بتن مسلح شده با الیاف فولادی یک نوع از بتن است که دارای الیاف فولادی در طرح اختلاط خود می باشد. در این نوع بتن الیاف فولادی به طور یکنواخت به صورت تصادفی در درصدهای بین 0.3٪ تا 2.5٪ حجمی در بتن پراکنده می شوند. بتن تقویت شده از طریق افزودن الیاف فولادی به مواد تشکیل دهنده بتن در میکسر بتن و انتقال بتن به قالب تولید می شوند. سپس بتن مسلح شده به الیاف فولادی با روشهای مرسومعمل آوری میشود.
اضافه شدن الیاف فولادی به بتن، خواص ساختاری، به ویژه مقاومت کششی و خمشی بتن را بهبود می بخشد. میزان بهبود خواص مکانیکی به دست آمده با الیاف تقویت کننده فولادی نسبت به بتن ساده به عوامل مختلفی مانند شکل، اندازه، حجم، درصد و توزیع الیاف بستگی دارد. الیاف ساده، مستقیم و گرد، پیوند بسیار ضعیف و در نتیجه استحکام خمشی پایین ایجاد می کنند. برای یک شکل معین از الیاف، استحکام خمشی SFRC با نسبت طول به قطر معادل افزایش مییابد.
در بیشتر کاربردهای میدانی که تا به امروز انجام شده است، اندازه قطر الیاف بین 0.25 تا 1 میلی متر و طول 12 تا 60 میلی متر متغیر است. همچنین میزان الیاف در بتن بین 0.3 تا 2.5 درصد حجمی متغیر است. افزودن الیاف مسلح کننده بتن تا 5 درصد حجمی، مقاومت خمشی را تا حدود 2.5 برابر بتن ساده افزایش داد.
الیاف فولادی تقویت کننده بتن | |
---|---|
تنش برشی (σ) : بین 500 تا 3000 مگا پاسکال | طول (L) : از 10 تا 75 میلی متر |
حجم الیاف فولادی : 0.25 تا 2 % | قطر (D) : از 0.5 تا 1 میلی متر |
کرنش (ε) : بین 0.5 تا 3.5 % | مدول الاستیسیته (E) : 200 گیگا پاسکال |
همانطور که در بالا توضیح داده شد، اختلاط الیاف فولادی به طور قابل توجهی خواص ساختاری بتن، به ویژه مقاومت کششی و خمشی را بهبود می بخشد. شکل پذیری، مقاومت در برابر خستگی، مقاومت در برابر پوسته شدن، سایش بتن مسلح شده با الیاف فولادی نسبت به بتن مسلح معمولی بیشتر است. الیاف فولادی مقاومت بتن در برابر ترک را افزایش می دهد و همچنین می توان از آنها برای جایگزینی یا مکمل آرماتور سازه استفاده کرد.
بنابراین بتن الیافی یک ماده پرکاربرد برای تولید انواع محصولات پیش ساخته است . همچنین استفاده از بتن الیافی کاربردهایی مانند عناصر دال برای پل ها، بزرگراه ها، پناهگاه ها و پله ها را شامل می شود. معمولاً در ساخت تونل از بتن مسلح با این الیاف استفاده می شود. زیرا باعث افزایش مقاومت خمشی اضافی ، کاهش انقباض و ترک خوردگی و در نهایت کاهش نفوذپذیری می شود.
کاربردهای معمولی برای الیاف فولادی در بتن را می توان در پارکینگ ها، زمین های بازی، باند فرودگاه ها، تاکسی رو ها، آشیانه های تعمیر و نگهداری، جاده ها و کارگاه ها یافت. همچنین به طور گسترده برای روسازی های بندری، مناطق نگهداری و جابجایی کانتینر، انبارهای ذخیره سازی فله و انبارهای نظامی استفاده می شود. همچنین می توان از الیاف فولادی برای افزایش عمر کفهای صنعتی بتنی استفاده نمود.
به هنگام اختلاط الیاف فولادی با بتن، گوله ای یا توپی شدن آن یکی از مشکلاتی است. باید اختلاط به صورت یکنواخت انجام شود تا از توپی شدن الیاف جلوگیری شود.
استفاده از میکسر و پخش کننده مناسب برای کمک به اختلاط بهتر و کاهش تشکیل گلوله های توپی ضروری است. گاهی با اضافه کردن ریزدانه ها و محدود کردن حداکثر اندازه سنگدانه ها به 20 میلی متر و به طور معمول، استفاده از سیمان 350 کیلوگرم تا 550 کیلوگرم در هر متر مکعب مورد نیاز است.
اگر تصمیم به افزودن الیاف به مخلوط بتن خود دارید، توجه داشته باشید که تغییراتی در نحوه مدیریت این بتن ایجاد خواهد شد. توصیه می شود برای سیال شدن بتن یک فوق روان کننده اضافه کنید. همه الیاف فولادی را نمی توان به عنوان جایگزینی برای تقویت فولاد استفاده کرد، بنابراین مطمئن شوید که مهندس سازه شما قبل از ادامه بارهای وارد بر سازه را بررسی و آنالیز کرده است.
بسته به الیاف تقویتی فولادی مورد استفاده، رفتار خروجی بتن متفاوت است. همانطور که در زیر نشان داده شده است، نوع الیاف، طول، ابعاد، نوع پوشش و دیگر عوامل می توانند بر روی رفتار بتن اثر بگذارند.
به طول مثال در نوع c مقاومت برشی بیشتری نسبت به نوع a وجود دارد. به همین دلیل می توان از نوع c برای محل های دارای نیروی برشی بیشتر و از نوع a برای محل های دارای نیروی برشی کمتر استفاده کرد.
چندین مزیت را می توان از این محصول به دست آورد، به عنوان مثال:
از الیاف فولادی می توان به عنوان جایگزین مش و میلگرد در بتن استفاده کرد. با استفاده از این نوع الیاف می توان عمر بتن را تا بیشتر از 60 سال افزایش داد. مزایای استفاده از نوع الیاف نسبت به مش عبارتند از:
میزان کار در اجرا الیاف فولادی بسیار کمتر از میلگرد است. این موضوع به شما کمک می کند تا در زمان و هزینه ها صرفه جویی کنید.
کار با الیاف تقویتی فولادی نه تنها به معنای استفاده از فولاد کمتر است، بلکه ساعتهای کار کمتری را نیز صرف میکند.
استفاده از الیاف فولادی باعث افزایش ایمنی در سایت ساخت و ساز شما می شود. مش و میلگرد آرماتور نه تنها کارهای دیگر سایت شما را با مشکل مواجه می کند، بلکه اغلب باعث بروز حوادث و تاخیرهای شدید می شود.
بتن تقویت شده با الیاف فولادی نیاز به میزان مشخصی از بتن ریزی ندارد. برای میلگرد و مش لازم است تا سطح آنها با استفاده از بتن پوشانده شود. مقدار کلی الیاف در بتن در مقایسه با آرماتورهای فولادی سنتی کم است (0.2-0.5 درصد حجمی).
زمانی که بولت کاشته شده با چسب کاشت میلگرد وارد بتن تقویت شده با الیاف بشود، به علت انعطاف پذیری و شکل پذیری، جانمایی بولت راحت انجام می شود. ولی برای زمانی که در بتن از میلگرد استفاده شده است، باید به نقاطی که میلگرد وجود دارند دقت کنید. ممکن است هنگام کاشت بولت در بتن، با میلگرد برخورد بکند.
بر خلاف میلگرد الیاف فولادی به دلیل هندسه آن تنش کافی برای ترک بتن وارد نمی کنند.
آزمایشات میدانی و آزمایشگاهی نشان می دهد که در اثر دراز مدت خوردگی، از سطح تا به عمق بتن به 2.5 میلیمتر محدود می شود.
به دلیل ماهیت ناپیوسته الیاف تقویتی فولادی، انتشار خوردگی، رخ نمی دهد. مقاومت در برابر خوردگی با الیاف فولادی افزایش می یابد.
در اطراف میلگرد یک لایه قلیایی وجود دارد که توسط آن از بتن محافظت می شود. اما به دلیل افزایش سطح در الیاف تقویتی فولادی، الیاف بهتر از میلگرد عمل می کنند.
مسلح کردن دیوار با شبکه الیاف؛ از ابهامات تا ممنوعیت مسلح کردن دیوار با شبکه…
اهمیت عایقکاری نما در حفظ ارزش ساختمان عایقکاری نما نهتنها از ساختمان در برابر آسیبهای…
آشنایی با عایق رطوبتی کف و کاربردهای آن در ساختمانسازی عایق رطوبتی کف ساختمان، یکی…
عایقهای نوین؛ جایگزین ایزوگام و قیرگونی با پیشرفت تکنولوژی، عایقهایی که برای جایگزینی با ایزوگام…
چرا عایق فونداسیون، پایهایترین نیاز هر ساختمان است؟ عایقکاری فونداسیون به دلایل متعددی ضروری است…
عایق رطوبتی حمام و سرویس بهداشتی؛ چرا اهمیت دارد؟ رطوبت مداوم و تماس مستقیم با…