Categories: بتن

بتن نما یا بتن اکسپوز چیست؟

بتن نما با از بین بردن نقص‌های سطحی (خلل و فرج) بتن با داشتن سطحی صاف و نیمه‌صیقلی، برای استفاده در سطوح داخلی و خارجی است؛ که به ویژگی‌های بصری سطوح کمک می‌کند. به نحوی که بعد از نصب از مواد و مصالح دیگری بر روی کار استفاده نمی‌شود و به عنوان پنل نهایی روی کار نصب می‌گردد.

همانطور که می‌دانیم برای نمای سازه‌ها نیاز به مواد و مصالحی می‌باشد که در معرض شرایط آب و هوایی از مقاومت خوبی برخوردا باشند لذا بتن نما بهترین عملکرد را در برابر شرایط نامساعد جوی دارد و به تعمیر و نگهداری کمی نیاز دارد.

موارد استفاده از بتن نما

به دلیل دوام و مقاومت در برابر لغزش در اکثر کارهای مسطح ایده آل می‌باشد:

  • دیوارهای داخلی و خارجی
  • پیاده‌رو‌ها
  • حیاط‌‌ها
  • کف استخرها
  • خیابان‌ها
  • محوطه سازی

چرا بهتر است از بتن دکوراتیو برای پروژه‌های بزرگ بهره برد:

  • بتن نما برای پروژه هزینه‌های کمتری را نسبت به آجرهای سفالی در پی دارد.
  • ساخت بتن نما در بازه زمانی کمتری طول می‎‌کشد لذا پروژه سریع تر ساخته و آماده می‌گردد. متوسط زمان برای آماده سازی بتن‌های نما معمولآ کمتر از چهار هفته طول می‌کشد.
  • طیف وسیعی از رنگ‌ها و مخلوط‌های متناسب با هدف پروژه قابل دستیابی می‌باشد و همچنین طی سالیان سال رنگ بتن نما حفظ می‌شود و جذابیت ظاهری خود را حفظ میکند و همچنین دوام بالایی دارد.
  • بتن نما به این دلیل که از مصالح طبیعی ساخته می‌شود، کمترین خسارت را به محیط زیست وارد می‌کند و جزء مصالح ساختمانی سبز به‌شمار می‌آید.

انواع بتن نما

  1. بتن قابل اجرا در محل: در پروژه‌های بزرگ مانند پل‌سازی و سدسازی که نیاز به بتن فراوان می‌باشد، بتن سخت نشده به وسیله کامیون حمل بتن به محل پروژه منتقل می‌شود و در قالب‌هایی که در محل پروژه از قبل تعبیه گردیده، ریخته می‌شود و در نهایت ماله کشی می‌شود و سطح آن صاف و ثیقلی می‌گردد. اگرچه این روش بتن ریزی انعطاف‌پذیری و تطابق‌پذیری بالایی دارد اما کنترل مخلوط بتن نما به ویژه در شرایط نامساعد آب و هوا دشوار است و همچنین این روش نیاز به عمل‌آوری نیز دارد که سبب می‌شود آماده‌سازی نهایی پروژه نسبت به استفاده از بتن اکسپوز پیش‌ساخته کندتر شود.
  2. بتن اکسپوز پیش ساخته: در این روش بتن نما طبق ابعاد و اندازه‌های سازه و طرح مورد نظر با استفاده از قالب‌های قابل استفاده مجدد، در کارخانه و جایی غیر از محل احداث پروژه آماده می‌شود. از مزیت‌های این روش این است که این کار می‌تواند در کارخانه انجام شود و مشکلات جوی از قبیل گردوغبار و سرما و گرما از بین می‌رود و به همین دلیل عمل‌آوری بتن تحت شرایط کنترل شده جوی به سهولت انجام می‌گیرد؛ که در  نحوه نصب خشک و تر این نوع بتن نما شرح داده شده است.

روش های اجرای بتن نما:

  • از طرح اختلاط مناسب استفاده شود:

بتن یک ماده ساختمانی کامپوزیت است که الزام خاصی در تهیه طرح اختلاط آن وجود ندارد و بسته به شرایط منطقه میتواند فرق کند اما طرح اختلاط معمول که از سیمان معمولا پرتلند و مواد افزودنی مانند خاکستر بادی، سیمان سرباره، سنگدانه (یک سنگدانه اصلی از شن یا سنگ های خرد شده مانند سنگ آهک یا گرانیت به اضافه ریزدانه مانند ماسه)، آب، الیاف و مواد افزودنی شیمیایی تشکیل می‌شود.

برای بتن اکسپوز همان شرایط فنی که برای بتن معمولی انجام می‌گیرد، اعمال می‌شود (حداکثر نسبت آب به سیمان برابر5/0، حداقل مقدار سیمان و…) اما از نظر زیبایی نیز یکسری کارها که شامل: از نظر رنگ (تناژ، یکنواختی) و از نظر ساختاری (عدم وجود ترک، منافذ و جدا شدن دانه‌ها) برای خروج حباب های هوا از ویبره مناسب استفاده شود، مقاومت در برابر جریان آب و محیط های خشن نیز باید مورد توجه قرار گیرد.

  • انتخاب سیستم قالب بر نمای نهایی بتن نما تاثیر دارد:

تخته‌های چوبی برای استفاده در بدنه قالب مناسب نیستند، زیرا مقدار زیادی آب را از لایه بالایی بتن جذب میکنند. برای جلوگیری از چسبیدن بدنه غیر جاذب قالب به بتن، باید از ماده آزاد کننده استفاده کرد. این ماده کمک می‌کند که بدنه قالب پس از سخت شدن بدون ایجاد آسیب برداشته شود، به ویژه گوشه‌ها و لبه‌های اجزای بتن در معرض آسیب قرار دارند. در عین حال، ماده آزاد کننده از قالب‌ها در برابر آسیب و عناصر محافظت کرده و آن‌ها را قابل استفاده مجدد می‌کند.

  • نصب صحیح صفحات بتن اکسپوز

نصب به صورت تر (دوغابی) و نصب به صورت خشک دو نوع نصب پرکاربرد این تایل‌ها می‌باشد، که در نصب دوغابی بهتر است که قبل از نصب پنل‌ها را اسکوپ‌گذاری کرده به این شیوه که در سطح پشت پنل‌ها شیارهایی به عمق ۲ میلی‌متر ایجاد می‌کنند، سپس سیم مفتولی از جنس گالوانیزه را به صورت ضربدری از این دو شیار عبور می‌دهند. به این ترتیب پنل‌های بتن اکسپوز به کمک سیم فلزی گالوانیزه به ملات به خوبی می چسبد و پشت آن‌ها را شن پاشی کرده تا  باعث نصب محکم تر شود و پنل‌های بتن نما‍‌ی کار شده در تراز قایم، در برابر زلزله پایداری پیدا ‌کنند؛ و اما در نصب خشک پنل‌های پیش‌ساخته، سازه ابتدا با یک سری ریل‌های فلزی زیرسازی می‌شود و در نهایت پنل‌ها به قوطی‌ها پیچ می‌گردند.

5/5 - (3 امتیاز)
mahdavi

Recent Posts

عایق رطوبتی سوله + اهمیت عایق بندی، انواع و هزینه آن

عایق رطوبتی در سوله چیست و چرا استفاده از آن ضروری است؟ عایق رطوبتی سوله…

2 هفته ago

دستورالعمل طراحی و اجرای ملات مسلح شده با مش الیاف شیشه برای مهار دیوارهای بلوکی

مسلح کردن دیوار با شبکه الیاف؛ از ابهامات تا ممنوعیت مسلح کردن دیوار با شبکه…

4 هفته ago

عایق رطوبتی نما؛ مزایا، ویژگی‌ها و روش‌های اجرا

اهمیت عایق‌کاری نما در حفظ ارزش ساختمان عایق‌کاری نما نه‌تنها از ساختمان در برابر آسیب‌های…

1 ماه ago

راهنمای کامل آب بندی و عایق رطوبتی کف ساختمان

آشنایی با عایق رطوبتی کف و کاربردهای آن در ساختمان‌سازی عایق رطوبتی کف ساختمان، یکی…

1 ماه ago

بهترین جایگزین ایزوگام و قیرگونی کدام است؟

عایق‌های نوین؛ جایگزین ایزوگام و قیرگونی با پیشرفت تکنولوژی، عایق‌هایی که برای جایگزینی با ایزوگام…

1 ماه ago

عایق فونداسیون: روش‌ها، مزایا و انتخاب بهترین نوع عایق کاری پی

چرا عایق فونداسیون، پایه‌ای‌ترین نیاز هر ساختمان است؟ عایق‌کاری فونداسیون به دلایل متعددی ضروری است…

1 ماه ago