اندودکاری یا نازک کاری چیست ؟
اندود کاری یا نازک کاری، همان پوشش سطحی گچی یا سیمانی رایج است. این متریال مناسب پوشش سرتاسری دیوارها و سقفهای داخلی فضاهای ساختمانی است. حتی میتوانید برای نماسازی دیوار خارجی ساختمان نیز از گچ یا سیمان استفاده کنید. پوشش ایجاد شده از گچکاری یا سیمانکاری، در بهبود شرایط بهداشتی و نظافت عمومی ساختمان شما نیز تأثیرگذار است. در عین حال میتواند از گسترش آتش در فضاهای متنوع ساختمانی جلوگیری کند.
در برخی موارد از تکنیکهای مختلف گچبری برای زیباسازی و طراحی دکوراسیون داخلی منازل استفاده میکنند. به این ترتیب چه برای فضاسازی داخلی ساختمان و حتی طراحی نمای خارجی ساختمان خود میتوانید از گچکاری به عنوان بافتی خاص استفاده کنید. گچ، سطح دیوارها را ضد آب میکند و از آجر و بتن در مقابل پاشش مستقیم آب و یا شرایط جوی نامساعد محافظت مینماید. در عین حال قبل از رنگ آمیزی دیوارها ضروری است. چرا که گچکاری، سطح دیوارها را صاف و شفاف می کند تا بستر مناسبی برای نقاشی ساختمان ایجاد شود. در این مقاله قصد داریم تا به ارائه مقایسه مختصری از انواع پلاستر از جمله پلاستر سیمانی و پلاستر گچی بپردازیم.
ترکیببندی پلاستر گچی در مقایسه با پلاستر سیمانی
پلاستر سیمانی مخلوطی تهیه شده از سیمان پرتلند، ماسه و آب میباشد که در شرایطی کاملاً همگن مخلوط شدهاند.
پلاستر گچی نوعی ترکیب سیمانی سفید رنگ است که از فرآیند آبگیری ماده معدنی گچ ساخته میشود. این ترکیب خاصیت چسبندگی بالایی دارد و حتی میتواند جایگزین سیمان پرتلند برای چسباندن مواد مورد استفاده قرار بگیرد.
پیشنهاد برای مطالعه
کاربرد پلاستر گچی در مقایسه با پلاستر سیمانی
از پلاستر سیمانی میتوانیم برای پوشاندن هر نوع سطح از فضاهای داخلی ساختمان و یا نماسازی فضاهای خارجی ساختمان استفاده کنیم. زیرا این نوع از پلاستر در برابر رطوبت مقاومت بالایی دارد و با قرار گیری در معرض آن شسته نمیشود یا از بین نمیرود.
پلاستر گچی تنها برای استفاده در پوشاندن دیوارها و سقفها در فضاهای داخلی ساختمان مناسب هستند. در عین حال قابلیت آبگریزی ندارند. لذا مناسب استفاده در فضاهای مرطوب ساختمانی مانند حمام، توالت، بالکن، آشپزخانه و… نمیباشد.
قیمت پلاستر گچی در مقایسه با پلاستر سیمانی
در پلاستر سیمانی، فرایند عمل آوری نهایی که به سخت شدن سطوح پلاستر سیمانی میانجامد، از پلاستر گچی زمانبرتر است. این مدت زمان طولانی، هزینه اجرای پروژه عمرانی را افزایش میدهد. البته قیمت پلاستر سیمانی از پلاستر گچی ارزانتر است. در واقع در نازک کاری همزمان با پلاستر گچی و سیمانی با ضخامت یکسان، قیمت پلاستر گچی از پلاستر سیمانی بالاتر است. اما مدت زمان سخت شدن پلاستر گچی کمتر از پلاستر سیمانی است که قطعا تاثیر مثبتی در کاهش هزینه و یا صرفه جویی هزینه پروژه عمرانی دارد.
ترک خوردن پلاستر گچی و سیمانی
پلاستر سیمانی مقاومت کششی کمی دارد. لذا استحکام فیزیکی آن در مواجهه با بارهای خمشی کم است. بنابراین در صورت انقباض، احتمال ترک برداشتن آن زیاد است.در مقابل پلاستر گچی از استحکام کششی و مقاومت خمشی بالایی برخوردار است. در نتیجه نسبت به پلاستر سیمانی کمتر در معرض ترک خوردن قرار دارد. اما برای بهرهبرداری بیشتر از این پلاسترها، بهتر است آنها را با یک ساختار نگهدارنده مثل توری فایبرگلاس گچکاری و سیمانکاری، تقویت نمود.
ضخامت اجرای پلاستر گچی و سیمانی
ضخامت لایه اندودکاری با پلاستر سیمانی نباید کمتر از ۱۰ میلیمتر باشد. هر چند ضخامت پلاستر سیمانی کاملا وابسته به نوع سطوح و همچنین نوع استفاده از شاقول در تراز کردن سطوح و بافت نهایی ترکیب آن دارد. اما در کل از پلاستر سیمانی نمیتوانیم در لایههای نازک استفاده کنیم.
ضخامت لایه گچ برای طراحی دیوارها معمولاً ۱۱ میلیمتر و برای پوشاندن سقفها معمولاً ۸ میلیمتر است. در نهایت نیز باید با روکش پوششی به ضخامت ۲ میلیمتر لایه کشی شوند.
سبکی پلاستر گچی در مقایسه با پلاستر سیمانی
تراکم و چگالی پلاستر سیمانی بالاتر از پلاستر گچی است. لذا در ضخامت یکسان از پلاستر گچی سنگینتر است و قطعا تاثیر بیشتری در افزایش وزن ساختمان دارد.
انقباض پذیری پلاستر گچی و سیمانی
استحکام کششی پلاستر سیمانی کم است. بنابراین کاملا مستعد انقباض و شکست است. اما در مقابل پلاستر سیمانی، اندود گچی از استحکام کششی و خمشی بالاتری نسبت به پلاستر سیمانی برخوردار است.پس میتواند از مقاومت بالاتری را در برابر انقباض و آسیبهای ناشی از آن را از خود نشان دهد.
مدت زمان عمل آوری(سخت شدن)
مدت زمان عمل آوری (سخت شدن یا گیرش نهایی) پلاستر سیمانی طولانی است و در حین اجرا نیاز به عمل آوری دارد. اما پلاستر گچی نیاز به عمل آوری ندارد. لذا دوره عمل آوری آن کوتاه است.
ضایعات
مقدار ضایعات در حین کار با پلاستر سیمانی زیاد است. اما در پلاستر گچی، مقدار ضایعات حین کار بسیار کمتر از پلاستر سیمانی است.
شرایط مخلوط شدن
برای ساخت پلاستر سیمانی از مخلوط شن و ماسه و سیمان استفاده میکنند. این ترکیب را در محل پروژه میسازند و برای ساختن آن نیاز به کارگر ماهر نیست. از آنجا که در شرایط محیط کارگاه ساختمانی و معمولاً توسط افراد غیر ماهر تهیه می شوند، به احتمال زیاد نسبت ترکیب دقیق و کاملی ندارند.اما پلاستر گچی را از قبل در محل کارخانه مخلوط میکنند و آن را در کیسههای کوچک با شرایط حمل آسان بسته بندی مینمایند. در محل پروژه فقط نیاز به اضافه کردن آب است تا متریال مناسب گچکاری آماده شود. لذا در مدت زمان کوتاهی تهیه میشوند و اتلاف بسیار کمی دارند. نسبت آب به پور گچ از قبل آماده نیز عمدتا در دیتاشیت محصول قید شده است. بنابراین، پلاستر گچی نسبت به پلاستر سیمانی، سریع تر، راحت تر و دقیق تر مخلوط و آماده به مصرف میشوند.
زمان تنظیم شدن پلاستر گچی و سیمانی
برای اجرای پوشش سیمانی به حداقل ۲۴ ساعت فاصله میان پوششهای گچ سیمان پرتلند در لایه آستر و رویه نیاز داریم. پس از گذشت ۴۸ ساعت میتوانیم گچ پوشش نهایی را بر روی پوششهای پایه سیمانی اعمال کنیم. اما مدت زمان گیرش پلاستر گچی قابل تنظیم شدن است. فاصله زمانی میان دو پوشش آستر و رویه این نوع گچکاری بسیار کوتاه است. بنابراین، سرعت اجرای پروژه با استفاده از پلاستر گچی به مراتب افزایش مییابد.
گچکاری از عملیاتهای متداول در هر فضای ساختمان سازی است. انتخاب میان پلاستر گچی و یا پلاستر سیمانی ماجرای پیچیدهای نیست. کافی است درک فنی مناسبی از شرایط ساختمانی، نوع سطوح، سطوح بیرونی و یا داخلی و… داشته باشید تا بتوانید نوع متریال مناسب برای گچکاری نهایی را انتخاب کنید. البته گاها هزینه اجرای پروژه به یکی از فاکتورهای تاثیرگذار تبدیل میشود. قیمت پلاستر گچی به مراتب از قیمت پلاستر سیمانی بالاتر است. اما در عمل شرایط کار ساده و مدت زمان اجرای کوتاهتری دارد. برای خرید پلاستر گچی و یا خرید پلاستر سیمانی میتوانید از خدمات فروش آنلاین سایت افزیر مجری اصلی بازسازی و نوسازی فضاهای ساختمانی استفاده کنید. در صورت نیاز و برای بررسی قابلیتهای فنی و کاربردی تا اطلاع از قیمت پلاستر گچی و سیمانی میتوانید از خدمات مشاورهای تخصصی کارشناسان افزیر بهرهمند باشید.
بدون دیدگاه