آب بندی فرآیندی است که یک شیء یا سازه را آب بند یا مقاوم در برابر آب میسازد، به طوری که تحت شرایط خاص و در کل در هر شرایطی در برابر نفوذ آب مقاومت میکند. مواد آب بندی ممکن است در محیط های مرطوب یا حتی زیر آب تا عمق مشخصی درون آب استفاده شود.
البته مواد مقاوم در برابر آب و مواد آب بند یا ضد آب دو ماده متفاوت هستند، مواد مقاوم در برابر آب اغلب در برابر نفوذ آب در حالت مایع و در فشار سیالات مقاومت میکند، در حالی که مواد عایق، در برابر رطوبت از خود مقاومت نشان میدهند.
انتخاب ماده مورد نظر برای آب بندی بسیار مهم است، این امر بستگی به شرایط اجرای عایق رطوبتی و بودجه در دسترس، دارد. در این مقاله می خواهیم لیستی جامع از مواد آب بند مورد استفاده پیمانکاران را ارائه نماییم. بنابراین، انواع عایق رطوبتی برای یک ساختمان چیست؟ متخصصان عایق رطوبتی مصالح ساختمانی از یکی از روش های آزمایش شده و عایق رطوبتی زیر استفاده می کنند:
انتخاب روش و مواد عایق رطوبتی بستگی به بخشی از ساختمان دارد که می خواهید عایق بندی کنید. در اینجا سه موقعیت اصلی وجود دارد.
سقف یکی از دو بخش آسیب پذیر ساختمان در هنگام نفوذ آب است. به طور کلی، سقفها ضد آب هستند، اما این کافی نیست. سقف ممکن است در معرض شرایط جوی شدید قرار گیرد و از آنجا که سقف ساختمان باید حداقل 4 الی 5 دهه دوام داشته باشد، لازم است مواد آب بند اضافه شود.
مواد آب بند یا به عنوان یک پوشش محافظ روی سقف اعمال می شوند یا در زیر آن، به عنوان بخشی از زیرلایه سقف نصب می شوند. یک پیمانکار حرفه ای بسته به نوع سقف و آب و هوای منطقه (میانگین تعداد روزهای بارانی در سال، رطوبت هوا و غیره) میبایست بهترین مصالح را جهت آب بندی ارائه دهد.
مواد عایق رطوبتی برای دیوارها علاوه بر آب بندی میبایست در برابر هر گونه رطوبت و حفرات هوا عایق باشند. در غیر این صورت، رطوبت ممکن است در سنگ تراشی و نجاری، زیر عایق نفوذ کرده، محبوس شود و باعث خوردگی مصالح گردد.
مصالح ساختمانی عایق رطوبتی برای بالکن و تراس باید دارای چندین ویژگی خاص مانند مقاومت در برابر اشعه ماوراء بنفش و انعطاف پذیری باشد. بالکن ها و تراس ها به دلیل تغییرات دما در معرض جابجایی های جزئی هستند. مواد عایق رطوبتی سفت و سخت در طول عمر متوسط این مواد در مدت کوتاهی ترک خورده و نیاز به تعمیر یا تعویض دارند.
مواد و مصالح رایج جهت آب بندی:
عایق پلی اورتان یکی از بهترین مواد عایق رطوبتی محسوب می شود. می توان آن را بدون درز اعمال کرد و به طور عمیق و یکنواخت به سطح نفوذ کرد. بنابراین، غشای پلی اورتان حتی بهترین ترک های بتن را پر میکند و ظرفیت جذب آب آن را کاهش می دهد. یکی دیگر از مزایای کلیدی پلی اورتان مقاومت آن در برابر روغن، مواد شوینده و مواد شیمیایی مختلف است.
این ویژگی ها و مزایا پلی اورتان را به عنوان یکی از همه کاره ترین مواد عایق رطوبتی توصیه می کند. می توان آن را روی دیوارها، بالکن ها، تراس ها و دیوارها اعمال کرد.
پوشش سیمانی ترکیبی پودری از ماسه، مواد آلی و معدنی به همراه مواد مبتنی بر سیلیس است. در بین پیمانکاران عایق رطوبتی بسیار محبوب است زیرا اجرای آن بسیار آسان است. آنها فقط باید پودر را با مقدار مشخصی آب مخلوط کنند و می توانند کار نصب را شروع کنند.
نقطه ضعف محصول آب بند سیمانی عدم انعطاف پذیری پوشش سیمانی است. به همین دلیل، ما آن را در میان مواد ضد آب توصیه شده برای زیرزمین و فونداسیون قرار می دهیم.
EPDM اتیلن پروپیلن دی مونومر یکی از مواد ضد آب توصیه شده برای سقف ها می باشد. این در ممبران با دو ضخامت 45 میلی متر و 60 میلی متر موجود است. انعطاف پذیری مزیت اصلی این محصول عایق رطوبتی است زیرا به دلیل تغییرات دما دائما در معرض انبساط و انقباض است.
این یکی از عایق های رطوبتی است که به ویژه در پشت بام ساختمان های تجاری استفاده می شود. این یک ماده بسیار سخت و انعطاف پذیر است که محافظت عالی در برابر هر شرایط آب و هوایی ارائه می دهد و نفوذپذیری بخار آب بسیار کمی دارد. همچنین در عرض 3-4 ساعت پس از استفاده سریع خشک می شود.
آب بند ترموپلاستیک یکی از مواد عایق رطوبتی با طول عمر بسیار بالا ( حدود 50 سال) است. هنگامی که عملیات گرمادهی به درستی صورت پذیرد، نیمه جامد می شود و یک گزینه عالی برای آب بندی ورق ها و پانل ها است. از آنجایی که آب بند ترموپلاستیک حاوی مواد الاستومری است، در برابر ضربه بسیار انعطاف پذیر و مقاوم است.
لایه قیرگونی چند منظوره، کاربرد آسان و توصیه شده برای ساختمان های تجاری و مسکونی، از مخلوط کردن قیر (ماده ای شبیه به قیر) با مخلوطی از مواد به دست می آید. نتیجه یک ماده چسبناک با استقامت بسیار زیاد است.
با این حال، باید بدانید که قیرگونی چند منظوره از مشتقات نفت بوده و از محصولات پلیمری محسوب میگردد و به خاطر تولید فراوان این ماده قیمت بسیار مقرون به صرفهای در بازار جهانی دارا میباشد.
در ادامه پیرامون ویژگیها و مزایایی که پوشش آب بند به سطوح میبخشد در چند بند توضیحاتی ارائه شده است:
افزایش دوام سازه
رطوبت در طول زمان باعث میشود استحکام ساختار سازه از بین رفته و دچار آسیب دیدگی شود. انتخاب مصالح آب بند مناسب جهت آب بندی، دوام و طول عمر بیشتر سازه را به همراه دارد.
بهینه سازی و صرفه جویی در هزینهها
آب بندی یک سازه در تمام ابعاد در طولانی مدت به کاهش هزینههای تحمیل شده کمک شایانی می نماید. در صورت عدم آب بندی سازه، به صورت مداوم میبایست به بازسازی و مرمت سازه پرداخت.
کنترل بهتر مصرف انرژی
استفاده از آب بندها نه تنها راهکار موثری برای مقابله با رطوبت ارائه میدهد، بلکه به مصرف بهتر انرژی نیز کمک شایانی مینماید. مقاوم در برابر اشعه ماوراء بنفش است و دما را تا 8 درجه سانتی گراد کاهش می دهد. در نتیجه، با کاهش هزینه های تهویه مطبوع به شما کمک می کند در قبوض آب و برق صرفه جویی کنید.
عدم نگرانی درباره سلامت جسمانی
در صورت آب بند نبودن سقف و دیوار ساختمان رطوبت به فضای داخل خانه نفوذ کرده و ممکن است منجر به بیماری و ضعف جسمانی افراد شود، در صورت استفاده از مواد آب بند به سلامت افراد ساکن خانه نیز توجه میگردد.
همواره برای تهیه محصولات ساختمانی مانند محصولات مقاوم سازی، مواد آب بندی و…. میبایست مسائلی را مد نظر قرار داد تا در انتها از محصولی که خریداری شده است رضایت کامل حاصل شود، و از آنجا که محصولات آب بند تنوع بسیار چشم گیری در بازار دارند اهمیت مسئله انتخاب صحیح و مناسب دو چندان میشود. به منظور انتخاب صحیح مصالح آب بند باید شرایط زیر را در نظر گرفت:
اهمیت عایقکاری نما در حفظ ارزش ساختمان عایقکاری نما نهتنها از ساختمان در برابر آسیبهای…
آشنایی با عایق رطوبتی کف و کاربردهای آن در ساختمانسازی عایق رطوبتی کف ساختمان، یکی…
عایقهای نوین؛ جایگزین ایزوگام و قیرگونی با پیشرفت تکنولوژی، عایقهایی که برای جایگزینی با ایزوگام…
چرا عایق فونداسیون، پایهایترین نیاز هر ساختمان است؟ عایقکاری فونداسیون به دلایل متعددی ضروری است…
عایق رطوبتی حمام و سرویس بهداشتی؛ چرا اهمیت دارد؟ رطوبت مداوم و تماس مستقیم با…
عایق رطوبتی چیست؟ عایق رطوبتی، یک ماده یا سیستم طراحی شده برای جلوگیری از نفوذ…