امروزه چسبها و رزینهای اپوکسی در صنعت و تکنولوژی جایگاه خاصی پیدا کردهاند، بدین صورت که در هر صنعت و هر کاربری از دنیای هنر و تزئینات گرفته تا حوزه ساختمان سازی جایگاه خود را به دست آوردهاند. علت فراگیری چسبها و رزینهای اپوکسی چه بوده است؟
این چسبها و رزینها سازگاری فوق العادهای با انواع محیطها و شرایط جوی سخت دارند و نسبت به عوامل مخرب شیمیایی که تقریبا هر نوع ماده و مصالحی را از بتن گرفته تا فولاد در معرض خطر قرار میدهند، مقاوم هستند. البته این تنها قسمتی از مزایای محصول رزین و چسب اپوکسی است.
اما تفاوت و خاص بودن زمانی آشکار میشود که شاهد ارتقای کیفیت و برتری یک محصول با حفظ تمام ویژگیهای مثبت آن محصول باشیم، موضوعی که در مورد رزین و چسب همه کاره مگاپوکسی شاهد آن بودیم:
شرکت استرالیایی سهامی خاص ®Vivacity Engineering که از سال 1975 میلادی خط تولید خود را آغاز کرده با ارائه محصول رزین مگاپوکسی کاربری چسبها و رزینها را اتقا داده است.
چسب مگاپوکسی در تمام زمینهها مانند سرعت اجرای کار بالاتر، قابلیت نصب روی سطوح بیشتر، دوام و کیفیت ماندگارتر (تا پانزده سال) نسبت به چسبها و رزینهای اپوکسی معمولی تحول و تغییرات چشمگیری داشته است. خود چسب و رزین مگاپوکسی طیف محصولات گستردهای را شامل میشود که به عنوان پرفروش ترین چسب های ساختمانی با کیفیت و محصولات ساختمانی برتری در زمینه های تولید، پوشش های سطحی، ترکیبات صنعتی برای مهندسی عمران، معدن، برق و صنایع تولید عمومی در نظر گرفته می شود.
رزین مگاپوکسی محصولی است بر پایه رزینهای پلیمری که از مشتقات نفت و پتروشیمی بدست میآید. چسبها و رزینهای مگاپوکسی محصولی عموما دو جزئی است که به صورت نسبت یک به یک با هم مخلوط میشوند به عبارتی دیگر نسبت اختلاط دو جز واحد است و به یک میزان با هم ترکیب میشوند. چسبهای مگاپوکسی انواع بسیار زیادی دارند مانند: خمیر چسب مگاپوکسیPF، چسب مگاپوکسیH، چسب مگاپوکسیHT، چسب مگاپوکسیHX، چسب مگاپوکسی , MCچسب مگاپوکسی132، چسب مگاپوکسی 69 و خمیر چسب PM که هر کدام از موارد گفته شده در بالا کاربرد مخصوص خود را دارد و در حوزهای جداگانه مورد بررسی قرار میگیرد، در کل بیش از 100 نوع مختلف مگاپوکسی برای کاربردهای تخصصی مختلف طراحی شده است. همه انواع دارای دو قسمت هستند و تقریباً همه آنها با یک درب قرمز و یک درب آبی بسته بندی شده اند تا این دو قسمت را متمایز کنند.
برخی از مگاپوکسیها به صورت ملات و خمیر با یکدیگر ترکیب شده و مورد استفاده قرار میگیرند مانند چسبهای مگاپوکسی PM در حالی که برخی دیگر از مگاپوکسیها به صورت رزین رقیق و شفاف به همراه جزء سخت کننده مخلوط شده و رزین و چسب سختی را به دست میدهند که برای چسباندن انواع سطوح با هر میزان سختی مورد استفاده قرار میگیرند.
یکی از برترین مزایای چسبهای دو جزئی مگاپوکسی استفاده و کاربری آسان است؛ کاربران میتوانند به راحتی و با استفاده از یک ابزار اختلاط مانند همزن دستی کوچک و البته استفاده از دستکش محافظ به منظور جلوگیری از حساسیتهای پوستی روند اختلاط را انجام دهند و سپس برای آغشته کردن سطح مورد نظر خود از رزین مگاپوکسی مورد نظر استفاده کنند.
همواره برای استفاده از هر نوع محصولی توجه داشته باشید که از راهنمایی که روی خود محصول و بسته بندی مربوطه ثبت شده استفاده کنید تا با مشکلی مواجه نشوید. مگاپوکسیها نیز روی بسته بندی خود توضیحاتی دارند که استفاده از این محصول را آسان مینماید. برای مثال به منظور اینکه بدانید زمان کاربری برای محصولات چه مقدار است یعنی پس از اختلاط چه مقدار زمانی برای استفاده دارید روی برچسب هر دو قسمت A و قسمت B محصول شما توضیحاتی ذکر شده است. همچنین برای مشاهده زمان گیرش این محصول یعنی مدت زمانی که طول میکشد تا چسب استحکام خود را بدست آورد نیز توضیحاتی ارائه شده است. در صورتی که پس از طی مدت زمان لازم برای گیرش همچنان شاهد عدم گیرایی سطح پوشیده شده با اپوکسی بودید میتوانید علت را در موارد زیر جویا شوید:
دمای محیط، دمای محصول و دمای بستر همگی بر زمان پخت تأثیر می گذارند. در دماهای پایین زمان پخت به طور قابل توجهی افزایش می یابد (برعکس، اگر هوا گرم باشد، زمان لازم برای درمان کاهش می یابد).
هرچه سطح سطح نسبت به حجم اپوکسی بیشتر باشد، زمان پخت طولانیتر است (به عنوان مثال، یک لایه نازک کندتر از همان حجم موجود در یک سطل مخلوط کن پخت میشود.
اگر یک پرکننده مانند سنگدانه اپوکسی اضافه کرده اید، این کار زمان پخت را افزایش می دهد
در صورتی که نسبت اختلاط مگاپوکسی دارای خطای خیلی زیاد باشد عملآوری، گیرش و سخت شدن نهایی مگاپوکسی با مشکل جدی روبهرو میشود.
اگر دو جز به طور کامل با یکدیگر ادغام نشوند، واکنش شیمیایی مورد نیاز انجام نمی شود و اپوکسی عمل نمی کند.
در صورتی که بخواهیم قسمتی از رزین مگاپوکسی اجرا شده روی سطح را حذف کنیم باید در نظر گرفت که حذف اپوکسی سخت شده روی یک بستر آماده شده بسیار دشوار است و باید به خطرات مربوط به هر روش پاکسازی و حذف توجه کافی داشت. ممکن است بتوانید به صورت مکانیکی اپوکسی را با یک خرد کن بتن با چرخ دستی مناسب حذف کنید. برخی از انواع حلال های قوی و پاک کننده های رنگ نیز اپوکسی را تا حدی نرم می کنند که بتوان آن را خراش داد (یا تا حدی خراش داد). بعلاوه دمای بالا نیزمی تواند برخی از اپوکسی ها را نرم کند تا کندن و حذف کردن آن قسمت آسان شود.
احتیاط کنید به گونهای مخلوط را به هم نزنید که حباب های هوا را به درون خود محبوس کند. برای حذف حفرات هوا نوعی مته اختلاط اپوکسی خاصی وجود دارد که برای جلوگیری از ورود هوا طراحی شده اند راهی دیگر تکان دادن قطعات در یک ظرف باعث ایجاد حباب هوا می شود.
اگر اپوکسی مایع را برای مدتی در ظرف مخلوطکن بگذارید، اغلب حبابها به سطح میآیند. همچنین می توانید به عنوان راهکاری دیگر، پایه ظرف را روی یک سطح جامد بکوبید. همچنین میتوانید از شعله آبی برای حذف حبابها استفاده کنید، البته با توجه به خطرات این تجهیزات و مقاومت حرارتی ظرف مخلوط، مراقبت کافی را به عمل آورید.
چرا عایق رطوبتی دیوار مهم است؟ نکاتی برای جلوگیری از نفوذ رطوبت اهمیت استفاده از…
عایق ساختمانی چیست و چرا اهمیت دارد؟ عایق ساختمانی مجموعهای از مواد و روشهاست که…
تعرفه عایقسازی ساختمان: هزینهها را بشناسید و صرفهجویی کنید! عایق کاری ساختمان بهعنوان راهکاری برای…
چگونه از نفوذ آب در شرایط فشار بالا جلوگیری کنیم؟ فشارهای وارده به ساختمان که…
آب بندی فشار مثبت بتن چیست؟ آببندی بتن به مجموعه اقداماتی اطلاق میشود که با…
وال مش چیست و چرا به صنعت ساخت و ساز معرفی شد؟ اولین دلیل روی…