وال پست (Wall post) چیست؟ و در ساختمان چه نقشی دارد؟

وال پست سنتی یا فلزی، پروفیل هایی با نمره ی پایین و به شکل کلاف می باشند که برای یکپارچه عمل کردن دیوار در طول های مشخص به کار می روند. به طور کلی، می‌توان گفت که وال پست (Wall post) نگهدارنده‌ یا مهار کننده دیوار می‌باشد. وال پست‌ها در زمان زلزله و باد، موجب انتقال نیروهای وارده از دیوار به عناصر اصلی سازه می شوند و همین امر موجب افزایش استحکام و مقاومت بیشتر دیوار می‌شود. استفاده از این تجهیزات باعث می ‌شوند که دیوار با اسکلت یا قاب سازه در حین ارتعاشات ناشی از باد و زلزله همگام شود و در نهایت دیوار در جای خود بلغزد و بدون آسیب در جای خود باقی بماند. مقاله ” نقش و اهمیت وال پست در سازه ” به طور عمقی وال پست را توضیح و آن را مورد بررسی قرار داده است.

وال پست های سنتی یا فلزی، به صورت یک تیر یا ستون طراحی شده و در قاب هایی از انواع سازه که از دهانه زیادی برخوردار هستند، در انتها هر دو طرف و همچنین میانه دیوار به طور قائم و افقی نصب می شوند. اتصالات این دسته از انواع وال پست‌های رایج، از نوع اتصالات مفصلی می‌باشد. به طور کلی، دیوار و تیغه های تشکیل دهنده آن به کمک انواع وال پست ها از قاب ساختمان جدا شده و بدین ترتیب سختی و ضربه‌ایی به المان‌های سازه، وارد نمی‌کند. بدین ترتیب، دیوار در جای خود، تغییر شکل داده و نیروی زلزله را به المان‌های اصلی، انتقال می‌دهد. امروزه، ایده‌های نوینی از وال پست مثل انواع وال مش، با مشخصات مکانیکی و عملکرد برتر، توانسته جایگزین وال پست های سنتی (فلزی) شود. در ادامه مقاله، با انواع وال پست و هزینه‌های آن، بیشتر آشنا خواهید شد.

اجرای وال پست فلزی

انواع وال پست کدام است؟

به طور کلی، وال پست ها را می‌توان از نظر اجزای تشکیل دهنده و نحوه اجرا به دو دسته‌ی وال پست‌های فلزی یا سنتی و نوین وال پست‌ها، تقسیم نمود. هرکدام از این دسته وال پست‌ها نیز، خود به چند نوع وال پست، تقسیم می‌شوند. تقسیم بندی انواع وال پست به شرح زیر می باشد:

  • وال پست‌های فلزی (سنتی یا مرسوم)

وال پست با مقطع IPE : یکی از پرکاربردترین انواع وال پست ها، وال پست های ساخته شده از مقطع IPE می باشد. نحوه ی تولید این نوع از وال پست ها به روش گرم نورد شده و سرد نورد شده می باشد. در روش سرد نورد شده بعد از حرارت دهی در دماهای بالا، طی برخی عملیات، سرعت کاهش دما کنترل شده و به همین خاطر قدرت شکل پذیری فولاد افزایش پیدا می کند، ولی روش گرم نورد شده فولاد را با سرعت خیلی زیادی به دمای پایین محیط باز می گردانند. وال پست‌ با مقطع IPE، عمدتا به عنوان وادار قائم، مورد استفاده قرار می‌گیرد. این نوع وال پست، در کف از اتصال گیردار و در زیر تیر یا سقف، با اتصالات مفصلی اجرا می‌شود. یکی از مزیت‌های این نوع وال پست، در برگیری مصالح جداکننده دیوار از قاب است.

وال پست با مقطع باکس فولادی : وال پست با مقطع باکس فولادی را می‌توان رایج ترین نوع وال پست دانست. این نوع وال پست، می‌تواند به عنوان وادار قائم و وادار افقی، به منظور ارضا نمودن محدودیت‌های طولی و ارتفاعی دیوار استفاده شود. وال پست با مقطع قوطی را می توان به صورت سفارشی در ابعاد و اندازه های مختلفی بنا به درخواست پیمانکار طراحی و تولیدی نمود. مقطع باکس فولادی این وال پست ها از نوع فولاد ST275 می باشد که به دو روش فولاد گرم نورد شده و سرد نورد شده تولید می شوند. این نوع از وال پست‌ها می‌توانند به عنوان یک تکیه گاه برای مهار خارج از صفحه ی دیوار و اجزای مسلح کننده‌ی آن مورد استفاده قرار بگیرند. اتصالات این نوع از وال پست‌ها در کف از نوع گیردار و در زیر تیر یا سقف از نوع تلسکوپی با استفاده از اتصالات جوشی و یا پیچی می باشد.

اجرای وال پست با مقطع باکس فولادی

وال پست با مقطع ناودانی : وال پست با مقطع ناودانی، نوعی از وال پست است که حضور آن چه در وال پست‌های سنتی و چه در نوین وال پست‌ها، به مراتب دیده می‌شود. در این نوع از انواع وال پست ها، یک ناودانی فولادی که سرد نورد شده است، به دیوار وصل می‌شود. در زمان اتصال باید دقت کنید که دیوارها به زیر سقف نباید به صورت مستقیم در تماس باشند. این تماس بین دیوار و زیر سقف باید از طریق اتصالات لغزشی صورت گیرد. این اتصال را با نصب یا اجرای وال پست با مقطع ناودانی می‌توان تامین نمود. وال پست با مقطع ناودانی، علاوه بر ایفا نمودن نقش تکیه گاه دیوار، می‌تواند با در برگیری دیوار و مصالح جداکننده آن از قلب سازه، حرکت خارج از صفحه آن را نیز کنترل کند.

وال پست با مقطع نبشی : این نوع از انواع وال پست ها، نقش کنترل کننده حرکت خارج از صفحه ی دیوار را ایفا می کند. یکی از پرکاربردترین انواع وال پست مورد استفاده در صنعت ساختمان، وال پست با مقطع نبشی می باشد که از لحاظ اقتصادی هم بسیار مقرون به صرفه می باشند. وال پست با مقطع نبشی، از دسته وال پست‌هایی است که کاربردش هم در وال پست‌های سنتی و هم در نوین وال پست‌ها، دیده می‌شود. زمانی که دیوارها در لبه به درستی و به صورت اصولی مهار شوند یا به اتصالات مناسب به قاب های میانی وصل شوند، در زمان زلزله عملکرد خوبی از خود ارائه خواهند داد. به این صورت که اتصال اصولی وال پست با مقطع نبشی موجب بهبود عملکرد دیوار و قاب در مقابل انواع نیروهای جانبی مانند زلزله می شود. این وال پست ها از مقاومت و سختی کافی در برابر مسیر انتقال بار برخوردار هستند. محل اتصال به سازه در این نوع از انواع وال پست ها باید به گونه ای باشد تا ظرفیت تحمل اثر موضعی بار را داشته باشد. وال پست با مقطع نبشی، می‌تواند منقطع یا سرتاسری، به کار گرفته شود.

وال پست با نبشی فلزی
  • نوین وال پست‌ها

وال پست مش فایبرگلاس : نوین وال مش فایبرگلاس، یکی از مدرن ترین روش‌های تامین مهار و تغییر شکل دیوارهای غیرسازه‌ای می باشند. وال پست با مش فایبرگلاس، متشکل از توری ها یا شبکه‌های متشکل از الیاف شیشه و رزین مخصوص با وزن و ابعاد چشمه متفاوت هستند که در اندازه و فاصله های مختلفی مورد استفاده قرار می‌گیرند. علاوه بر این، در این نوع نوین وال پست، از نبشی‌های کنترل کننده حرکت خارج از صفحه و مصالح جداکننده دیوار از قاب سازه، نیز استفاده شده است.

پیشنهاد برای مطالعه

همه چیز در مورد توری فایبرگلاس

وال پست مش‌های فایبرگلاس را می‌توان هم به صورت نواری و هم به صورت سرتاسری بر روی دیوارهای غیر سازه‌ایی اجرا کرد. اجرای این نوع از انواع وال مش، نسبت به وال پست‌های سنتی یا فلزی به مراتب ساده‌تر بوده و اجرا یا نصب آن، بر خلاف وال پست‌های فلزی، نیازی به نیروی کار متخصص و یا ابزار کار پیچیده، ندارد. به این صورت که برای اجرای وال پست مش فایبرگلاس، کافی است مطابق با ضوابط درج شده بر روی نقشه، نبشی‌های کنترل کننده حرکت خارج از صفحه دیوار را در جای مشخص روی قاب سازه نصب و مصالح جداکننده دیوار از قاب مثل یونولیت یا پشم سنگ را درون نبشی تعبیه شده، قرار داده و در حین دیوارچینی، مش یا توری فایبرگلاس را در محل خود موقتا با پیچ، میخ و یا اسپایک وال پست مش نصب و در آخر یک لایه پلاستر گچی و یا سیمانی را با استفاده از ماله یا روش اسپری، روی آن کشید. وال مش فایبرگلاس، وال پستی مقرون به صرفه، حتی در دسته بندی نوین وال پست‌ها است. زیرا، شبکه الیاف شیشه مورد استفاده در این نوع وال مش، علاوه بر وزن کمی که دارد، در برابر کشش، حرارت، خوردگی و… مقاومت بالایی داشته و با انواع پلاستر سیمانی و گچی سازگار است.

اجرای وال مش فایبرگلاس

وال پست مش کربن : شبکه الیافی مورد استفاده در وال پست مش فیبر کربن، از الیاف کربن و رزین مخصوص، ساخته شده است. بدین منظور، نسبت به وال مش فایبرگلاس، مشخصات مکانیکی و عملکرد برتری را ارائه می‌دهند. ویژگی‌های مش فیبر کربن، سبب شده تا نسب به شبکه الیاف شیشه،گران‌تر باشند. با استفاده از وال پست های مش کربن، اجزای تشکیل دهنده ی دیوار از پیوستگی خوبی برخوردار می‌شود. همین موضوع موجب می شود تا دیوار با یکپارچگی عالی ارائه دهد و آماده عملکردی خاص در برابر انواع نیروهای وارد شده باشد. وال مش فیبرکربن به سادگی و با سرعت در کمترین زمان ممکن، قابل اجرا هستند. نحوه اجرای وال مش فیبر کربن مثل وال پست مش فایبرگلاس است. دیوارهای تقویت شده با وال پست‌های مش کربن به خاطر فراهم نمودن امکان جابه‌جایی و تغییر شکل خوب و استحکام کششی بسیار بالای مش فیبر کربن ، در مواجه با نیروهای جانبی وارده اعم از زلزله و باد، رفتار درون صفحه‌ای ارائه می‌دهند. این امر موجب ایجاد مقاومت در برابر ترک خوردگی، شکست و فروپاشی آنی می شود.

پیشنهاد برای مطالعه

پلاستر چیست و چه کاربردی در اجرای وال مش دارد؟

هزینه و دستمزد اجرای وال پست چقدر است؟

دستمزد و هزینه‌ی اجرای انواع وال پست نسبت به سایر اجزای به کار رفته شده در سازه‌های ساختمانی، زیاد ‏نمی‌باشد. به این صورت که، هزینه و دستمزد اجرای انواع وال پست به قیمت تمام شده‌ی متریال‌هایی که در ‏آن استفاده شده است، بستگی دارد. با در نظر گرفتن این موضوع که اغلب اوقات از مقاطع فولادی در ‏سازه‌های ساختمانی استفاده می‌شود و بیشتر اجزای تشکیل دهنده‌ی وال پست‌های سنتی از پلیت های ‏فولادی می‌باشد، متریال مورد استفاده در اکثر پروژه‌ها به همین موارد محدود می‌گردد. هزینه‌ی متریال مورد ‏استفاده در وال پست‌های فلزی یا سنتی، بر حسب کیلوگرم و با قیمت روز حساب می‌شود. اما در نوین وال ‏پست‌هایی چون وال مش فایبرگلاس ، وال پست مش فیبر کربن و…، قیمت متریال تشکیل دهنده آن، بر ‏حسب واحد متر مربع برای خرید مش و واحد کیلوگرم برای تهیه قطعات فلزی کنترل کننده حرکت خارج از ‏صفحه دیوار مثل نبشی و ناودانی، تعیین می‌شود. در ارتباط با دستمزد و هزینه‌ی نصب هم می‌توان گفت که ‏نصب انواع وال پست‌ها با توجه به پروسه ی اجرای کوتاه آن خیلی پایین می‌باشد. نوین وال مش‌ها به مراتب ‏نصب آسان‌تری از وال پست‌های فلزی دارند. بنابراین، وال پست مش فایبرگلاس و یا فیبر کربن، چه از نظر ‏قیمت متریال و چه از نظر هزینه اجرا، به مراتب ارزان‌تر و مقرون به صرفه‌تر از وال پست‌های فلزی هستند.‏

وال مش یا نوین وال پست مش

با توجه به مطالب فوق، عامل مهم و اصلی برای تعیین قیمت وال پست، وزن و جنس متریال مصرفی در ‏ساخت انواع وال پست ها می باشد. نکته‌ی مهمی که در مورد اجرا یا نصب وال پست برای عملکرد صحیح سازه ‏وجود دارد، رعایت اصول اجرا با جزئیات کامل است. در برخی از پروژه‌های ساختمانی در مرحله‌ی اجرای وال ‏پست‌های سنتی یا فلزی، پیمانکاران در زمان اجرای کلاف های افقی، به منظور کاهش هزینه های پروژه از ‏استفاده از میلگرد بستر، خود داری می‌کنند، این موضوع اصلا اصولی نمی‌باشد. در چنین شرایطی، وال پست ‏به درستی عمل نکرده و با کوچکترین ارتعاش، دیوار آسیب می‌بیند. از دیگر اشتباهاتی که پیمانکاران در زمان ‏پروسه ی اجرای وال پست‌های سنتی انجام می‌دهند، می‌توان به عدم اجرای پشت به پشت نبشی‌های افقی و ‏قائم اشاره نمود. پیمانکاران با رعایت نکردن این موضوع موجب می شوند که دیوار فقط از یک سمت در داخل ‏نبشی‌ قرار بگیرد. در چنین وضعیتی، حرکت خارج از صفحه دیوار درحین ارتعاش، کنترل نشده و ممکن ‏است دیوار، فرو بریزد. اما نوین وال پست‌هایی چون وال مش فیبرکربن یا وال پست مش فایبرگلاس، نسبت به ‏وال پست‌های سنتی، از حساسیت نصب کمتر و همچنین اجزای تشکیل دهنده کمتری برخوردارند. بنابراین، ‏این سهولت در اجرای نوین وال پست‌ها، سبب شده تا به درستی نصب و بهره‌برداری شوند. ‏

عوامل تاثیر گذار در قیمت وال پست کدام است؟

عوامل متعدد و زیادی در قیمت انواع وال پست ها تاثیر گذار است. انواع وال پست های تولید شده در ابعاد و اندازه های مختلفی طراحی و تولید می شوند.  از جمله عوامل و مواردی که قیمت وال پست ها به آن بستگی دارند، می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • ضخامت ورق : از جمله اصلی ترین عوامل تاثیر گذار در قیمت انواع وال پست‌های سنتی، ضخامت ورق به کار رفته در ساخت وال پست می‌باشد. ضخامتی که در ساخت انواع وال پست‌های فلزی در نظر گرفته می شود، 1.5 و 2 میلی متر می‌باشد.
  • جنس وال پست : یکی دیگر از عوامل تاثیر گذار در قیمت انواع وال پست‌ها می‌توان به جنس وال پست اشاره کرد. انواع وال پست‌های سنتی در دو جنس گالوانیزه و منقطع رنگ شده تولید و ساخته می‌شوند. نوین وال پست‌ها نیز ممکن است از جنس انواع شبکه FRP چون مش فایبر گلاس یا مش فیبر کربن باشند.
  • طول وال پست : قیمت انواع وال پست‌ها به طول وال پست بستگی دارد. تمامی وال پست‌ها در طول‌های 10، 15 و 40 سانتی متری طراحی و تولید می‌شوند.
  • ارتفاع لبه : ارتفاع لبه یکی دیگر از انواع عوامل تاثیر گذار در قیمت وال پست‌ها می‌باشد. به صورت کلی ارتفاع لبه‌ها برای وال پست‌ها، 5 سانتی متر و 7 سانتی متر در نظر گرفته می‌شود.

پیشنهاد برای مطالعه

پایدارسازی دیوار با FRCM

نکات مهم در هنگام خرید وال پست

از آن جایی که یکی از مسائل مهم در صنعت ساختمان سازی، مقاوم سازی کل سازه در مقابل انواع ‏آسیب‌های طبیعی مانند باد و زلزله است، استفاده از انواع وال پست ها بسیار رواج پیدا کرده است. از انواع ‏وال پست‌ها برای یکنواخت سازی عملکرد دیوارها استفاده می‌شود. وال پست موجب درگیر شدن دیوار با ‏اسکلت می‌شود و این امر استحکام دیوار را افزایش می‌دهد. به همین خاطر هدف اصلی استفاده از وال پست، ‏افزایش مقاومت سازه می‌باشد. برخی نکات و موارد مهم در زمان خرید انواع وال پست ها وجود دارد که در ‏ادامه به بررسی آن‌ها می پردازیم :‏
  • ‏کیفیت محصول
  • ‏مطابقت ابعاد خریداری شده با موارد لازم

جمع بندی

در این محتوا به بررسی مطالبی در ارتباط با هزینه‌ی اجرا و قیمت خرید انواع وال پست‌ها می‌پردازیم. علی رغم اهمیت اجرای وال پست‌ها در سازه، اجرای این المان در سازه‌های ساختمانی از پیشینه چندانی در ایران برخوردار نمی‌باشد. به این صورت که نزدیک به یک دهه می‌باشدکه از این المان‌ها در صنعت ساختمان سازی استفاده می‌شود. انواع وال پست‌ها با مکانیزم‌های متفاوت، موجب افزایش استحکام دیوارها در زمان وارد شدن بارهای اضافی مانند باد و زلزله می شود.

هزینه ی اجرا و قیمت خرید انواع وال پست ها در مقایسه با سایر آیتم های ساخت و ساز از قیمت مقرون به صرفه برخوردار می‌باشند. اجرای صحیح و استاندارد این آیتم ها دارای جزئیات بسیار زیادی می‌باشد. بایستی تمامی آن جزئیات را یکی یکی رعایت کرد تا منجر به عملکرد صحیح سازه شود. دلیل استقبال بیشتر پیمانکاران به دلیل تاثیر وال پست‌ها در افزایش ایمنی سازه و کمک به کمتر شدن آسیب‌ها و ضررهای مالی و جانی در زمان حوادث از جمله زلزله می‌باشد. قیمت خرید انواع وال پست ها به مواردی همچون مصالح و متریال های استفاده شده در زمان تولید وال پست و هزینه ی اجرای آن بستگی دارد.

5/5 - (5 امتیاز)
به اشتراک بگذارید:
رضا نصیری

مطالب اخیر

بلوک هلبکس چیست؟ 0 تا 100 دیوار هبلکس

بلوک هبلکس یا بلوک سبک AAC چیست؟ ساخت مصالح نوینی مانند بلوک هبلکس (Heblex block)…

17 ساعت ago

همه آنچه که در مورد گیره میلگرد بستر باید بدانید!

روش های اتصال میلگرد بستر به ستون و وادارها مطابق پیوست ۶ آیین نامه ۲۸۰۰…

2 روز ago

توری وکیوم کوپ سنگ چیست؟

سنگ‌های کوپ به سنگ‌هایی گفته می‌شود که مستقیماً از معدن استخراج می‌شوند و سپس برای…

2 هفته ago

توری اسلب و تایل چیست؟

سنگ اسلب چیست؟ سنگ اسلب یکی از انواع سنگ های ساختمانی است که از سنگ…

2 هفته ago

توری وال مش چیست؟

مهار دیوار پیرامونی و داخلی به روش وال مش از آن جا که پایداری عناصر…

2 هفته ago

طراحی و محاسبات وال مش چگونه انجام می شود؟

چالش طراحی و محاسبات وال مش نوین ترین روش مهار دیوار در ساختمان اجرای وال…

2 هفته ago