خانه   ❯   راهکارهای مقاوم‌سازی   ❯   ترمیم دیوار بتنی ترک‌خورده با روش V-cut

Rate this page

بتن، ترکیبی منحصر به فرد و جدا نشدنی از صنعت ساختمان محسوب می‌شود. بتن، تحت تاثیر هر نوع شرایط محیطی، رفتاری متناسب با آن شرایط را ارائه می‌دهد. گاهی بتن به دلیل عدم رعایت قوانین بتن‌ریزی، طراحی نامناسب و یا در نظر نگرفتن اثرات مخرب موجود در محیط اطراف در طراحی، دچار آسیب می‌شود. آسیب بتن، می‌تواند به شکل ترک، قلوه‌کن شدگی، پوسته شدگی، کرمو شدگی، خرد شدگی، پودر شدگی و… در سطح و یا عمق بتن ظاهر شود. ترک‌خوردگی بتن را می‌توان جزء رایج‌ترین نوع آسیب وارده بر بتن، تلقی نمود. ترک‌ها می‌توانند ناشی از انقباض پلاستیک، انقباض ناشی از خشک شدگی، تغییرات دمایی، اجرای نادرست، طراحی نادرست، بارگذاری بیش از حد ظرفیت، واکنش‌های شیمیایی، هوازدگی، خوردگی آرماتور و… باشند. ترک در بتن، می‌تواند در هر ناحیه و در هر المان سازه‌ایی یا غیر سازه‌ایی مثل دیوار، ستون، تیر، کف، دال و… رخ دهد. ترک‌ها، ممکن است در ابتدا با عمق و طول کمی در سطوح بتنی مشاهده شود، اما با گذشت زمان، ترک عمیق‌تر، طویل‌تر و گسترده‌تر خواهد شد. در نتیجه، می‌توان اینطور برآورد نمود که ترک‌ها، مستعد رشد هستند. بنابراین، اگر جلوی گسترش ترک‌های موجود در بتن، گرفته نشود، ممکن است منجر به پدید آمدن خطرهای جبران ناپذیری در سازه شود. وجود ترک در بتن،  می‌تواند یکپارچگی، صلبیت، مقاومت، نفوذپذیری و… بتن را کاهش ‌دهد. برای ترمیم ترک‌خوردگی بتن، ابتدا ترک باید از نظر علل ظهور، شدت، اندازه، ناحیه، نوع المان ترک خورده و… مورد ارزیابی قرار بگیرد. بعد از اتمام ارزیابی ترک، نوبت به ارائه راهکار ترمیم بتن، متناسب با شرایط موجود پروژه، می‌رسد. راهکار ارائه شده برای ترمیم بتن، می‌بایست بر اساس اینکه آیا مشکلات پدید آمده، تنها مشکلات ساختاری فعلی هستند یا اینکه این مشکلات، می‌تواند در آینده سبب پیدایش آسیب‌های ساختاری شود، انتخاب گردد. در صورتی که المان بتنی‌ ترک‌ خورده، دچار آسیب‌های ساختاری شده باشد، یعنی مشخصات مکانیکی آن به دلیل آسیب‌های وارده، کاهش یافته باشد و باید علاوه بر ترمیم بتن، فرآیند مقاوم‌سازی نیز طراحی و اجرا گردد. برای ترمیم بتن ترک خورده، می‌توان از سیستم ترمیم FixCreteTM و برای مقاوم‌سازی آن می‌توان از سیستم مقاوم‌سازی FiberOneTM که هر دو سیستم، جزء راهکارهای مطرح ترمیم و مقاوم‌سازی بتن، محسوب می‌شوند، استفاده نمود. در سیستم ترمیم FixCreteTM، از مصالح ترمیم بتن که می‌توانند از موادی چون اپوکسی‌ها، یورتان‌ها، سیلیکون‌ها، پلی سولفیدها، مواد آسفالتی یا ملات‌‍‌های پلیمری باشند، استفاده می‌شود. در سیستم مقاوم‌سازی FiberOneTM، برای تقویت و افزایش مشخصات مکانیکی المان سازه‌ایی یا غیر سازه‌ایی آسیب دیده، از محصولات Frp مثل لمینت یا پارچه‌های تک جهته یا دو جهته ساخته شده از الیاف کربن، شیشه و… به همراه رزین‌ها و چسب‌های اپوکسی، پلی‌استر، وینیل استر و… استفاده می‌شود. این مصالح، نسبت به هدف مورد نیاز از مقاوم‌سازی، در ابعاد، تعداد لایه‌ها و راستاهای مختلف بر روی المان بتنی نصب می‌شوند. نصب این مصالح، مشخصات مکانیکی بتن نظیر مقاومت کششی، خمشی، برشی، مقاومت در برابر نفوذ، مقاومت در برابر خوردگی، مقاومت در برابر حرارت و… را به شدت، بهبود می‌بخشند. روش  V-cut( برش خورده به شکل V)، راهکاری برای اجرای سیستم ترمیم FixCreteTM، محسوب می‌شود. در ادامه، روش ‌V-cut را با ذکر پروژه ترمیم دیوار بتنی ترک‌خورده یک سازه بتنی، شرح می‌دهیم.

ترمیم دیوار بتنی ترک‌خورده با روش V-cut

سازه‌ایی با اسکلت بتنی ساخته شده از چندین تیر، ستون، دیوار برشی و دال، به دلیل مشاهده آسیب‌های سطحی و عمقی در بتن آن، مورد بررسی و بازرسی میدانی قرار گرفت. در این پروژه، طبق ارزیابی‌های صورت گرفته، برآورد گردید که بتن سخت شده در المان دیوار برشی، در برخی نواحی، دچار ترک‌هایی  با ابعاد متوسط شده است. طبق ارزیابی ‌ها و بررسی‌های میدانی صورت گرفته، علل ترک پدید آمده در دیوار بتنی، کمبود میلگردهای تقویتی در بتن دیوار است. بدین منظور، بتن ترک خورده این دیوار باید ترمیم و سپس مقاوم‌سازی گردد. برای ترمیم ترک‌های موجود در دیوار بتنی، از سیستم FixCreteTM ، استفاده شد. در ترمیم ترک‌ها با استفاده از سیستم  FixCreteTM، ابتدا ترک‌ها با استفاده از روش V-cut (برش زدن به شکل V) که یکی از روش‌های اجرای این سیستم محسوب می‌شود، از ابتدا تا انتها با اره بتن، ابزارهای دستی و یا ابزارهای پنوماتیک، به شکل شیارهای V شکل باز گردید و سپس از هرگونه آلودگی توسط هوا بلاست، سندبلاست یا واتر بلاست، پاکسازی گردید. در نهایت ترک‌های باز شده یا درزهای Vشکل ایجاد شده، با ملات‌های ترمیمی مورد استفاده در سیستم‌های ترمیم FixCreteTM، پر گردید. ترمیم ترک‌های بتن با استفاده از این روش، سبب اتصال بهتر مواد ترمیمی با بتن می‌شود. مواد ترمیم بتن مورد استفاده در این روش، باید درحین خشک شدن، از انقباض و یا جمع‌شدگی بسیار کمی بهره‌مند باشد. علاوه بر این، این مواد باید بتوانند در برابر بارهای دائمی، خوردگی، نفوذ، تغییرات دمایی و… مقاومت بالایی را ارائه دهند. ملات ترمیمی اپوکسی دو جرئی (ERMTM200) و یا ملات ترمیم کننده پایه پلیمیری بتن  (PRMTM400)، می‌تواند انتخابی مناسیب به عنوان مصالح ترمیم ترک‌خوردگی بتن، باشد. در نهایت، پس از گیرش نهایی ملات ترمیم بتن مورد استفاده شده، فرآیند مقاوم‌سازی طراحی شده، با استفاده از سیستم FiberOneTM اجرا گردید. در ادامه مراحل اجرای این سیستم، به طور کامل شرح داده شده است.

سیستم مورد استفاده جهت ترمیم و مقاوم سازی سقف بتنی دچار خوردگی میلگردها

سیستم ™FixCrete

ترمیم بتن آسیب دیده با استفاده از ملات ترمیمی پایه پلیمری و پایه اپوکسی

سیستم ™FibraOne

مقاوم سازی سازه با استفاده از کامپوزیت FRP

ترمیم دیوار بتنی ترک‌خورده با استفاده از سیستم ™FixCrete

  1. ارزیابی نوع، ابعاد و... ترک رخ داده در بتن و ارائه طرح متناسب با آن جهت ترمیم
  2. باز کردن امتداد ترک‌ها به صورت درزها یا شیارهای vشکل، با استفاده از اره بتن، ابزارهای دستی و یا ماشین‌هلی پنوماتیک.
  3. پاکسازی کامل هرگونه آلودگی در شیارهای Vشکل ایجاد شده، با استفاده از هوا بلاست، سندبلاست یا واتر بلاست .
  4. ترکیب و آماده سازی مصالح ترمیمی یا درزگیری بتن مثل ملات اپوکسی دوجزئی (کد 200™ERM) و یا ملات ترمیمی بتن پایه پلیمری (کد 400™PRM)، طبق دستورالعمل ذکر شده از سوی سازنده انجام گردد.
  5. اعمال مواد یا مصالح ترمیم بتن با استفاده از ماله یا دیگر ابزار به داخل ترک‌های از قبل باز شده به شکل V.
  6. زمان لازم برای گیرش به ملات ترمیم بتن یا مصالح درزگیری استفاده شده جهت ترمیم ترک، داده شود.

مقاوم سازی دیوار بتنی آسیب دیده استفاده از سیستم ™FibraOne

  1. مشخص نمودن محل نصب پارچه فیبر کربن تک جهته (کد ™UCW) بر روی سطح دیوار بتنی آسیب دیده طبق نقشه‌های مقاوم‌سازی از قبل طراحی شده.
  2. جهت ترکیب ماده چسباننده و اجرای عملیات نصب پارچه فیبر کربن تک جهته (کد ™UCW) باید شرایط دمایی و رطوبتی مندرج در دیتاشیت محصول رعایت شود.
  3. رطوبت سطح بتن باید کاملا برطرف شود، چرا که درصورت وجود رطوبت عملیات چسبندگی و اتصال پارچه فیبر کربن تک جهته (کد ™UCW) به سطح بتن به درستی صورت نمی‌گیرد.
  4. پارچه فیبر کربن تک جهته (کد ™UCW) باید طبق اندازه های مندرج در نقشه طرح به وسیله قیچی برش زده شود .
  5. اعمال پرایمر اپوکسی (محصول WEP™ 240) بر روی سطح بتن به منظور آماده سازی‌بستر.
  6. اعمال چسب یا رزین اپوکسی FRP (کد ERS™200) بر روی سطح بتن و پارچه الیاف کربن تک جهته (کد ™UCW) با استفاده از قلمو، غلطک یا دیگر ابزار.
  7. نصب پارچه فیبر کربن تک جهته (کد ™UCW) بر روی ناحیه از قبل آغشته به رزین بتن.
  8. اعمال رزین اپوکسی FRP (کد ERS™200) با استفاده از غلطک به روی پارچه فیبر کربن تک جهته (کد ™UCW) نصب شده بر روی سطح بتن، به منظور فراهم نمودن اتصالات بهتر بین الیاف پارچه‌ایی و بتن.
  9. خارج کردن حباب‌های موجود در ناحیه فواصل بین اتصال الیاف Frp به بتن، با استفاده از غلطک.
  10. اجازه داده شود تا رزین به خوبی خشک و سخت شود.
  11. در صورت نیاز به تعداد لایه‌های تقویتی بیشتر، مراحل 4، 6 ،7، 8 و 9 تکرار گردد.
الیاف کربن تک جهته (™UWL)
چسب اپوکسی FRP (کد ERS™200)
پرایمر اپوکسی (240 ™WEP)
ملات ترمیمی بتن پایه پلیمری (کد 400™PRM)

در صورت نیاز به اطلاعات ایمنی محصولات لطفا از طریق فرم تماس با ما درخواست خود را ثبت نمایید.

راهنمای طراحی و ضوابط اجرایی بهسازی ساختمان‌های بتنی با استفاده از مصالح تقویتی FRP (نشریه 345)
آیین نامه طراحی و مقاوم سازی اعضای بتنی توسط مصالح FRP روی سطوح خارجی – 2017
آیین نامه طراحی سازه‌های بتنی مسلح با FRP – کانادا
ترمیم بتن مطابق آیین نامه EN 1504 (تشخیص ، طراحی ، اصول و اجرا)
راهنمای ترمیم بتن ACI 546R-04
الزامات برای ارزیابی ، ترمیم ، نوسازی سازه‌های بتنی موجود ACI-562-19
ارزیابی علل پدید آمدن ترک و ترمیم ترک در سازه های بتنی ACI 224.1R-93
کنترل ترک خوردگی در سازه های بتنی ACI 224R-01 R08

پکیج بروشور و کاتالوگ فنی

برای دریافت پکیج بروشور و کاتالوگ فنی راهکار ارائه شده کلیک نمایید.

پاسخ به سوالات متداول شما در ارتباط با کنترل ترک خوردگی در سازه های بتنی ACI 224R-01 R08

سوالات متداول

سیستم FibraOne (مقاوم سازی با کامپوزیت FRP) و سیستم Stela (مقاوم سازی با ژاکت فولادی).

1- مشخص نمودن محل نصب و فواصل نوارهای فولادی بر روی سطح دال به صورت افقی 2- اعمال یک لایه چسب اپوکسی لمینیت محصول (ERA™420) برروی ورق‌های فولادی3 - ایجاد شکاف و سوراخ بر روی ورق‌های فولادی به منظور پیچ نمودن و اتصال آنها به دال بتنی4- در نهایت متصل کردن ورق‌های فولادی از طریق چسب اپوکسی لمینیت و بولت آن به دال.

آیین نامه ACI-562-19 الزامات ارزیابی ، ترمیم ، نوسازی سازه‌های بتنی موجود را مورد بررسی قرار می دهد.

اشتباهات ﻃﺮاﺣﯽ، آﺳﯿﺐ دﯾﺪﮔﯽ ﻧﺎﺷﯽ از ﺑﻼﯾﺎی ﻃﺒﯿﻌﯽ، ﺧﻄﺎﻫﺎی اﺟﺮاﯾﯽ، ﺗﻐﯿﯿﺮ در ﮐﺎرﺑﺮی ﺳﺎزه، اﻋﻤﺎل ﺑﺎرﻫﺎﯾﯽ ﺑﯿﺶ از ﺑﺎرﻫﺎی ﭘﯿﺶ ﺑﯿﻨﯽ ﺷﺪه در ﻫﻨﮕﺎم ﻃﺮاﺣﯽ و ... عواملی است که ﻧﯿﺎز ﺑﻪ افزایش ظرفیت باربری سازه را در پی دارند.

برای چسباندن ورق ها از چسب اپوکسی لمینیت استفاده می شود.

پرسش و پاسخ: