یکی از مهم ترین مراحل در ساخت استخرهای بتنی انتخاب متد آب بندی مناسب می باشد. زیرا بتن بستری متخلخل و مستعد نفوذ آب است. بنابراین ؛ برای حفظ آب در استخر، موضوعی که ارجعیت پیدا می کند، آب بندی بتن می باشد. یکی از جنبه های مهمی که در هنگام ضد آب کردن استخرها باید در نظر گرفت این است که سطوح مورد نظر عموماً با دو نوع آب در تماس هستند: آب زیرزمینی و آب داخل خود استخر.
به دلیل ماهیت تهاجمی آب های زیرزمینی، لازم است سطح آن ها و اینکه آیا وجود آن ها ثابت یا موقت است، به دقت ارزیابی شود. در مورد آب داخل استخر، چون این آب حاوی کلر و یا سایر عواملی است که می تواند پایداری سازه را به خطر بیندازد. لازم است؛ دیواره های استخر به دقت آب بندی و محافظت گردند.
1- ترک های انقباضی که در طی فرآیند عمل آوری بتن ظاهر می شوند
2- عدم وجود سد های رطوبطی بین آب استخر و دیوار بتنی
3- خرابی در لوله کشی و خطوط مکش
4- کرمو شدن بتن در طول فرآیند بتن ریزی که باعث تضعیف ساختار آن می شود
5- محل اتصالات ساختمانی
6- نشتی در لوله
7- خوردگی که در اثر نفوذ آب و هوا از طریق سطوح ایجاد می شود.
محصول باید قادر به پاسخگویی به فشار های هیدرواستاتیک مثبت و منفی باشد. فشار هیدرواستاتیک مثبت از بالا و فشار هیدرواستاتسک منفی از زیر بستر استخر می آید.
انتخاب روش آب بندی مناسب در استخر ها ، بسته به نوع استخر، شرایط محیطی سایت و کاربری آن دارد. برای مثال انواع مختلف استخرها شامل موارد زیر هستند :
تجاری
مسکونی
بالای زمین
سرپوشیده
روباز
بتنی
فایبرگلاس
وینیل لاینر
دیواری نرم
منفجر کردن استخرها
حیاط خلوت
بی نهایت
سه بعدی
باید هر گونه تغییر در دیوار یا کف استخر در سطح قابل قبولی از آب قرار گیرد.
برای تسهیل پیوند قوی بین غشای ضد آب و کاشی، آماده سازی صحیح بستر اهمیت زیادی دارد. بدین منظور باید آلایندههایی مانند چربی، گرد و غبار و امثالهم به همراه مواد سست ناشی از مثلا بتن کرمو حذف گردند و با شستشوی تحت فشار، سندبلاست، شات بلاست و آسیاب از لایه تمیز شوند. در مرحله بعد، تمام اتصالات، درزها، گوشه ها، زهکش ها و درزهای انبساطی یا کنترلی که می توانند بهترین روش آب بندی را تضعیف کنند، آب بندی می شوند.
هنگامی که استخر شنا برای آب بندی آماده شد، کل سطح طبق مشخصات سازنده با غشاء پوشش داده می شود.
هنگامی که غشاء به درستی خشک شد، قبل از شروع نصب کاشی، لازم است تا از ضد آب بودن استخر اطمینان حاصل گردد.
پس از یک هفته عمل آوری، آزمایش سیل یا آزمایش فاز انجام می شود تا از عایق رطوبت بودن استخر برای شروع نصب کاشی اطمینان حاصل شود. با این حال، اگر هر گونه نشتی تشخیص داده شود، باید مسئله حل شود. اگر هیچ نشتی تشخیص داده نشد، استخر باید مجدد پر شود و آزمایش تکرار گردد. اگر در هر مرحله نشتی تشخیص داده شد، برای انجام تعمیرات، استخر را تا جایی که لازم است تخلیه صورت می گیرد.
از آنجایی که هر استخر یا آب نما نیازمند آب بندی است. امروزه محصولات مختلفی برای ضد آب نمودن آن ها به بازار ارائه شده است. قبل از تصمیم گیری نهایی، اطلاعات زیر به آسان تر شدن انتخاب مواد و کارآمد بودن آن کمک خواهد کرد.
در 4000 تا 5000 سال پیش از قیر طبیعی برای عایق کاری سطوح قایق ها استفاده می شده است. همچنین از آن به عنوان درزگیر آجر در ساختمان سازی استفاده می شد. علاوه بر این، قیر برای آب بندی سبدهای نگهداری مواد غذایی نیز کاربرد داشت. امروزه قیر همچنان به عنوان یک ماده عایق رطوبتی در آب بندی سازه ها و سطوح در صنایع مختلف کاربرد فراوانی دارد. این سازه ها می توانند کشتی ها، سدها، محل های دفن زباله و لوله های فلزی باشند. قیر را می توان در مناطق باز که مایع یا آب زیاد ته نشین می شود ، همچون؛ بالکن ها، استخرها، مخازن آب و پارکینگ ها استفاده کرد.
مانند بسیاری از هیدروکربن های دیگر، قیر نیز در آب نامحلول است. به عبارت دیگر قیر یک ماده آبگریز است. این خاصیت قیر از نفوذ مولکول های آب جلوگیری می کند. خاصیت آبگریز بودن قیر به همراه چسبندگی آن به انواع سطوح، آن را به ماده ای پرکاربرد در عایق کاری ها تبدیل کرده است.
یکی از خواص مفید قیر در عایق رطوبتی انعطاف پذیری آن است. در نتیجه استفاده از قیر مخصوصاً مایع در سطوح زاویه دار، درزها، گوشه ها و شکستگی هایی که آب به راحتی در آنها جریان دارد، آسان است.
پوشش های قیری نسبتاً بادوام و از نظر اقتصادی ارزان هستند. آنها قابل بازیافت هستند و در برابر تخریب شیمیایی و اشعه UV خورشید مقاوم هستند. قیر دارای انواع مختلفی با ویژگی های منحصر به فرد است که آن را برای استفاده در اقلیم های مختلف مناسب می کند.
علاوه بر کاربردهای ضد آب بودن ، برای پوشش های ضد زنگ نیز استفاده دارد. زیرا از نفوذ هوا و رطوبت به سطوح جلوگیری کرده و در نتیجه باعث افزایش طول عمر فلزات می گردد.
رنگ های قیری مخلوطی از قیر با یک حلال آلی تشکیل شده است. افزودن پلیمر به آنها منجر به پایداری و عملکرد بهتر آنها در عایق رطوبتی می شود. آنها معمولاً با اسپری، غلتک یا قلم مو روی سطح اعمال می شوند. رنگ های قیری معمولاً برای استفاده نیازی به گرم شدن ندارند و بسیار پایدار هستند. این می تواند در بالا و زیر سطوح مرطوب اعمال شود. می توان از آن برای ضد آب کردن سازه های بتنی، فلزی و چوبی مانند ساختمان ها، لوله های آهنی، قایق های چوبی و غیره استفاده کرد.
غشای قیری عموماً برای آب بندی سقف های کم شیب استفاده می شود. این نوع سقف ها آب باران که به داخل سازه نفوذ کرده و به ساختمان آسیب می رساند را جمع آوری می کنند.
این غشاها عموما دارای مواد افزودنی هستند که در فرآیند تولید، برای جلوگیری از ترک خوردن در طول زمستان، آنها را روی رول های پشم شیشه اعمال می کنند.
برای چسباندن آنها بر روی سطوح باید رول های قیری توسط یک مشعل گرم شوند.
3- پوشش قیری
پوشش قیری عمدتاً از قیر ساخته شده است که حاوی پلیمرها و سایر مواد افزودنی برای بهبود خواص ضد آب بودن آن است. پوشش قیری باید از قبل گرم شود. برای آب بندی بتن، پایه های ساختمانی، استخرها و مواردی از این دست که لایه بالاییی آب قرار می گیرد، استفاده می شود.
MAXSEAL FLEX ، روش آب بندی استخر و مخازن است که شامل یک ملات ضد آب انعطاف پذیر دو جزئی است که بر پایه رزین های اکریلیک مایع (جزء A) و سیمان های ویژه، افزودنی ها و سنگدانه های خوب دانه بندی شده (جزء B) ساخته شده است.
زمان گیرش بسیار سریع و امکان کاشیکاری با سرامیک پس از 2 ساعت بعد از زمان خشک شدن ، آن را به محصولی ایدهآل برای عایقسازی رطوبتی تبدیل میکند.
آب بندی و حفاظت از سازه های نگهدارنده آب مانند مخازن آب آشامیدنی، مخازن و شبکه های آب و استخرهای شنا.
عایقسازی سازههای پایینتر از تراز زیرزمین، دیوارهای حائل، فونداسیونها، تونلها و دالان هایی که تحت فشار زیاد آب مثبت یا منفی قرار دارند.
عایق رطوبتی داخلی و خارجی و حفاظت از ساختمان های جدید و قدیمی و نماها در برابر رطوبت، باران، آلودگی و عوامل مهاجم محیطی.
آب بندی و محافظ از بتن در برابر کربناته شدن و نفوذ کلر در کانال های آبیاری، سدها، دیوارهای حائل و تصفیه خانه ها، پل ها و غیره.
کاشی کاری و ضد آب نمودن سقف ها، تراس ها، بالکن ها، حمام ها، آشپزخانه ها و سایر اتاق های در تماس با آب در هتل ها، بیمارستان ها، ادارات و ساختمان های مسکونی برای مصارف داخلی یا خارجی همچنین عایق رطوبتی باغچه ها و سایر سطوح در معرض نفوذ.
بستر باید از نظر ساختاری سالم، محکم، بدون لایه سیمانی و تا حد امکان یکنواخت و ترجیحاً دارای زبری جزئی باشد. سطح باید تمیز و عاری از شوره ، ذرات سست، گریس، روغن، مواد عمل آوری ، گرد و غبار و یا هر گونه آلاینده دیگری که ممکن است بر چسبندگی اثر بگذارد، باشد.
برای تمیز کردن و آماده سازی بستر، ترجیحاً در صورت وجود بسترهای صاف و یا با جذب ضعیف، از روش سندبلاست یا تمیز کردن بوسیله آب با فشار بالا استفاده می شود.
پس از آماده کردن بستر، قبل از استفاده از سیستم مورد نظر، تمام سطح باید با مقدار زیادی آب اشباع گردد. از تشکیل گودال های آبی اجتناب شود . سپس زمانی که سطح ظاهری ماتی پیدا کرد، عملیات شروع می شود. اگر خیلی خشک بنظر رسید نیاز است دوباره با آب اشباع شود.
MAXSEAL FLEX به صورت دو جزء از پیش وزن شده عرضه می گردد. 3/4 قسمت از رزین مایع (جزءA ) در ظرف تمیزی ریخته و پودر جزء B را به تدریج به کمک همزن با دور کم (400-600 دور در دقیقه) به مدت 2 تا 3 دقیقه مخلوط می شود تا مخلوط همگنی بدون ایجاد گلوله به دست آید. آنگاه تمام رزین مایع باقی مانده به مواد اضافه می شود. سپس لازم است دوباره همزده شود تا یکدست گردد.
نکته : به مخلوط مورد نظر نباید آب اضافه کرد همچنین نسبت مایع به مصالح را باید طبق دستور العمل ارائه شده پیش برد.
نقاط بحرانی در معرض عواملی همچون ترکها، اتصالات سرد، گوشهها و سایر نقاط برحساس، پس از تعمیر و آببندی با استفاده از اولین لایه MAXSEAL FLEX و با مصرف 1.5 کیلوگرم بر متر مربع، لایه آب بند اجرا میشوند و با مش فایبر گلاس تقویت می گردد. پهنای نواری با عرض حداقل 20 سانتی متر روی پوشش تازه قرار می گیرد. در نهایت، لایه دوم MAXSEAL FLEX با مصرف 1.0-1.5 کیلوگرم بر متر مربع اعمال می شود.
مزایای این روش به قرار زیر می باشد :
1- حداقل زمان گیرش بین لایه ها 30 تا 60 دقیقه است، به این معنی که میتوانید ضد آب خود را در همان روز انجام دهید.
2- باعث صرفه جویی در هزینه های نیروی کار و حمل و نقل می شود ( به دلیل اجرای سریع).
3- زمان عمل آوری کوتاه اجازه می دهد تا غشا بعد از 2 ساعت خشک شدن پوشانده شود.
4- یک پوشش ضد آب انعطاف پذیر با قابلیت وصله زدن ترک ها ارائه می کند.
5- نفوذپذیری به بخار آب به بستر اجازه هواگیری می دهد.
6- روی بسترهای مرطوب اجرا می شود. بدون انتظار برای خشک شدن کامل سطح
7- چسبندگی عالی بر روی بتن، آجر، کاشی، سنگ، ملات سیمان، بلوک پیش ساخته و …
8- مقاوم در برابر سایش و اشعه UV.
9- هیچ پرایمر یا عامل پیوندی احتیاج ندارد.
10- اجرای ساده
11- سازگار با محیط زیست، بدون حلال و مناسب برای سایت های با تهویه نامناسب
12- مقاومت و محافظت از بتن در برابر چرخه های یخ و ذوب، آلودگی جوی، محیط زیست دریایی، اثرات خورنده ناشی از آب دریا، آب فاضلاب و نمک های یخ زدا.
13- در صورت تقویت مناسب با مش فایبرگلاس، در برابر رشد گیاهان بخوبی مقاومت می کند.
نقاط ضعف این روش در ادامه به صورت موردی آورده شده است :
1- محدودیت دمایی در هنگام اجرا ، محدوده دمای کار از 5 درجه سانتیگراد تا 40 درجه سانتیگراد است.
2- این روش آب بندی را روی سطوح یخ زده نمی توان اجرا کرد.
3- نیاز به زمان عمل آوری بیشتر در دماهای پایین.
پیشنهاد برای مطالعه
چرا عایق رطوبتی دیوار مهم است؟ نکاتی برای جلوگیری از نفوذ رطوبت اهمیت استفاده از…
عایق ساختمانی چیست و چرا اهمیت دارد؟ عایق ساختمانی مجموعهای از مواد و روشهاست که…
تعرفه عایقسازی ساختمان: هزینهها را بشناسید و صرفهجویی کنید! عایق کاری ساختمان بهعنوان راهکاری برای…
چگونه از نفوذ آب در شرایط فشار بالا جلوگیری کنیم؟ فشارهای وارده به ساختمان که…
آب بندی فشار مثبت بتن چیست؟ آببندی بتن به مجموعه اقداماتی اطلاق میشود که با…
وال مش چیست و چرا به صنعت ساخت و ساز معرفی شد؟ اولین دلیل روی…