پوشش‌های حفاظتی و آب بندی

استانداردهای لازم برای آماده سازی سطح بتنی برای رزین لاینینگ

در سازه های بتنی که قرار است تمام یا بخشی از آنها توسط اجرای رزین لاینینگ حفاظت شوند می بایست دارای شرایط خاصی باشند:

این سازه ها باید بتوانند در برابر نیروهای استاتیک و دینامیک وارده به آنها و نیز تنش و شوک حرارتی مقاومت کنند. همچنین در برابر نیروهای برشی نظیر انقباض ها یا تغییر اندازه مابین پوشش و سطح زیر کار در اثر عوامل حرارتی مقاوم باشند.

به عبارت دیگر سازه بتنی می بایست در برابر کشش به وجود آمده در نتیجه تنش حرارتی، کشش به وجود آمده در نتیجه نشست های متفاوت و نیز کشش به وجود آمده در نتیجه انقباض و یا تغییرات رطوبت مقاوم باشد. ساختمان‌های آجری و سنگی فقط در شرایط خاصی برای اجرای پوشش های رزین لاینینگ و یا کاشی کاری های ضد اسید مناسب می باشند.

مقاومت کششی سطوح زیر کار نظیر سطوح بتنی و یا لایه های شمشه کشی شده می بایست متناسب با لایه بندی مورد استفاده باشد. مقاومت کششی مقدار نیرویی است که سطح در برابر کشش وارد شده بر آن در مقابل کنده شدن اعمال می کند و یا به عبارت دیگر حداکثر باری است که یک ساختمان بتنی می تواند به هنگام قرار گرفتن تحت کشش غیر محوری تحمل کند.

از تاثیر آب و فشار مخرب بخار آب در زیر پوشش ها باید جلوگیری شود. منظور از فشار مخرب آب، آن فشاری است که منجر به کنده شدن پوشش از روی سطح زیر کار می گردد. همچنین پدیده کنده شدن می تواند در اثر تجمع رطوبت در زیر پوشش، نیروهای مویینگی و یا مواد محلول در آب که باعث ایجاد فشار اسمزی می شود، رخ دهد. در صورتیکه سطح آب های زیرزمینی بالا باشد، نفوذ آب از پایین به پشت پوشش می تواند باعث کنده شدن پوشش از روی بتن گردد که به همین جهت می بایست بتن قبلا به طور کامل عایق کاری گردد.

آماده سازی سطوح بتنی به منظور اجرای رزین لاینینگ

برای اجرای پوشش های ضد خوردگی بر روی سطوح بتنی صیقلی، اغلب آماده سازی سطوح مورد نیاز می باشد. دوغاب سیمانی و لایه های شکننده و سست می بایست از بین رود. زبری مورد نیاز و مجاز بستگی به نوع لایه آب بندی که قرار است بر روی سطوح اجرا شود بستگی دارد. روش هایی مانند : سنگ زنی، شن پاشی و ماسه، آسیاب، پرداخت و تمیز کردن شعله برای آماده سازی سطح استفاده می شوند. برای آشنایی بیشتر با اجرای پوشش رزین لاینینگ مطالعه مقاله “اجرای پوشش اپوکسی و ۲۱ سوال متداول مرتبط با آن” را پیشنهاد می کنیم.

 

چه نکاتی برای آماده سازی سطح بتن برای اجرای رزین لاینینگ باید رعایت شود؟

برجستگی ها، فرورفتگی ها و تخلخل موجود بر روی سطوح باید تسطیح شوند. این امر می تواند به وسیله اتخاذ تدابیر مکانیکی یا اجرای ترکیبات تسطیح کننده با قدرت چسبندگی خوب انجام می گیرد. این ترکیبات می بایست برای اجرای لایه های آب بندی به خصوص برای مقاوم سازی مخازن فولادی آب مناسب باشند.

تنظیم کننده های فاصله و سیم های اتصال باید حداقل 20 میلی متر زیر سطح بتنی بریده شوند و سوراخ های ایجاد شده با مواد مناسب پر شوند.

بتنی که عمق زیادی توسط اسیدها، قلیاها، نمک ها، روغن ها و سایر مواد خورده شده است باید تا رسیدن به محل های سالم تراشیده شود و مجددا بتن ریزی گردد. در صورتیکه فقط سطح سازه بتنی صدمه دیده باشد می توان روش های خنثی سازی با آب و یا حلال ها، کندن، سندبلاست و یا کارهای مشابه را استفاده نمود. باید اطمینان حاصل نمود که مواد زائد خورنده باقیمانده در بتن صدماتی نظیر کف گوگرد (سولفاته شدن) ایجاد نکنند.

تمیز کردن با بلاست و ساب زدن:

یک روش متعارف برای تمیز کردن لایه های نازک نظیر دوغاب های سیمانی، سیمان، رنگ و کثیف شدگی، تمیز کردن به وسیله بلاست و ساب زدن می باشد. با این وجود پاک کردن لایه های شکننده بتن نیاز به روش های مناسب تری نظیر تمیز کردن با فشار زیاد آب و استفاده از چکش ضربه‌ای دارد.

روش برخورد با ساچمه (Shot-Peening) یک روش بدون غبار از گروه روش های بلاست کردن است که در آن یک دستگاه خود جلوبر که داخل محفظه ای قرار دارد، بر روی یک سطح افقی یا شیب دار حرکت می کند و جریانی از ساچمه های فلزی یا گریت را بر روی سطح بتنی صدمه دیده که با این ضربات شل می شوند هدایت می کند و نخاله های جداشده همزمان مکیده می شود.

 

تمیز کردن با شعله:

به هنگام پاک کردن با شعله، سطوح بتنی برای زمان کوتاهی در معرض شعله اکسیژن-استیلن قرار می گیرد و تا درجه حرارت 1500 درجه سانتیگراد گرم می شود. بدین طریق باعث پوسته پوسته شدن و گداختن لایه 5 میلی متری بالایی بتن می گردد. در چنین حالتی سطح مربوطه از لکه های روغن و هر باقیمانده ای از قیر، رنگ، پوشش و رابر پاک می شود.

از آنجا که نمی توان از مقدار مشخصی از شکستگی و نرم شدن لایه زیرین جلوگیری نمود بنابراین پاک کردن مکانیکی بیان شده روش قبلی از اهمیت فراوانی برخوردار خواهد بود. در نتیجه این روش برای پاک کردن بتن مسلح با پوشش نازک، اجزا و یا عناصر شکننده و یا پوشش های سیمانی و سایر سطوح با دانه بندی سبک توصیه نمی گردد.

خرد کردن و بریدن:

برای برداشتن لایه های ضخیم تر، از یک دستگاه برش خردکننده (Chipping) یا تراشنده (Milling) استفاده می شود. مجددا خاطر نشان می‌شود که در این روش نمی توان از مقدار مشخصی از شکستگی یا نرم شدن لایه زیرین جلوگیری نمود، پاک کردن مکانیکی بیان شده در روش بلاست کردن از اهمیت فراوانی برخوردار خواهد بود. در نتیجه این روش برای پاک کردن بتن مسلح با پوشش نازک، اجزا یا عناصر شکننده و یا پوشش سیمانی و سایر سطوح با دانه بندی سبک توصیه نمی گردد.

 

پیشنهاد برای مطالعه

چگونه یک سطح آماده برای اعمال پوشش محافظ می شود؟

5/5 - (4 امتیاز)
به اشتراک بگذارید:
اشکان محمدی

مطالب اخیر

همه چیز درباره عایق رطوبتی دیوار؛ از انواع تا مزایا و روش‌های اجرا

چرا عایق رطوبتی دیوار مهم است؟ نکاتی برای جلوگیری از نفوذ رطوبت اهمیت استفاده از…

8 ساعت ago

عایق ساختمان چیست؟

عایق ساختمانی چیست و چرا اهمیت دارد؟ عایق ساختمانی مجموعه‌ای از مواد و روش‌هاست که…

15 ساعت ago

قیمت عایق کاری ساختمان چقدر است؟ عوامل مؤثر بر هزینه‌ها و نکات مهم

تعرفه عایق‌سازی ساختمان: هزینه‌ها را بشناسید و صرفه‌جویی کنید! عایق کاری ساختمان به‌عنوان راهکاری برای…

15 ساعت ago

آب بندی فشار منفی چیست؟

چگونه از نفوذ آب در شرایط فشار بالا جلوگیری کنیم؟ فشارهای وارده به ساختمان که…

5 روز ago

آب بندی فشار مثبت چیست؟

آب بندی فشار مثبت بتن چیست؟ آب‌بندی بتن به مجموعه اقداماتی اطلاق می‌شود که با…

5 روز ago

رفع ممنوعیت وال مش در ساختمان + دستورالعمل شهریور 1403

وال مش چیست و چرا به صنعت ساخت و ساز معرفی شد؟ اولین دلیل روی…

1 هفته ago