امروزه دیوارهای بتنی در اشکال و انواع مختلفی در سازه استفاده میشوند. دیوارهای بتنی ممکن است به صورت درجا در محل بتنریزی ساخته شوند، همچنین دیوارها به صورت پیشساخته نیز مورد استفاده قرار میگیرند. دیوارهای بتنی پیشساخته از پرکاربردترین روشها برای ساخت دیوارها در بخشهای مختلف سازه هستند. از روشهای دیگر ساخت دیوار بتنی میتوان به دیوارهای بلوک بتنی، دیوارهای با روکش گچی و دیوارهای استامپی اشاره کرد. هر کدام از انواع دیوارهای بتنی در جای خود مورد بحث قرار میگیرند. در نگاه اول شاید تمام دیوارها در ساختمان عملکردی شبیه به هم داشته باشند اما وقتی با دید مهندسی به مسئله نگاه کنیم، متوجه میشویم که دیوارها همانند دیگر المانهای سازه، میتوانند در سازه نقشهای مختلفی را ایفا کنند. بدین ترتیب،دیوارها بر اساس نقششان در سازه، طبقهبندی میشوند. گاهی اوقات از دیوارها برای طراحی معماری و دکوراسیون داخلی و خارجی و همچنین زیباسازی در فضاهای باز و عمومی نیز بهره گرفته میشود. در ادامه این مقاله،دیوارهای بتنی به طور عمیق مورد بررسی قرار گرفته است.
اجرای دیوار بتنی
امروزه وقتی صحبت از اجرای دیوار در سازه میشود، مهمترین موضوع صرفه جویی در وقت و هزینه است. در گذشته برای این که یک رشته دیوار در ساختمان به صورت اصولی و مهندسی ساخته شود، میبایست از نیروی انسانی کاملا متخصص بهره میبرد که هم بتواند دیوار مورد نظر را در کمترین زمان بسازد، هم اصول اجرای دیوار را رعایت کند. اما امروزه با استفاده از ماشین آلات و روشهای جدید اجرای دیوار، میتوان با حداقل نیروی متخصص به هدف مطلوب (همان دست یافت. به طور کلی، اجرای دیوارهای بتنی، مرحله مهمی در ساخت ساختمان است. دیوار میتواند به عنوان یک بخش باربر برای انتقال بارها از کف به فونداسیون ساخته شود و یا میتواند به منظور جداسازی فضاها از هم مورد استفاده قرار بگیرد. بنابراین باید ابتدا هدف از اعمال دیوار مشخص و سپس بنا بر هدف مورد نظر،دیوار به طور اصولی و با رعایت ضوابط اجرا گردد. روش اجرای دیوار نسبت به هدف از اعمال دیوار، متغییر است.
مصالح استفاده شده در دیوار بتنی
انواع مختلفی از مصالح در ساخت دیوارهای بتنی مصرف میشود. این مواد باید با کدهای قابل اجرا و مشخصات مانند الزامات ACI 318-14 مطابقت داشته باشند. اصلیترین مواد تشکیلدهنده دیوار بتنی به شرح زیر است:
- سیمان مورد استفاده در بتن؛ انواع مختلف سیمان موجود است و سیمان پرتلند مشهورترین آن است.
- سنگدانههای خوب دانهبندی شده
- مواد افزودنی بتن
- میلگرد به منظور مسلحسازی بتن
- قالببندی بتن؛ چوب ، فولاد ، آلومینیوم ، پلاستیک ، ترکیبی از عایق سیمان و فوم ، یا کامپوزیت سیمان و تراشه های چوب.
هزینه اجرای دیوار بتنی
امروزه هزینهی اجرا، از مهمترین شاخصهها در ساخت و ساز محسوب میشود. بنابراین باید به طور دقیق ارزیابی و مورد بررسی قرار بگیرد. هزینههای اجرا شامل خرید مصالح، حمل مصالح، ابزار مورد استفاده در اجرا، تعداد کارگران مورد نیاز برای اجرا، مساحت دیوار، ارتفاع دیوار و… بستگی دارد.
دیوار برشی
دیوار برشی نوعی دیوار بتنی محسوب مبیشود. درواقع دیوار برشی، یکی از ارکان اصلی در ساخت سازههای بتنی با ارتفاع بیش از 30 متر و با تراکم بیش از 5 طبقه میباشند. در حالی که ستونهای ساختمان، در برابر نیروهای خطی فشاری مقاومت میکنند، دیوارهای برشی نیز نیروی جانبی ناشی از زلزله و باد را جذب و به زمین انتقال میدهند. دیوار برشی، در ساخت و ساز ساختمان، دیافراگم عمودی صلبی است که میتواند نیروهای جانبی را از دیوارهای بیرونی، کف و سقفها به پایه زمین در جهت موازی با صفحات خود منتقل کند. دیوارهای برشی به صورت بتن مسلح اجرا میشوند. در صورت طراحی صحیح دیوار برشی، سازه انسجام بهتری پیدا میکند. علاوه بر این، مرکز ثقل سازه با مرکز جرم آن انطباق مییابد. این پدیده به شدت رفتار سازه را در حین وقوع زلزله، بهبود میبخشد.
نکته : دیوار برشی باید به صورت کامل در ارتفاع ساختمان امتداد یابد و میبایست کاملا یکپارچه اجرا شود.