مقاوم سازی سقف چگونه انجام می شود؟
مقاوم سازی سقف در ساختمان و سایر قسمتها، بهترین گزینه برای بازیابی ظرفیتهای سازهای آسیب دیده به شمار میرود. تکنیکهای گوناگونی برای مقاوم سازی سقف و دال وجود دارد. حال بهتر است با روشهای استفاده شده برای مقاوم سازی دال بتنی آشنا شوید. این روشها به شرح زیر میباشند:
- وصله
- تزریق اپوکسی
- لمینت پلیمر تقویت شده با فیبر کربن (CFRP)
مقاوم سازی سقف و سازههای بتنی به دلایل مختلفی انجام میگیرد که برخی از این دلایل به شرح زیر میباشند:
- فرسوده شدن مصالح در شرایط سخت
- بازنگری کردن در قوانین مربوط به بارگذاری و طراحی
- آسیبهایی که در اثر زلزله ایجاد شدهاند و …
تکنیکهای مورد استفاده برای تقویت دالهای بتن مسلح
بهتر است بدانید که تحقیقات خیلی کمی در خصوص تقویت دالهای بتن مسلح، به ویژه دالهای دو طرفه صورت گرفته است. تکنیکهای موجود به منظور تقویت دالهای بتن مسلح شامل موارد زیر میباشد:
- پس کشش خارجی
- بزرگ شدن بخش
- پوشش فروسیمان
- کوتاه کردن دهانه
- افزودن تکیهگاههای تکمیلی
تکنیکهای گفته شده با توجه به شرایطی که در آن قرار دارند، مزایا و معایب خاص خود را دارند. علاوه بر تکنیکهای مقاوم سازی سنتی، موارد دیگری هم مورد بررسی قرار گرفتهاند:
- عملکرد صفحههای فولادی با چسبهای خارجی
- ورقههای پلیمری تقویت شده با الیاف(FRP)
- ملاتهای تقویت شده نساجی(TRM)
- کامپوزیت پلی یورتان-سیمان(PUC)
اگر چه این تکنیکها به صورت گسترده مورد استفاده قرار گرفتهاند، اما عناصر مقاوم سازی شده با مشکلات فراوانی مانند: شکست برشی نامناسب، خوردگی فولاد و … مواجه شدند.
مقاوم سازی سقف باید توسط افراد متخصص و ماهر انجام گیرد. این کار را به هر کسی نسپارید. اگر استحکام کششی و سختی ورقههای FRP با بتن تطابق نداشته باشند، شکل پذیری اعضای ساختاری کاهش مییابد.
پیشنهاد برای مطالعه
سیمان تقویت شده با الیاف با مقاومت بالا به منظور مقاوم سازی
نسل جدید کامپوزیتهایی میباشد که مبتنی بر سیمان تقویت شده با الیاف (FRCC) میباشد و پاسخ سخت شدن کرنش، ظرفیت کرنش کششی و ترکهای ظریف را نشان میدهد. سیمان تقویت شده با الیاف با مقاومت بالا بعد از اولین ترک، به خوبی میتواند ظرفیت حمل بار را حفظ کند. امروزه امکان استفاده از سیمان تقویت شده با الیاف با مقاومت بالا برای توانبخشی و تقویت اعضای بتن مسلح آسیب دیده، مورد بررسی قرار گرفته است. برخلاف تکنیکهای مقاوم سازی با FRP و فولادی، مقاومت کششی، سختی و ضریب انبساط حرارتی خطی سیمان تقویت شده با الیاف با مقاومت بالا را میتوان با بتن مقایسه کرد. با کنترل عرض ترکها میتوان دوام سازههای بتن مسلح را افزایش داد. سپس ورقههای سیمان تقویت شده با الیاف با مقاومت بالا با تقویت کنندههای طولی و فولادی و بدون آنها، مورد آزمایش قرار گرفتند. با توجه به نتایج، نوع آرماتور بر افزایش ظرفیت باربری دال تاثیر گذار است.
مقاوم سازی سقف را جدی بگیرید و در زمان مناسب برای این کار اقدام کنید و استحکام ساختمان خود را افزایش دهید. با اضافه کردن میلههای طولی به لمینت سیمان تقویت شده با الیاف با مقاومت بالا میتوان ظرفیت تحمل بار، نقاط ضعف الگوی ترک، شکل پذیری و سفتی را تقویت کرد. تقویت سیمان تقویت شده با الیاف با مقاومت بالا به افزایش ظرفیت باربری دالها کمک میکند. حال شما را با برخی دیگر از مزایای مواد سیمان تقویت شده با الیاف با مقاومت بالا آشنا میکنیم:
- قیمت مناسب
- در دسترس بودن
- مقاوم بودن در برابر آتش
- تطبیق خواص با بتن و …
مقاوم سازی سقف و به طور کلی مقاوم سازی ساختمان با این روش بسیار به صرفه است و جایگزین مناسبی برای راهحلهای گرانتر میباشد.
پیشنهاد برای مطالعه
مقاوم سازی انواع سقف ها در ساختمان
مقاوم سازی سقف انواع مختلف سقفها با بهره مندی از روشهای مختلفی انجام میگیرد. این روشها توسط کارشناسان مشخص میشوند.
مقاوم سازی دال بتنی مسلح
دالها به دلیل طراحی نامناسب، خوردگی میلگردهای تقویت کننده، افزایش بارهای وارده یا ایجاد ترک باید تقویت شوند. برای تقویت آنها میتوان از راهحلهای زیر استفاده کرد:
- در صورت عدم توانایی دال بهتر است ممان منفی را حمل کنید. توجه داشته باشید که میلگرد در تار بالایی دال مهم است و میلگرد گذاری در تار پایینی باید با یک لایه بتنی جدید پوشیده شود.
- در شرایطی که دال توانایی حمل لنگر مثبت را نداشته باشد یا زمانی که بار مرده بسیار کمتر از بار زنده تحمل شود، باید در کف دال یک لایه بتنی جدید ایجاد شود.
برای اجرای راهکارهای گفته شده باید مراحل زیر طی شوند:
- ابتدا باید پوشش بتنی برداشته شود.
- سپس باید با استفاده از برس سیمی یا کمپرسور شن و ماسه، میلههای فولادی تقویت کننده را تمیز کنید.
- بعد از آن باید میلههای فولادی را با مواد اپوکسی که از خوردگی جلوگیری میکنند، پوشش دهید.
- به میلگردهای فولادی توجه کنید. اگر درصد بالایی از خوردگی در این میلگردها دیده شد، باید یک توری فولادی جدید اضافه شود. توجه داشته باشید که این توری باید مطابق با الزامات کد طراحی شده باشد.
- سپس شبکه فولادی تقویت کننده جدید را با استفاده از رولپلاکهای فولادی محکم کنید. به این صورت که رولپلاکهای فولادی باید به صورت عمودی به دال سقف و به صورت افقی به تیرهای اطراف نصب شوند.
- برای تضمین پیوند بین بتن قدیمی و جدید از پوشش سطح بتن با مواد اپوکسی مناسب استفاده کنید.
- بهتر است قبل از خشک شدن اپوکسی، بتن مورد نظر با ضخامت لازم ریخته شود. باید از مواد اضافی که انقباض را کاهش میدهند، استفاده کنید. این مواد باید به بتن اضافه شوند.
تکنیکهای تقویت دال بتن مسلح
مقاوم سازی سقف نیازمند صبر و حوصله و دقت بالایی میباشد. از این رو بهتر است این کار را به افراد کاردان و با تجربه بسپارید. تکنیکهای دیگری هم برای تقویت دال بتن مسلح وجود دارند که برخی از آنها به صورت زیر میباشند:
- با اضافه کردن صفحات فولادی تقویت شده به وسیلهی پیچ و مهرههای عمودی میتوان ظرفیت باربری برشی دال را افزایش داد.
- مقاوم سازی دال با استفاده از آرماتورهای پست تنش.
- اضافه کردن تیرهای فولادی
- در دالهای توخالی از بتن مسلح استفاده میشود. بتن مسلح باید داخل سوراخهای دال قرار گیرد.
مقاوم سازی سقف طاقدار
مقاوم سازی سقف طاقدار روشهای خاص خود را دارد. همانطور که میدانید سقفها انواع گوناگونی دارند که نحوه مقاوم سازی آنها با یکدیگر فرق دارد. سقف طاقدار یکی از سقفهای سنتی ایرانی میباشد. منظور از سقف طاقدار، سقف آجری بین پروفیلهای فولادی است. این سقف در برابر زلزله آسیبپذیر است و ممکن است جان انسانها را به خطر بیندازد.
مقاوم سازی سقف به شما کمک میکند که مقاومت سقف خود را افزایش دهید و سلامت خود و افراد خانواده را تضمین کنید. معمولا در ساختمانهای فولادی قدیمی از سقفهای طاقدار استفاده میشود. این سقفها با استفاده از تیرآهن و آجر فشاری ساخته میشوند. به همین دلیل این سقفها هنگام زلزله عملکرد خوبی ندارند و جان انسانها را تهدید میکنند. بهتر است بدانید که این سقف محبوبیت بالایی در بین مردم دارد و بسیاری از افراد هنگام ساخت آپارتمان و منزل، از این سقف استفاده میکنند. این محبوبیت به دلایل مختلفی ایجاد شده است که برخی از این دلایل به صورت زیر میباشند:
- هزینه ساخت سقف طاقدار پایین است. قیمت به صرفه آن باعث شده است که افراد زیادی برای ساخت آن اقدام کنند.
- سهولت استفاده هم یکی دیگر از دلایل محبوبیت سقف طاقدار است.
- قطعات سازهای این سقف قابلیت تعویض دارند و در صورت بروز مشکل میتوانید آنها را تعویض کنید.
دلایل مقاوم سازی سقف طاق دار
مقاوم سازی سقف طاقدار به دلایل مختلفی انجام میشود. برخی از مهمترین دلایل آن به صورت زیر میباشند:
- مقاوم سازی سقف طاقدار به دلیل وزن بالای آن انجام میگیرد. مصالحی که در ساخت این سقف مورد استفاده قرار میگیرند، وزن بالایی دارند. همین موضوع باعث شده است که این سقفها در لیست سنگینترین سقفها قرار گیرند.
- عدم صلبیت و دیافراگم سقف هم یکی دیگر از مهمترین دلایل مقاوم سازی سقف میباشد.
- در هنگام زلزله امکان ریزش این سقفها بسیار زیاد است. همانطور که میدانید ریزش سقف بسیار خطرناک است و ممکن است جان افراد زیادی را به خطر بیندازد.
توجه داشته باشید که دلایل مقاوم سازی سقف طاقدار بسیار بیشتر از مواردی میباشد که گفته شد.
روشهای تعمیر طاقهای تاریخی:
مقاوم سازی سقف و تعمیر طاقهای تاریخی به روشهای مختلفی انجام میگیرد. برخی از روشهای تعمیر طاقهای تاریخی به صورت زیر میباشند:
- تزریق اپوکسی ترکها
- تقویت با مشهای کامپوزیت
و برای جلوگیری از حرکت افقی تکیه گاههای طاق، از بند استفاده میشود. - در سطح پشتی طاق از دندههای سفت کننده استفاده میکنند. این دندهها از بتن مسلح، مقاطع فولادی و چوبهای لمینت چسبدار ساخته شدهاند.
پیشنهاد برای مطالعه
مقاوم سازی سقف وافل
مقاوم سازی سقف وافل به صورت زیر میباشد:
سقف وافل یک عنصر سازهای است که ساختار یکپارچهای دارد. قسمت بالایی این سقف، مسطح است و قسمتهای پایینی آن ساختار شبکهای دارد که تیرها در فاصلههای یکسانی در آن بر یکدیگر عمود هستند. استفاده از الیاف FRP که از شیشه یا کربن ساخته شده است، بهترین روش برای تقویت دالها و سقفهای وافل میباشد. مقاوم سازی سقف وافل با استفاده از الیاف FRP بسیار مقرون به صرفه است. برای این کار باید سطح بتن و الیاف برای اجرای FRP آماده شود.
مقاوم سازی سقف تیرچه بلوکی
مقاوم سازی سقف تیرچه بلوک به صورت زیر میباشد:
این سقف از تیرهای بلوک سیمانی یا سفالی تشکیل شده است. سقف تیرچه بلوکی به دلیل عدم مقاومت در میلگردهای سقف، عدم پوشش کافی در سقف و آسیب به بتن سقف، باید مقاوم سازی شود. با بهره مندی از الیاف FRP میتوانید مقاوم سازی را انجام دهید. این الیاف به دلیل وزن کم نسبت به فولاد، مقاومت بیشتر نسبت به فولاد، مقاومت در برابر زنگ زدگی، سهولت اجرا، مقاومت کششی و …بهترین انتخاب برای شما به شمار میرود.
استفاده از الیاف CFRP هم رایج است زیرا:
- به افزایش ظرفیت باربری کمک میکند.
- در برابر خوردگی مقاوم است.
- به بهبود عملکرد لرزهای کمک میکند.
- سفتی خمشی و برشی را افزایش میدهد.
- یک روش مقرون به صرفه و آسان برای بهبود مقاومت سازه میباشد.
نتیجه:
مقاوم سازی سقف یک تکنیک بسیار مفید است که دال یا سقف را تقویت میکند. مقاوم سازی بهترین گزینه برای کاهش تغییر شکل پذیری، افزایش ظرفیت باربری و … میباشد.
بدون دیدگاه