آب بندی بتن یکی از موارد مهمی است که در سازه های بتنی در مجاورت دائم یا غیر دائم با آب یا مواد شیمیایی بسیار اهمیت دارد. پوشش آب بندی بتن به روش های مختلفی انجام می شود. بتن یکی از پر مصرف ترین مصالح ساختمانی در قسمت های مختلف سازه از قبیل پی ها، دال ها، پانل های پیش ساخته، تجهیزات آبی، زیرساخت های شهری و …. است. اما به علت اجزا تشکیل دهنده آن (سنگدانه، ماسه، سیمان و آب) بتن معمولاً در مقابل نفوذ آب و مواد شیمیایی بسیار آسیب پذیر است. بنابراین یکی از مواردی که در سازههای بتنی در مجاورت دائم یا غیر دائم با آب یا مواد شیمیایی بسیار اهمیت دارد، آب بندی سازه های بتنی و آب بندی بتن است. پوشش آب بند بتن به روش های مختلفی انجام می شود. دپارتمان بخش آب بندی سازههای بتنی – مواد آب بند کننده بتن شرکت افزیر، با سوابق ارزشمند، توانمندی بالا و استفاده از مصالح و تجهیزات تخصصی به روش های زیر راهکارهای آب بندی را ارائه میکند:
- آب بندی بتن با عایق اکریلیک تک جزئی (پوشش مایع)
- آب بندی بتن با عایق اکریلیک دو جزئی (پوشش مایع)
- آب بندی بتن با کمک افزودنی های نانو تکنولوژی
- آب بندی بتن با چسب بتن- چسب آّب بند
- آب بندی بتن با نفوذگر ها و کریستال شونده ها
- آب بندی بتن با عایق الاستومری یک جزئی
- آب بندی بتن با پودر پلیمری
- آب بندی بتن با پلیمر دو جزئی- ملات waterproof دو جزئی
- آب بندی بتن با ملات آنی گیر بتن- آب بند آنی گیر
- آب بندی بتن با عایق پلی اورتان یا آب بندی به روش تزریق رزین پلییورتان
- آب بندی بتن با استفاده از EIFS
از مهمترین عوامل کنترل سازه های بتنی میتوان به کنترل آب بندی برای جلوگیری از نفوذ هر گونه مایعات به مقطع بتنی اشاره کرد. این مهم، تأثیرات انکار ناپذیری در کارایی، شکل ظاهری و پایداری سازه بتنی خواهد داشت. روشهای مختلفی برای آب بندی یا به اصطلاح رایج (waterproofing – واترپروف) وجود دارد که از جمله آنها میتوان به آب بندی با استفاده از پوشش های نفوذگر، با استفاده از تزریق و آب بندی در زمان ساخت پروژه که از مهم ترین روشها است اشاره کرد. آب بندی سازه ی بتنی – بتن واترپروف -در زمان ساخت با به کارگیری روشهای از جمله: کاهش نفوذپذیری بتن، استفاده از افزودنیها و واتراستاپ به عنوان عامل آب بندکننده در درزهای اجرایی یا انبساطی و رعایت نکات مهم اجرایی و به کارگیری پوششهای آب بند، ممکن میشود.
طبیعت بتن
ریشه سنگدانههایی که قسمت اعظم بتن را تشکیل میدهند، از سنگها هستند. این سنگها به خودی خود تمایلی به چسبیدن و اتصال به یکدیگر را ندارند. ترکیب آب و سیمان خمیری را تولید می کند که میتواند سنگدانه ها و ذرات ماسه را در کنار یکدیگر نگه دارد. همانطور که واکنش هیدراتاسیون بتن (یا واکنش شیمیایی میان سیمان و آب) تکمیل میشود، کلسیم سیلیکات در بتن تشکیل میشود. در این حالت ترکیب به دست آمده مانند سنگ سخت می شود. بتن یک فراورده پایه آب است. به این علت که برای افزایش کارایی بتن و راحتی ریختن بتن، بیشتر از میزان تکمیل فرایند هیدراتاسیون، آب لازم دارد. این آب اضافی که به نام آب راحتی مشهور است، باید از داخل بتن، درون حفرات و لوله های مویین بتن خارج شود. به این پدیده اصطلاحاً تنفس بتن می گویند. در عین حال که به نظر می رسد بتن ماده ای جامد است، متخلخل و نفوذپذیر هم هست.روان کننده ها و کاهنده های آب می توانند آب مورد نیاز برای کارایی بتن را کم کنند؛ اما حفرات، لوله های مویین و فضاهای خالی در بتن عمل آوری شده باقی می مانند. در نتیجه می توانند منجر به انجام واکنش های شیمیایی در بتن شوند که این واکنش ها باعث خوردگی فولاد و از بین رفتن عملکرد یکپارچه بتن می گردند.
تخلخل و نفوذپذیری بتن
بتن یکی از بهترین مصالحی است که می تواند ذات متخلخل و نفوذپذیر بودن را در خود متجلی شود. تخلخل میزان حفرات و فضاهای خالی موجود در بتن است که به صورت درصدی از حجم کل بتن تعیین می شود. نفوذپذیری تعریفی است که برای بیان ارتباط میان این حفرات گفته می شود. با تعریف همزمان این دو می توان حرکت آب در بتن و آسیب رساندن به آن را متصور شد.
به طور کلی نفوذپذیری مفهوم عام تری نسبت به تخلخل دارد. تعریف کلی نفوذپذیری حرکت مایعی تحت فشار در فضای متخلخل است. نفوذپذیری به وسیله پارامتری به نام ضریب نفوذپذیری تعریف می شود. این ضریب معمولاً به نام ضریب دارسی نیز شناخته می شود. حرکت آب در بتن به خوبی می تواند دوام بتن و اینکه چرا بتن خراب می شود را، نشان دهد.ضرایب دارسی کوچکتر بیان کننده نفوذپذیری کمتر بتن و ضرایب بزرگتر نشان دهنده نفوذپذیری بزرگتر بتن است. بنابراین بتن با ضریب نفوذپذیری کمتر یعنی بتنی با دوام بیشتر؛ ولی بتن همچنان برای جلوگیری از نشت آب از درون ترک ها، نیاز به یک عامل آب بند دارد.
همانطور که ذکر شد، علی رغم ظاهر جامد بتن، ذات نفوذپذیر و متخلخل بتن باعث نست آب و آسیب رسیدن به بتن هایی که در معرض تماس با رطوبت هستند، می شود. همچنین بتن هایی که در معرض واکنش های شدید شیمیایی و مواد خطرناک شیمیایی از قبیل کربن دی اکسید، کربن مونوکسید، کلریدها و سولفات ها نیز میتوانند مورد تهاجم این مواد قرار گیرند. اما علاوه بر خاصیت نفوذپذیری و تخلخل بتن، راه دیگری برای حرکت آب در بتن نیز وجود دارد.
جریان بخار و رطوبت نسبی بتن
یکی دیگر از روش های حرکت آب در بتن، حرکت آن به عنوان بخار آب و یا رطوبت نسبی است. به طور کلی به آب موجود در هوا که به صورت گاز حل شده، رطوبت نسبی گویند. با افزایش دما و یا کاهش فشار آب موجود در هوا افزایش یافته و در نتیجه رطوبت نسبی آن زیاد می شود. جهت حرکت بخار آب از قسمت فشار بیشتر به قسمت فشار کمتر است. این جهت می تواند با تغییر شرایط محیط عوض شود. جهت حرکت بخار آب در بتن در هنگامی که بتن از یک طرف آببند می شود بسیار مهم می شود. به طور کلی پوشش آب بند نباید در جهت پایین دست جریان بخار نصب شود.
در همین راستا کارشناسان شرکت افزیر با بررسی شرایط هر پروژه با متخصصین فعال در حوزه ساخت و ساز همکاری نموده و آماده ارائه هرگونه راهکار جهت آب بندی پروژه های مختلف هستند.
کاربردهای آب بندی
- آب بندی نما
- آب بندی استخرها و مخازن آب
- آب بندی بام
- آب بندی دیوارهای حائل
- آب بندی تونل ها
- آب بندی پارکینگ ها
- آب بندی محیط های مرطوب مانند آشپزخانه ها و سرویس های بهداشتی
- آب بندی زیرزمین ها
- آب بندی شمع های دریایی
- آب بندی اسکله ها
- آب بندی سد
- آب بندی تصفیه خانه های فاضلاب
روش های متعددی برای آب بندی بتن ارائه شده است که هریک مستلزم وجود محصولی خاص است. به طور کلی آب بندی بتن را می توان به روش های زیر تقسیم نمود:
- آب بندی پس از ساخت: در این حالت از پوشش های ثانویه بر روی سطح اولیه بتن استفاده می شود و یا روش های تزریقی مورد استفاده قرار می گیرند. در این موارد باید به شرایط عمل آوری، مدت زمان انجام آب بندی، فشار و جهت آبی که با بتن در تماس است و هم چنین کیفیت شیمیایی و اسیدی آب توجه شود و سپس بهترین روش متناسب با شرایط انتخاب شود.
- آب بندی در حین ساخت: در این حالت هر دو مورد آب بندی جسم بتن و آب بندی ترک ها و درزهای ایجاد شده در بتن باید انجام شوند. در نتیجه ممکن است تغییراتی در طرح اختلاط و اسلامپ ایجاد شود و افزودنی هایی نیز به بتن اظافه می شوند.
لازم به ذکر است بعضی از روش ها در هر دو حالت بالا قابل استفاده می باشند.
در ادامه هر یک از این روش ها توضیح داده می شود.
آب بندی پس از ساخت
- آب بندی بتن با سیستم صفحات ممبرین
- آب بندی بتن با ممبرین مایع
- ملات waterproof دو جزئی
- اندود ( plaster ) برای منابع آب و فاضلاب شرکت مقاوم سازی افزیر برای آب بندی
- آب بند پلیمری
- آب بند آنی گیر
- آب بند امولسیونی
- آب بند نما
- چسب آب بندی
- استفاده از پوشش آب بند مایع
- استفاده از ورقه های پوششی خود چسبنده برای دست یابی به ثبات
- استفاده از Exterior insulated finish system
- آب بند سیمانی
- آب بندی بتن به روش محصولات بر پایه نانوتکنولوژی
1.آب بندی بتن به روش سیستم صفحات ممبرین
یکی از روش های مرسوم پوشش های آب بندی بتن که در سطح بتن کار می شود، استفاده از صفحات آب بندی بتن است. این روش با کمک پوشش درزگیر الاستومر پلیمری و همچنین پوشش آب بند پلیمری به آب بندی بتن کمک می کند.
قیر پلیمری اصلاح شده سرد یک نوع مصالح پلیمری مرکب از آسفالت و صفحات پلی اتیلن است که در واقع همان صفحه ممبرین به حساب می آید. پلیمری که به آسفالت اضافه می شود باعث حساسیت کمتر آسفالت به دما و همچنین لزجت (viscosity) بیشتر آن می شود که این خود باعث استفاده راحت تر این محصول نسبت به آسفالت می شود. یکی دیگر از مزیت های این محصول خاصیت خود چسبندگی و حذف مواد مضر موجود در چسباننده آسفالتی است که این باعث سازگاری بیشتر این محصول با محیط زیست و کاربرد راحت تر آن می شود. همچنین این محصول مقاومت کششی بتن و مقاومت در برابر خاک های اسیدی را افزایش می دهد و در نهایت باعث افزایش خاصیت کشسانی می شود. همه موارد ذکر شده به کاربرد بهتر و بیشتر این محصول کمک می کند.
علی رغم تمام مزیت های آن، یکی از بزرگترین مشکلات این محصول نصب آن است. در گوشه ها، کناره ها و بین دو صفحه نیاز به آب بندی، همپوشانی و پرداخت مناسب دارد. سطحی که قرار است بر روی آن صفحه ممبرینی نصب شود، نباید هیچ گونه حفره یا برآمدگی داشته باشد و همچنین باید کاملاً خشک باشد. با تمام مشکلات ذکر شده، صفحات ممبرینی همچنان یکی از اصلی ترین محصولات برای آب بندی بتن هستند. علت آن هم اثر خوب این مواد بر روی مقاومت، سختی و دوام است.
2.آب بندی بتن به روش ممبرین مایع (عایق امولسیون)
ممبرین های مایع یا عایق امولسیون یکی دیگر از ممبرین هایی هستند که برای آب بندی سطح بتن به کار می روند. این محصولات با کمک برس، افشانه، غلطک و ماله می توانند به کار برده شوند. پایه این محصولات آسفالت پلیمری (از نوع گرم یا سرد) به همراه اورتان است. همانطور که ذکر شد، این مواد باید در سطح بتن عمل آوری شده، به کار برده شود و می تواند خواص الاستومری بالایی داشته باشد. تکنولوژی های جدید امکان استفاده از این محصولات را در داخل بتن نیز فراهم آورده است.
میزان آب بندی با کمک این محصول به ضخامت و میزان یکنواختی آن بستگی دارد. در واقع میزان مهارت و تجربه نیروی کاری که این محصول را بر سطح بتن کار می کند کاملاً بر کارایی آن موثر است. یکی دیگر از پارامترهای تاثیر گذار در عملکرد این محصول میزان خشک بودن، نوع پرداخت بتن است. وقتی ممبرین مایع با اشعه UV برخورد داشته باشد، در مقابل راه رفتن و بارهای ترافیکی نمی تواند مقاومت کند.
3.ملات waterproof دو جزئی
یک نوع پلیمر امولسیونی است که در تعمیر قسمت های آسیب دیده ی بتن با ایجاد چسبندگی بسیار قوی بین بتن قدیم و جدید کاربرد دارد و همینطور به عنوان آب بند در کلیه سازه های اجرا شده در خشکی و سایر سازه هایی که در معرض رطوبت هستند به منظور جلوگیری از ترک و ورم کردن استفاده می شود و علاوه بر این ویژگی ها می تواند سبب افزایش مقاومت فشاری و عمرمفید سازه شود.
4. اندود ( plaster ) برای منابع آب و فاضلاب شرکت مقاوم سازی افزیر برای آب بندی
برای منابع فرسوده و همینطور بستن ترک های مویی بتن و مقاومت در برابر رطوبت و خوردگی از این نوع اندود استفاده می شود که باید به این نکته توجه داشت که در اجرای آن بایستی دقت لازم لحاظ شده و کلیه اندازه گیری ها با دقت بالا انجام شود . این نوع waterproof به نسبت قیرگونی و ایزوگام قابلیت و کارایی بسیار بالایی دارد و همچنین می تواند به راحتی اجراشده و دارای انعطاف پذیری زیادی باشد . از دیگر ویژگی های آن می توان به قابلیت رنگ آمیزی و عملکرد عالی اشاره کرد.
5.آب بند پلیمری
از جمله لایه های محافظتی دارای قدرت ارتجاعی بسیار بالا و دوام چسبندگی مناسب به بتن و مصالح دیگر است. از ویژگی های مثبت آن می توان به غیرسمی بودن، چسبندگی زیاد، مقاومت در برابر نمک، یخ، اسید و مواد قلیایی و جلبک و خزه و همچنین غیرقابل اشتعال بودن و آسانی اجرایی کردن آن اشاره کرد. از آب بندهای پلیمری در تصفیه خانه ها و انتقال آب و فاضلاب، رفع نم زیرزمین و بالکن ها و کلیه ی مخازن آجری و بتنی و سنگی استفاده می شود.
6. آب بند آنی گیر
شرکت مقاوم سازی افزیر برای جلوگیری از نشت رطوبت و مقابله به فشار از عناصر آنی گیر که بر پایه ی سیمانی و بدون کلرید است، استفاده می کند. موارد کاربرد این ماده می تواند در کلیه ی فضاهای قابل نشت مثل زیرزمین ، تونل و …
7. آب بند امولسیونی
از این نوع آب بندی برای تمامی سطوحی که در معرض مواد خورنده و همینطور رطوبت هستند استفاده می شود. نکته قابل ذکر در مورد این آب بند این است که باید به آن اجازه داده شود که خشک شود سپس می توانند چسبندگی فوق العاده داشته و در برابر کلیه املاح خورنده و همینطور اشتعال مقاومت کند. از این نوع عایق برای آب بندی پشت بام ، زیرزمین و کلیه سطوح بتنی و آجری و تونل و پی و … استفاده می شود .این ماده به صورت خمیر غلیظی اجرا می شود که پس از تبخیر آب آن یک لایه مقاوم را تشکیل می دهد و اساس آن بر پایه ی قیر است اما با صورت سرد استفاده می شود و نیازی به اندیشیدن تمهیداتی برای گرم کردن
8. آب بند نما
از این نوع آب بند نما مشخصاً برای جلوگیری از جذب رطوبت و همینطور گازهای مضر به خصوص در نواحی شمال کشور استفاده می شود و از ویژگی های مثبت آن می توان به قابلیت شستشو و ماندگاری در مقابل اشعه ی نور خورشید اشاره کرد.
9. چسب آب بندی
این نوع چسب (چسب آب بندی) بتن با جلوگیری از نفوذ آب در بتن باعث ایجاد مقاومت بالا و چسبندگی زیاد می شود و در آب بندی استخر ها، لوله های بتنی و کلیه سطوح بتنی در معرض رطوبت، قابل استفاده است. از جمله محاسن آن می توان به سهولت اجرا اشاره کرد. استفاده از چسب آب بند به روش تزریق رزین پلی یورتان و اپوکسی قابل اجراست.
10. استفاده از پوشش آب بند مایع
پوشش های مایع، معمولا بر پایه پلیمر هستند که می توانند اسپری، ماله کشی شوند و یا مستقیما بر روی بتن پخش شوند. این نوع از پوشش ها مزایایی مثل سرعت اجرا و اقتصادی بودن را دارند. از معایب آنها می توان به پوشش ندادن سطح به صورت یکسان و متناسب اشاره کرد. حتی اگر پوششی به مقدار ۶۰ میلی متر استفاده شود، خیلی سخت می توان به پایداری و استحکام پوشش دست یافت.
11. استفاده از ورقه های پوششی خود چسبنده (Self-adhered ) برای دست یابی به ثبات
این نوع پوشش های بزرگ ، کت های آسفالتی یا پوشش پلاستیک هستند که می توانید آنها را قطعه قطعه کرده و مستقیما بر روی بتن قرار دهید. این ورقه های پوششی حتی می توانند ضخامت را هم تقویت کنند، اما بسیار پرهزینه تر از پوشش های مایع هستند.این نوع پوشش ها بسیار چسباننده هستند. به طوری که اجراکننده باید بسیار دقیق عمل کند تا قسمت های چسباننده در معرض هوا قرار نگیرد. به دلیل اینکه این ورقه ها به هر چیز دیگری که در معرضشان قرار گیرند می چسبند و در آن شرایط جداکردن جسم چسبیده آز آنها تقریبا غیرممکن است. به قسمت های روی هم افتاده ( Overlap ) باید توجه بسیاری شود. چرا که اجرای نامناسب آن می تواند نشتی را در پی داشته باشد. به این نکته باید توجه کافی شود که در قسمت های هم پوشانی دزگیرها برجستگی ایجاد نکنند.برای اجرای این نوع ورق های پوششی، به حداقل دو نفر نیاز است. دقت نکردن در این زمینه کیفیت نتیجه کار را بسیار تحت تأثیر قرار می دهد.
12. استفاده از EIFS ) Exterior insulated finish system )
این سیستم یک پوشش بادوام، جذاب و ساده را برای دیوارهای خارجی بتنی پیشنهاد می دهد. و همین طور برای عایق کاری و آب بندی از آنها استفاده می شود. این نوع پوشش می تواند مستقیماً بر روی بتن اجرا شود. همه ی درزها را پر کند، تمام ناهمواری ها و غیریکنواختی ها را برطرف کرده و یک سطح مقاوم مناسب در برابر رطوبت را ایجاد کند.EIFS توسط ماله اجرا می شود و در سطل های ۵ گالنی (۱۸٫۹ لیتری ) می تواند به رنگ دلخواه مخلوط شود. برای ایجاد کردن یک سطح و بافت یکنواخت، مجری می تواند از بلاک استیروفوم (Styrofoam) و یا فوم لاستیکی استفاده کند. تمام محصولات دیگر EIFS می توانند اسپری، برس کشی شده و یا توسط غلطک رنگ اجرا شوند.
13. استفاده از آب بند سیمانی
از موادی هستند که مخلوط کردن و همچنین اجرا کردن آنها آسان است. برای استفاده از آب بند سیمانی باید به صورت خام خریداری شوند و سپس با افزاینده های اکریلیک مخلوط شوند چرا که با این روش چسبندگی بهتری خواهند داشت، سپس توسط یک برس اجرا می شوند. یک نکته ی منفی در مورد آب بند سیمانی نداشتن الاستیسیته است و این موضوع آب بندها را مستعد ترک خوردن در مدت زمان طولانی می کند.
14. آب بندی بتن به روش محصولات بر پایه نانو تکنولوژی
محصولات نانو تکنولوژی متشکل از ذرات بسیار ریزی هستند که یا خود آن ها و یا محصولی که در نهایت به وجود می آورند، باعث آب بندی بتن می شوند. تکنولوژی های جدید در علم نانو این امکان را فراهم آورده است که در انواع بتن های ساختمانی محصولات دوست دار محیط زیست بر پایه سیلیکون ارگانیک باعث آب بندی بتن شوند. همچنین تکنولوژی نانو باعث به وجود آمدن محصولی اقتصادی با دوره بهره برداری در حد 20 تا 30 سال شده است. مصالح ساختمانی مانند بتن به علت تخلخل و میکروترک های موجود در خود دارای نشت و تراوش آب هستند. بنابراین با کمک محصولات نانو تکنولوژی می توان مصالحی که ضدآب هستند را تولید نمود. محصولات فراوانی در همین راستا با کمک این فناوری در طی 50 سال اخیر بر پایه پلیمر به وجود آمده است. همچنین با آب بند کردن بتن به کمک نانوتکنولوژی می توان مقاومت نهایی آن (علی الخصوص در باران های اسیدی و محیط های سولفاتی) را حفظ نمود. به علاوه نانو تکنولوژی از نفوذ کلراید که باعث خوردگی میلگردها در بتن می شود، نیز جلوگیری می کند.در همین راستا دو محصول اصلی بر پایه نانو تکنولوژی برای آب بندی بتن وجود دارد:
- لایه جلویی
- نفوذ کننده
- آب بندی بتن به روش لایه جلویی مزایای اقتصادی و کاربرد آسان این محصولات باعث استفاده هر چه بیشتر و گسترده این محصولات در سراسر جهان گشته است. محصولاتی مانند رنگ های آکرلیک، پلیمرهای سیلیکونی از این قبیل محصولات هستند. لایه جلویی متشکل از ذرات بزرگتر از 100 نانومتر است. این مسئله باعث می شود ذرات لایه جلویی نتوانند در خلل و فرج بتن نفوذ کرده ولی باعث تشکیل لایه ای در جلو و سطح بتن برای جلوگیری از نفوذ آب به داخل آن می شوند. به طور کلی این محصولات آب گریز هستند؛ اما باید به صورت ممتد و بدون نقص اجرا گردند و همچنین باید تمهیداتی جهت مقاومت در برابر اشعه UV برای آن ها اندیشید. طبیعتاً در هنگام ساخت، تشخیص ممتد بودن لایه جلویی بر روی بتن کاری سخت و دشوار است که از معایب این روش است.
تمامی لایه های پلیمری بعد از گذشت 2 تا 5 سال در معرض اشعه UV شکسته می شوند و در نتیجه باعث به وجود آمدن ترک در آن می شوند. این مسئله در خاصیت آب گریزی بتن نقص ایجاد می کند.
- آب بندی بتن به روش نفوذکننده ها: نفوذکننده ها محصولاتی محلولی به صورت تک حلالی با اندازه ذرات کوچکتر از 6 نانومتر هستند. این مواد به راحتی در فضای متخلخل بتن نفوذ می کنند. دو نوع مکانیزم نفوذ کردن برای این محصولات وجود دارد:
- فعال
- غیر فعال
نفوذ کننده های غیر فعال مانند روغن ها و دیگر محلول های با لزجت پایین پوششی به دور حفره درون بتن ایجاد می کنند و بنابراین باعث آب گریز شدن بتن می شوند. البته این نوع مواد زیست تجزیه پذیر هستند و بعد از گذشت سال ها خاصیت آب گریزی خود را از دست می دهند. همچنین این نوع محصولات برای قارچ ها و انگل ها نوعی غذا به حساب می آیند که در نتیجه باعث رشد این مواد در چنین محیط هایی می شود.
نفوذکننده های فعال نیز با واکنش شیمیایی با بتن و ایجاد آب گریزی در سطح مولکولی باعث آب بندی بتن تا عمق 3 تا 5 میلیمتر در سطح آن می شوند. به همین دلیل این نوع آب بندی دوام و طول عمر بسیار بالایی دارد. همچنین به علت این که این نوع محصول با پیوند مولکولی بین مولکول های خود و بتن آن را آب بند نموده است، در مقابل هوازدگی (اشعه UV) و خوردگی و سایشی که به مرور زمان در بتن به وجود می آید، اثری بر آب بندی نهایی ندارد.به طور تجربی ثابت شده است که محصولات آب بند مایع، عملکرد بهتری در دراز مدت دارند. این محصولات در اروپا و آمریکا در طول 30 سال گذشته مورد استفاده قرار می گرفته اند. اما فقط در چند سال اخیر در ایران قابل دسترس شده اند.
اما بعد از معرفی کامل محصولات آب بندی بتن و مکانیزم کارکرد آنها باید ذات و طبیعت بتن را به درستی شناخت و بعد از آن می توان برای ارائه راهکار جهت آب بندی آن در سازه های مختلف اقدام نمایند.
15. آب بندی با استفاده از رزین پلییورتان (Polyurethane)
پلییورتانها پلیمرهایی هستند که دارای پیوند یورتانی بوده و از طریق واکنش افزایشی بین یک گروه ایزوسیانات و یک ترکیب دارای هیدروژن فعال مثل گروه هیدروکسیل شکل میگیرند. مهمترین ویژگی این گروه از پلیمرها این است که پس از واکنش ساختاری پایدار بوجود میآید.
مزایای آب بندی با استفاده از پلی یورتان:
- آب بندی جسم بتن و عدم ورود آب به درون بتن و جلوگیری از اثرات مخرب ورود آب به بتن مانند خوردگی و …
- امکان آب بندی از هر دو سمت سازه (آب بندی در فشار مثبت و منفی)
- امکان آب بندی در محلهایی با دبی آب بالا و مقاومت در برابر فشار معکوس آب
- امکان آب بندی ترک های بتن با ابعاد مختلف
پلی یورتان دارای کارکردهای گوناگونی از جمله کفپوش های صنعتی، پوشش های محافظتی، فوم ها، بتونه و ماستیک است.
- تزریق پلی یورتان در این روش آب بندی بتن، رزینهای پلییورتان یک جزئی یا دو جزئی با پمپ مخصوص تزریق در محلهای نفوذ آب تزریق میشوند و باعث آب بندی جسم بتن از داخل و عمق میگردد.شرکت افزیر با استفاده از تجهیزات تخصصی و تجربه بالا در زمینه آب بندی با استفاده از تزریق پلی یورتان فعالیت میکند.
- کفپوش پلی یورتان با مقاومتهای مکانیکی، شیمیایی و سایشی مطلوب جهت اجرا در کارخانجات صنعتی، ورزشگاه ها، محیطهای دارای لرزش و نیز محیطهایی که در معرض اشعه ماوراء بنفش (UV) قرار دارد مورد استفاده قرار می گیرد.
- پوشش محافظتی پلی یورتان پوششهای محافظتی پلی یورتان با قابلیت اجرا در ضخامتهای مختلف بر حسب نوع کاربری سطوح مورد نظر و همچنین دارا بودن خواص مطلوب فیزیکی و بهداشتی و از همه مهمتر مقاوم در برابر اشعه UV خورشید، مناسب برای پوشش مخازن آب آشامیدنی ، لولهها و اتصالات، سطوح لوله های بتنی انتقال آب قابل ارائه میباشد.
16. آب بندی با استفاده از روش عایق سطحی
این روش آب بندی بتن بر مبنای ایجاد لایه نفوذ ناپذیر به روش لاینینگ در سطح بتن صورت میگیرد. بسته به شرایط سازه و عملکرد مورد انتظار از سیستم مورد بهرهبرداری، این شرکت از مواد آب بندی بتن با پایههای مختلف تولیدی شرکتهای معتبر جهانی استفاده میکند. این روش برای آببندی تصفیهخانههای آب و فاضلاب، مخازن ذخیره مایعات، تونلها و منهولها، کانالهای انتقال مایعات، استخرهای چربی گیر کارخانه های صنعتی، پتروشیمی و پالایشگاه ها، کاربرد فرآوانی دارد.
17. آب بند کننده پوششی
این ماده دارای قدرت چسبندگی بالا بدون حلال بوده و سطح waterproof مناسبی بر روی بسیاری از سازه بتنی حتی در مواردی که بار ترافیکی وجود دارد، ایجاد می کند. همچنین برای مصرف در پشت بام، سطوح فلزی و چوبی و … نیز بسیار مناسب است.از جمله مزایای آب بندکننده پوششی می توان به مواردی چون :
- انعطاف بسیار بالا
- اکوستیک بودن
- توانایی انعکاس نور تا ۷۰%
- قابل شستشو بودن
- دارای پایداری در برابر عناصر مخرب مثل گاز کربن دی اکسید و …
- قابلیت اجرا در تمامی سطوح از جمله افقی و عمودی
اشاره کرد .
آب بندی در حین ساخت :
- آب بندی بتن افزودنی های پودری یا مایع
- Waterproof مایع و پودری
1. آب بندی بتن به روش افزودنی های پودری یا مایعی
یکی دیگر از روش های آب بندی بتن، استفاده از افزودنی های پودری یا مایعی در ساخت بتن برای جلوگیری از ورود آب به داخل بتن و در نتیجه آب بندی آن است. برای سه دهه گذشته روش های مختلفی برای آب بندی بتن با کمک افزودنی ها بوجود آمده است. این افزودنی ها در بچینگ پلنت و یا در محل به بتن اضافه می شوند و به صورت شیمیایی با بتن واکنش می دهند. این مواد به جای ساخت مانعی بر رو یا پشت بتن برای ورود آب، خود بتن را تبدیل به مانعی در برابر نفوذ آب می کنند. سه عملکرد برای آب بندی بتن با کمک افزودنی ها وجود دارد:
- چگال کردن بتن
- آب گریز کردن بتن
- افزودنی های متبلور شونده
1. آب بندی بتن به روش چگال کردن
این محصولات با کلسیوم هیدروکسید به وجود آمده در هیدراسیون بتن و به وجود آوردن یک محصول جانبی در کنار آن، باعث چگال شدن بتن و کم شدن سرعت حرکت آب در بتن می شود. در حقیقت این محصولات آب بند یا آب گریز به حساب نمی آیند، زیرا توانایی آب بندی ترک ها و درزها را ندارند. بنابراین بتن هایی که در معرض بار هیدرواستاتیکی قرار دارند نمی توانند با کمک این افزودنی ها آب بند شوند و باید با کمک دیگر روش ها آن ها را آب بند نمود.
2. آب بندی بتن به روش آب گریز کردن
این محصولات که به نام لاتین «هایدروفوبیک» مشهور هستند، معمولاً به صورت مایع در دسترس هستند و شامل روغن ها، هایدروکربن ها، اسیدهای نمکی و مشتقات اسیدهای چربی بلند زنجیر هستند. با این که آب گریزها می توانند بتن را در مقابل رطوبت نیز مقاوم نمایند، نمی توانند بتن را در مقابل بار هیدرواستاتیکی مقاوم نمایند و مانند چگال کننده ها در این شرایط باید از محصولات دیگری برای آب بندی بتن استفاده نمود. به طور کلی اعمال تنش به هر نوع بتنی باعث به وجود آمدن ترک در آن می شود، اما اینکه بتن چه هنگامی به اولین ترک ها برسد، بستگی کامل به نوع آن دارد. از آن جایی که ترک و درز در بتن مسیر حرکت آب هستند، بنابراین عملکرد آب گریزها به طور کامل بستگی به نوع بتن دارد.
3. آب بندی بتن به روش افزودنی های متبلور شونده
افزودنی های متبلور شونده به صورت پودرهای خشک در بازار موجود هستند و ذاتاً هم موادی آب دوست به حساب می آیند. بر خلاف مشخصه آب دوست بودن این نوع افزودنی، این مواد از آب موجود برای رشد و تبلور بهتر و بیشتر خود در بتن استفاده کرده و بنابراین تمامی مسیرهای گذر آب را می بندند. یکی از بزرگترین خصوصیات این محصولات این است که می توانند بازیافت شوند. به علاوه این نوع افزودنی مزایای زیادی در نحوه کاربرد آن دارد. بر خلاف ممبرین ها که به میزان تخصص و تبحر و تجربه نیروی کار وابسته است، این نوع افزودنی در بسته بندی هایی تهیه می شوند که می توانند مستقیما در بچینگ پلنت قرار گیرند و در بتن حل شوند. این مسئله در سرعت کار و هزینه نیروی کار تاثیر مستقیم دارد. این روش آب بندی را می توان در حین ساخت و یا پس از ساخت انجام داد.
2. Waterproof مایع و پودری
این ماده واترپروف به عنوان نوعی پرکننده ترک ها و فضاهای خالی ناشی تبخیر و تراکم استفاده می شود . از جمله ویژگی های مثبت آن می توان به جلوگیری از نفوذ مواد خورنده، نم، ایجاد جلبک، نمک های یخ زدایی و … اشاره کرد. همچنین این ماده هیچ گونه تأثیری در اسلامپ نداشته و باعث کاهش سرعت کربناتی شدن نیز می شود .
سوالات متداول
لزوم آب بندی بتن چیست؟
بتن در مقابل نفوذ آب و مواد شیمیایی بسیار آسیب پذیر است. بنابراین یکی از مواردی که در سازههای بتنی در مجاورت دائم یا غیر دائم با آب یا مواد شیمیایی بسیار اهمیت دارد، آب بندی سازه های بتنی و آب بندی بتن است.
به طور کلی آب بندی بتن به چند روش تقسیم می شود؟
بطور کلی آب بندی بتن بسته به زمان اجرا به دو نوع کلی آب بندی حین ساخت و آب بندی پس از ساخت تقسیم بندی می شود.
آب بندی پس از ساخت چگونه انجام می شود؟
در این حالت از پوشش های ثانویه بر روی سطح اولیه بتن استفاده می شود و یا روش های تزریقی مورد استفاده قرار می گیرند. در این موارد باید به شرایط عمل آوری، مدت زمان انجام آب بندی، فشار و جهت آبی که با بتن در تماس است و هم چنین کیفیت شیمیایی و اسیدی آب توجه شود و سپس بهترین روش متناسب با شرایط انتخاب شود.
آب بندی پس از ساخت چگونه انجام می شود؟
در این حالت هر دو مورد آب بندی جسم بتن و آب بندی ترک ها و درزهای ایجاد شده در بتن باید انجام شوند. در نتیجه ممکن است تغییراتی در طرح اختلاط و اسلامپ ایجاد شود و افزودنی هایی نیز به بتن اظافه می شوند.
در چه زمان عمل کیورنگ باید اتجام شود و مواد کیورینگ از چه تشکیل شده است.
با سلام و احترام
بستگی به شرایط محیطی پروژه دارد شما میتوانید برای کسب اطلاعات بیشتر با شرکت مقاوم سازی افزیر تماس حاصل فرمایید.
سلام و عرض ادب
در چه صورتی میتوان گفت عملیات تزریق به درستی صورت گرفته است؟
با سلام و احترام
باید تزریق رزین را با فشار نسبتا پایین انجام داده و اجازه داد تا رزین حرکت و همه حفرارت را پر نماید. استفاده از فشار بالا در تزریق رزین باعث بسته شدن مسیر تزریق و عدم پرشدن کامل ترک می شود که این امر از علائم بی تجربگی پیمانکار مربوطه می باشد. اگر بیش از ۹۰ درصد از حفرات خالی در بتن طی عملیات تزریق پر شده باشد می توان آن را به عنوان تزریق کامل در نظر گرفت.
سلام و خسته نباشید
برای تزرق رزین فشار باید چقدر باشد؟
با سلام و احترام
فشار تزریق باید حداقل فشار مناسب برای حرکت رزین و پر کردن ترک باشد با این حال معمولا از فشار PSI 1500 تا PSI 2000 برای تزریق استفاده میشود.
سلام و خسته نباشید
رزین پلی یورتان چه مزایایی نسبت به رزین اپوکسی دارد؟
با سلام و احترام
از مزایای رزین پلی یورتان ، سرعت بالا ، دوام بالا ، امکان اجرا در فشار مثبت و منفی ، جلوگیری از خوردگی و … می باشد.
سلام و وقت بخیر
برای ترمیم بتن از چه نوع رزین هایی میتوان استفاده کرد؟
با سلام و احترام
برای ترمیم بتن میتوان از ازریق رزین اپوکسی و رزین پلی یورتان استفاده کرد.