برای توضیح این که اسپیسر یا فضاساز میلگرد چیست و چه نقشی در سازه دارد، باید به ابتدای عملیات اجرای ساختمان بازگردیم. یعنی جایی که کارگران مشغول مهیاسازی بستر آرماتورهای پی و شالوده برای شروع عملیات آرماتوربندی هستند. اسپیسرها برای سهولت در اجرا،نصب و مهار آرماتورها مورد استفاده قرار میگیرد. درواقع با استفاده از اسپیسرها، فضایی در بستر خاک، زیر میلگردها تعبیه میشود تا هم آرماتوربند راحتتر بتواند کار کند و هم آرماتورها به خوبی در جای مشخص خود مهار شوند. این فضا توسط ابزار و قطعاتی کوچکی بهصورت منظم جانمایی میشوند. اسپیسرها میتوانند از قطعات پلاستیکی، فلزی و یا بتنی، ساخته شوند.
علاوه بر سهولت و دسترسی بهتر برای آرماتوربندی، اسپیسرها فاصله کاور (پوشش) بتنی مورد نیاز برای بعد زیرین مقطع شالوده را نیز تامین میکنند. بدون استفاده از اسپیسرها میلگردها مستقیما با خاک بستر تماس پیدا میکنند. این اتفاق برای میلگرد بسیار مضر است و ممکن است خرابی جبران ناپذیری مثل خوردگی میلگردها در پی داشته باشد. پس اسپیسرها در سه زمینه به ما کمک می کنند:
نکته : امروزه با توجه به پیشرفت فناوری در تمام زمینهها، شاهد عرضهی محصولات متنوع در زمینههای مختلف هستیم. برای مثال شاید کمتر کسی میپذیرفت که صنایع پلیمری و پلاستیکی،از الیاف پلاستیکی گرفته تا اسپیسر میلگردها روزی تا به این حد وارد صنعت ساختمان بشوند.
اسپیسرها نقش نگهدارنده المانها را برعهده دارند و در نتیجه برای قسمتهای مختلف آرماتورگذاری و سیستمهای پایپینگ (خط لوله) ساختمان استفاده میشوند. برای توضیح بیشتر کارایی اسپیسرها باید انواع آن را بشناسیم. انواع اسپیسرها به شرح زیر است :
– اسپیسرهای مشبندی بتنی :
اسپیسرهای مشبندی بتنی، از ترکیب الیاف شیشه و خمیر سیمان ساخته میشوند. این نوع از اسپیسرها از جمله اسپیسرهای مقاوم و بادوام هستند. بیشترین کاربرد این اسپیسرها، نگهداری مشبندی آرماتورها است. فاصله اسپیسرهای بتنی جهت قرار دادن در آرماتوربندی، حداقل 2 اسپیسر در هر متر مربع و حداکثر 75 سانتیمتر ازهم، پیشنهادشده است. برای آرماتوربندیهایی که احتمال شکم دادن آرماتور در راستای افقی وجود دارد، میتوان از فاصلههای کوچکتری نیز استفاده نمود.
– اسپیسر چرخ دندهای یا خورشیدی :
همانطور که از اسم این نوع از اسپیسرها مشخص است، آنها دایرهای شکل و دارای دندانههای متعدد هستند. همه دندانهها برای اتصال بهتر با سطح است. به جز یک دندانه خالی، که به منظور قراردادن میلگرد در آن، تعبیه شده است.
– اسپیسر هارد فیکس :
منظور از اسپیسرهای هارد فیکس، اسپیسری است که دارای دو قسمت قفل کن میلگرد میباشد. درواقع این قفلها، میلگرد را به شکل محکمی در جای خود نگه میدارند. این اسپیسرها بهصورت عمودی زیر میلگردها قرار میگیرند. اسپیسرهای هارد فیکس،از قابلیت بارگذاری بالایی برخوردار هستند. در شکل زیر نمونهای از اسپیسرهای هارد فیکس نمایش داده شده است.
نکته : در بازار، اسپیسرها با اسامی مختلفی طبقهبندی میشوند. مانند اسپیسر مکس فیکس (max fix)، مینی فیکس (mini fix)، ساید فیکس (side fix) و… . در واقع، برندها و تولیدکنندههای بزرگ، در نامگذاری محصولات خود پیشگام هستند و هر محصولی در بازار هم به همان نام شناخته شده و خرید و فروش میشود. نامگذاری اسپیسرها نیز همینگونه است. البته اسامی این اسپیسرها بیشتر از نحوه اتصال به میلگرد برداشت شده است.
اهمیت عایقکاری نما در حفظ ارزش ساختمان عایقکاری نما نهتنها از ساختمان در برابر آسیبهای…
آشنایی با عایق رطوبتی کف و کاربردهای آن در ساختمانسازی عایق رطوبتی کف ساختمان، یکی…
عایقهای نوین؛ جایگزین ایزوگام و قیرگونی با پیشرفت تکنولوژی، عایقهایی که برای جایگزینی با ایزوگام…
چرا عایق فونداسیون، پایهایترین نیاز هر ساختمان است؟ عایقکاری فونداسیون به دلایل متعددی ضروری است…
عایق رطوبتی حمام و سرویس بهداشتی؛ چرا اهمیت دارد؟ رطوبت مداوم و تماس مستقیم با…
عایق رطوبتی چیست؟ عایق رطوبتی، یک ماده یا سیستم طراحی شده برای جلوگیری از نفوذ…