بتن یک ماده ی متخلخل است و اگر به خوبی آب بندی نشود، میتواند به مرور زمان مقدار زیادی آب را به خود جذب کند. این آب جذب شده میتواند حاوی آلودگیها و مواد شیمیایی مختلفی باشد که تخریب بتن را رقم میزنند. اگر میخواهید که از عمر طولانی و دوام بالای بتن خود مطمئن شوید، لازم است که آب بندی آن را به صورت استاندارد انجام دهید.
آب بندی بتن به معنای جلوگیری از نفوذ آب به بتن و مقاومت در برابر فشار هیدرواستاتیک میباشد.
آب بندی سازههای بتنی به دو صورت کلی دسته بندی میگردد:
این روش با استفاده از مواد افزودنی شیمیایی بتن مناسب و اصلاح طرح اختلاط بتن مصرفی و قرار دادن واتراستاپ در درزهای اجرایی یا انبساطی و رعایت نکات مهم اجرایی انجام میگردد. لازم به ذکر است که آب بندی در این مرحله اقتصادی ترین و بهترین روش محسوب میشود. مواد افزودنی مناسب برای این سیستم دارای خواص زیر هستند:
پودر نفوذگر و کریستال شونده نوعی مخلوط شیمیایی خاص است که برخی از اجزاء تشکیل دهنده آن خاصیت نفوذی قابل توجهی دارند. حفاظت بتن در اثر واکنش اجزاء گوناگون موجود در محلول هنگامی که با سطح بتن و با مکانیزم فشار اسمزی به عمق بتن نفوذ میکنند، انجام میشود. از واکنش مواد شیمیایی گوناگون با یکدیگر و با آب کریستالهایی تشکیل میشود که باعث انسداد حفرههای مویین بتن و ترکهای حاصل از جمع شدگی بتن میگردد و رطوبت را به بیرون میراند. این فرایند بر اثر فشار آب یا در مقابل فشار آب صورت میپذیرد. در صورت فقدان رطوبت اجزا تشکیل دهنده نفوذگر به صورت غیرفعال در محل باقی میمانند. به مجرد نفوذ آب نفوذگر مداوما درزبندی را بنا به طبیعت شیمیایی خود انجام میدهد. رشد کریستالها و انسداد حفرههای بتن تا اعماق نزدیک به یک متر از سطح بتن مشاهده و اندازه گیری شده است.
جلوگیری از خوردگی سازههای بتنی و نیز آب بند کردن آنها با حفظ سرمایههای عظیم ملی میگردد.
این پوششها، سطحی پلاستیک و مقاوم بر روی سطح کار تشکیل داده و آن را از محیط خورنده جدا میکنند. اگر به هر دلیلی این پوششها آسیب ببینند و زخمی شوند و یا از سطح کار کنده شوند بتنی که در زیر آنها قرار گرفته در اثر عوامل خورنده تخریب میشود. ضمنا این پوشش ها از میلگرد داخل بتن حفاظت نمیکنند و اگر رطوبت از سطح دیگر بتن به داخل نفوذ کند می تواند میلگرد را مورد تهاجم قرار دهد.
این دسته از پوششها برخلاف دسته اول پوششهای حفاظتی، فعالیت خود را تنها به سطح محدود نکرده و میتوانند از سطح شروع و با نفوذ در داخل عمق بتن به علت خاصیت اسمزی لولههای مویینه سطح بتن و در اثر واکنشهای شیمیایی با اجزاء بتن، کریستالهای جامدی را تشکیل دهند و در نتیجه حفرههای موئین داخل بتن را پر کنند و از نفوذ آب یا مواد خورنده شیمیایی جلوگیری کرده و علاوه بر محافظت بتن، از میلگرد داخل بتن نیز محافظت به عمل آورند. زیرا علاوه بر ضد آب کردن بتن به آن اجازه تنفس میدهند و با خروج رطوبت از بتن، میلگرد داخل بتن از تهاجم عوامل خورنده که آب محیط مساعدی برای نفوذ این عوامل فراهم میکند، مصون میماند و در واقع یک نوع حفاظت کاتودیک نیز انجام میدهند. این پوششها را می توان بر روی سازههای بتنی نو و یا کهنه اجرا کرد. روش اجرا بصورت پاشش (اسپری) یا با استفاده از قلم مو خواهد بود.
ورقههای آب بندی ورقهایی هستند که از مواد پلیمری، قیر و پلی اتیلن تشکیل شدهاند. ترکیب این مواد باعث میشود تا این ورقها در برابر تغییرات دمایی کم تر حساس باشند و کم تر تغییر شکل بدهند. این ورقها به صورت خودکار از نزدیک شدن مواد و سموم شیمیایی خطرناک جلوگیری مینمایند و در عین حال باعث افزایش مقاومت کششی، افزایش مقاومت در برابر خاکهای اسیدی، انعطاف پذیری، خود ترمیمی و افزایش توانایی پیوند میشود. با وجود پیشرفتهایی که در این نوع سیستم آب بندی بتن صورت پذیرفته، همچنان معایب زیادی در مورد آنها وجود دارد. نصب این ورقهها می تواند کار بسیار سخت و طاقت فرسایی باشد. خصوصا در اتصال میان ورقههای مختلف باید کارهای زیادی صورت بپذیرد تا آب بندی دچار هیچ گونه مشکلی نشود و این کارها بسیار سخت و زمان بر هستند. همچنین ورقهها باید به سطوحی متصل شوند که در آن هیچ گونه تخلخلی وجود ندارد و دارای سطح کاملا صافی باشند، از این رو باید تختههای محافظی نیز بر روی بتن نصب گردد. با وجود تمام این مشکلات، استفاده از ورقههای آب بندی در سالیان متمادی جزو معمول ترین روشها بوده و هم چنان نیز هست.
از آب بندکنندههای فلزی مانند فولادی (معمولی،نرمه،گالوانیزه،زد زنگ) با ضخامت 0.5-0.75 متر نیز می توانیم استفاده کنیم اما مشکل اصلی این آب بندکنندههای فلزی خستگی منجر به شکست ترد میباشد.
به طور خلاصه خصوصیات آب بندکنندههای انعطاف پذیر باید به صورت زیر باشد:
به وسیله ی یک قلم مو، اسپری یا غلتک میتوان موادی نظیر اورتان یا آسفالت پلیمریک را بر روی سطح بتن کشید که به این روش آب بندی روش پوستههای مایع گفته میشود. این روش معمولا بر روی سطح خارجی بتن اجرا می شود. اما پیشرفتهای اخیر فناوری باعث شده تا آب بندی سطح داخلی نیز میسر گردد. موفقیت آمیز بودن آب بندی به وسیله ی پوستههای مایع بستگی به ضخامت و نحوهی وضع آنها دارد. از این روش تنها زمانی استفاده میشود که استفاده از ورقهای پیش ساخته میسر نباشد.
یکی از متد های آب بندی بتن می باشد که با سیلیس موجود در بتن واکنش شیمیایی داده و پیوندهای بتنی جدیدی را تشکیل می دهد که درز های مویینگی و شکاف های ریز بتن را پر می کند. این فرآیند با “چگال شدن” بتن، اجازه نمی دهد آب آزادانه در بتن حرکت کند در نتیجه بتن، آب بندی می شود.
دنسیکریت (Densicrete) بر روی سطح بتن اسپری می شود که سبب یک واکنش شیمیایی با سیلیس های موجود در بتن رخ می دهد. در واقع بتن جدیدی ایجاد می گرد که بتن را پر و متراکم می نماید، این امر باعث رانده شدن مواد خارجی به سطح و ایجاد یک آب بند مقاوم در برابر آب و همچنین در برابر عناصر و یخ زدای های شیمیایی می شود.
1- آب بندی دائمی برای بتن جدید و قدیمی
2- سخت کننده بتن
3- محافظت از بتن در برابر ریزگردها
4- افزاش مقاومت خمشی و چگالی بتن
5- کاهش نفوذ پذیری بتن
6- ایجاد یک سد سیلیکات کلوئیدی دائمی
7- عمل آمدگی سریع ، بعد از یک ساعت
8- کاهنده و محدود کننده عالی در برابر آب و انتشار بخار گاز
9- غیر سمی ، VOC صفر ، غیرقابل اشتعال و دوستدار محیط زیست
10- افزایش چسبندگی در سطح بدون محدود کردن کشش سطحی
ترک های در هنگام نصف از مشکلات شایع است که قالبا آن ها عمیق نیستند و فقط ترک های مویی و یا سطحی اند که معمولا به دلیل خشک شدن سریع سطح یا انقباض پلاستیک ایجاد می شوند. کمپانی تولید کننده ادعا دارد بر کارایی یا نتیجه دنسیکریت تأثیر نمی گذارد. با این حال مصرف کنندگانی از رطوبتی که از طریق ترک های 1 میلی متری نفوذ کردند، گزارش داده اند.
اهمیت عایقکاری نما در حفظ ارزش ساختمان عایقکاری نما نهتنها از ساختمان در برابر آسیبهای…
آشنایی با عایق رطوبتی کف و کاربردهای آن در ساختمانسازی عایق رطوبتی کف ساختمان، یکی…
عایقهای نوین؛ جایگزین ایزوگام و قیرگونی با پیشرفت تکنولوژی، عایقهایی که برای جایگزینی با ایزوگام…
چرا عایق فونداسیون، پایهایترین نیاز هر ساختمان است؟ عایقکاری فونداسیون به دلایل متعددی ضروری است…
عایق رطوبتی حمام و سرویس بهداشتی؛ چرا اهمیت دارد؟ رطوبت مداوم و تماس مستقیم با…
عایق رطوبتی چیست؟ عایق رطوبتی، یک ماده یا سیستم طراحی شده برای جلوگیری از نفوذ…