امروزه چسبها و رزین اپوکسی به دلیل کیفیت بالای چسبندگی خود شناخته میشوند و یک محصول همه کاره در بسیاری از صنایع میباشند، در برابر گرما و شرایط بد آب و هوایی مقاومت نشان می دهد و محصولی ایده آل برای تحمل تنشهای مکانیکی و عوامل مخرب شیمیایی است. بعلاوه رزین اپوکسی، محصولی بادوام است که می تواند با مواد مختلفی از جمله الیاف FRP مانند الیاف کربن، الیاف شیشه و لمینت و ورق کربن، چوب، پارچه، شیشه، چینی یا فلز و انواع مصالح ساخت و ساز استفاده شود.
مزایای ویژه محصول رزین اپوکسی باعث شده که در حوزههای مختلف از آن استفاده شود، علاوه بر خاصیت چسبندگی بالا رزین اپوکسی خاصیت شفافیت و درخشندگی بسیار بالایی نیز دارد که به همین خاطر از این محصول در صنایع دستی و کارهای هنری برای چسباندن انواع و اقسام سنگها و جواهرات زینتی استفاده میشود و سطح براق و شفافی در پایان کار ارائه میگردد.
معمولاً از رزین اپوکسی در صنعت ساخت و ساز، ساخت وسایل نقلیه، اسنوبرد، هواپیما و دوچرخه استفاده می شود. اما چسب های اپوکسی فقط به کاربردهای این چنینی محدود نمی شوند و همانطور که در بالا مطرح شد به خاطر داشتن خاصیت شفافیت و درخشندگی که به سطوح مختلف میبخشد از رزین اپوکسی در دنیای هنر و تزئینات و جواهرات نیز استفاده میشود. در واقع، رزین اپوکسی در هر حوزهای می تواند کاربری داشته باشد. به طور کلی، رزین اپوکسی به دلیل ساختاری که در شکل پذیری دارد می تواند انعطاف پذیر یا سفت شود و به صورت رنگ مات و شفاف به کار گرفته شود و همین ویژگی باعث کاربری در حوزههای وسیعی از صنعت و تکنولوژی شده است.
رنگ اپوکسی روی بسیاری از کالاهای خانگی مانند خشک کن، ماشین لباسشویی، اجاق گاز و کالاهای سفید مشابه از رنگ پودری رزین اپوکسی استفاده میشود. به طور معمول، این نوع رنگ در محیط های تجاری بیشتر استفاده می شود. رنگ اپوکسی با یک پاک کننده آب و پوشش مقاوم و محافظ، یک گزینه عالی برای لوازم خانگی است. به همین ترتیب، چدن، آلومینیوم ریخته گری و فولاد ریخته گری نیز فلزات دیگری هستند که به خوبی به وسیله رنگ و رزین اپوکسی نقاشی میشوند.
رزین اپوکسی به عنوان پوشش ضد اسید اپوکسی همچنین در برابر خوردگی و زنگ زدگی از خود مقاومت بالایی به نمایش میگذارد و آن را به یک راه حل ایده آل برای بسیاری از اشیاء خانگی تبدیل می کند که معمولاً ممکن است با گذشت زمان زنگ بزنند. اقلامی از جمله قوطی های رنگ، ظروف فلزی و غذاهایی که معمولاً اسیدی هستند، معمولاً قبل از استفاده پوشش داده می شوند.
یکی دیگر از کاربردهای رزین اپوکسی، کاربردهای کفپوش تزئینی است. کفپوش تراشهای، کفپوش سرامیکی و سایر گزینه های کفپوش دارای سنگدانه از جمله کفپوشهایی است که با رزین اپوکسی سازگاری فوقالعادهای دارد. کفپوش اپوکسی یک گزینه سازگار با محیط زیست برای کفپوش های سنتی است زیرا نیاز به آفت کش ها و مصرف آب را کاهش می دهد.
به دلیل خاصیت چسبندگی قوی، بسیاری از مصرف کنندگان از رزین اپوکسی برای تعمیر و نگهداری اشیاء خانگی خود استفاده می کنند. اقلام شکننده مانند شیشه، سرامیک و ظروف چینی را می توان به سرعت با رزین اپوکسی آغشته کرد تا مقاومت و استحکام بالایی در برابر شکنندگی داشته باشند. به همین ترتیب، رزین اپوکسی نیز می تواند بر روی بسیاری از مواد دیگر به روشی مشابه استفاده شود، مانند چوب، فلز، لاتکس یا سایر مواد مصنوعی مشابه نیز قابل تعمیر هستند. با استفاده از رزین اپوکسی بر روی یک قطعه شکننده دیگر، یک مانع نازک و محکم ایجاد خواهید کرد که به طور ایمن متصل می شود و در طول سال ها مقاومت کافی را حفظ مینماید.
در صنعت ساخت و ساز و زمانی که یک سازه احتیاج به مقاوم سازی پیدا میکند رزینها و چسبهای اپوکسی وارد عرصه میشوند؛ به منظور مقاوم سازی بخشهای مختلف یک سازه از ورقها و لمینیتهای FRP استفاده میشود و برای مستحکم کردن و چسباندن این الیاف روی سطوح از رزین و چسب اپوکسی استفاده میشود. به دلیل مقاومت بالا در برابر عوامل شیمیایی و چسبندگی بالا رزین اپوکسی بهترین گزینه برای چسباندن الیاف میباشد.
در صورتی که رزین اپوکسی پس از مدت زمان مشخصی خشک و سفت نشود ممکن است دلایل مختلفی داشته باشد که در زیر آورده شده:
• نسبت مصرف نشان داده شده در دستورالعمل ها دوباره بررسی شود. یک نسبت ترکیب اشتباه میتواند بر گیرش محصول تأثیر بگذارد. بسیار مهم است که هرگز مقدار سختکننده بیشتر از مقدار مشخص شده اضافه نگردد.
• هرگز لایه دوم را بدون اینکه مطمئن شوید که لایه قبلی کاملاً سفت شده است، اجرا نکنید. ریختن یک لایه جدید روی سطحی که سخت و مستحکم نشده ممکن است باعث گرم شدن بیش از حد شود و کار شما را به خطر بیندازد.
• اگر در محیطی کار می کنید که درجه حرارت نسبتاً پایین باشد، زمان گیرش رزین به میزان قابل توجهی افزایش می یابد. برای مثال، اگر از 25 درجه سانتی گراد به 15 درجه سانتی گراد بروید، زمان گیرش دو برابر خواهد شد. به همین دلیل میبایست از سیستم گرمایشی برای افزایش دمای محیط مثلا یک منبع حرارتی خارجی (اجاق گاز، رادیاتور و غیره) یا از هاردنر مناسب برای کار در دماهای پایین استفاده کنید.
• عمده دلایل مربوط به سخت شدن رزین ها را می توان در اختلاط نادرست ردیابی کرد. اطمینان حاصل کنید که محصول خود را حداقل به مدت دو دقیقه با دقت مخلوط کرده و تمام ملات باقی مانده در کف و دیواره ظرف را پاک کرده باشید. هرگز در این مرحله بسیار مهم بی توجه نباشید.
• در صورت نیاز به اضافه کردن مواد افزودنیها، از افزودنی های مربوطه (رنگدانه ها، رنگ ها و غیره) فقط پس از مخلوط کردن رزین بهره بگیرید.
• توجه داشته باشید از افزودنی زودگیر کننده استفاده کنید که منطبق با خصوصیات رزین مورد نظر باشد.
اگر میخواهید از رزین به عنوان ماده چسباننده ی استفاده کنید ممکن است با مشکلاتی مرتبط با چسبندگی محصول مواجه شوید که عبارتند از:
با گسترش علم مواد و رئولوژی گسترهی محصولاتی مانند رزین اپوکسی نیز بسیار وسیع گشته است و برای انتخاب محصول مورد نظر برای هر نوع کاربری بهترین راهکار، مشاوره و راهنمایی گرفتن از متخصصان این حوزه است. شرکت مقاوم سازی افزیر با در اختیار داشتن انواع و اقسام چسبها و رزینهای اپوکسی و همچنین تیم مشاور با سابقه، بهترین محصول را برای کاربری ارائه میدهد.
عایق رطوبتی در سوله چیست و چرا استفاده از آن ضروری است؟ عایق رطوبتی سوله…
مسلح کردن دیوار با شبکه الیاف؛ از ابهامات تا ممنوعیت مسلح کردن دیوار با شبکه…
اهمیت عایقکاری نما در حفظ ارزش ساختمان عایقکاری نما نهتنها از ساختمان در برابر آسیبهای…
آشنایی با عایق رطوبتی کف و کاربردهای آن در ساختمانسازی عایق رطوبتی کف ساختمان، یکی…
عایقهای نوین؛ جایگزین ایزوگام و قیرگونی با پیشرفت تکنولوژی، عایقهایی که برای جایگزینی با ایزوگام…
چرا عایق فونداسیون، پایهایترین نیاز هر ساختمان است؟ عایقکاری فونداسیون به دلایل متعددی ضروری است…