مقاوم-سازی-ستون-کوتاه-با-FRP
ستون ها از اعضای مهم سازه ای می باشند که عمدتاً در معرض نیروهای محوری با یا بدون ممان خمشی می باشند که شکست آنها منجر به انهدام سازه می گردد. طراحی ایمن و حفظ ایمنی ستون ها همواره از موضوع های مورد بحث محققین بوده است. ستون های کوتاه در مقایسه با ستون های لاغر به دلیل سختی بیشتر نیروی زلزله بیشتری جذب می کنند. به همین دلیل ستون های کوتاه منبع قابل توجهی در خسارات جدی زلزله می باشند. حالت ستون کوتاه از طراحی معماری ساختمان سرچشمه می گیرد. این مقاله انواع حالات تشکیل ستون کوتاه و دلایل معماری که چرا این شرایط روی می دهد را ارائه می دهد و به زبان غیر فنی اثرات مضر آن ها را روی پاسخ سازه توضیح می دهد، همچنین راه حل هایی برای آن ها ارائه می گردند. راه حل را فقط می توان به وسیله یک رویکرد یکپارچه برای طراحی ساختمان که حاصل از تعامل مهندس، معمار و پیمانکار می باشد، به دست آورد. در این مقاله مطالعات آزمایشگاهی مربوط به ستون کوتاه و انواع روش های تقویت این ستون ها با FRP نیز بررسی خواهند شد.
ازآنجاییکه پدیده ستون کوتاه در بسیاری از سازه ها اجتناب ناپذیر است، لازم است که طراحان تمهیداتی را برای کاهش اثرات مخرب آن پیشبینی نمایند. برای این منظور برای حالتی که به دلایل معماری یا کاربری تمام ستون های طبقه کوتاه تر از طبقات دیگر می شوند، پیشنهاد می شود که ستون های سازهای کاملاً با طبقات دیگر هم ارتفاع انتخاب شوند و برای جبران ارتفاع های زیاد از سقف های کاذب استفاده گردد تا نامنظمی ها به حداقل برسند. در موارد خاص که سازه بر روی سطح شیبدار پرهیز از اختلاف سطح در طبقات.
استفاده از مواد کامپوزیت الیافی FRP
در شکل زیر انواع روش های متداول تقویت ستونهای کوتاه را مشاهده می کنید که از صفحات FRP از جنس
کربن ( CFRP ) و شیشه ( GFRP ) و همچنین لایه های متفاوت ( 2 و 2 و 6 و 6) با شکل های متفاوت استفاده شده است.
از نظر فنی و مهندسی زمانی که نسبت طول مؤثر ستون به کوچک ترین بعد جانبی آن کمتر از 12 باشد ستون کوتاه ایجاد می شود.
ستون کوتاه یا ستونچه پدیده ای است که در اثر شکست برشی اتفاق می افتد و ماهیت این پدیده طوری است که آن را به بدترین نوع شکست و خرابی در ساختمان تبدیل می کند. این ستون ها توانایی مقاومت در برابر نیروهای اضافی را ندارند و به محض وارد شدن نیروهای اضافی مثل زلزله به صورت ناگهانی فرو می ریزند.
استفاده از روش FRP - استفاده از ورق های فولادی - استفاده از ژاکت بتنی
آب بندی استخر: راهنمای اجرایی و گام به گام صفر آب بندی استخر، یکی از…
عایق رطوبتی پیشساخته چیست؟ عایق رطوبتی پیشساخته، نوعی پوشش ضدآب است که بهصورت صنعتی تولید…
ملات ضد اسید فوران چیست؟ ملات ضد اسید فوران، یکی از پرکاربردترین انواع ملات ضد…
عایق رطوبتی در سوله چیست و چرا استفاده از آن ضروری است؟ عایق رطوبتی سوله…
مسلح کردن دیوار با شبکه الیاف؛ از ابهامات تا ممنوعیت مسلح کردن دیوار با شبکه…
اهمیت عایقکاری نما در حفظ ارزش ساختمان عایقکاری نما نهتنها از ساختمان در برابر آسیبهای…
View Comments
با عرض سلام و خسته نباشید
چه تفاوتی میان نحوه چیدمان الیاف FRP دور ستون های بتنی وجود دارد ؟
با سلام و احترام مقاوم سازی ستون های بتنی بنا به تقویت خمشی و برشی نحوه نصب و چیدمان الیاف دور ستون تاثیر گذار خواهد بود .