فاکتورهای مهم در انتخاب ملات تعمیری بتن

 مرحله اول شناسایی علت آسیب و صدمات از مهم‌ترین اقدامات انجام گرفته توسط شما می‌باشد. مرحله دوم اقدام به رفع هرگونه آلودگی نظیر چربی، رنگ، گچ و همچنین تلاش برای جدا نمودن سنگدانه‌های شل و قسمت‌های آسیب دیده موجود در ساختار بتن است. سپس به دنبال روش و یا راهکاری مناسب، مانند استفاده از ملات ترمیمی بتن برای حل مشکل ایجاد شده باشید. بدترین اتفاق در پروسه ترمیم و تعمیر بتن، استفاده از ملات‌های ترمیمی بی‌کیفیت و با ماندگاری پایین است. طبق تجره شاهد بودیم که با استفاده از ملات ترمیمی نامرغوب برای ترمیم بتن، بعد از دوسال از ترمیم، 50% ترمیم های صورت گرفته تخریب و دچار شکست شدند. این امر مرهون بر دقت و توجه بالا در انتخاب بهترین روش و بهترین ملات ترمیمی بتن برای حل مشکل آسیب دیدگی در بتن می‌باشد. انتخاب بهترین راهکار ترمیم بتن در ساختمان به نوع آسیب، محل آسیب و نقش المان مورد ترمیم مانند ستون، کف داخلی یا خارجی، تیر، دال، دیوار و… بستگی دارد. با هر بار ترمیم بتن با ملات ترمیمی بتن شما به دانش جدیدی دست خواهید یافت که در رفع مشکلات در آینده کمک شما خواهد بود.

ارزیابی تعمیرات در بتن و امکان استفاده از ملات ترمیمی بتن

معمولا بتن تا زمانی که دچار آسیب نشده است، به ندرت مورد ارزیابی و بررسی قرار می‌گیرد. درواقع، تنها افراد آگاه و باهوش اقدام به بررسی، عیب یابی و کنترل دائمی سازه‌های خود حتی در شرایط نرمال می‌نمایند. با این کار می‌توان طول نگه داری و عمر مفید سازه را کنترل نمود. آگاهی از این مطالب که در هنگام ارزیابی و کنترل بتن به دنبال چه مشکلات و نشانه‌هایی هستید بسیار مهم و حیاتی می‌باشد. در ابتدا باید با بررسی آسیب‌های وارده به بتن، سطحی و یا عمقی و سازه‌ایی بودن آسیب مشخص شود. فرآیند ثبت تمام مشکلات و صدمات سازهای، قدم اول در فرآیند ترمیم بتن می‌باشد. در صورتی که خسارت جدی در سازه وجود ندارد، با بررسی‌های اولیه و معاینه‌های بصری به پیگیری مشکل بپردازید. پس از اتمام ارزیابی و مشخص نمودن‌ آسیب‌های وارده به بتن، باید بهترین و سازگارترین ملات تعمیری بتن انتخاب و امکان استفاده از آن برای ترمیم آسیب وارده به بتن سنجیده شود. برای ارزیابی و سنجش ملات‌های ترمیم‌کننده بتن، می‌توان آن را در ناحیه‌ایی از سازه آزمایش کرد.  پس از اطمینان از نتایج مثبت ناشی از تست ملات ترمیم‌کننده، امکان استفاده از ملات ترمیمی بتن فراهم می‌شود. بنابراین می‌توان آن را طبق دیتاشیت تعریف شده از سوی شرکت سازنده، اجرا نمود.

معاینه بصری ساده و توانایی کاربرد ملات ترمیمی بتن

در این مدل از ارزیابی به بررسی عواملی نظیر سطحی بودن یا گسترده بودن آسیب در بتن، وجود آسیب در نقطه‌ای خاص و یا گسترش آن در کل بتن، خوردگی و یا عدم خوردگی فولادهای تقویت‌کننده در بتن، ترک‌های در حال پیشروی و یا متوقف شده موجود در بتن، پوسته پوسته و یا لایه لایه شدگی سطحی یا عمقی بتن و علاوه بر این‌ها به بررسی اطلاعات اولیه ساخت نظیر طرح اختلاط بتن، نقشه‌های سازه‌ایی و… می‌پردازیم. برای آشنایی با عوامل ایجاد آسیب در بتن مطالعه مقاله “آشنایی با انواع آسیب های رایج در بتن” را پیشنهاد می کنیم. با لایه برداری سطحی می‌توان میزان و عمق خسارت را که یا عمیق است و یا سطحی، مبادرت نمود. از اولین و مهم‌ترین ادواتی که در بررسی‌های میدانی میزان خسارت وارده بر بتن به آنها نیازمند هستیم، می‌توان به یک چکش خوب و اسپری رنگ اشاره نمود. با استفاده از چکش اقدام به چیپینگ کردن سطحی بتن می‌نماییم. با شناسایی نواحی آسیب دیده، آن‌ها را با کمک اسپری رنگ، علامت گذاری می‌کنیم. بررسی صدای منتشر شده در قسمت های آسیب دیده معیار دیگری برای سنجش شدت خسارت وارده بر بتن می‌باشد. متر از ابزار دیگری است که برای سنجش میزان خسارت و تعیین اندازه دقیق ملات تعمیراتی بتن لازم است. همچنین ثبت تصاویر میزان خسارت و آسیب‌های وارد شده به بتن توسط فیلم و عکس برای پیگیری‌های بعدی امری ضروری محسوب می‌شود. در صورت عدم تشخیص سطحی، گاهی نیازمند به بررسی‌های عمیق‌تر و استفاده از آزمایشات علمی دقیق‌تری برای بررسی و تشخیص میزان ترمیم مورد نیاز می‌باشد. در فرآیند ترمیم بتن جدا نمودن بتن آسیب دیده برای تعیین میزان عمق خسارت اولین قدم محسوب می‌شود. در مرحله‌ی بعد، در صورت نرسیدن به جواب قطعی با ارسال نمونه بتن از محل به آزمایشگاه، به فرآیند تشخیص و شناسایی آسیب، سرعت و دقت بیشتری می‌دهیم. حتی گاهی برای اطمینان از دستاوردهای حاصل از مشاهده میدانی و نتایج حاصل از بررسی‌های آزمایشگاهی، ممکن است به کمک محققین سنگ نگار (کسی که بتن سخت شده را با استفاده از روش‌های علمی و دقیق بررسی می‌نماید) نیاز پیدا کنیم. تست های بتن به دو گروه مخرب و غیر مخرب تقسیم می‌شوند. تست های غیر مخرب شامل اسکن میلگرد (آرماتور) در بتن، تست التراسونیک بتن، تست چکش اشمیت و… می‌باشد. در حالی که تست های مخرب شامل روش‌هایی است که با تخریب قسمتی از بتن اقدام به نمونه برداری از آن می‌نمایند. مزیت تست غیر مخرب به تست مخرب این است که بدون نیاز به تخریب بتن به اطلاعات جامع و کاملی دسترسی پیدا می‌کنیم.

نکته : در هر مرحله از ارزیابی چه به روش چشمی و چه به روش آزمایش، نتایج باید به صورت سندی ثبت شود تا بتوان از نتایج در موقع طرح راهکار ترمیم و مقاوم سازی استفاده نمود.

چه چیزی سبب آسیب دیدن بتن می‌شود؟

به طور کلی عواملی چون بتن ریزی نامناسب، طرح اختلاطی نادرست، عدم توجه و در نظرگرفتن عوامل تاثیرگذار محیطی بر روی بتن، افزایش بار بیش از توان المان بتنی سازه‌ای، عدم رعایت قوانین بتن‌ریزی در سرما یا گرما، گذر از طول عمر مفید، حملات شیمیایی، واکنش‌های قلیایی و… سبب بروز آسیب در بتن می‌شود. آسیب‌های وارده به بتن به شکل ترک‌خوردگی، قلوه‌کن شدگی، پوسته پوسته شدگی، درز سرد، خوردگی و… در سطح یا عمق بتن، ظاهر می‌شود. در ادامه برخی از عوامل بروز آسیب در بتن را مورد بررسی قرار می‌دهیم و در نهایت نکات لازم برای انتخاب ملات تعمیری بتن مناسب را بررسی می کنیم.

ارزیابی و بررسی عوامل پدید آورنده خسارت در بتن به شرح زیر است :

خوردگی فولاد تقویت کننده :

میلگردهای فولادی در داخل بتن محافظت می‌شوند. وجود ساختار قلیایی بتن، اغلب مانع ایجاد خسارت در میلگردهای فولادی می‌شود. اما در صورتی که در محیط بتن عواملی نظیر یون کلرید مشاهده شود، احتمال وجود خوردگی در فولاد تقویت کننده بتن افزایش می‌یابد. علت اصلی این امر، از بین رفتن قلیاییت بتن توسط یون کلرید است. وجود این مسئله به زنگ زدگی فولاد تقویت کننده بتن سرعت می‌بخشد. حجم فولاد زنگ زده غالبا از فولاد سالم بیشتر است. این امر، پدید آورنده انبساط در بتن می‌باشد. انبساط به بتن فشار وارد کرده و در پی آن یتن تحت کشش قرار می‌گیرد. در نهایت وجود نیروی کششی سبب ترک خوردگی و ترکیدگی بتن می‌شود. وجود ترک‌های سطحی، عاملی اصلی برای ورود یون کلرید و تغییر قلیاییت بتن می‌باشد.استفاده از ملات ترمیمی بتن در رفع این مشکل می‌تواند کاربردی باشد.

پیشنهاد برای مطالعه

بررسی خوردگی بر اساس واکنش های شیمیایی و اصطلاح سرطان بتن

تجزیه در اثر وجود انجماد و ذوب :

بتن دارای ساختاری متخلخل است. در صورت ورود آب به داخل بتن و انجماد آن در قسمت‌های داخلی، باعث جدا شدن و پوسته شدن لایه‌های سطحی بتن می‌شود. وجود نمک‌های یخ‌زدا در تشدید این اثر نقش دارند. این نوع آسیب می‌تواند در اولین زمستان بتن رخ دهد و با گذر زمان بر شدت خسارت‌های ناشی از انجماد و ذوب آب در بتن افزوده شود. گسترش این پدیده، منجر به تخریب کلی بتن خواهد شد.حباب هوای مناسب در بتن، می‌تواند از این آسیب جلوگیری کند. یکی از موثرترین راهکار‌های ترمیم چنین آسیبی، استفاده از ملات تعمیری بتن مناسب است.

واکنش قلیایی سنگدانه :

برخی بتن ها در ساختار خود دارای سنگدانه هایی با قابلیت واکنش پذیری قلیایی می‌باشند. اینگونه بتن ها گاه در خود شواهدی مبنی بر وقوع واکنش های قلیایی سنگدانه را نشان می‌دهند. در بررسی‌های صورت گرفته به روش غیر مخرب وجود لایه هایی ژله مانند در اطراف این نوع سنگدانه‌ها به اثبات رسیده است.  این ژل در حضور آب و بخار آب منبسط می‌شود و به شدت گسترش می یابد. انبساط این ژل می‌تواند بتن را از بین ببرد. امروزه با استفاده از مواد لیتیومی در جهت کاهش واکنش های قلیایی سنگدانه حرکت می نمایند. در صورت نمایان شدن چنین آسیبی، ملات ترمیمی بتن روش مناسبی در جهت رفع این نقص ساختاری می باشد.

انقباض و جمع شدگی در بتن :

گاهی رطوبت موجود در بتن بیشتر از میزان رطوبتی است که در فرایند هیدراتاسیون مصرف می‌شود. با تبخیر آب در بتن، بتن در حدود 15/0 اینچ در طول 20 فوت منقبض می‌شود. این عامل به نحوه خروج رطوبت از داخل بتن وابسته است . اگر این انقباضات در سطوح معلق رخ میداد،سبب ایجاد خسارت شدیدی نمی‌شد. ولی وجود این انقباض در بتن های سطحی و عمقی زمین،سبب ایجاد ترک خوردگی شدیدی در بتن می‌شود. وجود اتصالات در بتن به مهار خسارت ناشی از انقباض خشک شدگی در بتن می انجامد. در صورت پدید آمدن ترک، می‌توان از ملات ترمیمی بتن، به منظور ترمیم و تعمیر بخش اسیب دیده بتن استفاده نمود.

جمع شدگی پلاستیک :

در صورتی که بتن از قسمت سطحی شروع به خشک شدگی نماید شاهد پدید آمدن الگویی از ترک‌های بتن در قسمت سطحی آن خواهیم بود. این ترک‌ها بسیار باریک و کم عمق می‌باشند و به ندرت در سرویس دهی ایجاد مشکل می نماید. هر چند در شرایطی که هدف از استفاده بتن جنبه زینتی آن باشد وجود این ترک‌ها سبب نارضایتی مالکان سازه خواهد شد. راه حل این مشکل استفاده از ملات ترمیمی بتن و الیاف مسلح کننده بتن نظیر الیاف پلی پروپیلن PP در ساختار بتن می باشد.

ترک های ناشی از بارهای سازه :

این نوع آسیب در بتن به سادگی قابل تشخیص می‌باشد. این مشکل، معمولا به دلیل بارگذاری بیش از حد بر روی بتن، به صورت ترک در سطح بتن نمایان می‌شود. عدم وجود میلگردهای تقویتی و یا کافی نبودن آن‌ها، بارگذاری سنگین و… می‌تواند عاملی برای گسترش ترک‌ها شود. ممکن است این آسیب در دالی که روی سطح زمین است، چندان مهم نباشد. اما کوچکترین ترک در ستون، تیر، دیوار برشی و… نشانه‌ای از ضعف  سازه است. در چنین وضعیتی، استفاده همزمان از روش‌های ترمیم و مقاوم‌سازی سازه‌های بتنی پیشنهاد می گردد.

نکته :  وجود آرماتورهای فولادی تا قبل از ترک خوردگی بتن ضروری نمی باشد. بعد از وقوع ترک در بتن، آرماتورهای فولادی با کشیدن بتن، اجزای آن را در کنار همدیگر نگه می‌دارد. در صورتی که فولاد تقویت کننده در بتن به میزان کافی نباشد و یا به طور کلی اصلا وجود نداشته باشد و یا حتی میزان بار وارده بر بتن بیش از حد تحمل بتن باشد، ترک‌های موجود در بتن می‌توانند گسترش یابند. گاهی علت وقوع این اتفاق را در ساختار و یا نحوه اجرای بتن می توانید بیابید.

همچنین در ادامه برای آشنایی بیشتر با انواع ترک ها و آسیب های ایجاد شده در بتن ناشی از ترک مطالعه مقاله “تاثیر ترک ها بر سازه های بتنی و ارائه راه حل برای ترمیم ترک بتن” را پیشنهاد می کنیم.

ملات ترمیمی بتن چیست و چگونه استفاده می‌شود ؟

در گذشته، بهترین مواد برای تعمیر برخی از آسیب‌های وارده به بتن، استفاده از بتن با کیفیت بود. اما امروزه با پیشرفت دانش تولید کنندگان و سازندگان مواد ترمیم کننده بتن، اقدام به تولید ملات‌هایی با کیفیت در جهت رفع این مشکلات نموده‌اند. مواد ترمیمی نظیر ملات پایه پلیمری و ملات پایه اپوکسی که منجر به دوام و استحکام بتن می شوند، در این رده قرار دارند. آنها با تولید و فروش ملات ترمیم بتن گام موثری در کاهش هزینه‌های تعمیر و ترمیم بتن برداشته‌اند.

چند فاکتور مهم در انتخاب و استفاده از مصالح و ملات تعمیری بتن مناسب جهت تعمیر بتن آسیب دیده، عبارت است از:

  • قبل از ترمیم، هدف از به کار بردن ملات ترمیمی مشخص گردد. به طور مثال آیا قرار است فقط ترک ایجاد شده در بتن را بپوشانید یا هدف تامین اتصال قوی در ترک است.
  • تعیین مدت زمان استحکام و سفت شدن مواد ترمیمی بسیار مهم و اساسی است.
  • تعیین تمایل شما در استفاده از ملات ترمیمی بتن به صورت تک جزئی و یا دو جزئی که کار با آنها دشوارتر ولی خواص ترمیمی بهتری دارد نیز امری مهم می باشد.
  • انتخاب ملات ترمیمی با حداقل انقباض ناشی از خشک شدن.
  • بررسی قدرت چسبندگی ملات ترمیم کننده به بتن قدیمی بسیار حائز اهمیت است. در صورت عدم توجه به این پارامتر، ممکن است ترمیم بتن با شکست مواجه شود.
  • در صورتی که ناحیه مورد ترمیم، تحت بارگذاری باشد، مدول الاستیسیته ملات ترمیمی باید با بتن برابر باشد.
  • توجه به ضرایب حرارتی مشابه نیز امری حیاتی می باشد.
  • آیا نیاز است ملات ترمیم کننده بتن، در برابر چرخه یخ‌زدگی و ذوب مقاوم باشد؟
  • مقاومت فشاری، مقاومت برشی، مقاومت خمشی و مقاومت در برابر سایش نیز در صورت لزوم باید مورد بررسی قرار بگیرد.

اغلب انتخاب ملات ترمیمی بتن مناسب به معنای سازش بین چندین مورد از عوامل بالا می‌باشد. ما در شرکت افزیر، باکیفیت‌ترین و مناسب‌ترین ملات ترمیمی بتن را از نظر قیمت و دیگر جوانب برای شما تهیه می‌نماییم. با تعیین ویژگی‌های مدنظرتان برای فرآیند ترمیم کارشناسان خبره ما بهترین ملات ترمیمی جهت رفع مشکل را به شما معرفی خواهند نمود. با خرید ملات ترمیم بتن از افزیر از نظر کارشناسی متخصصان ما بهره ببرید. با ما با خیال راحت به رفع مشکلاتتان اقدام نمایید.

پیشنهاد برای مطالعه

خرابی بتن چیست و انواع علل تخریب بتن کدام است؟

خرید و فروش ملات ترمیم بتن

قیمت مصالح یا ملات تعمیری بتن، بر اساس نوع و میزان مورد نیاز از آن تعیین می‌شود. بدین منظور، قیمت هر نوع ملات ترمیم‌کننده بتن با دیگری متفاوت است. بنابراین، پیشنهاد می‌کنیم برای مشاوره، خرید و یا استعلام قیمت ملات‌های ترمیم کننده بتن با کارشناسان فروش ما در شرکت مقاوم‌سازی افزیر، تماس حاصل فرمایید.

 

4.2/5 - (5 امتیاز)
mahdavi

Recent Posts

عایق رطوبتی نما؛ مزایا، ویژگی‌ها و روش‌های اجرا

اهمیت عایق‌کاری نما در حفظ ارزش ساختمان عایق‌کاری نما نه‌تنها از ساختمان در برابر آسیب‌های…

3 روز ago

راهنمای کامل آب بندی و عایق رطوبتی کف ساختمان

آشنایی با عایق رطوبتی کف و کاربردهای آن در ساختمان‌سازی عایق رطوبتی کف ساختمان، یکی…

7 روز ago

بهترین جایگزین ایزوگام و قیرگونی کدام است؟

عایق‌های نوین؛ جایگزین ایزوگام و قیرگونی با پیشرفت تکنولوژی، عایق‌هایی که برای جایگزینی با ایزوگام…

1 هفته ago

عایق فونداسیون: روش‌ها، مزایا و انتخاب بهترین نوع عایق کاری پی

چرا عایق فونداسیون، پایه‌ای‌ترین نیاز هر ساختمان است؟ عایق‌کاری فونداسیون به دلایل متعددی ضروری است…

2 هفته ago

روش‌های عایق رطوبتی حمام و سرویس‌های بهداشتی: راهنمای کامل آب‌بندی و حفاظت از فضاهای مرطوب

عایق رطوبتی حمام و سرویس بهداشتی؛ چرا اهمیت دارد؟ رطوبت مداوم و تماس مستقیم با…

2 هفته ago

عایق رطوبتی مایع چیست؟ مزایا و کاربرد

عایق رطوبتی چیست؟ عایق رطوبتی، یک ماده یا سیستم طراحی شده برای جلوگیری از نفوذ…

3 هفته ago