پوشاندن سطوح برای محافظت از آن ها در برابر نشت آب برای ماندگاری طولانی بسیار مهم است. این موضوع باعث می شود تا در هزینه های آینده صرفه جویی کنید. پوشش مخازن با FRP لاینینگ راهکاری است که می توان برای محافظت از مخازن استفاده کرد.
ابتدا یک بازرسی مختصر با مشاهده و بررسی فیزیکی انجام می شود. اینکار برای تعیین کیفیت لایه زیرین پوشش انجام میگیرد. وضعیت بستر تعیین می کند که پوشش به خوبی اعمال می شود یا خیر. می توان با استفاده از سنباده، سندبلاست و غیره سطوح را صاف نمود. با این کار هرگونه خوردگی، رسوب و بقایای فرآیند موجود را حذف می شود.
یک پرایمر برای افزایش چسبندگی بین پوشش الیاف شیشه و زیرلایه استفاده می شود. به دلیل ویسکوزیته کمتر نسبت به رزین، میتواند به ریزترکها و منافذ نفوذ کند. همچنین این پرایمر یک پیوند قوی بین بستر و پوشش فیبر شیشهای ایجاد میکند.
پیشنهاد برای مطالعه
الیاف فیبر شیشه ای کاتالیزور اشباع شده با رزین، به صورت دستی روی سطح آماده شده، قرار می گیرد. یک غلتک پارویی برای بیرون راندن هوا و به حداکثر رساندن تماس سطحی با بستر استفاده می شود. این لایه معمولاً 3 تا 5 میلی متر ضخامت دارد و در هنگام خیس شدن 5 سانتی متر همپوشانی اعمال می شود تا شکاف ها پر شود.
الیاف شیشه ای باید به اندازه هر بخش از سطح برش داده شود. این کار باید قبل از تهیه رزین انجام شود. این الیاف بسته به نوع و مقادیر مورد نیاز، باید دارای محتوای کاتالیزور 1 تا 3 درصد باشد. باید به خوبی و دقت کافی اختلاط انجام شود تا از هوای بیش از حد جلوگیری شود. همچنین باید به سرعت مورد استفاده قرار گیرد تا سخت نشود.
لایه نهایی شامل فلوکت است که پس از خشک شدن، مانع بیرونی سخت، نفوذناپذیر و بدون درز را ایجاد می کند. مجدداً، رزین در اینجا باید از قبل آماده شود و پس از کاتالیز و مخلوط شدن، باید به سرعت مورد استفاده قرار گیرد.
اگر عوامل مکانیکی بر روی وجود دارد، توصیه می شود که از یک پوشش ضد لغزش نیز استفاده بکنید. این پوشش ضد لغزش به صورت شن به پوشش رویی رزین اضافه می شود. این یک راه بسیار مفید برای جلوگیری از لغزش، به ویژه در مناطق مرطوب و لغزنده است. در ادامه برای آشنایی با رزین هایی که در پوشش FRP استفاده می شود، مطالعه مقاله “پوشش فایبر گلاس FRP چست، کاربردها و مزایای آن” را پیشنهاد می دهیم.
با توجه به خواص پوشش محافظ FRP معمولاً روی یک بستر اصلی مانند بتن، فولاد کربنی، فولاد ضد زنگ، ترموپلاستیک ها اعمال می شود. خواص این پوشش شامل مقاومت در برابر مواد شیمیایی، ضد نشت یا ضد اشعه ماوراء بنفش می شود. یکی از کاربردهای FRP، لاینینگ مخازن بتنی و تقویت مخازن فولادی می باشد. یک مخزن فولادی زیرزمینی برای محافظت از خود در برابر محیط اسیدی یا آب و هوا نیاز به یک مانع محافظ خارجی دارد. مواد اولیه FRP مورد استفاده در پوشش بسته به شرایط محیط یا طبق مشخصات مشتری متفاوت خواهد بود.
این پوشش ها غیرخورنده، مقاوم در برابر آب و هوا، مقاوم در برابر آتش و مقاوم در برابر ضربه هستند. همچنین پوشش محافظ FRP در برابر مواد شیمیایی مقاوم است به همین دلیل در مخازن ذخیره مواد شیمیایی استفاده می شوند. از دیگر مزایای آن می توان به کنترل ترک خوردگی و نشتی مخازن اشاره نمود.
پوشش محافظ FRP دائمی است و برای تمام عمر باقی می ماند. مخازن با پوشش محافظ FRP برای ذخیره آب بهترین هستند.
یکی از بهترین مزایای آنها، این است که نیازی به تعمیر و نگهداری ندارد. با توجه به بادوام بودن این پوشش ها نیازی به تعمیرات سالانه یا تعویض های پرهزینه ندارد. این پوشش ها با کیفیت و با قیمت های مقرون به صرفه در دسترس هستند. در ادامه برای پاسخ به این سوال که FRP لاینینگ چقدر دوام دارد مطالعه مقاله ” FRP لاینینگ و 21 سوال متداول در ارتباط با آن ” را پیشنهاد می کنیم.
پوشش محافظ FRP آنتی باکتریال هستند. این پوشش اجازه رشد هیچگونه مواد ارگانیک و بیولوژیکی را نمی دهد. ولی بهتر است پس از حدود 20 تا 25 سال، یک لایه محافظ بر روی آن اعمال بکنید.
چندین محدودیت برای استفاده از سیستم های پوشش محفظ FRP وجود دارد. به طور مثال کیفیت پوشش به شرایط نصب و سطح تجربه تکنسین متمرکز است. این ها با رعایت پروتکل های سختگیرانه، شرایط نصب و رژیم کنترل کیفیت دقیق قابل کنترل هستند. به همین دلیل است که یک ارزیابی کامل از قبل برای شناسایی مناسب بودن سیستم پوشش فیبر شیشه GFRP انجام می شود.
به دلیل زمان عمل آوری سریع، تکنسین ها باید موثر کار کنند تا سطح صاف و یکنواخت باشد.
اختلاط نادرست، مواد شیمیایی نادرست یا بی کیفیت و نسبت مواد تشکیل دهنده و آماده سازی نامناسب سطح می توانند بر روی کیفیت پوشش اثرگذار باشند.
اگر الیاف شیشه ای از رزین اشباع نشده باشند، می توانند پس از اعمال بر روی سطح، رطوبت سطح را جذب به خود بکنند. این جذب رطوبت باعث خراب یا ضعیف شدن سطح می شود.
همچنین بهتر است که سطح زیرین عاری از هرگونه رطوب باشد. این مورد نیز می توان باعث خراب و تضعیف سیستم پوششی بشود.
با اینکه پوشش فایبرگلاس بادوام است، اما اگر شرایط محیطی خارج از شرایط تعیین شده باشد، اثرات قابل توجهی بر سیستم پوششی می گذارد. این اثرات ممکن است منجر به تخریب و پوسیدگی شود.
بدلیل اینکه این سیستم پوششی نیاز به زمانی برای خشک شدن نیاز دارد، ممکن است زمان توقف کمی طولانی بشود. با استفاده از رزین تک لایه متیل متاکریلات می توان زمان عمل آوری را تا کمتر از 2 ساعت کاهش داد. این ماده برای محیطهای ملایمتر انتخاب شده است، به اندازه الیاف شیشه قوی نیست، اما در سرعت عمل آوری را افزایش می دهد.
پیشنهاد برای مطالعه
عایق رطوبتی در سوله چیست و چرا استفاده از آن ضروری است؟ عایق رطوبتی سوله…
مسلح کردن دیوار با شبکه الیاف؛ از ابهامات تا ممنوعیت مسلح کردن دیوار با شبکه…
اهمیت عایقکاری نما در حفظ ارزش ساختمان عایقکاری نما نهتنها از ساختمان در برابر آسیبهای…
آشنایی با عایق رطوبتی کف و کاربردهای آن در ساختمانسازی عایق رطوبتی کف ساختمان، یکی…
عایقهای نوین؛ جایگزین ایزوگام و قیرگونی با پیشرفت تکنولوژی، عایقهایی که برای جایگزینی با ایزوگام…
چرا عایق فونداسیون، پایهایترین نیاز هر ساختمان است؟ عایقکاری فونداسیون به دلایل متعددی ضروری است…