اپوکسی غنی شده با روی (محصول ™EZP)
ملات ترمیم کننده پایه پلیمری بتن (PRM™ 400)
ژل اپوکسی و چسب خمیری FRP (محصول ERS™ 400)
پرایمر اپوکسی (240 ™WEP)
الیاف کربن تک جهته (™UCW)
الیاف کربن دو جهته (™BCW)
پوشش حفاظتی و ضد حریق (80™SMF)
بتن از مصالح کاربردی ساختمانی میباشد که با هزینه مناسبی ساخته شده، دارای دوام و استحکام مناسبی بوده و شکل قالبی را که در آن ساخته میشود، به خود میگیرد. اغلب اعضاء و اشکال بتنی در محل و در موقعیت نهایی خود اجرا و ساخته میشوند. بتن و سازههای بتنی در طول فرآیند بهرهبرداری و ساخت دچار آسیب و تخریب میشوند که تعمیر و مرمت بتن را ایجاب میکند. کرموشدگی بتن یکی از آسیبهایی است که در تیرهای بتنی مشاهده میگردد. از جمله عوامل ایجاد کرموشدگی در بتن میتوان به شیوه بتنریزی نامناسب و ارتعاش بیش از اندازه، پر نشدن کامل ملات بتن در قالب، نسبت آب به سیمان بالا و…. اشاره نمود. انتخاب راهکار مناسب جهت ترمیم تیر بتنی کرمو شده با توجه به مواردی همچون سازگاری حرارتی با بتن اصلی، دوام مورد نیاز، شرایط بهره برداری، طبیعت شیمیایی و الکتریکی محیط، خواص انقباضی، ضریب ارتجاعی مصالح و شرایط جادادن و اجرای راهکار مورد نظر، صورت میگیرد. از این رو در این بخش مراحل ترمیم و مقاوم سازی تیر بتنی کرمو شده با استفاده از سیستم ترمیم بتن ™FixCrete و سیستم مقاوم سازی ™FibraOne شرح داده میشود.
برای اینکه به ارائه راهکاری برای تیر بتنی کرم خورده بپردازیم باید با اصطلاح کرمخوردگی بیشتر آشنا شویم و بدانیم کرمخوردگی بتن چه گونه پدیدهای است.
پدیده کرمخوردگی باعث میشود بتن ظاهری خشن پیدا کند، در پدیده کرمخوردگی سنگدانههای بتن نمایان شده و در نهایت مجموعه ای از سنگدانههای نمایان بهم چسبیده با فضای خالی بین آنها را در معرض دید قرار میدهد که مطلوب ما نیست. طبق بررسی های صورت گرفته پدیده کرمخوردگی ممکن است به دلیل کارایی نامناسب بتن و بتنریزی نامناسب، آب بیش از حد در مخلوط بتن، سفتی قالب و عایق رطوبتی نامناسب و … رخ دهد.
پدیده کرمخوردگی بیشتر در اتصالات تیر به ستون، گوشه ها، نواحی غیرقابل دسترس که ویبره مناسب بتن امکان پذیر نیست و مناطق پر ازدحام فولاد یافت می شود. در ستون ها، دیوارها، پی ها نیز اتفاق می افتد، اما در تیرها کمتر دیده می شود.
پدیده کرمخوردگی در بتن اگر در سطح وسیعی پخش شود، خطر وارد آوردن آسیب به آرماتورهای فولادی را در پی دارد.
و اگر به عمق بتن (معادل یا بیشتر از 5 سانتی متر) کشیده شود، می تواند مشکلات جدی ایجاد کند. بنابراین، مناطق آسیب دیده باید در اسرع وقت ترمیم شوند. نه تنها ظاهر اعضای سازه را مخدوش می کند، بلکه استحکام و دوام سازه را نیز کاهش می دهد.
فرآیند ترمیم و مقاومسازی شامل برداشتن مواد سست، تمیز کردن ناحیه آسیب دیده، استفاده از مواد تعمیر مناسب و سپس عملآوری برای به دست آوردن استحکام کافی است.
به طور کلی روش ترمیم قسمت کرمخوردهی بتن در اعضای بتنی مانند ستون ها و تیرها به شرح زیر است:
بتن آسیبدیده و سنگدانه های در معرض دید را با چکش یا برس سیمی جدا کنید. برای اینکه از آسیب دیدن بتن در ناحیه کرمخورده بر اثر ضربات سنگین ابزارآلات جلوگیری کنید از بکارگیری ابزارآلات سنگینی مثل متههای هیلتی و متههای الکتریکی جلوگیری کنید.
هرگونه کثیفی یا مواد سست را از ناحیه تمیز کنید.
قبل از استفاده از مواد تعمیر، ناحیه تمیز شده را مرطوب کنید.
فضاهای خالی و ترک های کوچک را با استفاده از پمپ فشار تزریق مکانیکی با مواد مناسب مانند دوغاب اپوکسی بدون انقباض پر کنید.
اگر پدیده کرمخوردگی منطقه بزرگی را پوشانده است، ممکن است لازم باشد یک سوراخ وصله ایجاد کنید تا از اتصال مناسب اطمینان حاصل کنید.
در صورت لزوم قالب ها را نصب کنید و دوغاب را بریزید
در صورت عدم استفاده از قالب، از ملات ترمیمی مناسب مانند دوغاب بدون انقباض و با استحکام بالا استفاده کنید.
اگر عمق پدیده کرمخوردگی بیشتر از 5 سانتی متر باشد، فرآیند پر کردن باید در لایه ای به ضخامت 15 میلی متر باشد. توصیه می شود قبل از اعمال لایه بعدی مدتی (30 دقیقه) صبر کنید.
مقاومت مصالح تعمیر باید با بتن اصلی خود سازه مطابقت داشته باشد.
برای اینکه به سطحی یکپارچه با جلوهی بصری خوب دست پیدا کنید از بافت و رنگ مناسب بتن استفاده کنید.
اگر از قالب استفاده کردهاید، قالبها را پس از 12 ساعت که از عملآوری بتن تازه گذشت، بنابر شرایط کارگاهی و مصالح مورد استفاده جدا کنید.
استفاده از آستر آپوکسی غنی شده با روی (محصول ™EZP) بر روی میلگردهای نمایان و دارای خوردگی
آماده سازی ملات ترمیم کننده پایه پلیمری بتن (محصول PRM™ 400) مطابق دیتاشیت محصول
اعمال پرایمر اپوکسی (محصول WEP™240) بر روی سطح بتنی ترمیم شده
اعمال یک لایه ژل اپوکسی (محصول ERS™400) بر روی تیر بتنی
دورپیچ نمودن تیر با استفاده از لایه اول الیاف کربن تک جهته یا دو جهته (محصولات ™UCW و یا ™BCW)
اجرای پوشش حفاظتی و ضد حریق (محصول SMF™80) بر روی لایه نهایی الیاف کربن در صورت نیاز
اپوکسی غنی شده با روی (محصول ™EZP)
ملات ترمیم کننده پایه پلیمری بتن (PRM™ 400)
ژل اپوکسی و چسب خمیری FRP (محصول ERS™ 400)
پرایمر اپوکسی (240 ™WEP)
الیاف کربن تک جهته (™UCW)
الیاف کربن دو جهته (™BCW)
پوشش حفاظتی و ضد حریق (80™SMF)
در صورت نیاز به اطلاعات ایمنی محصولات لطفا از طریق فرم تماس با ما درخواست خود را ثبت نمایید.
راهنمای طراحی و ضوابط اجرایی بهسازی ساختمانهای بتنی با استفاده از مصالح تقویتی FRP (نشریه 345)
آیین نامه طراحی و مقاوم سازی اعضای بتنی توسط مصالح FRP روی سطوح خارجی – 2017
آیین نامه طراحی سازههای بتنی مسلح با FRP – کانادا
ترمیم بتن مطابق آیین نامه EN 1504 (تشخیص ، طراحی ، اصول و اجرا)
راهنمای ترمیم بتن ACI 546R-04
الزامات برای ارزیابی ، ترمیم ، نوسازی سازههای بتنی موجود ACI-562-19
برای دریافت پکیج بروشور و کاتالوگ فنی راهکار ارائه شده کلیک نمایید.
از جمله عوامل ایجاد کرموشدگی در بتن میتوان به شیوه بتنریزی نامناسب و ارتعاش بیش از اندازه، پر نشدن کامل ملات بتن در قالب، نسبت آب به سیمان بالا و… اشاره نمود. انتخاب راهکار مناسب جهت ترمیم تیر بتنی کرمو شده با توجه به مواردی همچون سازگاری حرارتی با بتن اصلی، دوام مورد نیاز، شرایط بهره برداری، طبیعت شیمیایی و الکتریکی محیط، خواص انقباضی، ضریب ارتجاعی مصالح و شرایط جادادن و اجرای راهکار مورد نظر، صورت میگیرد.
سیستم ترمیم بتن™FixCrete و سیستم مقاوم سازی .FibraOne™
از چسب ژل اپوکسی برای آغشته کردن زیر و روی الیاف کربن و چسباندن آنها استفاده می شود.
کرم خوردگی بتن در اثر عمل آوری و پرداخت نامطلوب بتن در قالب روی می دهد و معمولا پس از خشک شدن بتن اثرات خود را نشان می دهد و این اثرات و بازخوردها معمولا بصورت پوسیدگی و خوردشدگی سطحی است و در بدترین حالت عمق پوسیدگی و خوردشدگی به میلگردها هم می رسد و میلگردها نمایان می شود.
سازگاری حرارتی با بتن اصلی، دوام مورد نیاز، شرایط بهره برداری، خواص شیمیایی و الکترولیتی محیط، خواص انقباضی، ضریب ارتجاعی مصالح و شرایط جادادن و اجرای راهکار مورد نظر، صورت میگیرد.
بتن به چه دلیلی کرمو میشه؟
از علل کرمو شدن بتن می توان به ویبره نامناسب بتن، کاور کمتر آرماتورهای تقویت کننده و استفاده از بتن بسیار سفت اشاره کرد.وجود درصد بیشتری از بزرگترین اندازه سنگدانه در بتن نیز مانع از پر شدن بتن در فضاهای باریک بین میلگردهای تقویت کننده میشود. برای دریافت اطلاعات بیشتر به این صفحه مراجعه کنید.
سلام و درود
اگر عمق برداشت بتن از مقدار لازم کمتر باشد چه اتفاقی رخ می دهد ؟
با سلام و احترام
اگر بتن معیوب کامل برداشته نشود و عمق ترک را پوشش ندهد ترک های جدیدی به وجود می آید و پس از برداشتن بتن معیوب عملیات ترمیم و مقاوم سازی شروع میشود.