از آن جا که پایداری عناصر غیر سازه ای عامل مهمی در جلوگیری از تخریب ساختمان ها در حین رویارویی با حوادثی چون زمین لرزه است، بحث مهار لرزه ای این عناصر با کمک روش های مختلف در طی سال های اخیر مورد توجه ویژه قرار گرفته است. یکی از این روش ها که به عنوان نوین ترین راهکار شناخته می شود، استفاده از سیستم وال مش یا مهارسازی با استفاده از شبکه الیاف است. وال مش در واقع نوعی وال پست به شمار می رود که اخیرا جایگزین انواع سنتی تر آن شده است. این نوع سیستم در مهار لرزهای ساختمانهای دارای اسکلت بتنی و فولادی قابل استفاده است و با قرار دادن نوارهای شبکه الیاف که همان توری وال مش هستند، روی سطح دیوار مورد نظر اجرا میشود. در کنار توری مذکور از پلاسترهای معدنی در دو نوع پلاستر سیمانی و گچی نیز استفاده میشود که دیوار را در برابر لنگر ناشی از زمین لرزه مستحکم میسازند و بر اساس شرایط پروژه انتخاب میشوند. مطالعه مرجع بین المللی وال مش با عنوان ACI549 برای دسترسی به مبانی نظری و محاسباتی این حیطه پیشنهاد میشود.
همان طور که در مقدمه به طور مختصر توضیح داده شد، توری وال مش به نوعی شبکه الیاف گفته میشود که به عنوان اصلی ترین جزء ساختار وال مش کاربرد داشته و به همین دلیل نیز با این نام شناخته میشود. این شبکه الیاف از شیشه یا سایر مصالح تشکیل شده و در کنار پلاستر استاندارد وال مش جهت مهارسازی دیوارها و سایر عناصر غیر باربر ساختمان به کار میرود. توری فایبرگلاس از جمله محصولات نوین به شمار میرود که عملیات مهار لرزهای دیوارها را تسهیل نموده و علاوه بر مقاومت ساختار خود، با قرارگیری در کنار پلاستر به مقاومت بالاتری دست پیدا میکند. اجرای این توری روی دیوارهای یک ساختمان به ارتقای عملکرد سازه ای کمک نموده و نیاز به استفاده از عناصر لازم در سیستم های سنتی وال پست را برطرف می سازد. از جمله این عناصر می توان به وادارها و میلگرد بستر اشاره نمود که استفاده از آن ها علاوه بر بالا بردن میزان بار مرده ساختمان، هزینههای پروژه را نیز افزایش میدهد. بنابراین، اجرای وال مش از نظر صرفه جویی در زمان و هزینههای پروژه مناسب است.
به طور کلی، توری وال مش دارای انواع مختلفی است که با ابعاد چشمه و وزن مختلفی تولید و عرضه می شوند. باید توجه داشت که نمی توان از هر نوع این توری در اجرای سیستم وال مش استفاده نمود؛ بلکه مجری وال مش باید به منظور انتخاب نوع مناسب توری به بند (پ 6-1-4-2-11-1 “مسلح کردن دیوار با شبکه الیاف“) پیوست 6 استاندارد 2800 مراجعه کنند. همچنین مقدار الیاف مصرفی جهت اجرای وال مش روی دیوار با توجه به جزییات نقشه اجرای متغیر است. بر اساس آیین نامه، اجرای وال مش به دو روش امکان پذیر است که توری مصرفی در هر یک مشخصات ویژه ای دارد. اگر وال مش به شکل سرتاسری روی دیوارهای غیر باربر اجرا شود، توری مورد استفاده باید وزن 50 گرم در متر مربع داشته باشد؛ اما در صورت استفاده از سیستم به شکل نواری، وزن توری می بایست 100 گرم به ازای هر متر مربع منظور گردد. در ضمن، مقاومت تسلیم الیاف شیشه مقاوم در برابر محیط قلیایی و نیز معمولی باید معادل 1000 مگاپاسکال باشد. استفاده از الیاف کربن دارای مقاومت 3000 مگاپاسکال نیز در نقش جایگزین توری فایبرگلاس ممکن است. توری مورد استفاده در اجرای وال مش، علاوه بر خصوصیات مذکور، بر اساس جنس نیز دسنه بندی می شود. بر این اساس، این توری در دو نوع معمولی E-Glass و مقاوم در برابر قلیا AR قابل تهیه است که در ادامه معرفی خواهند شد.
نوع توری AR-glass وال مش از الیاف شیشه با کیفیت بالا و دارای مقاومت مناسب در برابر قلیا ساخته می شود. در واقع، این نوع توری به دلیل پوشش خاص خود می تواند در محیط قلیایی که عامل ایجاد خوردگی و پوسیدگی است، عملکرد ایده آلی داشته باشد و از همین رو در شرایطی که پلاستر مصرفی جهت اجرای وال مش از نوع سیمانی است، کاربرد دارد.
نوع دیگر توری وال مش با نام مش فایبرگلاس E-glass شناخته می شود که همان مش معمولی است. این نوع توری، همان طور که از نامش میتوان فهمید، پوشش خاصی برای مقابله با محیط قلیایی نداشته و از این رو در صورت مواجه شدن با چنین شرایطی، سریعا دچار خوردگی و افت کیفیت می شود. به همین دلیل، استفاده از توری معمولی در شرایطی که پلاستر سیمانی است، مجاز نبوده و تنها در صورت به کارگیری پلاستر گچی قابل قبول است.
پیشنهاد برای مطالعه
توری مورد استفاده جهت اجرای سیستم وال مش نسبت به مصالحی که جهت اجرای انواع دیگر وال پست به کار می روند، خصوصیاتی دارد که سبب برتری آن شده اند. با شناخت این خصوصیات و مزایا می توان مصالح را بهتر مقایسه نمود و انتخاب هوشمندانه تری انجام داد. به این منظور، در ادامه متن، شما را با مزایای این توری آشنا خواهیم کرد.
از جمله مشخصات قابل توجه توری وال مش که از تخریب آن ممانعت می کند، ماندگاری بالای آن است. این توری در شرایط محیطی مختلف، چون آب و هوای سرد، گرم و مرطوب مقاومت مناسبی دارد.
رفتاری که توری فایبرگلاس در مقابله با نیروی کششی و خمشی از خود نشان می دهد، از دیگر مزایای آن است. این توری با برخورداری از استحکام بالا و انعطاف پذیری نسبی، قادر به مهارسازی نیروی وارد شده به دیوار است.
در مقایسه با مصالح گران قیمت فولادی که عموما در وال پستهای سنتی مورد استفاده قرار میگیرند، توری وال مش با هزینه کم تری قابل تهیه است. این مزیت به کاهش هزینههای پروژه کمک میکند.
مهارت و تخصصی که نیروی اجرایی برای نصب توری فایبرگلاس نیاز دارد، اصلا قابل قیاس با سایر انواع وال پست نیست. این توری به دلیل سهولت نصب، توسط کارگران نیمه ماهر نیز قابل اجراست و همین ویژگی سبب سریعتر شدن فرایند اجرای وال مش و کاهش دستمزد کارگران میشود.
توری فایبرگلاس با توجه به گرماژ و ابعاد چشمه، انواع گوناگونی را در بر می گیرد که هر یک دارای مشخصات ویژه هستند و با توجه به نیاز پروژه مورد استفاده قرار می گیرند. این خصوصیت امکان استفاده از گزینه مطلوب را در اختیار مجریان قرار می دهد.
علاوه بر تاثیر منفی بالا رفتن وزن سازه بر رفتار آن در برابر نیروی ناشی از وقوع زمین لرزه، حمل و نقل مصالحی که سنگین هستند نیز دشوار و هزینه بر است. حال این که توری وال مش به دلیل سبک وزن بودن، بار مرده ساختمان را چندان دستخوش تغییر نکرده و به سادگی نیز حمل می شود.
مصالح مصرفی جهت اجرای دیوارهای غیر باربر ساختمان هر چه باشند، برای نصب توری محدودیتی ایجاد نخواهند کرد؛ چرا که این توری بدون مواجهه با خطر خوردگی بر روی اکثر مصالح، مانند بتن، سنگ، آجر و … قابل اجراست.
یکی از قابلیت های اجرای توری فایبر گلاس برای آببندی استخرها میباشد که با توجه به ویژگی های مش فایبرگلاس باعث افزایش استحکام استخر نیز می گردد و انتخاب هوشمندانه ای می باشد. برای آشنایی بیشتر با این موضوع مطالعه مقاله “عایق کاری استخر با توری فایبرگلاس آببندی” را پیشنهاد می کنیم.
با توجه به دستورالعمل های ذکر شده در پیوست ششم استاندارد 2800 که مرجع تخصصی و قابل اعتماد اجرای وال مش است، انتخاب نوع توری وال مش باید بر مبنای روش اجرا و نوع پلاستر مصرفی صورت گیرد. بر اساس همین دستورالعمل ها، اگر وال مش به شکل سرتاسری اجرا شود، نیاز به استفاده از توری با وزن پایین خواهد بود و در صورت اجرا به شکل نواری، گرماژ توری باید به منظور تامین مقاومت مورد نیاز دیوار بیش تر باشد.
همچنین باید توجه داشت که انتخاب گزینه مناسب از میان دو نوع توری فایبرگلاس E-glass و AR-glass باید با در نظر گرفتن نیاز پروژه و متناسب با جنس پلاستر به کار رفته انجام گردد. پیش تر نیز اشاره شد که در صورت به کارگیری پلاستر سیمانی، توری باید حتما از نوع مقاوم به قلیا یا AR-glass منظور شود؛ اما اگر پلاستر مورد استفاده برای اجرای وال مش از نوع گچی باشد، استفاده از توری معمولی یا همان E-glass نیز قابل قبول است.
بحث هزینههای پروژه، بدون شک یکی از عوامل مهم در انتخاب و خرید مصالح است؛ به طوری که اکثر تصمیمات مرتبط با این موضوع را به طور مستقیم تحت تاثیر قرار می دهد. از طرف دیگر، کاهش هزینه ها به سادگی ممکن نیست و تنها در صورتی مورد قبول واقع می شود که به کیفیت پروژه خدشهای وارد نسازد. وال مش سیستمی مقرون به صرفه با عملکرد مناسب محسوب می شود که به دلیل بهرهمندی از همین خصوصیت، نظر کارفرمایان و مجریان را در صنعت ساخت و ساز به خود جلب نموده است. اقتصادی بودن وال مش تا حد زیادی تحت تاثیر قیمت توری آن قرار دارد؛ چرا که ساختار اصلی سیستم مذکور را همین محصول تشکیل می دهد. و اما قیمت توری، خود تحت تاثیر فاکتورهای گوناگونی است که به شرح زیرند:
مهم ترین عامل تعیین کننده قیمت توری، جنس آن است. در بخش های قبلی اشاره شد که این توری در دو نوع معمولی و مقاوم در برابر قلیا قابل تهیه است. نوع اول، تنها در شرایط عادی کاربرد داشته و در صورت گچی بودن پلاستر قابل قبول است؛ اما نوع دوم به دلیل پوشش خاصی که دارد، در برابر محیط قلیایی مقاوم بوده و در شرایطی که پلاستر مصرفی از نوع سیمانی باشد، قابل استفاده خواهد بود. طبعا قیمت نوع مقاوم به قلیا به دلیل پوشش مخصوصی که دارد، نسبت به نوع معمولی بیش تر است.
ساختار توری وال مش، شبکه ای است. این شبکه را الیاف تشکیل می دهند و به فاصله ای که الیاف از یکدیگر دارند، ابعاد چشمه گفته می شود. ابعاد چشمه توری در تعیین مشخصات مکانیکی آن نقش کلیدی دارد و به عنوان یک عامل موثر، به هر میزان که کم تر باشد، هزینه تهیه توری را افزایش می دهد.
عامل دیگری که قیمت توری بر اساس آن تغییر می کند، وزن آن است. این عامل، خود به ابعاد چشمه توری بستگی و با آن رابطه عکس دارد؛ بدین صورت که با کاهش ابعاد چشمه، وزن توری به ازای هر متر مربع افزایش پیدا می کند. با بالاتر رفتن وزن توری، قیمت آن نیز بیش تر می شود.
از آن جا که تنوع توری فایبرگلاس بالاست، انتخاب گزینه مناسب می تواند تا حدودی چالش برانگیز باشد؛ چرا که ابعاد چشمه، گرماژ و جنس انواع مختلف متفاوت است؛ اما به هر حال با کسب اطلاع از نکات ارزشمند می توان خرید هوشمندانه ای انجام داد. در ادامه به این نکات خواهیم پرداخت.
در ادامه برای آشنایی با این موضوع که کیفیت و قیمت خرید مش وال پست دیوار به چه پارامترهایی وابسته می باشد، مطالعه مقاله “مش وال پست دیوار چیست؟” را پیشنهاد می کنیم.
یکی از نقاط ضعف وال پست های سنتی که پیش تر استفاده از آن ها مرسوم بود، نیاز آن ها به عناصری چون میلگرد بستر و وادارهای افقی و عمودی به منظور توزیع بارهای جانبی در امتدادهای مختلف است. عناصر مذکور، از آن جا که همگی از جنس فولاد هستند، هزینه اجرای وال پست را بالا برده و از سوی دیگر به دلیل پیچیده بودن دیتیل های اجرایی، نصب دشواری دارند. این عناصر با توجه به ضرورت حضورشان در مهارسازی با روش های سنتی، قابل حذف نیز نیستند. در سیستم وال مش اما مهارسازی بدون نیاز به وادار و میلگرد بستر صورت می گیرد و تنها با نصب توری وال مش، عملکرد لازم را فراهم می سازد. هزینه ای که اجرای وال مش به همراه دارد، بسیار کم تر از هزینه اجرای وال پست های سنتی است و نصب این سیستم نیز به مراتب آسان تر است. گذشته از این، وال مش در ساختمان های قدیمی یا پیش تر به اتمام رسیده نیز قابل نصب است؛ چرا که پس از دیوارچینی روی سطح دیوار جای می گیرد. بنابراین، استفاده از وال مش آسان تر و مقرون به صرفه تر است.
پیشنهاد برای مطالعه
جمع بندی مطالب بالا به وضوح گویای این است که اجرای وال پست با استفاده از توری وال مش نسبت به دیگر روش ها برتری دارد. از این رو، سیستم وال مش امروزه با بهره مندی از مزایای قابل توجه، جایگزین وال پست های سنتی شده و کاربرد آن روز به روز گسترده تر می شود. شما کارفرمایان عزیز نیز می توانید در صورت تمایل به استفاده از این سیستم جهت مهار لرزه ای دیوارهای غیر باربر، توری مورد نیاز پروژه خود را با توجه به نقشه اجرایی تهیه و نصب کنید. بدین منظور، لازم است ابتدا نقشه وال مش را جهت انجام بررسی به شرکت مقاوم سازی افزیر ارسال نمایید. کارشناسان فنی ما با توجه به ضوابط آیین نامه و با انجام متره و برآورد بر اساس مشخصات فنی نقشه های پروژه، نوع و مقدار محصول مورد نیازتان را اعلام خواهند کرد.
چرا عایق رطوبتی دیوار مهم است؟ نکاتی برای جلوگیری از نفوذ رطوبت اهمیت استفاده از…
عایق ساختمانی چیست و چرا اهمیت دارد؟ عایق ساختمانی مجموعهای از مواد و روشهاست که…
تعرفه عایقسازی ساختمان: هزینهها را بشناسید و صرفهجویی کنید! عایق کاری ساختمان بهعنوان راهکاری برای…
چگونه از نفوذ آب در شرایط فشار بالا جلوگیری کنیم؟ فشارهای وارده به ساختمان که…
آب بندی فشار مثبت بتن چیست؟ آببندی بتن به مجموعه اقداماتی اطلاق میشود که با…
وال مش چیست و چرا به صنعت ساخت و ساز معرفی شد؟ اولین دلیل روی…
View Comments
سلام شما تو متن اشاره کردید که از هر نوع توری نمیتونیم برای اجرای سیستم وال مش استفاده کنیم، مشخصات این توری و میزان مورد استفاده را چطور می تونم تخمین بزنم؟
سلام بله درسته، برای انتخاب نوع مناسب توری به پیوست 6 استاندارد 2800 بند پ 6-1-4-2-11-1 “مسلح کردن دیوار با شبکه الیاف“ می تونید مراجعه کنید. همچینین میزان توری به ابعاد و شرایط پروژه شما بستگی داره که می تونید با کارشناسان بخش فنی و فروش افزیر در ارتباط باشید تا برای شما این کار رو انجام دهند.
سلام برای اجرای سرتاسری توری وال مش روی دیوار همسایگی از چه گرماژی باید استفاده کنیم؟
سلام و درود برای اجرای سرتاسری وال مش از توری با گرماژ پایین استفاده می کنیم.
سلام برای اجرای وال مش در آب و هوای گرم و شرجی باید از نوع خاصی از توری استفاده کنیم؟
سلام خانم شفیعی برای آب و هوای گرم و شرجی باید از توریهای مقاوم در برابر رطوبت و خوردگی استفاده بشه تا عملکرد بهینه حفظ شود.