزریق رزین اپوکسی یا فوم پلی یورتان ، بخیه زدن ، افزدون میلگرد محاسباتی ، پر کردن با گروت یا دوغاب سیمان
و ... می باشد تزریق رزین اپوکسی و یا فوم پلی یورتان پیشنهاد می گردد.