همه آنچه که در مورد گیره میلگرد بستر باید بدانید!

همه آنچه که در مورد گیره میلگرد بستر باید بدانید!

گیره میلگرد بستر از تجهیزات پرکاربرد در مقاوم سازی و مهار دیوارهای غیرسازه ای بوده که در اجرای وال پست مورد استفاده قرار می گیرد. این گیره ها در کنار وادارها، نبشی ها، میلگرد بستر و قلاب نقش مهمی در استحکام و یکپارچگی دیوارهای غیرسازه ای دارند و به افزایش مقاومت و دوام آنها در برابر زلزله کمک زیادی می کنند. از آن جایی که جنس و ساختار این گیره ها تأثیر زیادی بر کارایی و دوام آنها در سیستم وال پست دارد در ساخت آنها از فولاد گالوانیزه استفاده می شود که از مقاومت و دوام بالایی در برابر اکسایش و خوردگی برخوردار است.
با توجه به کاربرد گسترده این گیره ها در اجرای میلگرد بستر و نقش مهم آنها در مهار دیوارهای غیرسازه ای، در این مطلب قصد داریم ضمن بررسی روش های اتصال میلگرد بستر به ستون ها و وادارها به معرفی گیره میلگرد بستر، کاربرد این گیره ها، مزایای استفاده از آنها، نحوه اتصال این گیره ها بر اساس ضوابط آیین نامه، ویژگی های یک گیره استاندارد، راهنمای خرید گیره میلگرد بستر، عوامل مؤثر بر قیمت و عدم نیاز به این گیره ها در سیستم وال مش بپردازیم که امیدواریم این مطالب مورد توجه و استفاده شما مخاطبان قرار گیرد.

روش های اتصال میلگرد بستر به ستون و وادارها مطابق پیوست ۶ آیین نامه ۲۸۰۰

بر اساس پیوست ششم استاندارد ۲۸۰۰ در اجرای وال پست از روش های مختلفی می توان برای اتصال میلگرد بستر به ستون های بتنی، فولادی، وادار ها و غیره استفاده کرد که به صورت زیر است:

  •  اتصال میلگرد بستر به ستون و یا وادار با گیره میلگرد بستر و شاخک انتهایی
  •  اتصال میلگرد بستر به ستون و وادار با ناودانی منقطع
  •  اتصال میلگرد بستر به ستون فلزی و یا وادار با جوش
  •  اتصال میلگرد بستر به ستون بتنی با ورق اتصال

در هر کدام از این روش ها از مصالح و تجهیزات ویژه ای جهت اتصال میلگردهای بستر به عضو قائم سازه به ویژه ستون ها و وادارها استفاده می شود که یکی از رایج ترین و کاربردی ترین آنها استفاده از گیره میلگرد بستر و شاخک انتهایی بوده که در ادامه به معرفی بیشتر این گیره ها و کاربرد آنها در اجرای وال پست خواهیم پرداخت.

گیره اتصال میلگرد بستر - افزیر

گیره میلگرد بستر چیست؟

گیره میلگرد بستر همان طور که از عنوان آن پیداست از اجزای مهم و کاربردی در کار با میلگردهای بستر بوده که در زمینه مهار دیوارهای غیرسازه ای مورد استفاده قرار می گیرند. میلگردهای بستر نیز در واقع میلگردهایی با طراحی و ساختار مشخص هستند که در درون رج های دیوار و به منظور افزایش استحکام و یکپارچگی آن مورد استفاده قرار می گیرند. از این میلگردها در کنار نبشی ها، وادارها و غیره به عنوان اجزای اصلی اجرای وال پست یاد می شود که از کاربرد گسترده ای در این زمینه برخوردار هستند. البته نحوه اتصال این میلگردها به بخش اصلی سازه از اهمیت بالایی برخوردار بوده که معمولاً برای این کار از تجهیزاتی با عنوان قلاب و گیره میلگرد بستر استفاده می شود.
این گیره ها در ابعاد و ضخامت های متفاوتی در دسترس هستند که نمونه های استاندارد آنها در کنار کیفیت و کارایی بالایی که دارند از قیمت مناسبی نیز برخوردار هستند. در ساخت این المان از ورق های فولادی گالوانیزه استفاده می شود که در برابر اکسایش و خوردگی بسیار مقاوم هستند. با اتصال صحیح و اصولی میلگرد بستر به بخش قائم سازه از طریق این گیره ها می توان نیروهای وارده بر دیوارهای غیرسازه ای را به اسکلت اصلی سازه منتقل کرد و مانع از ایجاد آسیب به این بخش ها شد. نحوه اتصال این گیره ها به بخش قائم سازه به ویژه ستون ها به جنس این اجزا بستگی دارد که معمولاً به دو صورت فلزی و بتنی طراحی می شوند.

پیشنهاد برای مطالعه

میلگرد بستر چیست؟

کاربرد گیره میلگرد بستر در کجاست؟

گیره های میلگرد بستر به دلیل نوع طراحی و ساختار مقاومی که دارند از کاربرد گسترده ای برخوردار هستند که از مهم ترین آنها می توان به استفاده از این تجهیزات در اتصال میلگردهای بستر بکار رفته در دیوارهای غیرسازه ای به بخش اصلی سازه مخصوصاً ستون ها اشاره کرد. از این گیره ها به دلیل طراحی و کارایی خاصی که دارند می توان برای مهار دیوارهای داخلی و خارجی ساختمان های در حال احداث استفاده کرد. کار با این گیره ها باعث افزایش استحکام و دوام اجزای مقاوم سازی شده در برابر نیروها و بارهای وارده به ویژه نیروی باد، زلزله و غیره می شود.
در صورتی که نیاز به تقویت دیوارها در برابر تنش های خمشی و برشی باشد استفاده از این گیره ها در کنار میلگرد بستر می تواند به تقویت دیوارها در برابر این تنش ها و افزایش مقاومت آنها در برابر لرزش کمک زیادی کند. به طور کلی در هر سازه ای که نیاز به مقاوم سازی داشته باشد و در فرایند اجرای آن از روش وال پست و اجرای میلگرد بستر استفاده شود گیره میلگرد بستر عضوی جدایی ناپذیر از این سیستم ها خواهد بود.

کاربرد میلگرد بستر - افزیر

مزایای استفاده از گیره میلگرد بستر در مهار دیوار با وال پست چیست؟

استفاده از گیره های میلگرد بستر در فرایند مقاوم سازی و مهار دیوارهای غیرسازه ای در  وال پست با مزایای بسیاری همراه بوده که در ادامه به معرفی آنها می پردازیم. در ابتدا لازم به ذکر است که استفاده از این گیره ها باعث افزایش کارایی میلگرد بستر در طراحی وال پست می شود و مقاومت دیوارها را در برابر نیروهای ناشی از زلزله بالا می برد. از طرفی اجرای این المان در وال پست به دوغاب ریزی نیازی ندارد؛ به عبارت دیگر قبل از اجرای این میلگردها نیازی به دوغاب ریزی دیوار و محل اتصال گیره و قلاب نیست.
همچنین با کمک این گیره ها می توان یک اتصال مستحکم و مطمئن در دیوارهای دو طرفه و دیوارهای بازشو ایجاد کرد و مقاومت خمشی این اجزا را بهبود بخشید. همچنین با استفاده از این گیره ها می توان اتصال محکمی را در بخش دیوارهای متقاطع ایجاد کرد که این امر به افزایش مقاوم و ایمنی این بخش ها در برابر نیروهای وارده کمک زیادی می کند. از دیگر مزایای کار با این المان ها می توان به تأثیر این تجهیزات بر افزایش مقاومت خمشی و کششی دیوار اشاره کرد.
همچنین گیره میلگرد بستر به گونه ای طراحی شده است که علاوه بر اتصال افقی می توان از آن برای اتصال عمودی میلگردها نیز استفاده کرد. گیره های میلگرد بستر به دلیل تأثیر زیادی که بر استحکام و یکپارچگی بخش های غیرسازه ای دارند استفاده از آنها باعث افزایش بازدهی و دوام این بخش ها شده و دیگر در درازمدت نیازی به تعمیر این بخش ها و صرف هزینه های اضافی برای این کار نیست. پس در حالت کلی می توان گفت که استفاده از این گیره ها در درازمدت با کاهش هزینه ها همراه خواهد بود و از نظر اقتصادی به صرفه است.

اتصال گیره میلگرد بستر در دیوارچینی طبق ضوابط آیین نامه

در پیوست ششم استاندارد ۲۸۰۰ در قالب یک سری ضوابط و دستورالعمل ها به نحوه اتصال میلگرد بستر در دیوارچینی پرداخته شده است. بر اساس دستورالعمل های اجرایی در این پیوست نخست میلگردهای بستر به صورت دو رج در میان (با فاصله تقریبی ۴۰ سانتیمتر) در درون دیوار قرار می گیرند. سپس بر روی بخش ستون سازه به صورت دقیق نقاطی جهت اتصال قلاب و گیره در نظر گرفته می شود. طبق استاندارد ۲۸۰۰ جهت نصب گیره میلگرد بستر به وادار فلزی می توان از اتصال جوشی استفاده کرد. همچنین بر اساس این پیوست از پیچ و رول پلاک برای اتصال این گیره ها به ستون بتنی و عضو قائم سازه استفاده می شود.
برای این کار نخست باید عضو بتنی سازه سوراخ کاری شود و سپس با پیچ و رول پلاک اتصالات مورد نظر صورت گیرد. لازم به ذکر است که در اتصال گیره میلگرد بستر به ستون بتنی نباید از میخ استفاده شود، چرا که فرو کردن میخ به داخل ساختار بتن و ضربه زدن به آن می تواند به استحکام و یکپارچگی بتن آسیب وارد کند و از کیفیت و کارایی آن بکاهد. در نهایت پس از اتصال گیره به عضو قائم، بخشی از قلاب بر روی گیره قرار گرفته و بخش دیگر آن بر روی میلگرد بستر قرار می گیرد تا به صورت کامل هر دوی این اجزا با ملات پوشانده شوند. دقت بالا در سوراخ کاری و استفاده از مصالح با کیفیت و با ابعاد مناسب می تواند به افزایش عملکرد و کارایی این گیره ها در سازه های بتنی کمک زیادی کند.

گیره میلگرد بستر استاندارد دارای چه ویژگی هایی است؟

طبق پیوست ششم آیین نامه ۲۸۰۰ در اجرای میلگرد بستر لازم است از گیره های استاندارد و با مشخصات خاص استفاده شود تا دیوار مهار شده از استحکام و دوام کافی در برابر نیروهای وارده برخوردار باشند. بر اساس این آیین نامه یک گیره میلگرد بستر استاندارد ساختار فلزی داشته و در ساخت آن از ورق های فولادی گالوانیزه استفاده شده که از مقاومت بالایی در برابر اکسایش و خوردگی برخوردار است. همچنین یک گیره میلگرد بستر استاندارد از ضخامت ۲ میلیمتر برخوردار بوده و با طول ۱۵ سانتیمتر و عرض ۳ یا ۴ سانتیمتر عرضه می شود.
علاوه بر آن در طراحی این گیره ها محل هایی برای قرار گیری پیچ و رول پلاک تعبیه شده است تا بتوان این قطعات را به آسانی و به صورت مؤثر نصب و اجرا نمود. از طرفی در طراحی برخی از این گیره ها فرورفتگی هایی نیز مشاهده می شود که این فرورفتگی ها به افزایش استحکام گیره و قرارگیری بهتر ملات بر روی آن کمک زیادی می کند. گیره استاندارد میلگرد بستر در مقایسه با نمونه های غیراستاندارد از استحکام و دوام بیشتری برخوردار بوده و کارایی مؤثرتری در سیستم وال پست دارد.

گیره استاندارد - افزیر

راهنمای خرید گیره میلگرد بستر ویژه وال پست

قبل از خرید گیره های میلگرد بستر لازم است به یک سری نکات و فاکتورها توجه شود تا یک محصول با کیفیت و متناسب با نیاز و شرایط کاری انتخاب گردد. اولین نکته در خرید این گیره ها توجه به طول و عرض آنها بوده که توصیه می شود از گیره های با ابعاد استاندارد برای این کار استفاده شود. گیره های با ابعاد پایین ممکن است از کیفیت و کارایی لازم برخور دار نباشند و گیره های با ابعاد بالا ضمن اینکه باعث بالا رفتن هزینه ها می شوند ممکن است از نظر عملکرد تفاوت چندانی با نمونه های استاندارد نداشته باشند.
نکته مهم دیگر در خرید گیره میلگرد بستر توجه به نوع متریال بکار رفته در طراحی این گیره ها و کیفیت ساخت آنها بوده که تأثیر مستقیمی بر استحکام و دوام آنها خواهد داشت. گیره هایی که در ساخت آنها از متریال با کیفیت بالا استفاده شده است از مقاومت و دوام بالاتری برخوردار هستند و تأثیر بهتری بر کیفیت اجرایی میلگرد بستر دارند. همچنین در هنگام خرید این گیره ها لازم است به پوشش سطحی آنها توجه شود تا یک گیره با کیفیت و مقاوم در برابر شرایط محیطی انتخاب گردد. گیره هایی که مقاومت بالایی در برابر رطوبت و خوردگی دارند برای شرایط کاری سخت مناسب تر هستند و از دوام بالایی نیز برخوردارند.
در آخر لازم است این تجهیزات از تولیدکنندگان معتبر و مشهور خریداری شوند تا از کیفیت و کارایی لازم برخوردار باشند. معمولاً تولیدکنندگان محبوب و نام آشنا محصولات با کیفیت و با دوامی را روانه بازار می کنند که استفاده از آنها تأثیر زیادی بر کیفیت اجرایی فرایند مقاوم سازی و راهکارهای آن دارد. البته در هنگام خرید این گیره ها لازم است به قیمت تمام شده آنها نیز توجه شود که در ادامه به بررسی این موضوع نیز خواهیم پرداخت.

عوامل تأثیرگذار روی قیمت فروش گیره میلگرد بستر

عوامل و پارامترهای مختلفی وجود دارد که می تواند بر قیمت تمام شده تجهیزات مورد استفاده در اجرای میلگرد بستر به ویژه گیره تأثیرگذار باشد که از جمله آنها می توان به جنس این گیره ها، ضخامت آنها، طول گیره، عرض و غیره اشاره کرد که در ادامه به بررسی بیشتر هر کدام از این پارامترها خواهیم پرداخت.

ضخامت گیره میلگرد بستر

از عوامل مؤثر بر قیمت گیره میلگرد بستر می توان به ضخامت این گیره ها اشاره کرد که تأثیر زیادی بر عملکرد و کارایی آنها در فرایند اجرای میلگرد بستر دارد. لازم به ذکر است که ضخامت این گیره ها بستگی به ضخامت ورق فولادی دارد که از آن برای ساخت این قطعات استفاده شده است. بر همین اساس می توان گفت هر چی ضخامت گیره بیشتر باشد از ورق فولادی بیشتری برای ساخت آن استفاده شده و قیمت تمام شده آن نیز بالاتر خواهد بود. ضخامت استاندارد این گیره ها طبق آیین نامه ۲۸۰۰ برابر ۲ میلیمتر بوده و گیره هایی که با ضخامت بالا و پایین عرضه می شوند به ترتیب از قیمت بیشتر و کمتری نسبت به مدل های استاندارد این قطعات برخوردار هستند.

طول گیره میلگرد بستر

عامل دیگری که باعث ایجاد تفاوت در قیمت عرضه گیره های میلگرد بستر می شود طول آنها بوده که در هنگام تهیه این گیره ها لازم است مورد توجه قرار گیرد. از مدل های رایج این تجهیزات می توان به گیره‌ های با طول ۱۵ و ۲۰ سانتیمتر اشاره کرد که با قیمت مشخصی در بازار عرضه می شوند. هر چه طول گیره بیشتر باشد قیمت تمام شده آن نیز بالاتر خواهد بود و به همین دلیل در هنگام تهیه این تجهیزات و برآورد هزینه های آنها لازم است به طول گیره نیز توجه شود.

عرض گیره میلگرد بستر

عرض گیره پارامتر دیگری است که باعث تغییر در قیمت نهایی گیره های میلگرد بستر می شود و لازم است در هنگام برآورد هزینه های این قطعات مورد توجه قرار گیرد. گیره های موجود در بازار معمولاً از عرض ۳ و ۴ سانتیمتری برخوردار هستند و با قیمت مشخصی عرضه می شوند. البته ممکن است نمونه های دیگری از این گیره ها در بازار یافت شوند که عرض آنها کمتر یا بیشتر از نمونه های استاندارد باشد. در حالت کلی می توان گفت که قیمت گیره های با عرض بالا بیشتر از گیره های با عرض پایین خواهد بود.

نوع جنس گیره میلگرد بستر

از دیگر پارامترهای مؤثر بر قیمت این گیره ها می توان به جنس و ساختار آنها اشاره کرد که تأثیر زیادی بر کارایی و دوام آنها در شرایط اجرایی دارد. بر اساس استاندارد ۲۸۰۰ گیره های مورد استفاده در اجرای میلگرد بستر از جنس فولاد گالوانیزه ضد زنگ بوده که با قیمت مشخصی به بازار عرضه می شوند. قیمت این گیره ها بستگی به قیمت جهانی و داخلی فولاد دارد و گیره هایی که در ساخت آنها از متریال با کیفیت تر استفاده شده است از قیمت بالاتری برخوردار هستند که در نهایت بر قیمت اجرای وال پست اثرگذار می باشند.

قیمت گیره میلگرد بستر- افزیر

حذف گیره میلگرد بستر در سیستم وال مش

امروزه از وال مش به عنوان جدیدترین نوع وال پست در فرایند مقاوم سازی دیوارهای غیرسازه ای استفاده می شود. سیستم وال مش به دلیل نوع طراحی و ویژگی هایی که دارد در مقایسه با وال پست منقطع از مزایای بسیاری برخوردار بوده که از جمله آنها می توان به سرعت اجرایی بالا، صرفه جویی در هزینه ها و کاهش بار مرده سازه اشاره کرد. در این سیستم به دلیل نوع طراحی و ساختاری که دارد برخلاف اجرای وال پست از میلگرد بستر استفاده نمی شود که با حذف این میلگردها دیگر نیازی به گیره نخواهد بود.
حذف میلگرد بستر در اجرای وال مش و عدم نیاز به گیره در اجرای آن از یک طرف باعث بالا رفتن سرعت دیوارچینی شده و از طرف دیگر با کاهش وزن کلی سازه و بارهای وارده بر آن همراه خواهد بود. همچنین با حذف این تجهیزات و مراحل اجرایی آن دیگر نیازی به صرف هزینه های بالا در فرایند مقاوم سازی نیست. علاوه بر آن در اجرای وال مش برخلاف دیگر انواع وال پست نیازی به بکارگیری نیروی متخصص و باتجربه نیست و یک تیم نیمه حرفه ای نیز می تواند آن را اجرا نماید. در ادامه برای آشنایی با طراحی وال مش مطالعه مقاله “طراحی و محاسبات وال مش چگونه انجام می شود؟” را پیشنهاد می کنیم.

پیشنهاد برای مطالعه

معایب وال مش چیست؟

جمع بندی نهایی

گیره میلگرد بستر از قطعات پرکاربرد در اجرای میلگرد بستر بوده که از آن برای اتصال مؤثر این میلگردها در فرایند مقاوم سازی دیوارهای غیرسازه ای به روش وال پست استفاده می شود. با استفاده از این گیره ها می توان استحکام و یکپارچگی دیوارهای غیرسازه ای را در برابر بارها و نیروهای وارده افزایش داد و این بخش ها را در برابر نیروهای ناشی از زلزله مقاوم و ایمن کرد. طبق ضوابط مندرج در پیوست شش آیین نامه ۲۸۰۰ لازم است از قلاب و گیره استاندارد در اتصال میلگرد بستر به دیوارهای غیرسازه ای استفاده شود. همچنین در این آیین نامه به نحوه اجرای صحیح این المان در طراحی میلگرد بستر نیز پرداخته شده است.
در انتخاب گیره میلگرد بستر لازم است به فاکتورهای مختلفی توجه شود که از جمله آنها می توان به نوع متریال بکار رفته در طراحی این گیره ها، نوع پوشش، ابعاد و شرکت تولیدکننده آنها اشاره کرد. همچنین قیمت این گیره ها به پارامترهای مختلفی بستگی دارد که از جمله آنها می توان به جنس گیره، ضخامت، طول و عرض آن اشاره کرد. بر همین اساس برای تهیه گیره های باکیفیت و با دوام لازم است به تولیدگنندگان معتبر در این زمینه مراجعه شود. در نهایت چنان چه از سیستم وال مش در فرایند مقاوم سازی دیوارهای غیرسازه ای استفاده شود به دلیل طراحی و ساختار خاصی که این سیستم دارد نیازی به استفاده از گیره میلگرد بستر در اجرای آن نیست.

5/5 - (1 امتیاز)
به اشتراک بگذارید:
تیم تحریریه افزیر

این محتوا توسط تیم مجرب تولید محتوا افزیر تولید و منتشر شده است.

پرسش و پاسخ


بدون دیدگاه

دیدگاه خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Insert math as
Block
Inline
Additional settings
Formula color
Text color
#333333
Type math using LaTeX
Preview
\({}\)
Nothing to preview
Insert