پلاستر چیست و چه کاربردی در ساختمان دارد؟

پلاستر چیست و چه کاربردی در ساختمان دارد؟

پلاستر ساختمانی قدمتی 7000 ساله دارد و از دیرباز در کشورهای خاورمیانه مورد استفاده قرار می‌گرفتند، این نوع مصالح به عنوان مصالح ساختمانی و تزئینات نمای ساختمانها به کار می‌رفتند. در مصر باستان سنگ گچ را در کوره گداخته کرده و آن را خرد می‌کردند تا پودر شود و سپس از مخلوط پودر گچ و آب، پلاستر گچی بدست می‌آمد که از آن به عنوان ملات برای روی هم قرار دادن و چسباندن بلوک‌ها استفاده می‌گردید.

برای ساخت یک ساختمان و مقاوم سازی بخش های مختلف آن، نیاز به مصالح ساختمانی مختلف است که یکی از آن ها پلاستر ساختمانی می باشد. پلاستر ساختمانی در واقع محصولی است که برای مقاوم سازی بخش هایی از ساختمان و تامین ایمنی لازم مورد استفاده قرار می گیرد. پلاسترکشی اقدامی رایج در ساختمان ها است که با اهداف مختلفی انجام می شود، اما در نهایت نتیجه افزایش مقاومت آن بخش از ساختمان در برابر رطوبت، ضربه و حتی ارتعاشات ناشی از زلزله است. در صورت نیاز به خرید و اجرای پلاستر در ساختمان ها، می توانید با ما همراه باشید تا جزئیات بیشتر این مصالح ساختمانی را بدانید.

پلاستر چیست؟

پلاستر ساختمانی، به لایه نازکی از مصالح خاص مانند سیمان، آهک و گچ گفته می شود که روی بخش های داخلی یا خارجی دیوارهای ساختمان اعمال می شود. این پلاسترها دارای ترکیبات گوناگونی هستند و در ابتدا به شکل پودر طراحی می شوند و پس از آن با ترکیب با آب، به شکل یک خمیر در می آیند، به این صورت که در طی اختلاط با آب، گرما از طریق فرآیند کریستاله شدن آزاد می‌گردد و پلاستر ساختمانی به آرامی شروع به سخت شدن می‌کنند. سپس می توان با کمک ابزارهای مخصوص بنایی آن ها را به صورت یک لایه متراکم روی دیوار یا هر سطح دیگری اجرا کرد.
پلاسترکشی ساختمان قدمت طولانی دارد و چندین هزار سال پیش نیز افراد و بناها از این روش برای عایق سازی، بهبود مقاومت ساختمان ها و حتی زیبایی استفاده می کردند. امروزه نیز پلاستر کشی در ساختمان به قدری حائز اهمیت شده است که برخی از روش های نوین مقاوم سازی ساختمان، عملا بدون پلاستر ساختمانی قابل اجرا نیستند. بنابراین در ساختمان های مسکونی، تجاری و اداری اجرای پلاستر ساختمانی ضروری است.

اجرای پلاستر چگونه است و به چه منظوری انجام می‌گیرد؟

فرآیند اجرای ملات پلاستری شامل اجرای هر نوع ملات پلاستری مانند پلاستر گچی و پلاستر سیمانی بر روی سطوحی مثل سقف‌ها، دیوارها و غیره برای به دست آوردن سطحی یکدست و یکپارچه می‌باشد. هدف اصلی از پلاستر کشی در ساختمان‌های مختلف، ایجاد یک لایه محافظتی روی سطوح خارجی ساختمان‌ها است. در این صورت این سطوح می‌توانند در برابر باران، برف، نور خورشید و بسیاری از عوامل محیطی دیگر مقاومت خوبی از خود نشان دهند. هم‌چنین با اجرای آن‌ها روی دیوار، می‌توان مقاومت ساختمان‌ها را در برابر گرد و غبار ایمن کرد و زیبایی ساختمان‌ها را چندین برابر نمود.

بنابراین، پلاسترکاری اقدامی است که با هدف تامین استحکام و یا زیبایی ساختمان‌‌ها انجام می‌شود و می‌تواند مقاومت سطوح را در برابر رطوبت، صوت، تخریب و فرسودگی افزایش دهد. از جمله کاربردهای پلاستر ساختمانی در ساختمان‌ها و سازه‌های مختلف می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  •  از بین بردن اشکالات سطوح

یکی از انواع کاربردهای پلاستر ساختمانی، پوشاندن اشکالات سطوح است. اشکالاتی که به دلیل خطاهای اجرایی روی سطوح دیوار و بخش‌های مختلف ساختمان به وجود می‌آیند را می توان با کمک پلاستر پوشاند. معمولا از پلاستر گچی برای زیبایی ظاهری ساختمان‌ها استفاده می‌کنند.

  •  نازک کاری و طراحی نمای زیبا

پلاستر ساختمانی می‌تواند برای نازک کاری و بهبود زیبایی ظاهری ساختمان‌ها و هم‌چنین جهت اجرای نما به بهترین شکل مورد استفاده قرار گیرد. برای کاربردهای زیبایی باید از پلاستری استفاده کرد که دارای زیبایی خاصی باشد.

  • مقاوم سازی سطوح ساختمانی

پلاستر ساختمانی می تواند سطوح مختلف ساختمان را در برابر اثرات مخرب جوی مانند باران، باد، تابش مستقیم خورشید و … محافظت کند و باعث جلوگیری از تخریب سطوح خاص مانند نماهای خارجی ساختمان‌ها شود.

  •  اجرای سیستم وال مش

پلاستر ساختمانی می‌تواند برای اجرای سیستم وال مش روی دیوارها مورد استفاده قرار گیرد. در واقع یکی از مهم‌ترین اجزای وال مش، پلاستر ساختمانی است که به طور کامل توری فایبرگلاس یا همان نوار وال مش را می‌پوشاند و یک ترکیب مستحکم به وجود می‌آورد. این روش جایگزین وال پست فلزی بوده و مقاومت لازم را در برابر بارهای وارده ناشی از زلزله دارد.

  •  اجرای روش کامپوزیت FRCM

کامپوزیت FRCM روشی برای مقاوم سازی بخش هایی از ساختمان ها است. معمولا از این روش برای مقاوم سازی و مرمت سازه های قدیمی و تاریخی استفاده می‌شود. برای اجرای کامپوزیت FRCM، می‌بایست از پلاستر استفاده کرد.

پلاستر سیستم وال مش - مقاوم سازی افزیر
پلاستر سیستم وال مش

چرا از پلاستر برای محافظت سطوح استفاده می‌کنیم؟

اجرای پلاستر گچی، سیمانی و بعضا آهکی روی سطوح از این رو اجرا می‌گردد که:

  1. اشکالات اجرایی و ایراداتی که به خاطر خطای انسانی رخ داده و باعث جلوه بصری نامناسب سطوح می‌شوند را بپوشاند.
  2. همچنین به منظور نازک کاری و ایجاد نمای زیبا برای سطوح ساختمان
  3. از سطوح در برابر اثرات مخرب جوی مانند باد، باران، تابش خورشید و فرسودگی در طول زمان جلوگیری کند.
  4. بتوان سیستم وال مش را روی دیوار اجرا نمود
  5. و در آخر بتوان ساختمان های باستانی با ارزش را به کمک سیستم FRCM تقویت نمود.

پیشنهاد برای مطالعه

‏۴ مزیت برتر پلاستر گچی در مقایسه با پلاستر سیمانی

انواع پلاستر ساختمانی کدام است؟

پلاستر ساختمانی به واسطه اینکه باید در سطوح مختلف اجرا شود، می‌بایست تنوع بالایی نیز داشته باشد. چرا که کاربردهای متنوع این نوع مصالح ساختمانی، لزوم استفاده از آن‌ها با تنوع بالا را دوچندان می‌کند. در حال حاضر، پلاسترهای ساختمانی موجود در بازار دارای انواع زیر هستند که هر کدام می‌توانند نقاط ضعف و نقاط قوت خاص خود را داشته باشند. در ادامه مقاله بیشتر با انواع پلاستر در ساختمان‌ها آشنا می‌شویم.

  •  پلاستر گچی
  •  پلاستر سیمانی
  •  پلاستر آهکی
  •  پلاستر ضد آب
پلاستر ساختمانی-شرکت افزیر
پلاستر ساختمانی

پلاستر گچی چیست؟

یکی از رایج‌ترین پلاسترهای ساختمانی موجود، پلاستر گچی است. این نوع پلاستر از ترکیب گچ و سایر مصالح ساختمانی با آب بدست می‌آید و به دلیل داشتن جلوه زیبا و ظاهر سفید، بیشتر جنبه تزئینی دارد. با این حال پلاسترهای گچی به اندازه برخی از انواع پلاسترها، نمی‌توانند مقاومت بالایی از خود نشان دهند و این موضوع ایجاب می‌کند که در محیط‌های داخلی ساختمان از پلاسترهای گچی استفاده شود.

پلاستر گچی محصولی کارخانه‌ای است که از آبگیری جزئی یا کامل گچ معدنی تولید می شود. به صورت پودر و رنگ سفید موجود می باشد. پودر گچ خشک با مقدار مناسبی آب مخلوط می شود تا ملات خمیری آماده به وجود آید که به راحتی بر روی سطوح سقف و دیوار اعمال می‌شود. ضخامت گچ معمولاً 6 تا 20 میلی متر است. پلاستر گچی نسبتا سریع خشک می‌گردد، بنابراین می توان 72 ساعت پس از اجرا، رنگ آمیزی روی سطح گچکاری شده را شروع کرد.
پلاسترهای گچی جاذب لک نیز هستند و قابل استفاده در هر فضایی نخواهند بود. رنگ سفید و قابلیت لکه پذیری این پلاسترها، باعث شده تا کاربردهای آن ها محدود شود. با این حال در سال‌های اخیر با توجه به پیشرفت‌های زیادی که در تولید پلاسترهای گچی ایجاد شده اند، امکان تولید آن‌ها در رنگ بندی‌های مختلف نیز فراهم شده است.

مزایای پلاستر گچی کدام است؟

اگرچه پلاستر گچی دارای یک سری معایب مانند لکه پذیری، حساسیت به تغییر رنگ و همچنین عدم مقاومت بالا در برابر ضربه است؛ اما این معایب نمی توانند باعث شوند مزایای پلاسترهای گچی را نادیده بگیریم. پلاسترهای گچی دارای ویژگی‌ها و مزایای منحصر به فردی اند. همین موضوع باعث پرکاربرد شدن پلاسترهای گچی در میان معماران و طراحان داخلی ساختمان‌ها شده است. از جمله مزایای پلاستر گچی در ساختمان‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  •  پلاسترهای گچی دارای ظاهر یکدست و سفیدرنگی هستند که برای کاربردهای زیبایی، بهترین گزینه محسوب می‌‌شوند.
  •  پلاسترهای گچی مقاومت بالایی در برابر انتقال صوت و حرارت دارند و می‌توانند برای عایق ‌سازی ساختمان‌ها نیز مورد استفاده قرار گیرند.
  •  رنگ سفید این پلاسترها باعث می‌شود تا بتوان از آن‌ها برای تعدیل دمای داخل خانه‌ها استفاده کرد.
  •  امکان استفاده از پلاسترهای ساختمانی در نقاط شرجی و ساحلی برای تعدیل دمای داخل خانه وجود دارد.
  • پلاستر گچی به خاطر اینکه در برابر عوامل جوی مقاومت کمتری دارد در فضای داخلی ساختمان بیشتر کاربرد دارد.
  • پلاستر گچی پس از اجرا دچار کاهش حجم نمی‌گردد و به طبع آسیب نمی‌بیند.

علاوه بر این موارد گفته شده، در صورت مجهز شدن پلاستر گچی با توری فایبرگلاس، پلاستر گچی به مراتب مشخصات مکانیکی برتری را ارائه می‌دهد. مقاله جامع و کاربردی ” توری فایبرگلاس در گچکاری ” مزایای پلاستر گچی مجهز شده به شبکه‌های الیافی تقویت کننده را به طور عمیق ارائه می‌دهد.

پلاستر پایه سیمانی

پلاستر سیمانی نیز مانند پلاستر گچی بسیار پرکاربرد بوده و می‌تواند برای اجرای در ساختمان‌های مختلف مورد استفاده قرار گیرد. در اکثر سازه‌های بنایی از سیمان به عنوان لایه پلاستر در نمای خانه‌ها استفاده می‌شود. چرا که این پلاسترها مقاومت بالایی در برابر شرایط مختلف دارند و قیمت آن‌ها نیز مناسب است. برتری‌های پلاستر سیمانی نسبت به پلاستر گچی باعث شده تا این محصول جایگزین خوبی برای این پلاستر سفید رنگ باشد. البته در مواقعی که زیبایی معیار اصلی پلاسترکاری ساختمانی نباشد.
پلاستر سیمانی از ترکیب سیمان، ماسه شسته و آب تولید می‌شود. مقاومت بالای این پلاستر و قابلیت پوشاندن حفره‌ها و سوراخ‌های روی دیوار باعث شده تا بتوانند تاثیر زیادی روی مقاومت سطوح مختلف در ساختمان‌ها داشته باشند. هم‌چنین به دلیل مقاومت بالای پلاسترهای سیمانی در برابر رطوبت، می‌توان از این پلاستر برای پوشاندن دیوارها در مناطق مرطوب استفاده کرد.
کاربرد عمده پلاسترهای سیمانی امروزه در حوزه مقاوم سازی دیوار و برای سیستم وال مش است، که در ادامه درباره آن دانش بیشتری ارائه می‌دهیم:

پلاستر سیمانی
اجرای پلاستر سیمانی برای اجرا روی سطح دیوار

مزایای پلاستر سیمانی کدام است؟

برتری‌های پلاستر سیمانی نسبت به پلاستر گچی باعث شده تا بتوان آن را برای ساخت ساختمان‌های مسکونی، تجاری و هم‌چنین مقاومت بخش‌هایی از ساختمان مورد استفاده قرار داد. البته همانطور که اشاره کردیم، ظاهر پلاسترهای سیمانی به اندازه پلاستر گچی زیبا نیست و این مورد یکی از نقاط ضعف آن محسوب می‌شود. با این در مواقعی که ملاک اصلی، ظاهر پلاستر نباشد؛ می‌توان از پلاسترهای سیمانی استفاده کرد. از جمله مزایای پلاسترهای سیمانی می توان به موارد زیر اشاره نمود:

  •  پلاسترهای سیمانی در برابر رطوبت مقاومت بالایی نشان می دهند و می‌توان آن‌ها را برای سطوح خارجی ساختمان‌ها که در معرض بارش باران و برف قرار دارند، مورد استفاده قرار داد.
  • پلاسترهای سیمانی دارای خاصیت عایق سازی در برابر صوت هستند. به همین خاطر به نوعی می‌توانند از انتقال صوت در ساختمان‌ها بکاهند.
  • مقاومت پلاستر سیمانی در برابر حرارت باعث شده تا بتوان آن را به عنوان یک لایه مقاوم در برابر حرارت نیز شناخت و با اجرای آن‌ها روی دیوارهای ساختمانی، از هدر رفت انرژی جلوگیری نمود.
  • مزیت و برتری پلاستر سیمانی نسبت به سایر پلاسترها، قیمت مناسب آن است. به طوری که می‌توان در هزینه‌های پروژه‌های ساختمانی نیز به لطف این نوع پلاستر صرفه جویی کرد.
  • اجرای ساده پلاستر سیمانی این امکان را به کارفرماها می‌دهد که با حداقل نیروی کار، کار پلاستر کشی ساختمان‌ها را انجام دهند و از برتری‌های این نوع پلاستر بهره مند شوند.

کاربرد پلاستر سیمانی

پلاسترهای سیمانی به همراه توری‌ فایبرگلاس نقش وال پست مش یا به اختصار وال مش را برای دیوارهای ساختمان هستند اجرا می‌نمایند. در این روش نوار مش فایبرگلاس روی سطح دیوار اجرا شده و ابتدا و انتهای آن با اتصال کشویی به زیر تیر و کف ساختمان متصل می‌شود، پس از این مرحله لایه نسبتا ضخیمی از پلاستر سیمانی روی نوار مش فایبرگلاس مقاوم در برابر قلیا را پوشانده به طوری که کاملا در پلاستر سیمانی مدفون شود، کار نصب یا اجرای وال پست و مقاوم سازی دیوار در این مرحله به پایان می‌رسد و می‌توان نازک کاری دیوار را انجام داد.

پیشنهاد برای مطالعه

پلاستر سیمانی در سیستم تقویتی FRCM

در کاربری دیگری از پلاسترهای سیمانی به منظور مقاوم سازی دیوار توری فایبرگلاس به صورت سرتاسری روی دیوار محکم شده و سپس روی آن به صورت سرتاسری پلاستر سیمانی اجرا می‌شود ( اجرای پلاستر سیمانی در بعضی موارد به صورت پاششی اجرا می‌گردد که در آن از یک نازل پاششی بهره گرفته می‌شود) دقت داشته باشید سطح پلاستر سیمانی به مدت حداقل 6 الی 7 روز نیاز به عمل آوری مناسب با آب دارد. دیوارهایی که به درستی عمل آوری نشده اند ممکن است دچار ترک خوردگی شوند.

انواع روش اجرای پلاستر روی سطوح-شرکت افزیر
انواع روش اجرای پلاستر روی سطوح

پلاستر سیمانی با چه ضخامتی اجرا می‌گردد؟

ضخامت پلاستر سیمانی با توجه به کاربری آن، نوع سطح دیوار و سقف متغیر است. اما معمولا برای انواع نوین وال پست به خصوص در اجرای وال پست‌‌ مش فایبرگلاس به ضخامت 3میلی متر اجرا می‌گردد. و برای اجرای سرتاسری روی دیوار به ضخامت 12 تا 20 میلی متر وجود دارد.

پلاستر آهکی

پلاستر آهکی یکی دیگر از انواع پلاستر ساختمانی است. این نوع پلاستر روی دیوارهای مختلف ساختمان اجرا می‌شود. برای ساخت این پلاستر از ترکیب آهک و آب و ماسه استفاده می‌شود که نسبت ماسه و آهک برابر است.گاهی اوقات ممکن است مقدار کمی سیمان نیز برای بهبود استحکام پلاستر گچی اضافه شود. در پلاستر آهکی بیشتر از سنگ آهک با کلسیم 6 درصد استفاده می شود. این دو ماده با یکدیگر ترکیب می‌شوند و یک ماده خمیری مانند که روی دیوار و سطوح مختلف کشیده می‌شوند را به وجود می‌آورند. در اکثر مواقع پلاستر آهکی به صورت یک لایه نازک روی دیوارهای خانه قرار می‌گیرد.
پلاسترهای آهکی تا حد زیادی مشابه با پلاستر گچی هستند. با این تفاوت که پلاستر آهکی نسبت به پلاستر گچی دارای مقاومت بیشتری بوده و می‌تواند برای نازک کاری نیز مورد استفاده قرار گیرد.

پیشنهاد برای مطالعه

مش و توری نمای ساختمان چیست؟

مزایای پلاستر آهکی کدام است؟

پلاسترهای آهکی به دلیل برتری‌هایی که نسبت به پلاستر گچی دارند، می‌توانند جایگزین خوبی برای آن‌ها باشند. با این حال کاربرد هر نوع پلاستر ساختمانی مختص به خودش بوده و لازم است که خریداران بر اساس نیاز خود، این پلاسترها را انتخاب کنند.

در ادامه بیشتر با مزایا و دلایل برتری پلاسترهای آهکی آشنا می شوید:

  •  پلاسترهای آهکی معمولا پوشش خوبی روی سطوح دارند و می‌توانند راحت تر اجرا شوند.
  •  یکی از مهم‌ترین برتری‌ها و ویژگی‌های پلاستر آهکی، مقاومت آن در برابر انتقال حرارت است. از این رو با اجرای آن ها در ساختمان ها می توان از هدررفت انرژی جلوگیری کرد.
  •  پلاسترها در برابر صوت نیز مقاومت خوبی از خود نشان می‌دهند و تا حدی از انتقال صوت جلوگیری می‌کنند.
  •  پلاسترهای آهکی نسبت به پلاسترهای گچی دارای زیبایی بیشتری هستند و می‌توانند کاربردهای تزئینی نیز داشته باشند.

پلاستر ضد آب چیست؟

پلاستر ضد آب که به آن پلاستر آماده نیز می‌گویند، یکی از انواع پلاسترهای ساختمانی است که کاربردهای خاص خود را دارد. پلاسترهای ضد آب در مقایسه با سایر پلاسترهای ساختمانی، طول عمر کمتری دارند و البته قیمت آن‌ها نیز بیشتر است. به همین خاطر کمتر مورد توجه مهندسین و معماران قرار گرفته‌اند. پلاسترهای ضد آب از ترکیبات شیمیایی مختلف تولید می‌شوند و از انتقال آب در شرایط مختلف جلوگیری می‌کنند. به همین خاطر است که آن‌ها را با نام پلاستر ضد آب می‌شناسند.
مقاومت این پلاستر در برابر نفوذ آب در فشارهای مثبت و منفی باعث شده تا بتوان آن‌ها را به عنوان لایه‌ای مقاوم در برابر رطوبت در سازه‌های مختلف استفاده کرد. معمولا این پلاستر ساختمانی برای عایق کاری در مخازن آب، استخرها، ذخایر نفت و بنزین، مقاوم سازی پشت بام ها در برابر آب و … مورد استفاده قرار می‌گیرد.

مزایای پلاستر ضد آب کدام است؟

اگرچه نقاط ضعفی نیز برای پلاستر ضد آب وجود دارند و برخی از مهندسین به دلیل قیمت بالای این پلاسترها، آن‌ها را برای اجرا در ساختمان‌های مختلف انتخاب نمی‌کنند؛ اما این پلاسترها نیز در رده خود مانند سایر محصولات، مزیت‌های بی شماری دارند و همین موضوع باعث متنوع شدن کاربردهای این نوع پلاستر ساختمانی شده است. وظیفه اصلی پلاستر ضد آب، عایق سازی است. بدین منظور کاربردهای این پلاستر نیز در محیط‌های آبی می‌باشد.

از جمله ویژگی‌ها و مزایای پلاستر ضد آب می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  •  مقاومت بالای پلاستر ضد آب در برابر نفوذ آب، مهم ترین مشخصه این پلاستر محسوب می‌شود.
  •  پلاسترهای ضد آب در برابر تابش نور آفتاب نیز بسیار مقاوم‌اند و می‌توانند در محیط‌های خارجی که در معرض نور خورشید هستند، مورد استفاده قرار گیرند.
  •  مقاومت بالای پلاستر ضد آب در برابر مواد خورنده باعث می‌شود تا بتوان این نوع پلاستر را در سازه‌های مختلف اجرا کرد.
  •  ویژگی خاص این پلاستر این است که می‌تواند به صورت خود به خودی ترمیم شود. به همین خاطر می‌توان از آن‌ها در محیط‌های مختلف ساختمانی و مرطوب استفاده کرد.

افزودنی‌های پلاستر آهکی کدامند؟

کناف خرد شده به میزان حدود 1 کیلوگرم در متر مکعب ملات استفاده می شود. خواص چسبندگی و کششی بهبود یافته‌ای را برای گچ فراهم می کند. همچنین از نوعی رنگدانه به نام گُلال که از صمغ درخت تهیه می‌شود نیز به عنوان افزودنی استفاده می‌شود تا خاصیت چسبندگی بیشتری به محیط ببخشد.

انواع روشهای اجرای پوشش پلاستری کدامند؟

پلاستر نرمه : برای تهیه پلاستر نرمه نسبت سیمان به ماسه باید 1 به 3 باشد، یعنی به عبارتی 1 واحد سیمان با 3 واحد ماسه ترکیب می‌گردد. برای تهیه ملات باید از ماسه ریز بهره گرفته شود و برای پرداخت آن روی سطوح باید برای پخش ملات، شناور اسکیمینگ یا شناور چوب بهترین ابزار مناسب است. از این رو در نهایت سطح صاف و هموار به دست می آید. به منظور پرداخت پلاستر نرمه روی سطوح از ماله دستی از جنس فلزی یا چوبی استفاده می‌شود تا سطحی تراز و هموار بدست آید.

مرمت ساختمان با پلاستر سیمانی
ترمیم ساختمان با ملات پلاستر سیمانی

پلاستر زبره : پوشش پلاستر زبره که به آن پوشش پلاستر کوبشی نیز می‌گویند را می‌توان به عنوان پوششی تعریف کرد که با کوبیدن مخلوط بسیار نازکی از سیمان و ماسه درشت روی سطحی اجرا می‌شود. ملات مورد استفاده برای پلاستر زبره، شن همراه با سیمان و ماسه است. نسبت آنها با این شکل است که یک واحد ماسه به همراه 3 واحد سیمان و 1/5 واحد درشت دانه ترکیب می‌شود. قطر سنگدانه درشت آن 8 تا 12 میلی متر است و قطر ریزدانه آن کمتر از 8 میلی متر می‌باشد. روش کار بدین ترتیب است که مقدار زیادی ملات توسط ماله برداشته شده و روی سطح پاشیده می شود و پس از مدت نسبتا کوتاهی سفت می‌گردد، گفتنی است معمولاً پوشش پلاستر زبره برای سطوح خارجی استفاده می‌شود.

پیشنهاد برای مطالعه

تفاوت پلاستر گچی با پلاستر سیمانی

پلاستر وال مش چیست؟

سیستم وال مش، یک روش نوین برای مهار لرزه‌ای دیوارها و اجزای غیر سازه‌ای ساختمان‌ها است که با ترکیب توری فایبرگلاس و پلاستر اجرا می‌شود. این سیستم در حال حاضر با توجه به برتری‌هایی که دارد، توانسته جایگزین روش وال پست‌های مرسوم فلزی و بتنی شود. چرا که بسیاری از مصالح ساختمانی گران قیمت از جمله میلگرد بستر و وادارهای قائم و افقی در سیستم وال مش اجرایی نمی‌شوند و این موضوع به شدت هزینه‌های مقاوم سازی ساختمان‌ها را کاهش می‌دهد.
پلاستر وال مش، یکی از عضوهای موجود در سیستم وال مش است که در دو لایه به طور کامل نوار وال مش را می‌پوشاند. در واقع یک لایه از پلاستر در زیر نوار وال مش قرار می‌گیرد و یک لایه دیگر نیز روی وال مش قرار خواهد گرفت. با توجه به مورد تایید بودن سیستم وال مش در ساختمان‌ها در آیین نامه 2800 (پیوست 6) باید حتما از پلاسترهایی که مورد تایید سازمان نظام مهندسی و ضوابط موجود هستند، استفاده شود. در پیوست 6 آیین نامه 2800، دو نوع پلاستر گچی و سیمانی برای اجرای سیستم وال مش مورد تایید هستند.
البته با توجه به مشخصه‌های متفاوت پلاستر گچی و سیمانی، لازم است که در شرایط نیاز از این پلاسترها استفاده کرد. پلاستر سیمانی برای توری E-Glass قابل استفاده نیست، چرا که دارای ترکیبات قلیایی بوده و می‌تواند باعث خوردگی توری‌های فایبرگلاس شود. بنابراین، پلاستر سیمانی فقط با توری مقاوم به قلیای فایبرگلاس (AR-Glass) همخوانی دارد. اما پلاستر گچی به دلیل نداشتن خاصیت قلیایی، می‌تواند برای نصب روی توری فایبرگلاس معمولی نیز مورد استفاده قرار گیرد.

پلاستر وال مش چگونه اجرای می گردد؟

اجرای پلاستر وال مش روی دیوارهای غیر سازه‌ای مطابق با ضوابط آیین نامه ای انجام می‌شود. به طوری که در ابتدا می‌بایست بر اساس قوانین موجود در این آیین نامه‌ها، نوع توری فایبرگلاس مشخص شود و سپس بر این اساس تصمیم گرفته شود که توری به صورت سرتاسری روی دیوار اجرا شود یا به صورت نواری. در اکثر مواقع برای کاهش هزینه ها و سهولت در اجرای وال مش، از توری‌هایی با گرماژ بالاتر استفاده می‌شود تا بتوان آن‌ها را به صورت نواری اجرا کرد.
برای اجرای پلاستر وال مش، در ابتدا باید نقشه فنی مناسب طراحی شود. سپس بر اساس ابعاد نوار وال مش، یک لایه پلاستر سیمانی یا گچی روی دیوار و در محلی که قرار است نوار وال مش نصب شود، قرار می‌گیرد. پس از آن می‌توان توری فایبرگلاس را روی پلاستر زیرین نصب کرد. در مرحله بعدی با کمک نبشی‌ها و ناودانی‌ها، توری در محل گوشه ها و لبه‌های دیوار مهار می‌شود و می‌توان مجددا یک لایه دیگر از پلاستر سیمانی یا گچی را روی دیوار اجرا کرد.
نکته مهمی که باید برای اجرای پلاستر وال مش به آن توجه داشت، ضوابط مربوط به پلاستر کشی است. طبق قوانین مشخص شده در ضوابط آیین نامه، حداقل مقاومت پلاستر وال مش باید 30 مگاپاسکال باشد. هم‌چنین هر دو لایه پلاستر یا باید به صورت گچی باشند، یا به صورت سیمانی و امکان اجرای دو لایه پلاستر با جنس متفاوت از یکدیگر وجود ندارد.

اجرای پلاستر وال مش - مقاوم سازی افزیر
اجرای پلاستر وال مش

راهنمای انتخاب پلاستر مناسب برای اجرا روی سطوح

چگونه پلاستر مناسب برای پروژه خود شناسایی کنیم؟ پلاستر آهکی برای بناهای قدیمی دارای رطوبت اندک بسیار مناسب است. این پلاستر قابلیت این را دارد که آب را از سطح خود عبور داده و تبخیر کند. پلاستر گچی برای چیدن دیوار آجری و بلوکی علی الخصوص در فضاهای داخلی مورد استفاده قرار می‌گیرد و در نهایت پلاستر پایه سیمانی گچ‌ها یا رندرهای پایه سیمانی کاربردهای گسترده‌ای دارند، برای مثال در ترکیب با آهک می‌تواند برای عایق‌سازی مخازن مفید باشد. در صورتی که پلاستر قوی سیمانی با سطح بستری که روی آن اجرا می‌شود، از نظر ویژگی‌های مقاومتی یکسان نباشند در آن صورت موجب طبله کردن می‌گردد، ممکن است خورد شده و یا حتی ترک بخورد.

قیمت پلاستر چقدر می باشد؟

با توجه به نیاز ساختمان ها به انواع پلاستر، سوالی که از سوی کارفرمایان و مهندسین تامین کننده مصالح ساختمانی در پروژه ها پرسیده می‌شود، این است که قیمت پلاستر چقدر است؟ قیمت پلاستر تاثیر مستقیمی روی هزینه ساختمان سازی دارد. در ادامه به عواملی که می‌توانند روی قیمت پلاستر ساختمانی موثر باشند، اشاره می کنیم.

  •  نوع پلاستر

پلاستر ساختمانی دارای تنوع بالایی است و این موضوع قیمت این محصولات را متفاوت کرده است. پلاسترهای ضد آب آماده جزء گران ترین پلاسترهای ساختمانی محسوب می شوند و پلاسترهای سیمانی نیز مقرون به صرفه ترین پلاسترهای ساختمانی اند. بسته به نیاز، می توان هر کدام از این پلاسترها را انتخاب کرد.

  •  نحوه پلاستر کشی در ساختمان

پلاستر کشی در ساختمان ها به صورت دستی و با دستگاه قابل انجام است. بسته به نوع روش انتخابی برای پلاسترکشی در ساختمان ها، هزینه اجرای پلاستر ساختمانی با هر جنسی تعیین می شود. بدیهی است که در روش پلاستر کشی با دستگاه به دلیل استفاده از تجهیزات خاص، هزینه پلاستر کشی بالا می رود.

  •  میزان پلاستر مورد استفاده

متراژ مورد نیاز برای پلاسترکشی، روی قیمت پلاستر تاثیرگذار است. به طور مثال، اگر سیستم وال مش به صورت نواری طراحی شود، هزینه استفاده از پلاستر حداقل است؛ اما اگر نیاز به اجرای سیستم وال مش به صورت سرتاسری باشد، میزان پلاستر مورد استفاده افزایش پیدا می‌کند و به طبع آن هزینه اجرای پلاستر ساختمانی نیز افزایش پیدا خواهد کرد.

جمع بندی

پلاستر ساختمانی، یکی از انواع مصالح پرکاربرد در ساختمان ها است که برای نازک کاری، حفظ زیبایی ساختمان ها، بهبود کارایی سازه های مختلف و جهت اجرای وال مش و کامپوزیت FRCM مورد استفاده قرار می گیرد. همانطور که اشاره کردیم، این مصالح در 4 نوع مختلف آهکی، گچی، سیمانی و ضد آب آماده هستند که هر کدام کارایی متفاوتی در ساختمان ها دارند. در حال حاضر پلاستر کشی به یک امر روتین در ساختمان ها تبدیل شده است و نیروهای نیمه متخصص نیز می‌توانند این کار را به صورت حرفه‌ای انجام دهند. بنابراین، فقط کافیست که مصالح مورد نیاز برای اجرای یک لایه پلاستر روی دیوار تامین شوند. اگر آماده اجرای پلاستر در ساختمان خود هستید کارشناسان افزیر می توانند به شما در یافتن پلاستر مناسب کمک کنند.

4.6/5 - (8 امتیاز)
تیم تحریریه افزیر

این محتوا توسط تیم مجرب تولید محتوا افزیر تولید و منتشر شده است.

مقالات مرتبط


پرسش و پاسخ


2 نظر

  1. 511
    2024/02/09 کج پاسخ

    سلام
    پلاستر همون گچه یا نه؟

    1. 512
      2024/05/27 کارشناس سازپاد پاسخ

      سلام. خیر. انواع پلاستر وجود دارد که یکی پلاستر پایه گچی است

نظر خود را درج کنید..

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *