پیش از این که به طور خاص، با جرم نسوز آلومینایی آشنا شویم، بهتر است درباره مفهوم و تعریف جرم نسوز بیشتر بدانیم. جرم نسوز که با عنوان دیرگداز نیز شناخته میشود، مادهای مخصوص است که مقاومت قابل ملاحظهای در برابر گرما و شوک حرارتی دارد. انواع مختلفی از اکسیدهای فلزی و غیرفلزی، ترکیب اصلی این مواد را تشکیل میدهند و آن را به انواع مختلف تقسیم میکنند. دامنه کاربرد جرمهای نسوز بسیار وسیع است. از صنایع فولادسازی، پتروشیمی و خودروسازی گرفته تا صنایع تولید شیشه و سرامیک، هوافضا و… همگی به نحوی با انواع گوناگون جرم نسوز، از جمله جرم نسوز آلومینایی، در ارتباط هستند. عدم آسیب پذیری این دسته از مواد در مواجهه با گرما موجب میشود استفاده از جرمهای نسوز به طول عمر بیشتر و کارایی بهتر قطعات و تجهیزات مورد استفاده در این صنایع، بیانجامد.
جرم نسوز علاوه بر مقاومت گرمایی بالایی که دارد، در برابر بسیاری از دیگر عوامل آسیب زا نیز مقاوم است. برای مثال برخی از انواع جرمهای نسوز خاصیت ضد اسیدی دارند و به همین دلیل در مواجهه با مواد خورنده و اسیدی بدون آسیب باقی میمانند. چنین ویژگیهایی باعث شده است محبوبیت این دسته از مواد روز به روز بیشتر شود و گستره کاربرد آن وسیعتر گردد.
انواع مختلف جرم نسوز بر اساس ترکیبات تشکیل دهنده، به دستههای مختلف تقسیم میشوند که یکی از آنها جرم نسوز آلومینا است. این ماده را میتوان یکی از پرکاربردترین انواع جرمهای نسوز دانست که به طور خاص در ساخت کورههای القایی مورد استفاده قرار میگیرد، اما کاربردهای متعدد دیگری نیز دارد. خاصیت دیرگدازی این محصول یا به عبارت دیگر، میزان مقاومت آن در برابر گرما، بسیار بالا است و به همین دلیل جایگاه خاصی در صنایع گوناگون دارد. جرم نسوز آلومینایی بر اساس درصد ترکیبات سازنده، نحوه مصرف و… در دستههای مختلف قرار میگیرد که در بخشهای بعد به طور مفصل توضیح داده خواهند شد.
جرم نسوز آلومینا تنها یکی از جرمهای نسوز پرکاربرد در صنایع گوناگون است. برای درک بهتر کاربرد این نوع جرم نسوز بهتر است با دیگر انواع دیرگدازها نیز به طور مختصر آشنا شوید که در ادامه معرفی خواهند شد.
در بخش قبل با دیگر انواع جرمهای نسوز و ترکیبات سازنده آنها به طور مختصر آشنا شدیم. حال نوبت به معرفی کامل ترکیبات سازنده جرم نسوز آلومینا میرسد. این نوع دیرگداز دارای دو ترکیب مهم است: آلومینا (Al2O3)، کاربید سیلیسیم (SiC). همین ترکیب باعث شده است یه عنوان یک دیرگداز با مقاومت گرمایی بالا شناخته شود. خوب است در نظر داشته باشید در این ساختار، معمولاً درصد عمده ترکیب را آلومینا تشکیل میدهد. هر چقدر میزان آلومینای موجود در جرم نسوز بیشتر باشد، میزان مقاومت آن در برابر گرما نیز بالاتر خواهد بود. به عنوان مثال، یک نمونه جرم نسوز آلومینایی با آلومینای حدود 70 درصد، دمایی تا حدود 1650 درجه سانتی گراد را تحمل میکند. در حالی که این عدد برای جرم نسوز با آلومینای 90 درصد، نزدیک به 1800 درجه سانتی گراد است.
جرم آلومینایی دارای خواص و ویژگیهای متعددی است که آن را برای استفاده در موقعیتهایی خاص مناسب میسازند. در واقع مقاومت بالای این ماده نسبت به گرما، تنها یکی از خواص ویژه آن است. به عنوان مثال، جرم نسوز آلومینایی در محیطهای بازی و اسیدی دچار تغییر و آسیب نمیشود و همچنین از نظر میل به واکنش با دیگر ترکیبات، خنثی است. همه این ویژگیها موجب شدهاند این نوع جرم نسوز به طور خاص برای فرآیندهای ذوب فلزاتی مانند فولاد و چدن یکی از بهترین گزینهها باشد. علاوه بر این موارد، این نوع جرم نسوز از نظر مکانیکی و نسبت به ضربه یا لرزش، دارای مقاومت قابل توجهی است و به همین دلیل مادهای مستحکم و بادوام به حساب میآید.
جرمهای نسوز بر اساس معیارهای گوناگون به دستههای مختلف تقسیم میشوند. به عنوان مثال، جرم آلومینایی را میتوان بر اساس نحوه مصرف و اجرا به انواع ریختنی، پاشیدنی و کوبیدنی تقسیم کرد که در ادامه توضیح داده خواهند شد.
جرم نسوز آلومینایی ریختنی که متشکل از دانههایی با قطر 3 الی 5 میلیمتر است، معمولاً درصد آهن پایینتری دارد. این نوع جرم نسوز خصوصاً برای فرآیندهایی با دمای حداکثر 1650 درجه سانتی گراد، بسیار مناسب است. نوع کم سیمان جرمهای ریختنی آلومینا، مقاومت بسیار خوبی نسبت به خوردگی نشان میدهند و استحکام قابل توجهی دارند. همچنین این مواد نسبت به شوک حرارتی بسیار مقاوم بوده و در قالب اشکال مختلف قابل نصب و اجرا هستند.
جرم آلومینایی پاشیدنی یکی از انواع پرطرفدار جرمهای پاشیدنی است که در صنایع گوناگون مورد استفاده قرار میگیرد. این نوع جرم نسوز به روش گانینگ و به کمک ابزار مخصوص اجرا و نصب میگردد. توزیع یکدست و یکنواخت، انعطاف پذیری در خواص، پوشش دهی سطوح ناصاف و پیچیده، نصب سریع و… از جمله ویژگیهای این محصول به شمار میروند. پوشش دهی سازههای صنعتی، دیگهای بخار و کورهها از جمله موارد کاربرد جرمهای آلومینایی پاشیدنی هستند.
نوع دیگری از انواع جرم نسوز آلومینایی، کوبیدنی نام دارد. این نوع جرم نسوز، همانطور که از نام آن پیدا است، به روش کوبش یا ویبره نصب و اجرا میشود. جهت اجرای این محصول، به مقدار آب ناچیزی نیاز است و حرارت بالا خود موجب سخت شدن آن میگردد. جرم کوبیدنی به شکل سنگدانههایی با ابعاد بسیار ریز (شبیه پودر) در دسترس است و در ترکیب با چسب و آب (و حتی بدون آب) به راحتی قابل مصرف است. این نوع نسوز از هدایت حرارتی پایینتری برخوردار است و در مقایسه با بسیاری از دیگر انواع نسوز (به دلیل ساختار متخلخل)، مقاومت بالایی در برابر شوک حرارتی دارد. مقاومت به سایش، خوردگی و حملات شیمیایی در جرم نسوز آلومینای کوبیدنی به شکل قابل توجهی بالا است.
یکی از انواع پرکاربرد جرمهای نسوز مورد استفاده در صنعت، جرم نسوز کم سیمان آلومینایی است. این محصول عمدتاً از بوکسیت و آلومینای خالص تشکیل میگردد و مقاومت حرارتی بسیار بالایی را از خود نشان میدهد. به همین دلیل به عنوان یکی از دیرگدازهای بسیار قوی شناخته میشود. نحوه مصرف آسان و اجرای بدون دردسر، یکی از مزیتهای مهم جرم نسوز آلومینایی کم سیمان است که آن را به یکی از محصولات دیرگداز پرطرفدار در صنایع مختلف تبدیل ساخته است.
انواع گوناگون جرم نسوز آلومینایی بر اساس ویژگیها و ترکیبات سازنده، دارای کاربردهای متنوعی هستند که مهمترین آنها در ادامه عنوان خواهند شد.
جرم نسوز آلومینایی به دلیل مزیتهای فراوانی که دارد، انتخاب اول بسیاری از صنایع برای ساخت پوشش و جداره سازهها محسوب میشود. برخی از این مزیتها عبارتند از:
انواع گوناگون جرمهای آلومینایی با قیمتهای متفاوت در بازار عرضه میشوند. به همین دلیل تعیین یک قیمت مشخص برای این محصول کار چندان سادهای نیست. با این حال میتوان با آگاهی بر پارامترهای تأثیرگذار بر قیمت، خریدی مناسب و مقرون به صرفه را تجربه کرد. این پارامترها عبارتند از:
خرید مقرون به صرفه محصول، منوط بر آشنایی کامل با انواع مختلف جرم نسوز آلومینایی، موارد کاربرد، ویژگیها و پارامترهای مؤثر بر قیمت آن است. بدین منظور میتوانید پیش از خرید با کارشناسان خبره در مجموعه افزیر مشورت کنید و بهترین تجربه خرید خود را در این زمینه رقم بزنید. شرکت افزیر به عنوان یک مجموعه تخصصی در حوزه مقاوم سازی سازه، آماده است تا در این مسیر همراه و راهنمای شما باشد.
اهمیت عایقکاری نما در حفظ ارزش ساختمان عایقکاری نما نهتنها از ساختمان در برابر آسیبهای…
آشنایی با عایق رطوبتی کف و کاربردهای آن در ساختمانسازی عایق رطوبتی کف ساختمان، یکی…
عایقهای نوین؛ جایگزین ایزوگام و قیرگونی با پیشرفت تکنولوژی، عایقهایی که برای جایگزینی با ایزوگام…
چرا عایق فونداسیون، پایهایترین نیاز هر ساختمان است؟ عایقکاری فونداسیون به دلایل متعددی ضروری است…
عایق رطوبتی حمام و سرویس بهداشتی؛ چرا اهمیت دارد؟ رطوبت مداوم و تماس مستقیم با…
عایق رطوبتی چیست؟ عایق رطوبتی، یک ماده یا سیستم طراحی شده برای جلوگیری از نفوذ…