ورقهای فیبر کربن یا کامپوزیتهای فیبر کربن، از چند لایه پارچهی الیاف کربن که با استفاده از رزین اپوکسی روی هم قرارگرفته و سخت شدهاند ساخته میشود. فیبر کربن از الیاف بسیار نازک تشکیل شده است که به هم پیچیده شده و یک نخ را تشکیل می دهند. این نخ دوباره به صورت پارچه ای به نام پارچه الیافی بافته می شود. پارچههای الیاف کربن در انواع بافت، سایز وضخامت مختلف موجود هستند. نوع بافت این نوع از پارچهها بر استحکام، عملکرد و مشخصات فنی محصول نهایی تاثیرگذار است. بدین منظور نوع پارچه الیاف کربن استفاده شده در ساخت لمینت و ورق فیبر کربن، در مشخصات فنی نهایی ورق بسیار موثر است. ورقهای الیاف کربن، مسطح هستند، بنابراین معمولا برای استفاده در سطوح صاف مفیدند. الیاف کربن ذاتا سبک وزن است، بنابراین، ورقهای فیبر کربن، بسیار سبک وزن بوده و در عین حال از مقاومت کششی، چقرمگی، حرارتی و مقاومت در برابر ضربه، دوام و… بالایی برخوردارند. استحکام ورقهای فیبر کربن به مراتب بالاتر از پارچههای الیاف کربن است. زیرا این ورقها از ترکیب مجموعهای از پارچههای الیافی به همراه رزین ساخته شدهاند. اما ورقهای کربن از شکلپذیری پایینتری نسبت به پارچههای الیافی برخوردار هستند. بدین منظوراستفاده از آن در سطوحی با هندسه نامنظم پیشنهاد نمیشود. در ادامه ورقهای فیبرکربن را بیشتر مورد بررسی قرار میدهیم.
رنگ ورق کربن : رنگ ذاتی الیاف کربن مشکی است. بنابراین رنگ استاندارد لمینتهای الیاف کربن یا لمینت FRP، مشکی میباشد. امروزه ورقهای الیاف کربن رنگی نیز موجود است. این نوع از ورقها در داخل از الیاف کربن ساخته شده و در نمای بیرونی آن، یک لایه پارچهای رنگی نازک قرارداده شده است. این لایه رنگ، خواص مکانیکی کربن را تهدید نمیکند و فقط جلوه تزیینی دارد.
ضخامت ورق فیبر کربن : ضخامت ورقهای الیاف کربن از 0.25 میلیمتر تا 25.4 میلیمتر برای کاربردهای مختلف وجود دارد. علاوه براین، در صورت نیاز به ضخامت بالاتر، میتوان آن را ساخت.
نکته : انعطافپذیری ورقهای الیاف کربن، بسته به ضخامت آن متغییر است. به طوریکه، هرچقدر ضخامت ورق بالاتر برود، انعطافپذیری آن نیز کاهش مییابد. بنابراین از ورقههایی با ضخامت بالا، تنها میتوان در سطوحی صاف استفاده نمود. علاوه براین، ابزار برش ورقهای الیاف کربن نسبت به ضخامت آن متفاوت است. بدیهی است که برش کامپوزیتهای فیبر کربن با ضخامت کم نسبت به ضخامت بالا به مراتب راحتتر و به ابزار سادهتری نیاز دارد.
چگالی و وزن ورقهای فیبرکربن : چگالی لمینتهای فیبر کربن در محدوده 1.3 الی 1.5 گرم بر سانتیمتر مکعب است. وزن ورقههای الیاف کربن به ابعاد ورق نیز وابسته است.
پیشنهاد برای مطالعه
سازگارترین مواد چسباننده موجود با الیاف کربن، که میتواند بهترین عملکرد را ارائه دهد، رزین اپوکسی است. رزین اپوکسی و الیاف کربن، موادی هستند که در صورت ترکیب، نقاط قوت یکدیگر را افزایش میدهند. بدین منظور تولیدکنندگان کامپوزیت FRP به شدت طرفدار استفاده از این ترکیبات هستند.
برای ساخت ورقهای الیاف کربن باید از دو ماده اولیه یعنی پارچههای الیاف کربن و رزیناپوکسی استفاده نمود. ساخت ورقههای فیبر کربن میتواند به صورت لایهگذاری دستی توسط انسان و یا توسط ماشین آلات انجام بگیرد. هردو فرآیند یکسانی را طی میکنند. به طوریکه پارچههای الیافی در قطعات دلخواه برش خورده و به صورت لایه لایه به رزین اپوکسی آغشته شده و در قالب موردنظر قرار میگیرند. در نهایت با اعمال دمای موردنیاز پخت، محصول نهایی سخت شده و آماده استخراج از قالب است.
نکنه : لایههای آغشته به رزین اپوکسی، در دمای معمولی، پس از چند دقیقه سخت میشوند. بدین منظور قبل از لایه گذاری و شروع فرآیند، برای جلوگیری از سخت شدن زود هنگام لایههای آغشته به رزین، آنها را در هوای سرد نگه میدارند.
یکی دیگر از روشهای ساخت لمینتهای الیاف کربن، استفاده از روش پالتروژن است. در این روش، رولهای پارچههای الیاف کربن و ورق فیبر کربن به تعداد مورد نیاز در قفسه الیاف قرار میگیرند و توسط غلطک کششی به حمام رزین و آغشته سازی انتقال مییابند. سپس توسط قالب اولیه شکل دهی شده و توسط نوار نقاله به سمت قالب اصلی حرکت میکند. در این قسمت فشار و حرارت لازم برای شکلگیری و پخت قطعه تامین میشود. در این حین باید سرعت فرآیند کنترل شد تا قطعه مورد نظر به خوبی پخته و سخت شود. سیستم کشنده وظیفه کنترل سرعت فرآیند را بر عهده دارد. در نهایت محصول نهایی آماده برش و بستهبندی است. برای آشنایی با این موضوع که چگونه ورق های فیبر کربن را برش دهیم؟ مطالعه مقاله “ورق فیبر کربن در مقاوم سازی ساختمان، خواص و کاربردهای آن” را پیشنهاد می کنیم.
همانطور که در بالا بیان شد، الیاف کربن بسیار سبک وزن بوده و در عین حال از استحکام بسیار بالایی برخوردار است. برای اثبات خواص فوقالعاده این ماده میتوان خصوصیات مکانیکی آن را با مصالح هم رده خود مانند فولاد و آلومینیوم مقایسه نمود. در این مقایسه، خواص مختلف مواد مورد بررسی و مقایسه قرار میگیرد. ویژگیهای مقایسه شده در این مقاله، شامل موارد زیر است :
حال با آشنا شدن به این ویژگیها، خصوصیات مکانیکی الیاف کربن را با آلومینیوم و فولاد مورد مقایسه قرار میدهیم :
سنجش | الیاف کربن | آلومینیوم | فولاد |
مدول الاستیسیتهGPA | 228 | 69 | 200 |
مقاومت کششی MPA | 3500 | 90-690 | 400 |
چگالی gr/cm3 | 1.75-1.93 | 2.7 | 7.85 |
انبساط حرارتی | 2in/in/°F | 13in/in/°F | 6.45in/in/°F |
همانطور که از جدول بالا پیدا است، مشخصات مکانیکی الیاف کربن به مراتب بالاتر از آلومینیوم و فولاد است. به طوری که وزن آن تقریبا 2 برابر کمتر از آلومینیوم و 5 برابر کمتر از فولاد است. علاوه بر این انبساط حرارتی الیاف کربن نیز تقریبا 7 برابر کمتر از آلومینیوم و سه برابر کمتر از فولاد است. مقاومت کششی الیاف کربن نیز طبق جدول فوق، به مراتب بالاتر از آلومینیوم و فولاد است. این مقادیر به صورت کلی بیان شده است. زیرا الیاف کربن با تنوع بالایی موجود است و هرکدام از آنها مشخصات فنی مختص خود را دارند. اما این مقادیر مربوط به معمولترین انواع الیاف کربن، آلومینیوم و فولاد است. با توجه به ویژگی های گفته شده مقاوم سازی با لمینت و ورق های FRP راهکاری برای مقابله با زلزله نیز می باشد که برای آشنایی با این موضوع مطالعه مقاله “مقاوم سازی با FRP راهکاری مقرون به صرفه برای مقابله با کابوس زلزله” را پیشنهاد می کنیم.
ورقها و یا لمینتهای الیاف کربن با ابعاد مختلف، به طور گستردهایی در صنایع مختلف کاربرد دارد. علاوه بر این روز به روز، استقبال از این مواد در کاربردهای متنوع دیده میشود. اما به طور کلی، برخی از کابردهای آن به شرح زیر است :
ورق های الیاف کربن از نظر نوع پارچه الیاف کربن و تعداد لایه مصرف شده در ساخت ورق، تنوع زیادی دارند. قیمت ورق های الیاف کربن نیز بر این اساس متغییر است. علاوه بر این طول، عرض، ضخامت و وزن ورق فیبر کربن مورد نظر نیز در قیمت لمینت فیبر کربن موثر است. همچنین به علت تورم موجود در کشور، قیمت ورقههای فیبر کربن نیز دارای نوسانات زیادی است. بنابراین بهتر است، برای استعلام قیمت روز محصول به شرکتهای معتبری چون شرکت مقاومسازی افزیر تماس حاصل فرمایید. این شرکت در زمینه طراحی، اجرا، مشاوره و همچنین تامین محصولات مقاومسازی فعالیت میکند.
پیشنهاد برای مطالعه
مسلح کردن دیوار با شبکه الیاف؛ از ابهامات تا ممنوعیت مسلح کردن دیوار با شبکه…
اهمیت عایقکاری نما در حفظ ارزش ساختمان عایقکاری نما نهتنها از ساختمان در برابر آسیبهای…
آشنایی با عایق رطوبتی کف و کاربردهای آن در ساختمانسازی عایق رطوبتی کف ساختمان، یکی…
عایقهای نوین؛ جایگزین ایزوگام و قیرگونی با پیشرفت تکنولوژی، عایقهایی که برای جایگزینی با ایزوگام…
چرا عایق فونداسیون، پایهایترین نیاز هر ساختمان است؟ عایقکاری فونداسیون به دلایل متعددی ضروری است…
عایق رطوبتی حمام و سرویس بهداشتی؛ چرا اهمیت دارد؟ رطوبت مداوم و تماس مستقیم با…