بسیاری از سازههای بتن آرمه موجود در دنیا در اثر تماس با سولفاتها، کلریدها و سایر عوامل خورنده، دچار آسیبهای اساسی شدهاند. این مساله هزینههای زیادی را برای تعمیر، بازسازی و یا تعویض سازههای آسیب دیده در سراسر دنیا موجب شده است.عواقب آن گاهی نه تنها به عنوان یک مساله مهندسی، بلکه به عنوان یک مساله اجتماعی جدی تلقی شده است. تعمیر و جایگزینی سازههای بتنی آسیبدیده میلیونها دلار خسارت در دنیا به دنبال داشته است.
در امریکا، بیش از 40 درصد پلها در شاهراهها نیاز به تعویض و یا بازسازی دارند. هزینه بازسازی و یا تعمیر سازههای پارکینگ در کانادا، 4 تا 6 میلیارد دلار کانادا تخمین زده شده است. هزینه تعمیر پلهای شاهراهها در آمریکا در حدود 50 میلیارد دلار برآورد شده است؛ در حالیکه برای بازسازی کلیه سازههای بتن آرمه آسیبدیده در آمریکا در اثر مساله خوردگی میلگردها، پیشبینی شده که به بودجه نجومی 1 تا 3 تریلیون دلار نیاز است! در مناطق مختلف ایران نیز اثرات مخرب کلریدها و سولفاتهای مهاجم در محیط های دریایی و ساحلی بر پایههای پل، آبگیرها، سدها و کانالهای بتن آرمه که باعث ایجاد خوردگی فولاد بتن میشود سبب اعمال هزینههای سنگین جهت مرمت ویا بازسازی ابنیهها خواهد بود.
حال اگر بخواهیم تمامی این ابنیهها را از نو بسازیم، مسلما متحمل هزینههای گزافی خواهیم گشت. بنابراین، با اعمال تمهیداتی جهت مرمت و ترمیم سازهها می توان هزینههای ترمیم، تعمیر و مقاوم سازی را به مراتب پایین آورد. تکنیکهای زیادی جهت پیشگیری و جلوگیری از خوردگی قطعات فولادی در بتن مسلح و یا در سازه توسعه داده شده و مورد استفاده قرار گرفته است. که از بین آنها میتوان به پوشش اپوکسی بر قطعات فولادی ومیلگردها، تزریق پلیمر به سطوح بتنی و حفاظت کاتدیک میلگردها اشاره نمود. با این وجود هر یک از این تکنیکها فقط تا حدودی موفق بوده است.
محققان امروزه با جانشین کردن قطعات فولادی و میلگردهای فولای با مصالح جدید مقاوم در مقابل خوردگی، معطوف گردیده اند. مواد کامپوزیتی (Fiber Reinforced Polymers/Plastics(FRP موادی بسیار مقاوم در مقابل محیطهای خورنده همچون محیطهای نمکی و قلیایی هستند به همین دلیل امروزه انواع کامپوزیتهای FRP، موضوع تحقیقات توسعهای وسیعی به عنوان جانشین قطعات و میلگردهای فولادی و کابلهای پیشتنیدگی شدهاند. چنین تحقیقاتی به خصوص برای سازههای در مجاورت آب و بالاخص در محیطهای دریایی و ساحلی، به شدت مورد توجه قرار گرفتهاند. انواع محصولات FRP، میتوانند به عنوان راهکاری مطمئن در مقاوم سازی سازه به دلایل مختلف ، به کار گرفته شوند. در ادامه بیشتر با الیاف FRP و مزایای استفاده از آن، آشنا میشوید.
پیشنهاد برای مطالعه
FRP نوعی ماده کامپوزیت متشکل از دو بخش فیبر یا الیاف تقویتی است که به وسیله یک ماتریس رزین از جنس پلیمر احاطه شده است. FRP عمدتا به شکل ورق (لمینت)، پارچه و میلگرد تولید و عرضه میشود.کامپوزیتها و دیگر محصولات FRP، از مشخصات مکانیکی بالا از جمله مقاومت کششی بالا، مقاومت بالا در برار حرارت، رطوبت، حملات قلیایی و دیگر عوامل مخرب، برخوردار است. محصولات FRP، پایداری بالایی دارند و به راحتی فرسوده نمیشوند. ویژگیهای FRP سبب شده تا سیستم تقویت کننده FRP به عنوان جایگزین راهکارهای مرسوم مقاوم سازی سازه، به طور گستردهایی در کاربردهای مختلف صنعت ساخت و ساز، به طور موثر، به کار گرفته شود.
نقش اصلی ماتریس عبارت است از:
به طور کلیFRP ها بر اساس فیبر تشکیل دهنده ی آنها به چند دسته زیر تقسیم میشوند:
مقاله ” بهسازی لرزهایی ستون با الیاف کربن ” اطلاعات مفیدی را در رابطه نحوه استفاده از الیاف FRP و مکانیزم آن در تقویت سازه ، ارائه میدهد.
FRP چیست؟
برای کسب اطلاعات در رابطه با مشکلات FRP، مقاله جامع و کاربردی ” معایب استفاده از الیاف FRP کدام است ؟ ” را مطالعه نمایید.
مواد FRP از دو جزء اساسی تشکیل میشوند؛ فایبر (الیاف) و رزین (ماده چسباننده). فایبرها که اصولاً الاستیک، ترد و بسیار مقاوم هستند، جزء اصلی باربر در ماده FRP محسوب میشوند. بسته به نوع فایبر، قطر آن در محدوده5 تا 25 میکرون میباشد.
اجزا و همچنین روش تولید انواع محصولات FRP متفاوت است . فایبر یا الیاف تشکیل دهنده آن ممکن است از شیشه، کربن، آرامید و یا وینیلون باشد که در اینصورت محصولات کامپوزیت مربوطه به ترتیب به نامهای GFRP، CFRP،AFRP و VFRP شناخته میشود. در ادامه شرح مختصری از بعضی از فایبرهای متداول ارائه خواهد شد.
الیاف شیشه :
فایبرهای شیشه در چهار دسته طبقهبندی میشوند:
پیشنهاد برای مطالعه
الیاف کربن :
الیاف کربن در دو دسته طبقهبندی میشوند:
مقاله ” کاربرد فیبر کربن در انواع صنایع ” اطلاعات جامع و کاربردی را در رابطه با فیبر کربن و ویژگیهای آن، ارائه میدهد .
الیاف آرامید :
آرامید،یک کلمه اختصاری از آروماتیک پلیآمید است.
آرامیداساساً الیاف ساخته دست بشر است که برای اولین بار توسط شرکت DuPont در آلمان تحت نام کولار (Kevlar) تولید شد.چهارنوع کولار وجود دارد که از بین آنها کولار 49 برای مسلح کردن بتن، طراحی و تولید شده است.
رزین یکی از دسته انواع مصالح استفاده شده در محصولات FRP است که اصولاً به عنوان یک محیط چسباننده عمل میکند، که فایبرها را در کنار یکدیگر نگاه میدارد. با این وجود، ماتریسهای با مقاومت کم به صورت چشمگیر بر خواص مکانیکی کامپوزیت نظیر مدول الاستیسیته و مقاومت نهایی آن اثر نمیگذارند. ماتریس (رزین) را میتوان از مخلوطهای ترموست و یا ترموپلاستیک انتخاب کرد. ماتریسهای ترموست با اعمال حرارت سخت شده و دیگر به حالت مایع یا روان در نمیآیند؛ در حالیکه رزینهای ترموپلاستیک را میتوان با اعمال حرارت، مایع نموده و با اعمال برودت به حالت جامد درآورد. به عنوان رزینهای ترموست میتوان از پلیاستر، وینیلاستر و اپوکسی، و به عنوان رزینهای ترموپلاستیک از پلیوینیل کلرید (PVC)، پلیاتیلن و پلی پروپیلن (PP)، نام برد.
پیشنهاد برای مطالعه
میلههای کامپوزیتی : میلههای ساخته شده از کامپوزیتهای FRPهستند که جانشین میلگردهای فولادی در بتن آرمه خواهند شد. کاربرد این میلهها به دلیل عدم خوردگی، مساله کربناسیون و کلراسیون را که از جمله مهمترین عوامل مخرب در سازههای بتن آرمه هستند، به کلی حل خواهند نمود.
شبکههای کامپوزیتی : شبکههای کامپوزیتی FRP (Grids) محصولاتی هستند که از برخورد میلههای FRP در دو جهت و یا در سه جهت ایجاد میشوند. نمونهای از این محصول، شبکه کامپوزیتی NEFMAC است که از فایبرهای کربن، شیشه یا آرامید و رزین وینیل استر تولید میشود و منجمله برای مسلح کردن بتن مناسب است.
کابل : طناب و تاندنهای پیشتنیدگی: محصولاتی شبیه میلههای کامپوزیتی FRP، ولی به صورت انعطافپذیر هستند، که در سازههای کابلی و بتن پیش تنیده در محیطهای دریایی و خورنده کاربرد دارند. این محصولات در اجزاء پیشتنیده در مجاورت آب نیز بکار گرفته میشوند.
ورقههای کامپوزیتی : ورقههای کامپوزیتی Sheets) FRP)، ورقههای با ضخامت چند میلیمتر از جنس FRP هستند. این ورقهها با چسبهای مستحکم و مناسب به سطح بتن چسبانده میشوند. ورقههای FRP پوشش مناسبی جهت ایزوله کردن سازههای آبی از محیط خورنده مجاور هستند. همچنین از ورقههای کامپوزیتی FRP در تعمیر و تقویت سازههای آسیب دیده در زلزله و یا ناشی از خوردگی آبهای یوندار و… استفاده میشوند.
پروفیلهای ساختمانی : مصالح FRP همچنین در شکل پروفیلهای ساختمانی به صورت I شکل، T شکل، نبشی و ناودانی تولید میشوند. چنین محصولاتی میتوانند جایگزین بسیار مناسبی برای قطعات و سازههای فولادی در مجاورت آب تلقی شوند.
اسپایک و انکر FRP : این محصول به عنوان مهار کننده الیاف یا کامپوزیتهای FRP در مقاوم سازی انواع سازه، به کار گرفته میشود. اسپایک و انکر FRP، عمدتا از الیاف شیشه و یا کربن ساخته میشود. اسپایک و انکر شیشه یا کربن، از جدا شدن الیاف FRP از سطح، جلوگیری میکند..
برای آشنایی و کسب اطلاعات بیشتر از اسپایک و انکر FRP، میتوانید به صفحه ” اسپایک و انکر کربن ” مراجعه نمایید.
پیشنهاد برای مطالعه
پیشنهاد برای مطالعه
اهمیت عایقکاری نما در حفظ ارزش ساختمان عایقکاری نما نهتنها از ساختمان در برابر آسیبهای…
آشنایی با عایق رطوبتی کف و کاربردهای آن در ساختمانسازی عایق رطوبتی کف ساختمان، یکی…
عایقهای نوین؛ جایگزین ایزوگام و قیرگونی با پیشرفت تکنولوژی، عایقهایی که برای جایگزینی با ایزوگام…
چرا عایق فونداسیون، پایهایترین نیاز هر ساختمان است؟ عایقکاری فونداسیون به دلایل متعددی ضروری است…
عایق رطوبتی حمام و سرویس بهداشتی؛ چرا اهمیت دارد؟ رطوبت مداوم و تماس مستقیم با…
عایق رطوبتی چیست؟ عایق رطوبتی، یک ماده یا سیستم طراحی شده برای جلوگیری از نفوذ…