انتخاب مصالح و ملات مناسب کلید موفقیت در پروژه‌های تعمیر بتن

تخریب سازه‌های بتنی به دلایل زیادی مانند خوردگی، آسیب‌های سازه‌ای، نفوذ آب و غیره رخ می‌دهد. امروزه در بازار مصالح متنوعی برای ترمیم بتن وجود دارد. تولید کنندگان مصالح مختلفی را بر پایه سیمان، پلیمر اصلاح شده، اپوکسی ها و سایر مواد شیمیایی که همگی ممکن است گیج کننده باشند تولید می‌کنند.
اولین قدم برای انتخاب ملات تعمیری، تعیین استحکام سازه بتنی مادر است. برای تعمیر طولانی مدت بتنی که ضعیف، نامناسب یا دچار ترک خوردگی شدید می‌باشد، احتملا تعویض آن‌ به جای تعمیر مقرون به صرفه تر باشد. برای تعمیر بتن ابتدا باید علت آسیب و استفاده مداوم از بتن را تعیین کنید.
درصورتیکه استحکام و یکپارچگی بتن اصلی به خطر نیفتد، انتخاب ملات تعمیری بتن ماندد ملات ترمیم بتن اپوکسی یا ملات ترمیم بتن پلیمری و روش اجرا برای تعمیر کار آسانی می‌باشد. هنگامی که ارزیابی بصری آسیب شدیدی مانند ترک‌خوردگی گسترده و یا هر گونه مشکلی که بر یکپارچگی سازه و فراتر از تخصص شما تأثیر بگذارد، نشان می‌دهد، بهتر است از متخصصان کمک بگیرید. ممکن است یک مشاور حرفه ای یا شرکت مهندسی برای ارزیابی کامل تر درخواست تست مورد نیاز را بدهند.
پیش از مداخله تخصص بیشتر، چند سوال دیگر را در نظر بگیرید. آیا محیط سرویس به حل مشکل کمک می‌کند؟ فضا داخلی است یا خارجی؟ آیا پدیده انجماد و ذوب رخ می‌دهد؟ بتن مادر در معرض چه نوع بارهای ترافیکی می‌باشد؟ آیا فضا مورد نظر در معرض گرما یا سرمای شدید است، مانند نزدیک بودن به کوره یا منجمد کننده‌ها؟ این ماده با مواد شیمیایی مانند نمک های یخ زدا در تماس خواهد بود؟ زمان تعمیر حساس می باشد؟ در حین تعمیر می توان از فضا استفاده نمود؟ آیا زمان خاصی برای انجام تعمیر وجود دارد؟ پاسخ به این سؤالات به انتخاب ملات تعمیری کمک می‌کند.
آماده سازی بستر برای ترمیم موفقیت آمیز بتن بسیار مهم است. در طول بررسی وضعیت محل، روش‌ها و تجهیزات مورد نیاز را برای آماده سازی فضا تعیین می کنند. عواملی که در فرآیند انتخاب باید در نظر گرفته شوند عبارتند از نوع تعمیر مورد نیاز، به عنوان مثال ترک بتن، عمق جزئی یا عمق کامل، میزان تعمیر، وضعیت بتن و نوع و میزان آلاینده های روی سطح بتن. علاوه بر این، روش‌ها و تجهیزات باید به گونه‌ای انتخاب گردند که با هرگونه الزامات زیست محیطی یا مسائل حساس به زمان در محل پروژه مطابقت داشته باشند. آیا می‌توان از آب، مواد شیمیایی یا ساینده‌های گرد و غبار استفاده کرد؟ توجه داشته باشید که برای آماده سازی بستر مناسب برای تعمیر بتن‌ ممکن است بیش از یک نوع روش آماده سازی و یا روش تمیز کردن نیاز باشد.


انتخاب ملات تعمیری مورد نظر

کارایی محصول یکی از نکات قابل توجه می‌باشد. ملات های تعمیری به صورت ماله‌ای، قابلیت جاری شدن، قابل پمپاژ، پاششی، روان یا خود تراز شونده فرموله می‌شوند.
ملات‌های ترمیمی بتن با گرانروی پایین برای سطوح افقی و نسبتاً صاف به خوبی عمل می‌کنند.
نوع دیگری از  ملات ها که  پاششی هستتند  برای کاربردهای با حجم زیاد که شامل قرارگیری عمودی و اعضای بالای سری هستند، بهترین انتخاب هستند.
ملات‌های ماله ای یا ملات‌هایی برای کاربرد دستی می‌توانند برای کاربری‌های عمودی، افقی یا بالا سری فرموله شوند. این ملات‌ها به گونه ای طراحی می‌شوند که در حین پرداخت به خوبی به سطح بچسبند.

ملات‌های تعمیری افقی ماله ای معمولاً حاوی ماسه های کمی بزرگتر هستند تا مقاومت سایشی بهتری داشته باشند.
ملات‌های قالب‌گیری و با گرانروری پایین معمولاً به گونه‌ای طراحی می‌شوند که شامل سنگدانه برای تعمیرات با حجم بالا باشد. هم‌چنین برای بتن ریزی سریعتر قابل پمپاژ هستند.
زمان گیرش و سرعت توسعه مقاومت نیز از دیگر عوامل مهم می‌باشند. بارگزاری بعد از چه مدت صورت می‌گیرد؟ تعمیر عرشه پل در یک جاده شلوغ به یک ملات با گیرش سریع و مقاومت اولیه بالا نیاز دارد، در حالی که تعمیر یک پیاده رو مسکونی در بیشتر موارد نیاز ندارد.
سایر ملاحظات مهم برای خواص فیزیکی ملات تعمیری شامل مقاومت در برابر پدیده ذوب و انجماد برای مناطقی که در معرض این پدیده به صورت مکرر قرار دارند و ضریب انبساط حرارتی برای تعمیراتی که در معرض تغییرات دما می‌باشند. مواد ملات تعمیری باید مشابه بتن در حال تعمیر باشد.
در موقعیت‌های سازه‌ای، مدول الاستیسیته یا سختی ماده بر انتقال بار تأثیر می‌گذارد. مواد با سختی بیشتر تحت یک بار معین کمتر از مواد با مدول کمتر تغییر شکل می‌دهند. تعمیرات سازه ای مستلزم آن است که مدول الاستیسیته مشابه زیرلایه بتنی باشد، در حالی که تعمیرات غیرسازه ای می توانند از مدول کمتری استفاده کنند. جبران انقباض کم در مواد برای کاهش ترک خوردگی پس از قرار دادن، به ویژه در کاربردهای تعمیر با حجم زیاد، مطلوب است. مقاومت اتصالی و قدرت مهاری، نفوذپذیری، انتقال بخار آب، مقاومت در برابر سولفات، مقاومت در برابر سایش، مقاومت کششی و خمشی نیز از دیگر عوملی می‌باشند که در انتهاب ملات تعمیری تاثیرگذارند.

آماده سازی سطح

اغلب، حتی بیشتر از انتخاب نوع ملات تعمیری،آماده سازی بستر می‌تواند تنها عامل کلیدی موفقیت در بحث تعمیر باشد. تمام بتن ناسالم از روی بستر باید حذف شود.
هنگام آماده سازی یک فضا، پیکربندی ساده ترجیحا با گوشه های مربع شکل برای انتقال بار بهتر است. از گوشه های داخلی خودداری کنید. عمق یکنواخت منطقه مورد تعمیر نیز مطلوب است. از لبه تیز بخصوص روی هر سطحی که ترافیک دارد خودداری کنید.
نمایان شدن ترک ها در بتن به طور کلی نشان دهنده حرکت می‌باشد. پر کردن یک ترک پویا یا متحرک با ملات تعمیری صلب تنها منجر به ترک خوردگی مجدد در همان ناحیه می‌شود. حرکت باید از طریق یک درز کنترل متوقف شود یا از بین برود تا ترک خوردگی کنترل گردد. ترک‌ها را می‌توان با یک اپوکسی به هم جوش داد. با این حال، عدم توقف حرکت نیز منجر به ظاهر شدن مجدد ترک ها می‌شود.


اجرای ترمیم بتن

پیش از شروع کار با ملات تعمیری سطح بستر باید صورت اشباع با سطح خشك (SSD) در نظر گرفته شود.
قبل از نصب ملات تعمیری پایه سیمانی، بستر باید از آب اشباع شود. با این حال، برای حفظ نسبت مواد به آب به سیمان، باید چاله آب یا آب ساکن حذف شود.
نکته کلیدی دیگر قرار دادن آستر است. در ناحیه اشباع شده، درست قبل از قرار دادن نهایی، مقدار کمی از ملات مخلوط شده را روی ناحیه قرار دهید و آن را به خوبی با یک برس سفت در آن ناحیه فشرده کنید. آب یا مایع اضافی را به این لایه اسکراب اضافه نکنید، زیرا نسبت آب به سیمان را افزایش می‌دهد و یک خط اتصال ضعیف در تعمیر ایجاد می‌کند.
در حالی که لایه اسکراب هنوز مرطوب‌ می‌باشد، ملات تعمیری را بزنید. برای دستورالعمل‌ اختلاط مناسب و عمق مورد نظر، هم‌چنین هرگونه دستورالعمل کاربردی خاص، تکنیک‌های پرداخت یا مراحل عمل آوری، به برگه اطلاعات محصول مراجعه کنید.
تعمیر بتن می‌تواند به دلایل مختلفی از جمله عیوب ساختاری طبیعی ناشی از نشست ساختمان و تنظیم ساختمان‌ها در طول بالا و پایین شدن دما تا آسیب ناشی از نفوذ غیرمنتظره آب یا ایجاد شده در اثر خوردگی قابل پیشگیری روی تکیه گاه‌های داخلی باشد. در حالی که هر یک از این موارد ذکر شده با روش مشابه یعنی پر کردن ترک‌ها یا شکاف‌ها با ملات تخصصی نیاز به تعمیر دارند، ملات تعمیری مورد استفاده ممکن است برای هر یک از تعمیرات مورد نیاز متفاوت باشد.

جمع بندی

ملات های تعمیری بتن بر اساس کیفیت ترمیم به دو گروه سیمانی و اپوکسی تقسیم می شوند و هر دو می‌توانند برای کاربردهای متفاوتی مورد استفاده قرار گیرند. سوال خیلی از افراد این می‌باشد که برای آسیب‌های سازه‌ای و غیر سازه‌ای از کدام ملات تعمیری استفاده کنیم. در پاسخ به این سوال باید در نظر بگیریم که استحکام و مقاومت یک سازه اولویت می‌باشد
در شرکت افزیر، ما انواع ملات های تعمیری بتن را موجود داریم، این امر تضمین می‌کند که سیستم‌های مختلف می‌توانند به درستی در موقعیت‌‌های خاص تعمیرات اعمال شوند، طول عمر تعمیر را افزایش می‌دهد و به ما این امکان را می‌دهد که ملات‌ها را به طور دقیق با سازه اصلی مطابقت دهیم به این منظور که تعمیرات یکپارچه گردد.
اطلاعات جامعی را از کارشناسان خود دریافت کنید و از محصولات ساختمانی ما مانند ملات های تعمیری، گروت‌ها و محصولات مقاوم سازی سازه ها از شرکت افزیر برای پروژه خود استفاده کنید.
باوجود موارد ذکر‌شده، بر اساس هزینه و بودجه خود می توانید تعیین کند که از کدام نوع ملات برای پروژه خود استفاده کنید. برای اطلاعات بیشتر، پیش از خرید می‌توانید با کارشناسان ما در تماس باشید و از راهنمایی‌های آنان برای خرید و انتخاب بهتر بهره بگیرید.

4/5 - (4 امتیاز)
mahdavi

Recent Posts

همه چیز درباره عایق رطوبتی دیوار؛ از انواع تا مزایا و روش‌های اجرا

چرا عایق رطوبتی دیوار مهم است؟ نکاتی برای جلوگیری از نفوذ رطوبت اهمیت استفاده از…

3 هفته ago

عایق ساختمان چیست؟

عایق ساختمانی چیست و چرا اهمیت دارد؟ عایق ساختمانی مجموعه‌ای از مواد و روش‌هاست که…

3 هفته ago

قیمت عایق کاری ساختمان چقدر است؟ عوامل مؤثر بر هزینه‌ها و نکات مهم

تعرفه عایق‌سازی ساختمان: هزینه‌ها را بشناسید و صرفه‌جویی کنید! عایق کاری ساختمان به‌عنوان راهکاری برای…

4 هفته ago

آب بندی فشار منفی چیست؟

چگونه از نفوذ آب در شرایط فشار بالا جلوگیری کنیم؟ فشارهای وارده به ساختمان که…

4 هفته ago

آب بندی فشار مثبت چیست؟

آب بندی فشار مثبت بتن چیست؟ آب‌بندی بتن به مجموعه اقداماتی اطلاق می‌شود که با…

1 ماه ago

رفع ممنوعیت وال مش در ساختمان + دستورالعمل شهریور 1403

وال مش چیست و چرا به صنعت ساخت و ساز معرفی شد؟ اولین دلیل روی…

1 ماه ago