اگر ظرفیت باربری خاک مشکل داشته باشد، باید این ظرفیت را افزایش دهیم. برای این کار از روش های زیر استفاده می کنیم.
نیلینگ یا میکروپایل
این روش به وسیله دستگاه دریل واگن انجام می شود. ماشینی می باشد که به خاک چسبیده، میله هایی را با ضربه به سمت داخل فرو می کند سپس داخل سوراخ دوغاب پر کرده و میلگردگذاری می کنیم.
نکته : در مواردی که سازه مورد نظر جزء آثار باستانی بوده یا شامل دیوار خشتی و گلی باشد، احتمال فروریزش دیوار در اثر میکروپایل وجود دارد برای جلوگیری از این اتفاق بعنوان مثال می توان دور تا دور آن را با FRP میبندند و اثر محصورشدگی ایجاد می کنند. حال اگر قرار باشد شکل سازه اصلأ تغییری نکند لایه ای بین سازه و الیاف FRP قرار میدهند و پس از اتمام کار FRP را بر میدارند یا میتوان روی لایه FRP نمایی مانند قبلی ایجاد کرد.
پیشنهاد برای مطالعه
شمع گذاری
زمانی که مشاهده می کنیم ظرفیت خاک کم است، نیرو را بوسیله شمع به تراز پایین تر منتقل می کنیم. چاههایی کنده و شبکه میلگرد که کار گذاشتیم را به شناژها متصل می کنیم. در سطح پایین تراکم و اصطکاک بیشتر بوده، ساختمان نسبت به نشست مقاومت می کند و در نهایت بتن ریزی می کنیم.
افزایش ضخامت فنداسیون
برای مثال فنداسیونی با ضخامت 50 cm داریم، برای افزایش ظرفیت باربری 30 cm نیز به ضخامت آن اضافه می کنیم. برای اینکار ابتدا سطح بتن را باید آماده کنیم. برای اینکار دو روش وجود دارد، روش اول اشباح کردن سطح و روش بعدی استفاده از چسب بتن است. در اشباح کردن؛ 24 ساعت آن را مرطوب نگه می داریم. اشباح کردن تنها برای کارهای معمولی جوابگو می باشد اگر قصد بدست آوردن نتیجه بهتری داریم باید از هر دو روش استفاده کرد یعنی 24 ساعت سطح را اشباح کرده و سپس به سطح چسب می زنیم.
پیشنهاد برای مطالعه
اما گاهی هنگام بتن ریزی خیلی از اوقات اتصال بتن قدیم به جدید با چسب هم امکان پذیر نیست لذا به دلیل داشتن نیروی جانبی در زلزله یکسری میلگرد می کاریم.
سوراخ هایی توسط مته در بتن قدیمی ایجاد کرده، داخل سوراخ ها را هوا می گیرند تا خاک ها خارج شود سپس تا نصف ارتفاع چسب تزریق کرده و بعد میلگردها را بصورت چرخشی وارد سوراخ می کنند و شبکه میلگردگذاری را کامل می کنیم. در آخر بتن ریزی لایه جدید انجام می شود.
مشکلاتی که در سقف هاست معمولأ بعلت کمبود ظرفیت خمشی سقف هاست. برای جبران این ضعف می توان از روش های زیر استفاده کرد.
پیشنهاد برای مطالعه
با استفاده از FRP : به منظور افزایش ظرفیت باربری و مقاومت دالها میتوان از سیستم FRP درترمیم و مقاومسازی آن استفاده نمود. با توجه به شرایط پروژه، میتوان الیاف را از بالا و پایین به دال چسباند و پس از 24 ساعت، مقاومتی تا بیش از 3 برابر فولاد بدست آورد. قابل ذکر است که با توجه به ضخامت کم این مصالح مشابه یک کاغذ دیواری می توانند بر روی سطح قرار بگیرند. تعداد لایه ها و زاویه قرارگیری لایه ها باید توسط محاسبات بدست آید.
استفاده از ورق آهنی : همچنین میتوان زیر سقف ورقهای آهنی کار گذاشت که اولأ مقاومت کمتری نسبت به کامپوزیت FRP داشته و ثانیأ بار مرده بیشتری دارد. لمینت کربن از دسته انواع محصولات FRP است که به طور موثر میتواند به عنوان جایگزین ورقهای آهنی، کمبودهای سقف را برطرف و رفتار آن را بهبود بخشد.
بتن ریزی : روش دیگر بتن ریزی بالای سقف است که ضخامت آن را از بالا افزایش می دهد و همچنین یکسری میلگرد طراحی و جایگذاری میشود.
تیرها به دو دسته فلزی و بتنی تقسیم میشوند. عمده دلیل ایجاد مشکل در تیرهای فولادی، کمانش بال و جان مقطع و یا گسیختگی در محل اتصالات و درزها می باشد و روش های زیر جهت ترمیم و مقاوم سازی تیرهای فولادی موجود است :
پیشنهاد برای مطالعه
در تیرهای بتنی نیز شکست خمشی و برشی یا خرابی به علت قرارگیری در معرض تهاجم مواد خورنده و یون ها رخ میدهد که روش های زیر جهت ترمیم آنها وجود دارد :
مقاله ” بررسی رفتار تیر فولادی مسلح به FRP در برابر بارگذاری حرارتی “، میتواند اطلاعات مفیدی را در رابطه با مکانیزم FRP در تقویت تیرهای فولادی، ارائه دهد.
ستون عضوی در سازه است که نیروی فشاری را تحمل میکند همچنین در قابهای مهاربندیشده نیز ستونها تحت بارهای محوری قرار گرفته و بارهای برشی و خمشی بسیار کوچکی به آنها وارد می شود. از این رو ستون عضوی با بار محوری میباشد. میتوان روشهای زیر را برای تقویت و مقاوم سازی ستونها نام برد :
پیشنهاد برای مطالعه
چرا عایق رطوبتی دیوار مهم است؟ نکاتی برای جلوگیری از نفوذ رطوبت اهمیت استفاده از…
عایق ساختمانی چیست و چرا اهمیت دارد؟ عایق ساختمانی مجموعهای از مواد و روشهاست که…
تعرفه عایقسازی ساختمان: هزینهها را بشناسید و صرفهجویی کنید! عایق کاری ساختمان بهعنوان راهکاری برای…
چگونه از نفوذ آب در شرایط فشار بالا جلوگیری کنیم؟ فشارهای وارده به ساختمان که…
آب بندی فشار مثبت بتن چیست؟ آببندی بتن به مجموعه اقداماتی اطلاق میشود که با…
وال مش چیست و چرا به صنعت ساخت و ساز معرفی شد؟ اولین دلیل روی…