بتن در راهسازی

چند سالی است که استفاده از بتن در صنعت راهسازی مورد توجه سیاست گذاران کشورمان ایران قرار گرفته است. تا جایی که بر اساس گفته وزارت راه و شهرسازی یکی از برنامه‌های کلان ساخت و ساز کشور استفاده ده درصدی از بتن در بخش راهسازی است. این پروژه توسط بخش علوم و تحقیقات و شرکت راهسازی و عمران ایران،کلید خورد. البته هنوز موانعی بر سر راه سازندگان و مهندسان می‌باشد. اما چیزی که سیاست گذاران را به سمت استفاده از بتن در راهسازی مشتاق کرد، این بود که سیمان در سال‌های اخیر بصورت انبوه در کشور تولید شده و مقادیر زیادی سیمان مازاد در کشور وجود دارد و با توجه به افزایش قیمت قیر نسبت به سال‌های قبل و علاوه بر ای هزینه نگهداری طولانی مدت برای بتن نسبت به قیر و آسفالت بسیار پایین می‌باشد. بتن مورد استفاده در راهسازی از طرح اختلاط ویژه‌ای بهره‌مند است.این نوع از بتن‌هاب باید در برابر سایش، ضربه، مواد قلیایی، شرایط محیطی، عوامل خورنده و… از مقاومت بالایی برخوردار باشد. در ادامه این مقاله، کاربرد بتن به طور عمیق، مورد بررسی قرار گرفته است.

بتن غلطکی

بتن غلطکی به بتنی اطلاق می‌گردد که دارای اسلامپی تقریبا نزدیک به صفر باشد. برای متراکم‌سازی این نوع از بتن‌ها در سطح مورد نظر، می‌توان از انواع غلطک‌ها و ماشین‌های غلطکی مورد استفاده در راهسازی استفاده نمود. بتن‌های غلطکی از سیمان ، آب، سنگدانه‌های بزرگ و کوچک و هچنین در مواردی از الیاف‌های خرد شده به منظور تقویت بتن، تشکیل می‌شوند. این نوع از بتن‌ها، از ویژگی‌هایی چون ظرفیت بالا در تحمل بارهای دائمی، مقاومت بالا در برابر سایش، مقاومت بالا در برابر ضربه، مقاومت بالا در برابر ترک‌خوردگی، مقاومت بالا در برارب مواد شیمیایی و… می‌باشد. بدین منظور از بتن‌ها غلطکی به منظور روسازی جاده‌ها، راه‌ها و… استفاده می‌شود. عیار سیمان بتن‌ غلطکی مورد استفاده در راهسازی،نسبتا زیاد می‌باشد. از طرفی میزان آب مصرفی در این نوع از بتن‌ها، بسیار کمتر از بتن‌های معمولی است. بنابراین نسب آب به سیمان بتن‌ها غلطکی پایین می‌باشد. همانطور که می‌دانید بتن با نسبت آب به سیمان پایین از مقاومت بالاتری نسبت به بتن با نسبت آب به سیمان بالا برخوردار است. همچنین بتن‌هایی که دارای نسبت آب به سیمان پایین هستند، در مقابل نفوذ آب و مواد شیمیایی مقاو‌م‌تر هستند. بتن‌های غلطکی از عمر مفید و عمر نگه‌دارایی بالایی برخوردار هستند. علاوه بر تمام ویژگی‌های ذکر شده، صرفه اقتصادی و همچنین سرعت زیاد اجرای بتن‌های غلطکی سسب گسترش آن در صنعت راهسازی شده است.

اجرای بتن در راهسازی

بتن برخلاف آسفالت و مصالح مربوطه اش هزینه نگهداری زیادی در طولانی مدت احتیاج ندارد اما مسئله ای که مطرح می شود بتن ریزی و عمل آوری آن در راه‌ها است که علاوه بر مسئله حجم زیاد کار در راه‌ها، اهمیت بتن ریزی و عمل آوری آن به خودی خود باید مد نظر قرار گیرد. بخاطر کارایی خاصی که از این نوع بتن‌ها انتظار می رود (مناسب برای بتن ریزی روی سطح راه ) استفاده از افزودنی ها در دستور کار قرار گرفت برای مثال خاکستر بادی و میکروسیلیس ها روانی مناسبی به بتن می دهند. به بتن مناسب برای سطح راه و راهسازی بتن غلطکی گفته می شود.

مصالح مورد استفاده در بتن‌های راهسازی

همانطور که در سازه‌های بتنی، مصالح سنگی و سنگدانه‌ها اسکلت و پیکره بتن را تشکیل می‌دهند، بتن مورد استفاده در راه نیز از این قاعده مستثنی نیست و باید برای انتخاب دانه بندی مناسب، تمامی عوامل را ارزیابی نمود. به طور کلی مصالح سنگی مورد استفاده در بتن راهسازی باید دارای زهکشی خوب باشند. به علاوه، سطح کارایی و کاربرد جاده نیز در انتخاب مصالح نقش مهمی دارند، همچنین استفاده از مصالح تیزگوشه برای درگیر شدن با سنگدانه ها نیز اهمیت دارد. در این نوع از بتن‌ها، معمولا از سیمان با عیار بیشتر استفاده می‌شود. همچنین برای کنترل رفتار بتن در شرایط مختلف از افزودنی‌های مختلف مثل خاکستر بادی، میکروسیلیس‌ها و… استفاده می‌شود.

5/5 - (1 امتیاز)
mahdavi

Recent Posts

عایق رطوبتی سوله + اهمیت عایق بندی، انواع و هزینه آن

عایق رطوبتی در سوله چیست و چرا استفاده از آن ضروری است؟ عایق رطوبتی سوله…

1 هفته ago

دستورالعمل طراحی و اجرای ملات مسلح شده با مش الیاف شیشه برای مهار دیوارهای بلوکی

مسلح کردن دیوار با شبکه الیاف؛ از ابهامات تا ممنوعیت مسلح کردن دیوار با شبکه…

4 هفته ago

عایق رطوبتی نما؛ مزایا، ویژگی‌ها و روش‌های اجرا

اهمیت عایق‌کاری نما در حفظ ارزش ساختمان عایق‌کاری نما نه‌تنها از ساختمان در برابر آسیب‌های…

1 ماه ago

راهنمای کامل آب بندی و عایق رطوبتی کف ساختمان

آشنایی با عایق رطوبتی کف و کاربردهای آن در ساختمان‌سازی عایق رطوبتی کف ساختمان، یکی…

1 ماه ago

بهترین جایگزین ایزوگام و قیرگونی کدام است؟

عایق‌های نوین؛ جایگزین ایزوگام و قیرگونی با پیشرفت تکنولوژی، عایق‌هایی که برای جایگزینی با ایزوگام…

1 ماه ago

عایق فونداسیون: روش‌ها، مزایا و انتخاب بهترین نوع عایق کاری پی

چرا عایق فونداسیون، پایه‌ای‌ترین نیاز هر ساختمان است؟ عایق‌کاری فونداسیون به دلایل متعددی ضروری است…

1 ماه ago