انواع ترک دیوار و سقف در ساختمان و روش‌های ترمیم آن

انواع ترک دیوار و سقف در ساختمان و روش‌های ترمیم آن

وجود ترک ساختمان یک زنگ خطر است. در واقع ایجاد ترک در ساختمان یک امر مطلوب نیست و حس ناخوشایندی را به همراه دارد. البته باید گفت که حالت و چگونگی این ترک ها با یکدیگر متفاوت بوده و بعضی از آنها می توانند خسارات جبران ناپذیری را به همراه داشته باشند. از اینرو مهم است تا با انواع ترک در ساختمان آشنایی داشته باشیم. به همین مناسبت در این نوشته از ترک ساختمان و همچنین روش های ترمیم آن بیشتر خواهیم گفت. همراه ما بمانید.

خطر ایجاد ترک در ساختمان و علت توجه به آن

بدلیل وجود مشکلات اجتناب ناپذیر به هنگام اجرا بخصوص در سازه‌های بتنی، همواره نیاز به ترمیم و مقاوم سازی آن‌ها احساس می‌شود. امروزه ترمیم و تقویت بتن و سازه های بتنی از فنون حساس و موردنیاز در پروژه های عمرانی بوده که نیاز به دانش ویژه و تجربه مرتبط دارد. ساختمان‌های بتنی به عنوان عنصر شاخص در ساخت‌و‌ساز همیشه مورد توجه سازندگان می‌باشند، از جمله مشکلات رایج اینگونه سازه‌ها، بروز ترک می‌باشد که برای حل این مشکل باید با انواع ترک در ساختمان و روش‌های ترمیم آن آشنا بود.

از جمله علل ایجاد انواع ترک در ساختمان می‌توان موارد زیر را به اختصار بیان نمود :

  • افت فنداسیون بر اثر عوامل مختلف مانند رطوبت، فشارهای وارده از طبقات و کمبود ظرفیت باربری خاک
  • نفوذ نمک و یا سولفات ها و مواد خورنده در بتن
  • اشتباهات اجرایی و یا طراحی در سازه‌های بتنی
  • حریق و یا آتش‌سوزی
  • نوع مصالح مصرفی
  • کربناتاسیون که موجب خوردگی آرماتور و در نهایت ایجاد ترک در بتن

ترک ها به دو دسته‌ی ترک‌های سازه ای و غیر سازه‌ای تقسیم می‌شوند. که هر کدام شامل ترک‌های مرده و زنده می‌باشند. باید همواره توجه نمود که در ترک های زنده ابتدا باید جلوی رشد آنها گرفته شده سپس کارهای ترمیم و مقاوم‌ سازی ساختمان انجام شود.

تقسیم بندی انواع ترک در ساختمان

انواع ترک و عوامل ترک خوردگی در ساختمان کدام است؟  در این بخش و قبل از معرفی انواع روش های ترمیم ترک به عوامل ایجاد آن در ساختمان پخواهیم پرداخت.

ترک های ساختمانی به لحاظ ساختار

ترک‌های ساختمان از لحاظ ساختار به دو دسته ترک های سازه ای و ترک های غیر سازه ای تقسیم بندی می شوند.

ترک های سازه ای چیست؟

ترک های سازه ای به ترک هایی گفته می شود که به دلیل  ضعف در طراحی و اجرا به وجود آمده و می توانند ایمنی ساختمان را به مخاطره به اندازند. نمونه هایی از ترک های سازه ای عبارتند از ترک های به وجود آمده در تیر، ستون، دال ها و فونداسیون ساختمان. ترک های با عمق بیش از 1 الی 1.5 سانتی متر و با عرض بیش از 1.5 سانتی متر را ترک سازه ای می نامند. این ترک ها بسیار آسیب زا هستند و حتما بایستی جدی گرفته شوند و به سرعت ترمیم گردند. کما اینکه عدم توجه به آنها می تواند ریزش ساختمان را در پی داشته باشد. گفتنی است که وقوع این ترک ها در تیرها، ستون ها و فونداسیون ساختمان به شدت خطرناک است.

علت ایجاد ترک سازه ای کدام است؟

ضعف در طراحی و اجرای ساختمان مهمترین عامل ایجاد ترک سازه ای است. دیگر علل ایجاد ترک های سازه ای عبارتند از:

  • تورم خاک که می تواند ترک هایی را در جهت های عمودی، پلکانی و مورب ایجاد کند.
  • ضعف در اجرای با کیفیت مصالح ساختمانی ترک هایی را در جهت های افقی و بصورت مورب ایجاد خواهد کرد.
  • وقوع زلزله یا سایر حوادث و مخاطرات طبیعی می توانند به مهمترین عامل ایجاد ترک ساختمان تبدیل شوند. این ترک ها معمولا به صورت ضربدری می باشند. البته در مواقع وقوع زلزله های خفیف این ترک ها اکثرا هم راستای تیر خواهند بود.
  • بی کیفیت بودن مصالح ساختمانی و ضعف در این مورد ترک هایی را در ساختمان و مخصوصا ستون های آن به وجود می آورد که این ترک ها اکثرا عمودی هستند.
  • عوامل خورنده ی محیطی نیز می توانند عامل ایجاد ترک ساختمان باشند. این ترک ها عمدتا در جهت های عمودی و افقی می باشند.

ترک های غیر سازه ای چیست؟

همه ی ترک های ساختمانی سازه ای نیستند و بعضی از آنها عوامل دیگری دارند. ترک های غیر سازه ای به ترک هایی اطلاق می گرددند که به دلیل افزایش بارهای وارده بر اجزا ساختمان، تغییر میزان رطوبت، تغییر مقدار دما، یخ بندان و … به وجود آمده اند. ترک های ایجاد شده در دیوارها، جان پناه و… به دلیل عوامل ایجاد شده  از نمونه های ترک های غیر سازه ای می باشند.

علت ایجاد ترک غیر سازه ای کدام است؟

  • یخبندان می تواند ایجاد ترک ساختمان را در پی داشته باشد. چنین ترک هایی معمولا در جهت مورب ایجاد می شوند.
  • وجود نم و رطوبت علی الخصوص در فصل های پر باران و پر برف می تواند به عاملی برای ایجاد ترک تبدیل شود. این نوع ترک ها از نوع غیر سازه ای هستند.
  • نشست ساختمان یک دلیل مهم دیگر است. گفتنی است زمانی که خانه ای ساخته می شود و در طی فرایند خشک شدن مصالح، ممکن است نشست کمی ایجاد گردد. در چنین شرایطی ممکن است ترک هایی بر روی دیوار نمایان شوند.
  • گچ کاری نامناسب عامل مهم دیگری است که می تواند به ایجاد ترک بر روی دیوار منتهی گردد.

پیشنهاد برای مطالعه

انواع ترک بتن کدام است؟

ترک زنده و مرده چیست؟

تقسیم بندی ترک ها به انواع مرده و زنده یکی دیگر از انواع تقسیم بندی های ترک خوردگی در ساختمان می باشد که در ادامه به هرکدام اشاره خواهیم کرد.

فرض را بر این می گذاریم که ترکی بر روی دیوار ایجاد شده است. چنانچه ضخامت این ترک به مرور بیشتر گردد بر روی آن نام ترک زنده را خواهیم گذاشت. در مواجهه با چنین ترک هایی لازم است تا در ابتدا جلوی رشد آنها را بگیریم و پس از آن اقدامات ترمیمی را به انجام برسانیم. چرا که ترک های زنده ممکن است خطرناک باشند. از اینرو نیاز است تا با انجام بعضی از اقدامات پیش از هر چیز از بزرگ تر شدن و یا باز تر شدن آنها جلوگیری نماییم. لازم به ذکر است که وجود چنین ترک هایی بر روی دیوارهای حمال یا باربر به مراتب خطرناک تر از سایر دیوارها می باشد. در مقابل ترک های مرده بر خلاف ترک های زنده در حال رشد نیستند و احتمال باز شدن آنها به مراتب کمتر است.

ترک های ساختمانی به لحاظ جهت

ترک‌های ساختمان از لحاظ جهت شامل سه حالت عمودی، افقی و مورب می‌باشند.

ترک های عمودی چیست؟

ترک‌های عمودی سازه‌ای بوده و اگر عمق و عرضشان زیاد باشد از اهمیت زیادی برخوردارند. این ترک ها معمولأ به علل زیر بوجود می‌آیند :

  • عدم وجود و یا کمبود شناژ قائم و وجود فاصله زیاد بین شناژها
  • حرکت پی زیر دیوار
  • اجرای غلط هشتگیر در تقاطع دیوارها

ترک‌های افقی چیست؟

از دلایل ایجاد ترک‌های افقی و در طول دیوار می توان به موارد زیر اشاره نمود :

  • به دلیل اجرای دو مرحله‌ای دیوار، ناپیوستگی در محل اتصال دو مرحله به دلیل نشست گرد و غبار خاک ایجاد می‌شود که اگر بنا محل اتصال را تمیز نکند ترک افقی ایجاد می‌شود.
  • اگر دیوار در یک مرحله ایجاد شود، دیوار کمانش کرده و در اصطلاح شکم می‌دهد که از علل ایجاد ترک افقی می‌باشد.

ترک‌های مورب چیست؟

ترک‌های با زاویه 45 درجه نسبت به راستای افقی، مورب می‌باشند که اغلب در اثر نشست دیوار ایجاد شده و نشانه شکسته شدن دیوار است. این نوع از ترک‌ها بسیار خطرناک ‌است.

پیشنهاد برای مطالعه

ترمیم ترک خوردگی بتن سقف

ترک های ساختمانی به لحاظ عرض ترک

ترک های به وجود آمده در ساختمان دارای عرض متفاوتی بوده شامل ترک های به نازکی تارک مو که با چشم غیر مسلح قابل مشاده نبوده تا ترک های عمیق. بر این اساس انواع ترک عبارتند از:

ترک های نازک چیست؟

ترک های با عرض کمتر از یک میلیمتر را ترک های نازک گویند.

ترک های متوسط چیست؟

ترک های به عرض یک تا دو میلیمتر را ترک های متوسط گویند.

ترک های ضخیم چیست؟

ترک های به عرض بیش از دو میلیمتر را ترک های ضخیم گویند.

ترک خوردن سقف تیرچه بلوک و دلایل آن

سقف تیرچه بلوک از نوع سقف های بتنی است که با استفاده از بلوک های توخالی و سبک از جنس بتن و سفال ساخته می شود. این سقف ها بنا به دلایلی از جمله سست شدن یا افت فونداسیون، نفوذ نمک و سولفات به بتن، طراحی ضعیف سازه، بروز آتش سوزی، استفاده از مصالح بی کیفیت و… ممکن است دچار ترک شوند. به منظور پیشگیری نسبت به وقوع ترک و یا ترمیم ترک های ایجاد شده بر روی سقف می توانید از مشورت کارشناسان مقاوم سازی سازه بهره ببرید.

دیوار ها به چه علت ترک می خورند؟

با شناخت منشا ترک دیوار می توان به شیوه ی بهتری آن را رفع و رجوع نمود و همچنین هزینه های مربوط به انجام این کار را بهتر ارزیابی کرد. در ادامه مهمترین دلایل ترک دیوار را عنوان می کنیم:

  • طراحی ضعیف و اجرای غیر اصولی ساختمان

یک ساختمان خوب و استاندارد به طراحی خوب و استاندارد و همچنین به مصالح خوب و استاندارد نیاز دارد. خطا و اشتباه و یا بی توجهی به این الزامات مشکلات زیادی را در پی خواهد داشت. که ایجاد ترک بر روی دیوار از مهمترین مشکلات است.

  • نشست ساختمان

اگر خاک منطقه ای که ساختمان در آن بنا می شود دچار ضعف باربری باشد و از قدرت کافی برخوردار نباشد سازه به راحتی ممکن است دچار نشست گردد. در سوی دیگر خاک برداری و گودبرداری غیر اصولی نیز از دیگر عواملی هستند که می توانند نشست ساختمان و در پی آن ترک دیوار را به همراه داشته باشند.

  • احداث بنا بر روی خاک نرم

نرم بودن خاک، و وجود رطوبت در خاک از جمله عواملی هستند که باعث می شوند تا خاک دچار کاهش حجم شود. احداث بنا بر روی خاک نرم تبعاتی به همراه دارد که ترک دیوار یکی از مهمترین آنها است.

  • درختان

چنانچه گیاه و درختی در اطراف بنا باشد و ریشه مزاحمی نیز داشته باشد می تواند برای سازه خطرناک تلقی شود. وجود این ریشه های مزاحم ممکن است به ایجاد ترک بر روی دیوار منتهی گردد.

علت ترک خوردن گچ کاری سقف ساختمان چیست؟

این ترک ها بر اساس جهت، طولی، عمودی و یا مایل می باشند. وقوع هر کدام از آنها علت ها و دلایل خاص خودش را دارا است. همچنین این ترک ها می توانند زنده و یا مرده باشند. در ادامه از علت ایجاد ترک در گچ کاری سقف بیشتر خواهیم گفت:

  • اگر نسبت آب در ملات گچ زیاد باشد می تواند باعث ایجاد ترک شود

ساخت ملات شرایط خاص خودش را دارد. با این حال چنانچه قصد ساخت ملات را داشته باشیم بایستی اینکار را در نهایت دقت به انجام برسانیم. در طرفی امکان دارد که گچ کار به خاطر سرعت عمل، نسبت آب را بیشتر در نظر بگیرد و ملات را رقیق بکند. در چنین شرایطی پس از خشک شدن حجم گچ کاهش پیدا می کند و همین به عاملی برای ایجاد ترک در گچ کاری سقف ساختمان تبدیل می شود.

  • ضخامت زیاد گچ

اگر ضخامت گچ بیشتر از 6 سانتی متر باشد لازم است تا اجرای آن را در دو لایه و طی دو مرحله انجام داد. چرا که اگر گچ ضخیم را به صورت یک لایه بکشید بخش بیرونی زودتر خشک خواهد شد. از اینرو بخش های داخلی برای خشک شدن به ایجاد ترک نیاز خواهند داشت تا رطوبت موجود در لایه درونی از بین برود.

  • گچ کاری در شرایطی که هوا بسیار سرد است

اگر در شرایطی که هوا خیلی سرد است و دمای هوا منفی می باشد اقدام به گچ کاری نمایید بعد از کشیدن ملات رطوبت و آب موجود در آن یخ خواهد بست. این اتفاق باعث می شود تا فعل و انفعالاتی که باید رخ دهند ایجاد نشوند. از اینرو پس از خشک شدن رطوبت، گچ فاسد شده و ترک های مختلفی در آن ایجاد خواهند شد. گفتنی است که اگر قصد دارید در روزهای سرد زمستان این کار را انجام دهید لازم است تا با کمک وسایل گرمایشی دمای محیط را افزایش دهید تا گچ بتواند در شرایط مناسب تری رطوبت درون خودش را از دست بدهد.

  • نشست ساختمان

چنانچه نشست ساختمان از حدی فراتر برود و طول ناحیه ای که گچ کاری شده است نیز زیاد باشد این عامل می تواند ایجاد ترک در سقف ساختمان گچی را به همراه داشته باشد. گفتنی است که این مورد بیشتر در ساختمان های قدیمی رخ می دهد.

  • عدم اجرای چفت در لبه ها

این مورد را متاسفانه بعضی از گچکاران رعایت نمی کنند. اجرای چفت ضروری است و باید قبل از خشک شدن کامل گچ به انجام برسد. در این مرحله لازم است تا محل اتصال دیوار به سقف به خوبی جفت شود. اجرای درست این مهم باعث می شود تا گچ در اثر سرما و گرما فضای کافی برای انقباض و انبساط را داشته باشد. در غیر اینصورت تنش در محل لبه ها ایجاد شده و ترک های بزرگی در سقف پدیدار می شوند.

  • استفاده از گچ مرده

پس از تهیه ملات گچ تنها یک ساعت زمان خواهید داشت تا از آن استفاده کنید. در غیر اینصورت گچ به حالت مرده در می آید و خاصیت خودش را از دست می دهد. کما اینکه استفاده از گچ مرده باعث می شود تا برجستگی های ریز و درشتی به وجود آیند و ترک هایی حاصل شوند.

دلایل ترک خوردگی در ساختمان نوساز کدام است؟

احتمالا برایتان پیش آمده که در یک ساختمان نوساز ساکن شده باشید و پس از گذشت مدت کوتاهی ترک هایی را بر روی دیوار ساختمان مشاهده نمایید. باید گفت که در بسیاری از مواقع این ترک ها کوچک و بی خطر هستند و جای هیچگونه نگرانی وجود ندارد. اما چنانچه ترک ها عمیق و در حال پیشروی باشند بایستی نگران شد و در پی رفع مشکل برآمد. در ادامه مهمترین دلایل ترک ساختمان نوساز را عنوان می کنیم:

  • وجود نم و رطوبت

معمولا در فصل های مرطوب و پر بارش شاهد وقوع چنین ترک هایی بر روی دیوار خواهیم بود. گفتنی است که چنانچه ترکی را بر روی دیوار و یا سقف مشاهده کردید که اطراف آن کمی زرد رنگ شده بود مطمئن باشید که این ترک حاصل رطوبت و نم می باشد. در سوی دیگر ترکیدگی و یا نشتی لوله در دیوار و یا سقف نیز عامل مهم دیگری است که می تواند ایجاد ترک ساختمان را به همراه داشته باشد. گفتنی است که ایجاد ترک به دلیل وجود نم و رطوبت در دسته ی مشکلات غیر سازه ای قرار می گیرد و به راحتی می توان آن را رفع نمود.

  • نشست ساختمان

نشست ساختمان مهمترین عاملی است که می تواند در ساختمان های نوساز باعث ایجاد ترک شود. در صورت وقوع ترک به دلیل نشست ساختمان لازم است تا اقداماتی را به منظور جلوگیری انجام دهید.

  • گچ کاری نامناسب و غلط

چنانچه گچ کاری به درستی به انجام نرسد وقوع ترک ساختمان ممکن است. این عامل زیر مجموعه های متعددی دارد. به عنوان مثال چنانچه ملات تهیه شده خیلی رقیق باشد پس از خشک شدن شاهد ترک هایی بر روی سقف و بر روی دیوار خواهیم بود.

  • مقاومت کم در برابر زلزله

همه چیز به طراحی سازه و اجرای درست مربوط است. اگر طراحی سازه به درستی انجام نشود در صورت وقوع یک زلزله شاهد ترک های ریز و درشت بر روی دیوار و سقف خواهیم بود. متاسفانه در ساختمان هایی که با بودجه کم و محدود ساخته می شوند و دستورالعمل های لازم توسط کارفرما در حین ساخت ارائه نمی گردند وقوع چنین مشکلاتی حتمی است. گفتنی است که اگر چنین مشکلی رخ بدهد و ترک هایی ایجاد شوند خیلی سریع باید اقدامات لازم برای مقاوم سازی سازه به انجام برسند. چون چنین مشکلی از نوع ترک های سازه ای است و می تواند خطرآفرین تلقی شود.

چگونه تغییرات ترک در ساختمان را پایش کنیم؟

بررسی ترک و مشخص کردن میزان تغییرات در عرض ترک، به منظور شناخت نوع و عامل ایجاد ترک و در ادامه انتخاب راهکار مناسب ترمیم آن از اهمیت بالایی برخوردار می باشد. ابزارها و روش های مختلفی جهت پایش ترک ایجاد شده در ساختمان ها وجود دارند که عبارتند از:

  • استفاده از خط کش فلزی
  • استفاده از میکروسکوپ
  • سیستم Plastic Tell Tale
  • روش Glass Tell Tale
  • پایش ترک با استفاده از پیچ برنجی و کولیس
روش Plastic Tell Tale-پایش ترک-افزیر
بررسی ترک به روش Plastic Tell Tale

پیشنهاد برای مطالعه

ترمیم ترک در دیوار با استفاده از توری فایبرگلاس ترک گیر

انواع روش‌های ترمیم ترک‌ در ساختمان کدام است؟

دوخت ترک (Crack Stitching)

روش دوخت ترک یک روش ترمیم دائم  جهت ترمیم سازه ای المان های ترک خورده می باشد. در روش دوخت ترک با حفر شیارهای متقاطع بر مسیر ترک و نصب گیره های دوخت در جهت مناسب نسبت به مسیر ترکبه به وسیله چسب اپوکسی، المان ترک خورده تعمیر می گردد.

ترمیم ترک در دیوار به روش دوخت-افزیر
ترمیم ترک در دیوار به روش دوخت

ترمیم ترک با استفاده از کامپوزیت FRP

یکی دیگر از روش های ترمیم ترک و مقاوم سازی  در ساختمان استفاده از روش مقاوم سازی با الیاف FRP  می باشد. در این روش پس از ترمیم موضعی سطح ترک خورده، نوارهایی از جنس الیاف کربن با استفاده از رزین اپوکسی مطابق شکل نشان داداه شده در زیر بر روی سطح آسیب دیده چسبانده می شود.

ترمیم ترک های دیوار با استفاده از الیاف FRP

ترمیم ترک با استفاده از کامپوزیت FRCM

یکی دیگر از روش های ترمیم ترک و مقاوم سازی  در ساختمان استفاده از روش مقاوم سازی FRCM می باشد. در این روش با استفاده از مش فایبرگلاس و پلاستر ویژه دیوار ترمیم می گردد. در مقاله “ترمیم ترک در دیوار با استفاده از توری فایبرگلاس ترک گیر” این روش کاملا توضیح داده شده است.

تزریق رزین اپوکسی (Epoxy Resin Injection)

ترمیم ترک به روش تزریق رزین عبارت است از تزریق اپوکسی با فشار پمپ (Epoxy injection)  به داخل ترک. مواردی که ترک کاور بتن را رد کرده یا ترک قابل دسترس نیست از این روش استفاده می شود. تزریق اپوکسی به دو روش تزریق از سطح (سوراخ کردن در راستای ترک) و از عمق (سوراخ کردن از بغل با زاویه‌ی 45 درجه) انجام می شود. در مناطق مرطوب می توان از رزین اپوکسی آب دوست و در مناطق سرد نیز از اپوکسی زودگیر استفاده کرد. قبل از تزریق باید سطح بتن را ترجیحأ بوسیله فرچه سیمی یا مینی فرز تمیز کرده، تزریق را انجام داده سپس دوباره سطح را صاف می کنیم. همچنین در مواردی که سطح از لحاظ ارتفاع یکسان نباشد، تزریق بایستی از پایین ترین نقطه آغاز و به بالاترین نقطه ختم گردد.

بوسیله تزریق اپوکسی، ترک‌ها کاملأ پر شده و بتن در دو لبه ترک متصل می‌شود. رزین یک لایه چسبنده ایجاد کرده و بتن را در برابر آب، سولفات ها و سایر مواد خورنده محافظت می‌کند. همچنین امکان خرابی بر اثر سیکل ذوب – انجماد و خوردگی فولاد را کاهش می‌دهد.

ترمیم ترک به روش تزریق رزین-افزیر
ترمیم ترک به روش تزریق رزین
ترمیم ترک دیوار با تزریق رزین اپوکسی

پیشنهاد برای مطالعه

تاثیر ترک ها بر سازه های بتنی و ارائه راه حل برای ترمیم ترک بتن

خورانش ثقلی رزین (Gravity Filling)

در این موارد تزریق اپوکسی که تحت وزن خودش  (gravity filling) پر می شود مورد استفاده قرار می‌گیرد. این روش برای عضوهای بتنی افقی نظیر پل ها ، کف پارکینگ ها، سقف های طبقات و سطوح مشابه کاربرد دارد. درواقع برای ترک هایی که به قسمت پایین سطح افقی گسترش پیدا کرده باشد، بکار می‌رود. با انجام درست این روش ترمیمی می توان جلوی نفوذ آب، سولفات ها و سایر مواد خورنده را که ممکن است به آهستگی باعث توسعه خرابی در اطراف ترک شوند را گرفت اما امکان عدم توقف کامل آنها وجود دارد.

خورانش ثقلی رزین-افزیر
خورانش ثقلی رزین-

پیشنهاد برای مطالعه

۱۹ روش مقاوم سازی ساختمان‌های بتنی و فولادی

مسیریابی و آب بندی (Routing & Sealing)

برای ترمیم ترک های محدود به کاور که سازه ای نیز نمی باشند، می توان از روش مسیر یابی و آب بندی (routing & sealing) استفاده کرد. در این روش عرض ترک را کمی زیاد کرده سپس با ماده خمیری پر می کنیم. این روش ترمیم ترک در مقایسه با روش تزریق رزین که به نیروی متخصص جهت تزریق نیاز می باشد ساده تر است.

مسیریابی و آب بندی (Routing & Sealing)-افزیر
مسیریابی و آب بندی (Routing & Sealing)

افزودن آرماتور (Additional Reinforcement)

یکی دیگر از روش‌های ترمیم، اضافه کردن آرماتور می‌باشد. در این روش سوراخ‌هایی در صفحه ترک ایجاد کرده و پس از تمیز نمودن آن‌ها به درزگیری سطحی ترک‌ها، پرکردن سوراخ ترک با اپوکسی و در نهایت قرار دادن سریع میلگردهای درون سوراخ می‌پردازیم. قطر کاربردی میلگرد در این روش معمولأ بین 13 تا 16 میلی‌متر می‌باشد که در هر سمت ترک، حداقل نیم متر امتداد دارد. اپوکسی باعث اتصال میلگردها به جداره‌های سوراخ شده و صفحه ترک را می پوشاند. در نهایت مقطع المان به حالت اولیه باز می‌گردد.

ترمیم ترک خوردگی‌ها چه مقدار هزینه برای کارفرما در بر دارد؟

برای تخمین این مساله لازم است تا فاکتورهای متعددی را بررسی کرد. به عنوان مثال نوع ترک، روش ترمیم ترک، کیفیت مصالح مورد نیاز ، تعداد بخش هایی که به ترمیم و اصلاح نیازمندند، قراردادها و دستمزدها و… از جمله مهمترین مواردی هستند که تنها پس از بررسی دقیق همه ی آنها می توان برآورد صحیحی از هزینه را ارائه نمود. اما بطور کلی به شما توصیه می کنیم که برای اجرای این مهم حتما تحقیقات لازم را به انجام برسانید و در نهایت بهترین متخصصان و کارشناسان مقاوم سازی سازه را انتخاب نمایید.

ترمیم ترک ساختمان را از کجا شروع کنیم؟

وجود هر نوع ترک ساختمان نگران کننده است. مشاهده ترک می تواند صاحب ساختمان را به ترس و وحشت دچار نماید. با این حال گاهی می شود با استفاده از ملات ترمیم بتن آن ترک را از بین برد و مشکل را برطرف نمود. اما در موارد حادتر، ترک ها می توانند مشکلات بیشتری را به همراه داشته باشند. در چنین شرایطی احتمال آسیب سازه حتمی است.

لذا چنانچه دیوار یا سقف منزل شما دچار ترک عمیق شود لازم است تا برای رفع آن اقدامات زیربنایی و مقاوم سازی را به انجام برسانید. انجام این اقدامات به تخصص و مهارت نیاز دارد. از اینرو بهتر است تا کار را به دست کاردان سپرده و برای ترمیم ترک خوردگی در ساختمان از تخصص متخصصان این حوزه بهره مند شوید.
اگر دچار چنین مشکلی شده اید اکیدا به شما پیشنهاد می دهیم تا در گام اول با شرکت مقاوم سازی افزیر ارتباط برقرار نمایید و مشکل را با کارشناسان حاذق این شرکت در میان بگذارید. وبسایت افزیر به صورت تخصصی در زمینه مقاوم سازی سازه فعالیت می کند. شما می توانید از متخصصان و کارشناسان این مجموعه مشاوره های لازم را دریافت نموده و اقدامات لازم را به انجام برسانید.

سوالات متداول

عوامل ایجاد انواع ترک در ساختمان کدام است؟

عوامل ایجاد ترک در ساختمان عبارتند از: نشست فونداسیون، ضعف در اجرا سازه، ضعف در طراحی سازه،نوع مصالح مصرفی، خوردگی آرماتور و در نتیجه ایجاد ترک در بتن

ترک سازه ای چه نوع از ترک می باشد؟

ترک های سازه ای به ترک هایی گفته می شود که به دلیل ضعف در طراحی و اجرا به وجود آمده و می توانند ایمنی ساختمان را به مخاطره به اندازند

روش های پایش ترک ایجاد شده در ساختمان ها کدام است؟

پایش ترک ایجاد شده در ساختمان ها عبارتد از: استفاده از میکروسکوپ و خط کش فلزی، سیستم Plastic Tell Tale و روش های دیگر

انواع روش‌های ترمیم ترک‌ در ساختمان کدام است؟

انواع روش‌های ترمیم ترک‌ در ساختمان عبارتند از دوخت ترک، ترمیم ترک با استفاده از کامپوزیت FRP، تزریق رزین اپوکسی و خورانش ثقلی رزین

4.6/5 - (23 امتیاز)
به اشتراک بگذارید:
تیم تحریریه افزیر

این محتوا توسط تیم مجرب تولید محتوا افزیر تولید و منتشر شده است.

پرسش و پاسخ


47 دیدگاه

دیدگاه خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  1. سلام و خسته نباشید
    بنده در یک ساختمان مسکونی ساکن هستم و دیوار پارکینگ آن ترک عرضی نسبتا بزرگی ایجاد شده با چه ابزار و را هکاری میتوان آنرا ترمیم نمود ؟

    1. با سلام و احترام
      برای ترمیم ترک از روش های مختلفی همچون اضافه کردن آرماتور و تزریق ملات تعمیراتی و همچنین تزریق اپوکسی میتوان بهره برد اما به دلیل حجم مصرفی بالای اپوکسی در ترک هایی با ابعاد بزرگ به لحظ اقتصادی از مواد جایگزین ملات تعمیراتی به جای اپوکسی استفاده می گردد.

      1. سلام
        ساختمان با اجر سی و پنج تایی احداث شده
        در قسمت سوار شدن پل روی دیوار از طبقه همکف ی ترک تا زیر سقف طبقه اول رسیده ب عرض یک میل و در حال افزایشم هست
        ولی در سقف ترکی مشاهده نمیشه
        در پشت دیوار بیرونی هم اثری از ترک نیست
        ب نظر شما علت این ترک چیه؟

        1. با سلام و احترام با شرکت مقاوم سازی افزیر تماس حاصل فرمایید
          02188503626

  2. سلام و خسته نباشید
    چه دلایلی باعث ایجاد ترک در بتن می گردد ؟

    1. با سلام و احترام
      عوامل متععدی در ایجاد ترک بتن نقش پذیر هستند عواملی همچون افت فنداسیون بر اثر عوامل مختلفی مانند رطوبت، فشارهای وارده از طبقات و کمبود ظرفیت باربری خاک ، نفوذ نمک و یا سولفات ها و مواد خورنده در بتن ، اشتباهات اجرایی و یا طراحی در سازه‌های بتنی ، حریق و یا آتش‌سوزی ، نوع مصالح مصرفی ، کربناتاسیون که موجب خوردگی آرماتور و در نهایت ایجاد ترک در بتن و … برای کسب اطلاعات بیشتر برای راه های ترمیم به صفحه ترمیم و تعمیر ترک بتن به روش تزریق رزین مراجعه فرمایید.

  3. با سلام و خسته نباشید
    مدت زمان مورد نیاز برای ترمیم ترک دیوار ساختمان با روش تزریق اپوکسی چه قدر می باشد ؟

  4. سلام
    منزل ما طبقه آخر است. بعد از نقاشی بعضا حتی به فاصله 1 هفته سقف ترک میخورد. دیوار های اتاق ها هم بعد از حدود 6ماه ترک میخورد! تجربه 3 باره ی من است!
    راهی برای پوشاندن وجود دارد؟ اگر کاغذ دیواری شود ترک نشان داده نمی شود؟

    1. با سلام و احترام
      راه های مختفلی همچون تزریق رزین اپوکسی و ترمیم ترک با الیاف کربن وجود دارد که ظبق شرایط پروژه راه‌حل مناسب پیشنهاد می‌گردد.

  5. با سلام و ممنون از مطالب مفیدتان سوالی داشتم ما منزلی درب ساخت خریداری کرده ایم که نمای رو به حیاط آن ترک های عمیق عمودی زیر پنجره ها خورده است خصوصا طبقه ی سوم واحد ما آیا این مسئله خطرناک است؟ و چگونه می توان ترک ها را ترمیم کرد؟ با تشکر

      1. بسیار ممنون از راهنمائی شما ما ساکن اصفهان هستیم شما گروهی رو پیشنهاد می کنین برای انجام ترمیم ترک ها؟ و آیا شماره تلفنی از آنها دارید؟

  6. سلام عرض ادب ساختمان ما سه طبقه می باشد که گوشه پنجره ها و بغل ستون بصورت افقی ترک برداشته و ساختمان تازه ساخت هست میشه علتشو بفرمایید

    1. سلام ، باید بررسی میدانی شود ولی انتظار می رود ناشی از نشست ساختمان و یا ساختمان در برابر بارهای وارده مقاوم نبوده و نیاز به مقاوم سازی دارد.

  7. سلام بنده در واحد6 یک ساختمان 7 طبقه با اسکلت بتونی ساکن هستم. مدتی است ترکهای مختلفی در سقف و دیوارها خصوصا در نزدیکی پنجره مشاهده میشود که در حال افزایش هستند. فاصله چندتا از ستونها 7 متر می باشد. نگران هستم که آیا این مشکل خطرناک است. هنوز بر روی خود ستونها ترکی ندیده ام. ممنون

    1. سلام ، بیشتر این ترک ها ناشی از نشست ساختمان به وجود می آید برای مشاوره بیشتر با مشاوران افزیر تماس حاصل بفرمایید.

  8. سلام پشت منزل ما خونه خراب کردن، دیوار اتاقمون ترک خورد، ظاهرآ رنگ و گچ ترک هست، چکار کنیم؟نکنه آجر ها جابجا شده باشند، چطور متوجه بشیم؟

    1. سلام، در صورت هر گونه خرابی مسئول ساختمان در حال ساخت باید خسارات وارده را پرداخت کند. برای اطمینان به دفاتر خدمات شهری مراجعه کنید.

  9. سلام.. من یک ساختمان ۶ طبقه ساختم ک یک سقف رو اخر اضافه کردم ینی در اصل ۵ طبقه بوده ک بعد یک سقف اضافه شده در هر طبقه ۳ تا دیوار برشی و ۱۳ تا ستون داریم چند روز پیش متوجه شدم ک در طبقه ۴ یکی از دیوار برشی ها بصورت عمودی اما دور تا دور دیوار ترک کرده ترکی به اندازه یک تار مو دو طبقه بالا و طبقات پایین مشکلی نداره و این ترک هم خیلی باریکه دقیقا اندازه یک تاره مو ولی دوره دیوار چرخیده الان دو سال هست ک اسکلت تمام شده ینظرتون مشکلی هست؟

  10. با سلام و احترام
    دیوار حائل بین اتاق خواب و هال خانه مان ترک دوطرفه خورده
    خانه مان ۶ سال ساخت و با سازه بتنی است
    لطفا راهنمایی بفرمایید آیا خطرناک است یا خیر
    سپاسگزارم

    1. با سلام و درود، با توجه به ترک دو طرفه دیوار باید نوسط کارشناسان بازدید فنی شود، جهت اطلاعات بیشتر با شرکت افزیر تماس بگیرید.

  11. خسته نباشید، چه زمانی استفاده از روش تزریق رزین توجیه اقتصادی دارد؟

    1. با سلام و درود، روش تزریق رزین ها برای انواع ترک خوردگی‌ها کاربرد دارد و به خاطر قیمت تمام شده خود محصول و روش اجرای آسان آن توجیه اقتصادی هم دارد، در صورتی که می خواهید اطلاعات بیشتری در حوزه تزریق رزین بدست بیارید با متخصصان و کارشناسان افزیر تماس حاصل نمایید.

  12. سلام به دوستان مجموعه افزیر، آیا ترکهای مویی روی دیوار نیاز به ترمیم و پر کردن داره؟ متشکرم

    1. با عرض سلام، معمولا ترک های با عرض بین 1 تا 5 میلی متر مورد خاصی برای نگرانی ندارند و در صورتی که حساس باشید و بخواهید آنها را ترمیم کنید، می‌توانید با استفاده از یک لایه رنگ آنها را ترمیم نمایید چون این ترکها روی لایه گچی روی می‌دهند و به سطح سازه‌ای نمی رسند.

  13. سلام چطور میشه فهمید که منشا یک ترک خوردگی به عوامل سازه‌ای مربوط می‌شود یا خیر؟

    1. با عرض سلام، معمولا ترک های تا 25 میلی متر به عنوان ترک های شدید شناخته شده و میتوانند نشانه آسیب سازه‌ای باشند و باید بررسی و شناسایی شده و ترمیم شوند.
      ترک های از 25 میلی متر به بالا ترک های بسیار شدید شناخته شده و باید فورا بازرسی شده و ترمیم و مقاوم سازی عمده شوند.

  14. سلام، آشوری هستم. آیا امکان داره یه سازه در اثر ترک خوردگیهای زیاد دچار فروریختگی بشه و کولپس کنه؟

    1. با عرض سلام و احترام، بله در مواقع خاصی احتمال ریزش ساختمان وجود دارد، البته در طی چندین سال و در صورت گسترش ترک در قسمتی از ساختمان این اتفاق می‌افتد، توجه داشته باشید! ریزش ساختمان ناشی از ترک خوردگی در تمام ساختمان اتفاق نمی تفتد بلکه در بخش هایی از ساختمان که ترک گسترش یافته رخ می‌دهد.

  15. با عرض سلام و درود، اطلاعات کلی در زمینه انواع ترکهای افقی و عمودی لازم داشتم. متشکر میشم راهنماییم کنید.

    1. سلام و عرض ادب، ترک های افقی از آنجایی که در راستای افق امتداد می‌یابند ممکن است ناشی از تنش های برشی ساختمان باشند و به المان های سازه ای آسیب وارد کنند. البته دقت کنید!!! ترک های برشی در صورتی که امتداد یافته و وارد سیستم سقف شوند می‌توانند بسیار خطرناک باشند، تحلیل ترک خوردگی در سازه از موارد پیچیده مربوط به یک ساختمان است که تنها باید توسط افراد متخصص بررسی و پایش شود، در صورت مشاهده با ترک خوردگی در ساختمان پیشنهاد می‌کنیم با کارشناسان مقاوم سازی افزیر تماس حاصل نمایید.

  16. سلام خسته نباشید، چه زمانی ترک خوردگی باعث ایجاد نگرانی می‌شود و باید اقدامی در راستای
    آن انجام داد؟ با تشکر زمانی هستم.

    1. با عرض سلام و احترام، اصولا ترک خوردگی های با عرض کمتر از 0.3 میلی متر نگرانی ایجاد نمی کنند، ولی در صورتی که عرض ترک ها گسترش یافته و یا ترک ها امتداد یابند ممکن است، اختلالات و آسیب های جبران ناپذیری در سازه بوجود آورند. پیشنهاد ما در این خصوص این است که مالکان و ساکنان محترم، المان های سازه ای مهم مانند دیوار، سقف و ستون را به طور مداوم مورد پایش قرار دهند و در صورت مشاهده ترک خوردگی از کارشناسان مقاوم سازی افزیر بخواهند که ترک را مورد بررسی و تحلیل قرار دهند.

  17. چه چیزی به عنوان عامل اصلی ترک در بتن شناخته می‌شود ؟

    1. درود، انقباض یا جمع شدگی یکی از مهمترین عوامل ترک خوردگی در یک المان بتنی ( به خصوص بتن تازه) است. علت بدین ترتیب است:
      بتن از مخلوط ریزدانه، سیمان و آب ساخته شده و در نهایت زمانی که بتن سخت می‌شود، آب درون خود را طی فرآیند تبخیر از دست می دهد. تبخیر شدن آب همانا و کاهش حجم بتن همانا. پدیده جمع شدگی باعث می‌شود که سطح بتن دچار ترک خودگی‌های مویی شود که در صورت گسترش یافتن این ترک‌ها موجب آسیب دیدن بتن می‌شود.

  18. ترک خوردگی در دال بتنی چیست و چه موقعی باید نگران آن بود؟ متشکر از راهنماییتون

    1. با عرض سلام و درود، اصولا ترک های با پهنای کمتر از 0.3 میلی متر قابل قبول هستند و آسیبی برای سازه به همراه ندارند. در صورتی که ترک ها از نوع ترک فعال باشند (یعنی ترکی که در طول زمان گسترش یافته و عرض آن بیشتر می‌شود) میتوانند باعث آسیب رساندن به سازه شوند. به صورت کلی ترک خوردگی‌ها در هر حالتی که هستند باید مورد پایش و بررسی مداوم قرار گیرند تا مشکلات عمده‌ای بوجود نیاید. پیشنهاد افزیر این است، کارفرمایان و مالکان عزیز، المان های مهم در ساختمان مانند دیوار سقف و ستون را به صورت مداوم در نظر بگیرند و در صورت مشاهده نشانه ای از ترک خوردگی و فعالیت آن (منظور گسترش ترک حوردگی و امتداد یافتن آن است) با کارشناسان مقاوم سازی افزیر تماس حاصل نمایند.

  19. سلام ، می خواستم بدونم ترک هایی که ناشی از نشست سازه هستند به چه شکل نمود دارند با تشکر

    1. با سلام و درود به شما، ترک‌های ناشی از نشست در دیوارها می‌توانند عمودی، افقی یا مورب باشند و در طبقات لزوماً مستقیم نیستند. آنها می توانند از نظر عرض متفاوت باشند، اما اگر عرض ترک کمتر از 2 میلی متر باشد، بعید است که بر پایداری ساختاری خانه شما تأثیر بگذارند.

  20. در یک پروژه مسکونی در مناقط شمالی ایران چندین سال پس از ساخت ، شاهد ترک خوردگی هایی طولانی و ادامه دار در طول دیوار بودیم، (این ترک ها به صورت افقی بود) آیا ممکن است ریشه این ترک خوردگی به پی ساختمان برگردد؟

    1. با سلام، یک ترک افقی طولانی وسط دیوار ممکن است نشان دهنده فشار روی دیوار از خاک باشد. یک ترک مورب طولانی ممکن است نشان دهنده نشست یا برآمدگی پی باشد، به خصوص اگر شکاف در یک طرف عریض تر باشد.

  21. سلام وخسته نباشید علت ترک خوردن گچ سقف درست درمحلی که تیر رد شده چیست و علت ترک در تیغه های ساختمان چیست چون هیچ ترکی در بیرون ساختمان و چارکینگ دیده نمیشود ولی داخل ساختمان ترک خورده.بیشتر ترک ها در سقف زیر تیرچه ها است در قسمت دیوار هم ترک افقی از یه طرف شروع و به اخر ختم شده . خانه115متر با سه ستون حدود ده ساله ساخته شده این ترک ها حدود دو سه ساله ایجاد شدن لطفا راهنمایی کنید ایا دچار نشست شده و چگونه باید مقاوم سازی کرد

    1. با عرض سلام و درود، اصولا در ساختمان هایی که دچار نشست میشوند ترک خوردگی با یک الگوی ثابت در تمام طبقات و در نقطه‌ی مشخصی از ساختمان تکرار می‌گردد، از آنجایی که شما می‌فرمایید ترک خوردگی در گچکاری رخ داده ممکن است علت ترک خوردگی اجرای نادرست توسط بنا یا گچکار باشد و از طرفی چون در نقاط مختلف ترک خوردگی رخ داده پس فرضیه نشست ساختمان ضعیف تر می‌شود، برای ترمیم و مقاوم سازی این ساختمان روشهای متعددی است مانند ترمیم ترک با ملات، ترمیم ترک با تزریق رزین (injection)، روش دوخت ترک و درنهایت استفاده از ورق FRP، برای اطلاعات بیشتر پیشنهاد می‌کنم مقاله “ترمیم ترک خوردگی بتن سقف” و “انواع ترک دیوار و سقف ساختمان و روش ترمیم آن” را مطالعه نمایید.

  22. خونه ما دوطبقه و سبک سازی است و نو نیست
    سقف یکی از اتاق های همکف ترک های خیلی زیادی برداشته که مستطیل شکل هستن ترکها ضخیم نیستن این ترکها در طول یک سال خیلی زیاد شدن به نظرتون خطرناکن ؟ ممکنه ساختمان بریزه؟

    1. با سلام و درود، هر نوع ترک خوردگی در ساختمان میتونه خطرناک باشه و باید کنترل و پایش بشه، و البته نگران ریزش ناگهانی ساختمان نباشید چون ریزشی که ناشی از ترک خوردگی ساختمان باشه به صورت کاملا فرسایشی رخ میده و به ساکنان فرصت تصمیم گیری میده.

  23. ساختمانی 6 سال ساخت در شمال کشور، ترک‌های افقی و عمودی زیادی داره. به خصوص در قسمت لبه چپ پنجره تا اتصال ستون و دیوار، ترک نسبتا ضخیمی (در دو طبقه بالایی) مشاهده میشه. راه‌پله (طبقه بالا) ترکهای افقی سرتاسری داره. کلا طبقات بالا (هم خود طبقه و هم راه‌پله) ترک‌ها بیشتره. تو طبقه سوم بالای چارچوب یکی از درها ترک نسبتا ضخیمی تا سقف ادامه پیدا کرده. دیوارهای پیرامونی شرقی و غربی از ستون تقریبا جدا شده بودند که فکر میکریم به دلیل طول دیوار و اجرا نشدن والپست در اونزمان باشه که تعمیر شد. ولی این جدا شدگی تو یکی از دیوارهای نما از ستون هم مشاهده میشه. اوایل این مشکل رو به درست اجرا نشدن گچکشی ربط میدادیم. ولی به نظرم وجود ترکها با توجه به ضخامشون باید بررسی بشه. در دیوار طبقه دوم هم ترک موربی مشاهده میشه که ادامه‌ش رو به دلیل اینکه به پشت کمد دیواری میرسه نمیشه دید. کلا ترک مورب در یک طبقه و آنهم روی یک دیوار (اونهم نه کل دیوار و فقط قسمتی از اون) مشاهده میشه

    1. با عرض سلام و درود، با توجه به وضعیت ترک‌ها و جدا شدگی دیوار از ستون‌ها پیشنهاد می کنیم در اسرع وقت اقدام نموده، و با کارشناسان افزیر در خصوص مقاوم سازی قسمت های ترک خورده با استفاده از سیستم های نوین ترمیم ترک اقدام کنید، در مورد علت ترک خوردگی‌ها سازه باید کاملا توسط کارشناس ها بررسی بشه ولی احتماالا بع دلیل قرار گرفتن سازه در مناطق شمالی و داشتن خاک سست علت اصلی نشست پی و سازه باشه با تشکر!

Insert math as
Block
Inline
Additional settings
Formula color
Text color
#333333
Type math using LaTeX
Preview
\({}\)
Nothing to preview
Insert