نکات لازم هنگام اجرای کفپوش خودتراز
اطلاعات کامل از محیط نصب کفپوش خود تراز سیمانی داشته باشید. در عین حال با استانداردهای ASTM مربوط به روشهای اجرای کفپوشها برای استحکام نهایی آنها آشنا باشید. قاعدتاً همه فضاهای ساختمانی و یا محوطههای عمرانی شرایط بهرهبرداری یکسانی ندارند. به عنوان مثال شرایط کفسازی در یک طبقه از ساختمان تجاری که در معرض بارهای سنگین قرار دارد، با کفسازی یک خانه معمولی متفاوت است. توجه به این تفاوتها در مقدمات عملیات اجرای کفپوش خود تراز سیمانی از اهمیت بالایی برخوردار است.
توجه به جدول زمانی اجرای پروژه کفسازی و انتخاب مصالح مناسب از اهمیت بالایی برخوردار است. بسیاری از کفپوشها در بازه زمانی 24 الی 48 ساعت پس از اجرای عملیات کفسازی شرایط بهرهبرداری دارند. اما هستند محصولات درجه یک که با قابلیت مقاومت در برابر رطوبت هوا میتوانند در مدت زمان 2 الی 16 ساعت پس از عملیات کفسازی مورد بهرهبرداری قرار بگیرند.
لازم است تا مصالح کفپوش خود تراز سیمانی را مطابق دستورالعمل سازنده پیادهسازی کنید. برای کسب اطلاعات تکمیلی مانند مقدار استحکام کششی، مقاومت فشاری و یا مقاومت خمشی و همچنین بازه زمانی برای خشک شدن و شرایط بهرهبرداری از محصول به برگه اطلاعات آن منتشر شده توسط سازنده رجوع کنید.
انواع کفپوش خود تراز سیمانی با دو نوع کاربرد تولید میشوند. کفپوشهای تهیه شده از فناوریهای سنتی و همچنین کفپوشهای طراحی شده با تکنولوژی مدرن. برجستهترین وجه تفاوت میان این کفپوشهای سنتی و مدرن در خود تراز شدن، قابلیت جریان پذیری و مشخصههای ایجاد سطح کاملاً صاف و صیقلی شده است.
برخی از نصابها به دلیل جریان پذیری به نسبت کمتر و شرایط اجرای سادهتر از کفپوشهای خود تراز سیمانی سنتی استفاده مینمایند. اما نصابهای هوشمند از قابلیت جریان پذیری بالا و زمان کارایی بیشتر کفپوشهای مدرن استقبال میکنند و از این کفپوشها در انواع عملیاتهای متداول کفسازی استفاده مینمایند.
در نهایت این شرایط پروژه و محدوده کار است که مشخصههای فنی محصول برای اجرای کفسازی فضاهای ساختمانی را تعیین خواهد کرد. نصاب ماهر باید براساس نوع فضا و شرایط حاکم بر آن نوع کفپوش خود تراز سیمانی را انتخاب کند. ملاتهای خود تراز سنتی مناسب پر کردن شکافهای عمیق بیش از سه اینچ است. اما مصالح نوین کفسازی بیشتر برای لایههای نازکتر کارایی دارند.
شرایط آمادهسازی بستر برای اجرای کفسازی خود تراز سیمانی
از آماده بودن بستر، تحت شرایط ایدهآل اطمینان حاصل کنید. برای آمادهسازی بستر تمامی دهانهها، شکافها و حتی ترکهای موجود در سطح کار را به طور کامل مسدود کنید. لازم است تا جدارههایی در لبههای کار نصب کنید تا از تراوش مصالح کفسازی در دیگر فضاها جلوگیری نمایید.
هر مصالح خود تراز سیمانی از محدودیتهایی خصوصا مواجهه با هوای مرطوب برخوردار است. برای اطلاع از این محدودیتهای رطوبتی حتما از تولیدکنندگان محصول مشاوره بگیرید که آیا لازم است تا تمهیداتی برای کاهش رطوبت حاکم در فضا داشته باشید؟ اگر دسترسی به سازنده محصول ندارید، میتوانید از اطلاعات درج شده در کاتالوگ محصول استفاده کنید. اگر به هر دلیلی لازم است تا مقدار رطوبت محیط را کاهش دهید، باید این کار را قبل از نصب لایه زیرین از عملیات کفسازی خود تراز سیمانی انجام داده باشید. هرگز نباید مصالح کفسازی خود تراز سیمانی را در شرایط نامناسب محیط با سطح رطوبت بالای فضا در عملیات زیرسازی تزریق کنید.
قبل از نصب لایههای زیرین خود تراز سیمانی باید از پرایمر استفاده کنید. عدم استفاده از پرایمر و یا استفاده نامناسب از آن، احتمال کفسازی ناقص را افزایش میدهد. در این صورت کفسازی با خود تراز سیمانی شرایط ماندگاری ندارد. استفاده از پرایمر باعث حفظ رطوبت در لایههای زیرین خود تراز سیمانی خواهد شد. به این ترتیب شرایط سخت شدن لایه کفسازی و رسیدن به ساختار مقاوم بهتر انجام میپذیرد. از طرفی حضور پرایمر باعث اتصال قویتر کفسازی خود تراز سیمانی میشود. حضور پرایمر باعث میشود تا لایه خود تراز به درستی و با استحکام بهتری به زیرلایه که میتواند سطحی بتنی و یا فلزی باشد، بچسبد.
در تمامی مراحل آمادهسازی بستر برای نصب کفپوش خود تراز سیمانی باید طبق دستورالعملهای تولیدکننده رفتار کنید. برای کسب اطلاعات کاملتر در مورد روش کاربرد تا رقیق کردن خود تراز سیمانی میتوانید از اطلاعات درج شده در جدول استاندارد ASTM F3191 استفاده کنید. این جدول، استاندارد مطرح بینالمللی برای چگونگی آماده سازی بسترهای بتنی و فلزی مناسب نصب انواع کفپوش خود تراز سیمانی تنظیم شده است.
علاوه بر بتونه کاری برای کفسازی خود تراز سیمانی نیاز به پاکسازی کامل بسترها داریم. بستر کفسازی باید از وجود هر گونه مواد آلاینده پاکسازی شود. زیرا وجود آلایندگیها مانع از چسبندگی کامل لایه کفسازی خواهد شد. این آلایندگیها میتوانند بقایای انواع چسب، ترکیبات درزگیر، روغن گریس، رنگ و… باشند. همچنین نمیتوانیم عملیات کفسازی با خود تراز سیمانی را بر روی سطوح کاملاً صیقلی پرایمرهای اپوکسی انجام دهیم. زیرا مصالح کفسازی توانایی چسبیدن به این سطوح کاملاً صاف و صیقلی شده را ندارد. بنابراین لازم است تا چنین سطوحی را با استفاده از سایش مکانیکی مضرس نمایید.
مقدار آب کافی در عملیات کفسازی با خود تراز سیمانی
برای آمادهسازی مصالح خود تراز سیمانی به آب نیاز دارید. مصالح بستهبندی شده را طبق دستورالعمل سازنده با آب مخلوط کنید. استفاده بیش از حد آب باعث کاهش استحکام لایه زیرین کفسازی خواهد شد. در این صورت احتمال ترک خوردن و از هم گسیختگی سطح کفسازی شده وجود دارد. همچنین حضور بیش از حد آب باعث ایجاد لایهای سفید رنگ بر سطح لایه زیرین خشک شده خواهد شد.
مصالح پرایمر خود تراز سیمانی باید به درستی آماده شده باشد. عدم ترکیب صحیح لایه زیرین خود تراز شونده ممکن است مانع توزیع یکنواخت آن در سطوح ساختمانی شود. زیرا در این شرایط مصالح کفسازی جریان پذیری مناسبی ندارد و به سختی در سطوح بزرگ توزیع میشود. به این ترتیب با سطح کفسازی شده ناهمگن مواجه هستیم که احتمال ترک خوردن و تخریب بافت آن زیاد است.
توصیه میشود که برای حصول اطمینان از روش آمادهسازی مناسب حداقل دو کیسه ملات خود تراز را در یک زمان با یکدیگر مخلوط کنید. همچنین شرایط پمپاژ برای تزریق لایه خود تراز سیمانی فراهم است. پمپاژ ملات خود تراز شونده روش مؤثری برای توزیع یکنواخت آن در سطوح بزرگ ساختمانی میباشد. اما در صورت اجرای روش پمپاژی حتما نسبت آب به ملات را رعایت کنید. استفاده بیش از حد آب باعث تخریب بافت ملات کفپوش خود تراز سیمانی خواهد شد. لازم است تا در حین پمپاژ مصالح کفسازی حتما از توصیههای سازنده در دستورالعملهای معتبر محصول استفاده کنید.
شرایط دمای مصالح و محیط کار هنگام کار با ملات خود تراز
کفپوش خود تراز سیمانی مصالحی حساس به دما است. تحت هر شرایطی باید این مصالح را در بازه دمایی قید شده توسط سازنده استفاده کنید. لذا قبل از آغاز کار کفسازی حتما حضور دمای اتاق در محدوده قابل قبول سازنده را بررسی کنید. هوای خیلی گرم و یا خیلی سرد در شرایط ایدهآل محصول تاثیر منفی میگذارد. هر گونه دمای نامناسب باعث به هم خوردن زمان تنظیم خشک شدن ملات کفسازی خواهد شد. به عنوان مثال محیط سرد، مدت زمان خشک شدن ملات کفسازی خود تراز سیمانی را افزایش میدهد. در عین حال وجود هوای گرم این بازه را بسیار کاهش خواهد داد.
بدون تردید شرایط دمایی در کنار سطح رطوبت محیط بر جریان یافتن مصالح کفسازی و همچنین مدت زمان خشک شدن آن و همچنین چگونگی تنظیم لایههای زیرین خود تراز تاثیر میگذارد. هر گونه عدم تعادل و یا عدم رعایت دما در شرایط ایدهآل محیط باعث تخریب بافت مصالح کفسازی خود تراز سیمانی خواهد شد.
علاوه بر این نکات، توجه به دمای آب و حتی دمای پودر خود تراز سیمانی قبل از اضافه شدن به آب نیز مهم است. قرار گرفتن بسته محصول در مجاورت نور خورشید و یا قرار گرفتن آن در محیط گرم باعث تخریب بافت آن میشود. در صورتی که به هر دلیل پودر خود تراز سیمانی بیش از حد گرم است، باید آن را با آب سرد مخلوط کرده و فرآیند عملآوری نهایی محصول را تکمیل کنیم. حتی میتوانید از کیسههای یخ برای حفظ تعادل گرمایی محصول تحت شرایط هوای گرم استفاده نمایید. در هر صورت چه در محیط گرم هستید و یا با محیط سرد مواجه شدهاید، سازگار کردن محصول قبل از اعمال آن با آب همیشه بهترین روش اختلاط و عملآوری کفپوش خود تراز سیمانی میباشد.
نکات توصیه شده برای استفاده از کفپوش خود تراز سیمانی
شرکتهای تولیدکننده مصالح خود تراز سیمانی همواره فهرست کاملی از الزامات نصب محصولات خود را در اختیار مصرفکنندگان قرار میدهند. حداکثر ضخامت کفسازی یکی از همین الزامات حین نصب انواع خود تراز سیمانی میباشد. لذا لازم است تا همواره حداکثر ضخامت نصب را طبق نظر سازنده رعایت کنید.
برای تکمیل مراحل کفسازی برخی از محصولات امکان افزودن سنگدانههای شن وجود دارد. شن نخودی بهترین نوع است. استفاده از شن برای افزایش عمق ریزش مصالح کفسازی است. به این ترتیب میتوانیم عمق لایه سازی ملات خود تراز سیمانی را افزایش دهیم. البته همه محصولات بازار از این امکان برخوردار نیستند. در اضافه شدن دانههای شن نیز ملزم به رعایت دستورالعملهایی هستید. مثلاً لازم است تا حجم مناسب سنگدانهها را در هنگام توزیع ملات کفسازی در لایه زیرین تراز کننده گسترده باشید. در افزایش ضخامت لایه کفسازی خود تراز سیمانی فقط یکبار مجاز به استفاده از لایه شنی هستید. برای افزایش ضخامت در مراحل بعدی دیگر نمیتوانید از لایه سنگدانه اضافی استفاده کنید.
پس از تزریق لایه کفسازی خود تراز سیمانی در مرحله جاری شدن آن در حین پوشاندن بستر بتنی و یا آجری میتوانید از پوشش پرایمر مناسب برای افزودن ضخامت لایه کفسازی استفاده کنید. در عین حال پوشاندن هر نوع حفره با عمق بیشتر از 0.5 اینچ به شکل مستقل انجام میشود. این حفرههای عمیق در سطح پروژه کفسازی را باید با تزریق مقدار بیشتر پرایمر قبل از توزیع ملات کفسازی خود تراز سیمانی پر کنید. در صورت لزوم و مواجه شدن با شرایط خاص حتما نظر مشورتی سازنده محصول را جویا شوید. در صورت عدم دسترسی به سازنده کفپوش میتوانید از مستندات قید شده در دستورالعمل تزریق پرایمر استفاده کنید.
پیشنهاد برای مطالعه
چگونه از کفپوش خود تراز سیمانی محافظت میکنند؟
لازم است تا تمام لایههای کار شده از کفپوش خود تراز سیمانی در طول فرآیند پخت اولیه (2 تا 6 ساعت) در مواجهه با حرکت مستقیم هوا قرار نگیرند. زیرا احتمال دارد که خیلی زودتر از زمان استاندارد تعیین شده خشک شوند. این خشک شدن ناگهانی باعث انقباض سطح کفسازی میشود که در نهایت به ایجاد ترکهای عمیق و تخریب بافت زیرلایه میانجامد. از نگاه کلی سایش نهایی جریان هوا در مراحل سخت سازی عموم کفپوشها در نظر گرفته نمیشود. همچنین در تمام مدت زمان پخت نهایی کفپوش که ممکن است 2 الی 24 ساعت به طول انجامد، انجام هر گونه ساختوساز ممنوع است. در عین حال هر گونه تردد از روی کفپوش در حال خشک شدن نیز ممنوع است. زیرا ترافیک بدون برنامهریزی باعث ایجاد ناهمواری و بینظمی در سطح کفسازی خواهد شد.
پیشنهاد برای مطالعه
قاعدتاً در آخرین مرحله مصالح پوشش کف را نصب خواهید کرد. مراحل نصب پوشش نهایی را تا پس از خشک شدن کامل زیرسازی خود تراز سیمانی انجام دهید. انجام زودهنگام پوشش نهایی باعث تخریب زیرلایه خود تراز سیمانی خواهد شد. در تمام مراحل کار پایبند بودن به دستورالعملهای سازنده امری کلیدی است که اجرای موفقیتآمیز عملیات کفسازی را تضمین میکند. لازم است که تمامی برچسبها و برگههای اطلاعات محصول را به دقت مطالعه کنید. با مطالعه تمامی اسناد محصول نسبت به تمامی شرایط نصب آن، روش آمادهسازی آن و اجرای آن اشراف کامل دارید. همچنین از محدودیتهای نصب محصول آگاهی کامل کسب خواهید کرد. به این ترتیب در روند حرفهایتر میتوانید کفسازی با خود تراز سیمانی را در بسترهای متفاوت فضاهای عمرانی پیادهسازی کنید و در نهایت از یک بستر مقاوم و ماندگار برای پوشش نهایی فضاهای ساختمانی برخوردار شوید.