بهترین جایگزین وال پست سنتی و فلزی چیست؟

زلزله از جمله حوادث طبیعی در جهان است که متاسفانه سالانه جان بسیاری از مردم را می گیرد. اگرچه نمی توان از زلزله به عنوان یک بلای طبیعی جلوگیری کرد؛ اما می توان با اجرای اصولی ساختمان ها تا حد زیادی از خسارات جانی و مالی در اثر زلزله جلوگیری نمود. وال پست فلزی، روشی برای مهار دیوارهای غیرسازه ای پیرامونی و داخلی ساختمان است. امروزه وال مش با توجه به مزایایی که دارد، توانسته جایگزین وال پست فلزی و مرسوم شود. اگر می خواهید بیشتر با دلیل استفاده از وال مش به جای وال پست فلزی آشنا شوید، با ما در ادامه این مقاله همراه باشید.

زلزله و اهمیت اجرای وال پست ساختمان

زلزله بر اساس شدت و ریشتری که دارد، می تواند بسیار مخرب و ویران کننده باشد. البته در برخی از کشورها مانند کشور ژاپن، زلزله جزء اتفاقات رایج است. اما تعجب بسیاری از مردم اینجاست که چرا با وجود زلزله متعدد در این کشور، خسارات جانی و مالی محدود است؟ قطعات دلیل این موضوع تمهیداتی است که در این کشور پیشرفته برای جلوگیری از خسارات زلزله در نظر گرفته شده است.

شوک بزرگی به کشور ایران پس از زلزله کرمانشاه با بیش از 600 کشته وارد شد. این موضوع باعث شد تا قوانین جدیدی برای اجرای ساختمان ها در برابر زلزله در نظر گرفته شوند که مهم ترین آن ها، در نظر گرفتن رویکردهایی برای مهار دیوارهای غیر سازه ای بود. بنابراین، شاید نتوان زلزله را در برخی از شهرهای کشور ایران پیش بینی کرد. ولی مهار دیوارهای ساختمان ها با وال پست، تاثیر زیادی روی عملکرد ساختمان ها دارد و حتی می تواند از تخریب آن ها نیز جلوگیری کند.

اجرای وال پست ساختمان، باعث می شود تا دیوارهای غیر سازه ای که عملا مقاومت خوبی ندارند در برابر ارتعاشات زلزله از خود مقاومت بالایی نشان دهند. وال پست ها اجازه حرکت دیوار را در راستای افقی و عمودی می دهند. بنابراین، زلزله ای که باعث ایجاد ارتعاش در دیوار خواهد شد، آن را تخریب نمی کند و فقط باعث حرکت دیوار می گردد.

انواع وال پست ساختمان کدام است؟

وال پست ساختمان با هدف مهار دیوار ساختمان ها در برابر زلزله اجرا می شود. وال پست هایی که در حال حاضر در ساختمان های مختلف اجرا می شوند، به دو دسته وال پست های فلزی و وال مش ها تقسیم بندی می شوند. اگرچه هدف اجرای هر دوی آن ها، پایدار دیوارهای یک ساختمان می باشد اما نحوه اجرای آن ها کاملا با هم متفاوت است.

  • وال پست فلزی

وال پست فلزی، یکی از انواع وال پست های ساختمانی است که تاثیر زیادی روی کنترل شرایط دیوارها در هنگام زلزله دارد. این وال پست ها با کمک وادارهای قائم و افقی، میلگردهای بستر و بسیاری از مصالح ساختمانی فلزی دیگر ساخته شده اند و مقاومت بالایی در دیوار ایجاد می کنند. این نوع وال پست، برای دیوارهای غیر سازه ای استفاده می شود.

  • وال مش

وال مش که در حال حاضر به عنوان جایگزین وال پست فلزی شناخته می شود، یکی از انواع وال پست ساختمان است. برخلاف وال پست فلزی، برای اجرای وال مش نیازی به استفاده از مصالح فلزی زیاد نیست. می توان با توری فایبرگلاس و انجام چند مرحله ساده، وال مش ها را در یک مکان اجرا کرد.

معایب اجرای وال پست فلزی در ساختمان چیست؟

اجرای وال پست فلزی در ساختمان در کنار اینکه می تواند باعث مهار دیوار در ساختمان ها شود، می تواند معایب زیادی را به همراه داشته باشد. البته این موضوع زمانی قابل استناد است که بتوان از جایگزین وال پست فلزی، یعنی وال مش در ساختمان های مختلف استفاده کرد. درک معایب اجرای وال پست فلزی باعث می شود تا بتوانید به دنبال روش جایگزین جهت اجرای این وال پست ها باشید.

  • نیاز به استفاده از مصالح فلزی

یکی از مهم ترین معایب اجرای وال پست فلزی در ساختمان ها، نیاز به استفاده از مصالح فلزی است. مصالح فلزی متعددی برای اجرای وال پست سنتی مورد نیاز هستند که از جمله آن ها می توان به میلگرد بستر، وادارهای قائم و افقی، نبشی ها و ناودانی ها اشاره کرد. هر کدام از این مصالح هم گران قیمت هستند، هم وزن زیادی را به ساختمان اضافه می کنند. به همین خاطر، اجرای وال پست فلزی در ساختمان باعث افزایش بار مرده در آن خواهد شد.

  • نیاز به نیروهای متخصص جهت اجرای وال پست فلزی

به منظور اجرای وال پست فلزی در ساختمان، نیاز به نیروهای متخصص است. دیتیل ها و پیچیدگی هایی که برای اجرای این نوع وال پست در ساختمان وجود دارد، می تواند نیاز به استفاده از نیروهای متخصص را برای اجرای وال پست فلزی افزایش دهد. این موضوع می تواند برای ساختمان های در حال ساخت یک دغدغه بسیار بزرگ باشد. به خصوص اینکه برای استخدام نیروهای متخصص، نیاز به صرف هزینه نسبتا زیادی است.

  • گران بودن مصالح وال پست فلزی و هزینه اجرای آن

همانطور که اشاره شد، برای اجرای وال پست فلزی نیاز به استفاده از مصالح ساختمانی گران قیمت است. این مصالح ساختمانی همگی از جنس فلز هستند که با نوسانات قیمت بازار، قیمت آن ها نیز تغییر می کند. گران بودن مصالح وال پست فلزی، باعث بالا رفتن قیمت اجرای وال پست می شود. از طرفی دستمزد افرادی که کار اجرای این نوع وال پست را انجام می دهند نیز محدود نیست.

  • عدم امکان اجرای وال پست در ساختمان های ساخته شده

برای اجرای وال پست فلزی در ساختمان هایی که ساخته شده اند و یا مراحل دیوارچینی در آن ها انجام شده، وجود ندارد. بنابراین، یک محدودیت بزرگ برای اجرای این نوع وال پست در ساختمان های قدیمی وجود دارد. به همین خاطر بسیاری از خانه های قدیمی نمی توانند با این روش مقاوم سازی شوند و همچنان خطر فرو ریختن دیوارهای غیر سازه ای در آن ها وجود دارد.

حذف وال پست و مهار دیوارهای ساختمان با روش وال مش

با توجه به معایب اجرای وال پست فلزی، در حال حاضر وال مش جایگزین آن شده است. به طوری که در استانداردهای طراحی ساختمان در برابر زلزله (استاندارد 2800) و همچنین در قوانین نظام مهندسی ساختمان، اجرای وال مش به عنوان روشی برای مهار دیوار ساختمان ها تایید شده است. قبل از اینکه بخواهیم به مزایای اجرای  وال پست به روش وال مش در ساختمان ها بپردازیم، باید به طور کامل این نوع وال پست را برای ساختمان سازی توضیح دهیم.

وال مش، یک روش برای مهار دیوارهای غیر سازه ای است که با کمک مصالح ساده و خاصی انجام می شود. وال مش ها می توانند به اندازه وال پست های فلزی و حتی بیشتر از آن ها، مقاومت دیوارها را افزایش دهند. به همین خاطر، اجرای وال مش نه تنها مزایای زیادی را به همراه دارد، بلکه می تواند جایگزین وال پست فلزی نیز باشد.

به منظور اجرای وال مش، نیاز به استفاده از مش فایبرگلاس به عنوان یک متریال اصلی است. این توری ها با یک سری الیاف شیشه ای ساخته شده اند و مقاومت بسیار زیادی دارند. به طوری که با اضافه کردن لایه پلاستر گچی یا سیمانی روی آن ها، می توان حداکثر مقاومت را در دیوارهای مهار شده با وال مش شاهد بود. برای اجرای وال مش دیگر نیازی به استفاده از مصالح فلزی نیست. تنها محصولی که با جنس فلز مورد استفاده قرار می گیرد، نبشی وال مش است که می تواند برای مهار لبه دیوار استفاده گردد. این نبشی ها نیز با چسب اپوکسی روی لبه دیوارها نصب می شوند.

پیشنهاد برای مطالعه

نبشی وال مش چیست و چه کاربردی دارد؟ 

چرا سیستم وال مش بهترین گزینه برای حذف وال پست ساختمان می باشد؟

مزایای وال مش نسبت به وال پست فلزی باعث شده تا آن به عنوان بهترین جایگزین وال پست در جهان شناخته شود. به طوری که در اکثر ساختمان های جدید در حال ساخت این روش اجرای وال پست مورد استفاده قرار می گیرد. حتی این امکان وجود دارد که ساختمان های قدیمی ساز نیز با کمترین هزینه با این روش، مقاومت بیشتری پیدا کنند. بنابراین، سیستم وال مش در حال حاضر بهترین گزینه برای جایگزین وال پست فلزی در ساختمان محسوب می شود.

اگر می خواهید بدانید که چرا سیستم وال مش بهترین گزینه برای حذف وال پست ساختمان است، با ما همراه باشید تا یک مقایسه کلی از سیستم وال مش و وال پست فلزی را توضیح دهیم.

  • کاهش زمان اجرای وال مش نسبت به وال پست فلزی

یکی از مهم ترین مزایای وال مش نسبت به وال پست فلزی، کاهش زمان اجرای آن است. وال مش ها به دلیل اینکه پیچیدگی اجرای زیادی ندارند، به راحتی می توانند در محل پروژه اجرا شوند. بنابراین، زمان اجرای مقاوم سازی دیوار کاهش پیدا می کند و پروژه با سرعت بیشتری پیش خواهد رفت. این موضوع به ویژه برای پروژه های ساختمانی که زمان اهمیت بسیار زیادی دارد، بسیار پر فایده است.

  • حذف متریال های فلزی برای اجرای وال مش

جایگزین وال پست، یعنی وال مش نیازی به مصالح فلزی مانند وادارهای قائم و افقی و میلگردهای بستر ندارد. این در حالی است که برای اجرای وال پست فلزی، حتما باید از این مصالح استفاده شود. حذف متریال و مصالح فلزی، از یک طرف دغدغه تامین آن ها را برطرف می کند، از طرف دیگر می تواند باعث کنترل زمان اجرا و هزینه ها شود.

  • کاهش هزینه های اجرای وال پست ساختمان با وال مش

وال مش جایگزین وال پست فلزی است و می تواند هزینه های پروژه را کاهش دهد. با توجه به اینکه در سال های اخیر هزینه های ساختمان سازی به خودی خود افزایش پیدا کرده است، بهترین راه برای کنترل هزینه ها استفاده از روش های جدید و نوین با کمترین هزینه است. وال مش به دلیل اینکه نیاز به مصالح مصرفی ارزان قیمت دارد، می تواند هزینه پروژه را کاهش دهد. از طرفی دستمزد اجرای وال مش نسبت به وال پست های فلزی که پیچیدگی زیادی دارند، پایین تر است. پس وال مش از چندین جنبه باعث کاهش هزینه های اجرا می گردد. پیشنهاد می کنیم مقاله “قیمت وال مش (wallmesh) چقدر است؟” را مطالعه کنید.

  • امکان اجرای وال مش بدون نیاز به نیروهای متخصص

وال مش، به عنوان جایگزین وال پست فلزی نیازی به نیروهای متخصص و بسیار ماهر برای اجرا ندارد. چرا که پیچیدگی خاصی برای اجرای وال مش وجود نداشته و حتی می توان در کوتاه ترین زمان ممکن، آن ها را اجرا کرد. این در حالی است که برای انجام هر مرحله از اجرای وال پست فلزی و مرسوم، نیاز به نیروهای متخصص و باتجربه است. بنابراین، می توان با نیروهای نیمه ماهر نیز اقدام به اجرای وال مش کرد.

  • کاهش بار وارده به ساختمان با وال مش

وال مش یک روش مقاوم سازی کم هزینه و کم وزن است. توری فایبرگلاس و پلاستری که روی دیوار برای اجرای وال مش مورد استفاده قرار می گیرد، می تواند بار وارده به ساختمان را کاهش دهد. بنابراین به دلیل کم وزن بودن وال مش ها، می توان آن ها را راه حلی برای کنترل بار مرده به ساختمان ها شناخت. می توانید با کمک وال مش ها، تا حد زیادی میزان بار وارد شده به ساختمان را کاهش دهید.

  • امکان اجرا برای ساختمان های ساخته شده و قدیمی

مقاوم سازی ساختمان های قدیمی به اندازه اجرای ساختمان های جدید و در حال ساخت، حائز اهمیت است. وال مش به عنوان جایگزین وال پست، می تواند به شما این امکان را بدهد تا مقاوم سازی ساختمان های قدیمی و ساخته شده را انجام ئهید. این موضوع به ویژه در کشور ایران و شهرهای سنتی که بافت قدیمی دارند و خانه های آن ها به شدت در معرض تخریب در برابر زلزله هستند، حائز اهمیت است.

مراحل اجرای وال مش جایگزین وال پست فلزی

اجرای وال مش به عنوان جایگزین وال پست فلزی، کاملا مراحل متفاوتی نسبت به وال پست های فلزی دارد. همانطور که اشاره شد، پیچیدگی اجرا در وال مش ها بسیار کمتر از وال پست های فلزی است. همین موضوع باعث شده تا بسیاری از نیروهای نیمه ماهر در پروژه های ساختمانی نیز بتوانند مراحل اجرای وال مش را انجام دهند و از مزایای این کار بهره مند شوند.

اجرای وال مش به عنوان جایگزینی برای وال پست فلزی، مزایای زیادی را به همراه دارد. البته به شرطی که همین مراحل ساده وال مش به درستی انجام شوند و بتوان از حداکثر مقاومت در ساختمان ها به لطف وال مش ها بهره مند شد.

  • دیوارچینی پیرامونی و داخلی در ساختمان

همانطور که در بخش مزایای جایگزین وال پست (وال مش) توضیح داده شد، امکان اجرای این روش در ساختمان هایی که دیوارچینی انجام شده است، وجود دارد. بنابراین، به عنوان اولین مرحله برای اجرای وال مش، لازم است که مراحل دیوارچینی به درستی انجام شود. هر نوع دیواری از جمله دیواری هبلکس، آجری و سیمانی می توانند برای اجرای وال مش مورد استفاده قرار گیرند.

نیازی به ایجاد تغییر در مراحل دیوارچینی پیرامونی و داخلی در ساختمان نیست. می توان با همان مراحلی که قبلا انجام می شدند، این کار را انجام داد. در نهایت پس از اینکه مراحل دیوارچینی به درستی انجام شد، نوبت به اجرای توری فایبرگلاس به عنوان وال مش می رسد.

  • اجرای یک لایه پلاستر بر روی دیوار

قبل از اینکه توری فایبرگلاس روی دیوار نصب گردد، نیاز به اجرای یک لایه پلاستر روی دیوار است. پلاستر می تواند به صورت گچی و یا پلاستر سیمانی روی دیوار نصب گردد که هر کدام مزایای خاص خودشان را دارند. پلاستر گچی برای زمانی که نیاز به استفاده از توری فایبرگلاس E-Glass است، مورد استفاده قرار می گیرد. پلاستر سیمانی نیز برای توری های فایبرگلاس مقاوم به قلیا استفاده می شود.

  • نصب مش و توری فایبرگلاس بر روی دیوار مطابق نقشه های مصوب وال مش

مش وال پست دیوار از نوع توری فایبرگلاس بوده و در دو نوع معمولی و مقاوم به قلیا وجود دارند، باید بر روی دیوار مطابق با نقشه های مصوب وال مش نصب شوند. این توری ها معمولا به شکل نواری بریده می شوند و در بخش های خاصی از دیوار نصب خواهند شد. در صورت نیاز می توان برای اینکه توری فایبرگلاس روی دیوار تثبیت شود، از میخ های مخصوص استفاده کرد. در این صورت توری روی دیوار فیکس شده و می توان مرحله بعدی اجرای وال مش را انجام داد. این مرحله اگرچه به سادگی قابل انجام است، اما باید حتما با دقت انجام شود. چون ایجاد فاصله میان توری و پلاستر می تواند روی کیفیت کار تاثیر منفی داشته باشد.

  • نصب پروفیل نبشی و ناودانی بر روی دیوار سقف با چسب اپوکسی

برای مهار لبه های دیوار سقف، می توان از پروفیل های نبشی و ناودانی استفاده کرد. این پروفیل ها که در ابعاد مختلفی در بازار وجود دارند، نقش بسیار مهمی را برای مهار دیوارها ایفا خواهند کرد. این نبشی ها یا ناودانی ها با چسب اپوکسی روی دیوار نصب می شوند. تثبیت آن ها با چسب بسیار حائز اهمیت است و باید در این مرحله دقت کافی وجود داشته باشد.

  • اجرای یک لایه پلاستر بر روی مش فایبرگلاس و نبشی

آخرین مرحله برای اجرای وال مش، اجرای یک لایه پلاستر بر روی مش فایبرگلاس و نبشی است. این لایه پلاستر باید هم جنس با لایه پلاستر زیرین باشد تا بتوان از حداکثر مقاومت توری فایبرگلاس بهره مند شد. پلاسترکشی باید به گونه ای انجام شود که کل مش فایبرگلاس و نبشی ها پوشانده شوند.

 

 

5/5 - (10 امتیاز)
mahdavi

Recent Posts

عایق رطوبتی سوله + اهمیت عایق بندی، انواع و هزینه آن

عایق رطوبتی در سوله چیست و چرا استفاده از آن ضروری است؟ عایق رطوبتی سوله…

2 هفته ago

دستورالعمل طراحی و اجرای ملات مسلح شده با مش الیاف شیشه برای مهار دیوارهای بلوکی

مسلح کردن دیوار با شبکه الیاف؛ از ابهامات تا ممنوعیت مسلح کردن دیوار با شبکه…

4 هفته ago

عایق رطوبتی نما؛ مزایا، ویژگی‌ها و روش‌های اجرا

اهمیت عایق‌کاری نما در حفظ ارزش ساختمان عایق‌کاری نما نه‌تنها از ساختمان در برابر آسیب‌های…

1 ماه ago

راهنمای کامل آب بندی و عایق رطوبتی کف ساختمان

آشنایی با عایق رطوبتی کف و کاربردهای آن در ساختمان‌سازی عایق رطوبتی کف ساختمان، یکی…

1 ماه ago

بهترین جایگزین ایزوگام و قیرگونی کدام است؟

عایق‌های نوین؛ جایگزین ایزوگام و قیرگونی با پیشرفت تکنولوژی، عایق‌هایی که برای جایگزینی با ایزوگام…

1 ماه ago

عایق فونداسیون: روش‌ها، مزایا و انتخاب بهترین نوع عایق کاری پی

چرا عایق فونداسیون، پایه‌ای‌ترین نیاز هر ساختمان است؟ عایق‌کاری فونداسیون به دلایل متعددی ضروری است…

1 ماه ago