یک از راههای ترمیم بتن ترک خورده، ترمیم ترک بتن به روش تزریق رزین است، که با کمک پمپ ماده ی فیلر اپوکسی را درون ترکها پمپ میکند. مراحل اجرای ترمیم ترک بتنی با تزریق شامل موارد زیر میشود:
- سوراخ کردن دیوار به صورت مورب به شکلی که دو طرف ترک سوراخ شود
- شست و شو سوراخهای ایجاد شده با آب
- قراردهی بستهای فشار برای بسته بندی با فشار بالا
- مرحله تزریق
ترک خوردگی از سازههای بتنی غیر قابل پیش گیری میباشد. لذا برای تعمیر نیاز به شناخت کافی و لازم از علل ایجاد آن میباشد. برخی علل ترک خوردگی در سازه های بتنی شامل موارد زیر میشود:
- نشست سازه
- جلوگیری از جابجایی
- عدم تعبیه مناسب درزها
- عامل خستگی عضو در سازه
- جمع شدگی حرارتی یا انبساطی
- جمع شدگی ناشی از خشک شدن
- اعمال بار بیش از طرح که باعث ایجاد انواع بارهای خمشی، کششی و یا برشی گردد.
یک روش کاربردی برای تعمیر ترکها، تزریق رزین اپوکسی تحت فشار درون ترک میباشد. تزریق اپوکسی درون ترکها بسته به محل ترک، افقی یا عمودی بود و عرض ترک دارای روشهای مختلفی میباشد. همچنین این امر به ابعاد و دسترسی به ترک نیز بستگی دارد. تزریق رزین برای ترمیم بتنهای دارای ترک و یا نقاط، درزها و ترکهای آب دار استفاده میشود. دو روش اصلی برای ترمیم بتن با استفاده از تکنیک ترزیق رزین به کار گرفته میشود رزین اپوکسی و رزین پلی اورتان. ترکهای موجود در بتن با توجه به اهمیت سازه و علل وقوع آن ها دسته بندی و تعمیر و بازسازی نمود. تزریق رزین اپوکسی تحت فشار (Concrete Resin Injection Systems) پکر گذاری به منظور جوش دادن عضو بتنی گسیخته شده در اثر ترک خوردگی، از جمله روشهای مقاوم سازی کاربردی میباشد. اپوکسی تزریقی خللها و ترکهای بتن را پر کرده و همچنین مانند سد پوشش محافظ از ورود آب به داخل سطوح جلوگیری مینماید.
رزین اپوکسی
رزینهای اپوکسی عمل آوری شده به صورت جامد با مقاومت بالا و مدول الاستسیته نسبتا بالا میباشند. چسبندگی رزینهای اپوکسی به بتن در حدی میباشد که با اجرای مناسب قابلیت بازگرداندن استحکام سازه ای اولیه بتن ترک خورده را دارند. مدول الاستسیته بالای رزین اپوکسی باعث شده که برای چسباندن بتنهای ترک خورده که در آینده دارای احتمال جابجایی هستند مناسب نباشند.
رزینهای اپوکسی مورد استفاده در سیستمهای تزریق به بتن از اختلاط دو جزء رزین سخت شونده (SET) و جزء عمل آورنده (Curing Agents) یا سخت کننده (Hardeners) حاصل میشود. رزین تزریقی ویژگیهای چسبندگی بسیار عالی، مقاومت شیمیایی در برابر اسیدها، افت کم، زود سخت شونده (زمان عمل آوری پائین) و مقاوم در برابر رطوبت دارند.
مراحل اجرای ترمیم ترک بتن به روش تزریق رزین
مراحل پر کردن ترکهای بتن توسط تزریق اپوکسی عبارتست از:
- تمیز نمودن سطوح ترک با مواد شیمیایی مخصوص
- نصب روزنههای تزریق در فواصل مشخص
- درز بندی سطوح ترک توسط چسبهای ویژه بمنظور تحمل فشار ناشی از تزریق تا امکان نفوذ رزین اپوکسی فراهم شود.
- تزریق رزین اپوکسی مخصوص (با چسبندگی کم و زمان گیرش مناسب و تنظیم شده) توسط پمپهای ویژه از پایین ترین روزنه
- به محض ریزش رزین از روزنه تزریق بعدی، شیر روزنه بسته میشود و از روزنه بعدی ادامه عملیات تزریق انجام میشود. فشار اولیه تزریق معمولا اتمسفر میباشد که در طی اجرای تزریق به تدریج فشار افزایش داده میشود.
تست کیفی ترمیم ترک بتن به روش تزریق رزین
به منظور بررسی و اطمینان از تزریق صورت گرفته و میزان نفوذ رزین اپوکسی در بتن، مغزه گیری از ترکها صورت میگیرد. همچنین میتوان نمونههای بدست آمده را با استفاده از جک بارگذاری شکست و صفحه شکست مغزه را بررسی کرد.
ویژگی رزین اپوکسی قابل تزریق
- رقیق و روان
- فاقد جمع شدگی
- مقاومت پارگی بالا
- پایداری شیمیایی بالا
- بدون صدمه به آرماتورها
- غلظت کم و قدرت نفوذ زیاد
- پایداری در برابر ضربه و لرزش
- کسب مقاومت های اولیه و نهایی عالی
- قابلیت استفاده در شرایط خشک و مرطوب
- با سطوح خشک و مرطوب تشکیل باند میدهد
- چسبندگی عالی به بتن و بیشتر مصالح ساختمانی
- قابلیت تحمل رطوبت قبل، بعد و در حین سخت شدگی
- توان خیس کنندگی خوب و در نتیجه نفوذ کامل (به درون ریز ترکها)
کاربردهای رزین اپوکسی
رزین اپوکسی تزریقی برای تزریق در ترکها، درزها و حفرههای موجود در سازههای بتنی، سنگی و آجری به کار میرود. رزینهای اپوکسی بسیار رقیق برای تزریق در لولههای مویینه و ریز ترکها (با عرض بیش از 100 میکرون) در اعضای سازهای مانند ستون، تیر، پی، دیوار و قطعات کف مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین مقاطع بتنی را به طور سازهای به هم پیوند میدهد و قابلیت یک پارچه کردن قطعات سازه را دارد.