ژاپن در طول تاریخ به عنوان یکی از لرزه خیزترین کشور های جهان، همواره متحمل آسیب های شدیدی ناشی از زلزله های بزرگ شده است. بیش از سه هزار پل بزرگراهی از زمان زلزله 1923 کانتو تاکنون دچار خرابی های مختلف شده اند. بر اساس این تجربیات در کشور ژاپن، تکنولوژی جلوگیری از آسیب های لرزه ای پل های بزرگراهی به مرور زمان توسعه یافت.به طور مثال، قواعد مختلفی به منظور عدم بروز مشکلات ناشی از ناپایداری خاک مانند روانگرایی تدوین و جزییات طراحی در به کار گیری ابزار جلوگیری از افتادن عرشه پل تنظیم شد. به این ترتیب با پیشرفت قوانین طرح لرزه ای، در سال های اخیر صدمات پل ها تحت زلزله تا حد زیادی کاهش یافت.
یک سال پس از زلزله کانتو، اثر زلزله در طراحی پل ها در نظر گرفته و ( روش طرح لرزه ای کوله و پایه) ارائه شد. روش طرح لرزه ای با تجربیات حاصل از زلزله پیشین به مرور توسعه و پیشرفت پیدا کرد.
در سال 1971 و با انتشار ( مشخصات طرح لرزه ای پل های بزرگراهی)، نکات مربوط به طراحی لرزه ای، روانگرایی خاک و ابزار جلوگیری از افتادن عرشه پل مطرح شدند. در سال 1980 این آیین نامه ویرایش شد و این نکات به صورت بخش پنجم:طرح لرزه ای، در مشخصات طراحی پل های بزرگراهی در آمد که در آن روش محاسبه ابتدایی شکل پذیری پایه های بتن مسلح در مراجع آورده شدخ بود. در سال 1990 این آیین نامه مورد بازنگری قرار گرفت و در آن محاسبه مربوط به شکل پذیری پایه های بتن مسلح، روانگرایی خاک، آنالیز دینامیکی پاسخ و جزییات راحی به طور مشروح آورده شد.
وزارت ساختمان ژاپن از سال 1971، در پنج مرحله عملیات ارزیابی آسیب پذیری لرزه ای پل های کشور را انجام داد و بهسازی لرزه ای پل های آسیب پذیر بر مبنای این تحقیقات با موفقیت صورت گرفت. اولین ارزیابی لرزه ای در سال 1971 و به دنبال آسیب های جدی وارده بر پل ها در زلزله 1971 سن فرنادو آمریکا و برای جلوگیری از وقوع وقایع مشابه در ژاپن انجام شد که در آن پل های بزرگراهی با دهانه مساوی و بیشتر از 5 متر در کلیه مسیر های شاهراهی و بزرگراهی مورد ارزیابی قرار گرفتند.در این ارزیابی، خرابی هایی از جمله ترک های قسمت ها بتن مسلح، کج شدن، لغزش، نشست و شستگی پی ها مورد توجه قرار گرفتند و از میان حدود 18000 پل مورد بررسی، 3200 پل نیازمند بهسازی شناخته شدند. پس از اولین مرحله، مراحل بعدی ارزیابی در سال های 1976، 1979، 1986، 1991، با افزایش تدریجی تعداد پل ها و موارد ارزیابی، انجام شد. تحقیقات سال 1986، با افزایش نیاز چامعه به اطمینان از امنیت لرزه ای ترافیک و به دنبال خرابی های ناشی از زلزله اوراکاوا اوکی 1982 و نیون-کای-چوبو 1983 صورت گرفت. که در آن کلیه پل های با دهانه بیشتر از 15 متر در مسیر آزادراهی، بزرگراهی، راه های اصلی محلی و روگذرها بررسی شدند. براساس معیارهای ارزیابی اضمحلال، ابزار جلوگیری از سقوط عرشه پل، مقاومت زیرسازه و پایداری پی، از کل تعداد40000 پل، 11800 پل نیازمند ارزیابی قرار گرفتند که حدود 18000 هزار پل نیازمند بهسازی شناخته شدند و به دنبال این بررسی ها، حدود32000 پل تا آخر سال 1994 بهسازی لرزه ای گردیدند.
تحقیقات سال های 1986 و 1991 بر مبنای تحلیل آماری پل های آسیب دیده و سالم در زلزله های گذشته انجام شد. از آنجایی که سقوط عرشه بستگی به لنگر واژگونی روسازه نسبت به زیر سازه دارد و شکست زیر سازه با نبود مقاومت کافی در ارتباط است، هر دو این عوامل مورد بررسی قرار گرفت اند. در روند انجام بهسازی های لرزه ای در ابتدا تاکید بر استفاده از ابزار جلوگیری از افتادن عرشه پل بود، اما باگذشت زمان و تکمیل نصب این ابزار، ارتقای مقاومت زیر سازه، تامین مقاومت جانبی و شکل پذیری نیز اهمیت پیدا کرد.
اهمیت زلزله کوبه به دلیل وقوع آن بعد از زلزله فوکو 1948 در منطقه شهری ژاپن می باشد. اگر چه بزرگای این زلزله در طبقه بندی متوسط قرار می گرفت، اما حرکت زمین بسیار بزرگتر از آنچه در آیین نامه ها در نظر گرفته شده بود،اتفاق افتاد. عمق کانونی، این زلزله کم و بسیار نزدیک به شهر کوبه بود. پس از این زلزله کمیته ای ویژه، بررسی ها خود را در مورد خرابی های پل های بزرگراهی آغاز کرد و حدود 3396 پایه مورد بررسی قرار داد. از بررسی های انجام شده نتایج زیر بدست آمد:
نیاز به مطالعات بیشتر در زمینه روانگرایی خاک و اثر آن بر تخریب پل احساس شد. به این علت که خاک های در جریان این زلزله دچار روانگرایی شدند که طبق آیین نامه های قبل نیاز به کنترل این مورد نداشتند.
پس از وقوع زلزله کوبه، باری تعمیر و نوسازی پل های بزرگراهی دستورالعمل منتشر شد. این دستورالعمل برای پل های آسیب دیده در جریان زللزه کوبه به کار برده شد و پل های جدید باید به گونه ای طراحی می شدند که با ایمنی سازه ای کافی، زلزله کوبه را تحمل کنند.
برای رسیدن به این هدف، اصول اولیه زیر را در نظر گرفته شد:
مسلح کردن دیوار با شبکه الیاف؛ از ابهامات تا ممنوعیت مسلح کردن دیوار با شبکه…
اهمیت عایقکاری نما در حفظ ارزش ساختمان عایقکاری نما نهتنها از ساختمان در برابر آسیبهای…
آشنایی با عایق رطوبتی کف و کاربردهای آن در ساختمانسازی عایق رطوبتی کف ساختمان، یکی…
عایقهای نوین؛ جایگزین ایزوگام و قیرگونی با پیشرفت تکنولوژی، عایقهایی که برای جایگزینی با ایزوگام…
چرا عایق فونداسیون، پایهایترین نیاز هر ساختمان است؟ عایقکاری فونداسیون به دلایل متعددی ضروری است…
عایق رطوبتی حمام و سرویس بهداشتی؛ چرا اهمیت دارد؟ رطوبت مداوم و تماس مستقیم با…