ترمیم و مقاوم سازی سقف تیرچه بلوک ترک خورده
بتن از مصالح کاربردی ساختمانی میباشد که با هزینه مناسبی ساخته شده، دارای دوام و استحکام مناسبی بوده و شکل قالبی را که در آن ساخته میشود، به خود میگیرد. اغلب اعضاء و اشکال بتنی در محل و در موقعیت نهایی خود اجرا و ساخته میشوند. بتن و سازههای بتنی در طول فرآیند بهرهبرداری و ساخت دچار آسیب و تخریب میشوند که تعمیر و مرمت بتن را ایجاب میکند. ترک خوردگی بتن یکی از آسیب هایی است که در تیرچههای بتنی مشاهده میگردد.این ترک ها ممکن است سبب ورقه ورقه شدن یا ترکیدن بتن شوند که می توان با در نظر گرفتن کاور بتنی کافی اطراف آرماتور ها و محافظت از آن ها در مقابل مجاورت با محیط ، از وقوع این ترک ها جلوگیری کرد. انتخاب راهکار مناسب جهت ترمیم بتن و مقاوم سازی سقف های ساخته شده با تیرچه بلوک ترک خورده با توجه به مواردی همچون سازگاری حرارتی با بتن اصلی، دوام مورد نیاز، شرایط بهره برداری، طبیعت شیمیایی و الکتریکی محیط، خواص انقباضی، ضریب ارتجاعی مصالح و شرایط اجرای راهکار مورد نظر، صورت می گیرد. از اینرو در این بخش مراحل ترمیم و مقاوم سازی سقف های اجرا شده با تیرچه و بلوک ترک خورده با استفاده از سیستم ™FibraOne و سیستم ™Fixcrete شرح داده می شود.
سقفهای تیرچه بلوک از پرکاربرد ترین سقفها در صنعت ساختمان سازی به خصوص در کشور ما ایران میباشند، و این موضوع به این خاطر است که هم، قیمت مناسبی دارند و هم در دسترس هستند، زیرا ساخت و تولید آنها کار آسانی است.
تیرچه سقف چیست؟
تیرچهها در سقفهای تیرچه بلوک اعضای طولی هستند که بار به شکل گسترده روی آنها وارد میشود؛ سطح مقطع تیرچه ها، مثلثی است و دو میلگرد کششی طولی در قاعده مثلث قرار میگیرند و میلگرد حرارتی طولی در راس این مثلث واقع شده و میلگردهایی در طول تیرچه کشیده شدهاند که به صورت دندانه دندانه اضلاع مثلث را میسازند. دو میلگرد کششی که در قاعده مثلث قرار دارند روی یک ناودانی سفالی سوار میشوند البته ممکن است ناودانی در کار نباشد و پاشنه از جنس بتنی باشد، در صورت استفاده از پاشنه بتنی باید بعد از سفت شدن بتن قالب باز شود. اگر پاشنه تیرچه از جنس سفال باشد به آن تیرچه با کفشک میگویند و اگر سفال در کار نباشد و فقط بتن باشد به آن تیرچه بتنی میگویند.
در پارهای از پروژهها برای جلوگیری از خیز تیرچه از روش پیش تنیدگی استفاده میشود، بدین گونه که میلگردهای کششی پس از قرار گرفتن روی پاشنه به کمک جک کشیده میشوند و سپس بتن ریزی انجام میشود و بعد از گیرش بتن میلگردها را باز میکنند بدین گونه بتن تیرچه قبل از بارگذاری به فشار می افتد و در برابر بارهای ثقلی شکم نمیدهد.
روش ساخت تیرچه
ساخت تیرچه بلوک در کارگاه صورت میگیرد و برای این کار نخست نوع پاشنه تیرچه را انتخاب میکنند، اگر پاشنه سفالی باشد میلگرد گذاری روی سفال انجام میشود و پس از آن بتن پاشنه ریخته میشود تا روی میلگردها کامل بپوشاند.
در مورد تیرچه بتنی نیز پس از آرماتوربندی، قالبهای بتن را میبندیم و بتن ریزی را شروع میکنیم و پس از گیرش بتن قالبها را باز میکنیم.
میلگردهای خرپایی که اضلاع مثلث را در طول تیرچه میسازند به صورت شبکهای زیگزاگی روی میلگرد حرارتی در راس مثلث بسته میشوند. بدین ترتیب تیرچه ما آماده استفاده است.
بلوکهای بکار رفته در سقف تیرچه بلوک
بلوکهایی که در سقف تیرچه بلوک بکار گرفته میشوند انواع مختلفی دارد مانند: بلوکهای سیمانی، بلوک سفالی و بلوک پلیاستایرن است. این بلوکها هر کدام ویژگی خاص خودشان را دارد.
- بلوکهای سیمانی که امروزه ساخته میشود وزن کمتری نسبت به بلوکهای سیمانی قدیمی دارد.
- بلوکهای سفالی نیز امروز به وفور یافت میشوند و در دسترس اند.
- اما بلوکهای پلی استایرن و یونولیت بیشترین کاربرد را برای استفاده بعنوان بلوک دارند. در مورد یونولیتها مسئله حریق باید جدی گرفته شوند.
روش قرار گیری تیرچه بلوک روی سقف
برای قراردادن تیرچهها روی سقف، تیرچهها را در راستای طولی روی تیرهای اصلی ساختمان که قبلا بتنریزی شدهاند میاندازیم و برای پر کردن فضای خالی بین دو تیرچه از بلوک استفاده میکنیم و سپس بتن ریزی را شروع میکنیم؛ باید توجه شود که فضای خالی ژوئن نیز بتن ریزی شود.
مقاومسازی تیرچه بتنی
علل آسیب رسان
تیرهای بتنی ممکن است بخاطر فاکتورهایی مثل:
۱- تغییر بارگذاریهای تیرچه، به گونهای که بارهای وارده و نحوهی بهره برداری آن بیش از ظرفیت سقف تیرچه و بلوک باشد.
۲- پوشش ناکافی بتن روی میلگرد
۳- فقدان مقاومت کافی در میلگردها بویژه در سازه های قدیمی بر اثر عوامل مختلف مثل : خوردگی میلگرد در بتن، کمبود تعداد میلگردها ،تغییر آیین نامه ها و …. که عملکرد لرزه ای تیرچه را به مخاطره میاندازد.
۴- شکست فشاری بتن و گسیختگی آن در اثر افزایش کرنش
۵- طراحی اولیه نامناسب و وجود خطاهای طراحی
6- مغایرات در مقدار میلگردهای موجود در تیرچه بلوک ها نسبت به مقدار تعیین شده در طراحی اولیه
بازسازی تیرچه بلوک آسیب دیده
سقف تیرچه بلوکی که از عوامل بالا آسیب دیده نخست باید ترمیم شود؛ بازسازی سقفهای اجرا شده با تیرچه و بلوک به کمک سیستمهای مقاومسازی انجام میشود.
یکی از سیستمهای پرکاربرد در حوزه ترمیم سقفهای تیرچه بلوک سیستم FIXCRETE است.
در این سیستم از انواع ملاتهای ترمیم بتن مانند ملات پلیمری و ملات سیمانی برای ترمیم و وصله قسمت آسیبدیده بهره گرفته میشود.
مقاومسازی تیرچه بلوک ترمیم شده
پس از اینکه قسمتهای آسیب دیده ترمیم و وصله شدند نوبت به بازیابی مقاومت از دسترفته تیرچه بلوک ها است، بدین منظور از سیستم FIBRAONE که در انحصار شرکت مقاومسازی افزیر است بهره گرفته میشود.
FibraOne™ یک سیستم جامع تعمیر و تقویت مبتنی بر کامپوزیت های پلیمری تقویت شده با الیاف (FRP) است که تقویت و استحکام ساختاری سازه های بتنی، بنایی، فولادی و چوبی را که نیاز به تعمیر یا ترمیم دارند، تامین میکند. سیستم های پلیمری تقویت شده با الیاف (FRP) تقویت کنندههای با استحکام بالا و وزن کم هستند که از ترکیب الیاف کربن یا شیشه با مواد پلیمری ایجاد می شوند. برای پروژههایی که سیستمهای مقاومسازی معمولی مانند ورق سخت کننده فولادی، افزایش سطح مقطع و پستنیدگی خارجی جوابگوی تامین ظرفیت مقطع نیستند:
سیستم FibraOne™گزینه بسیار مناسبی برای تقویت و بهبود عناصر ساختاری است.
ویژگیهای بنیادی
ارائه سیستم یکپارچه برای مقاوم سازی:
به کمک این سیستم که از ورقها، لمینیتها و الیاف نسوز FRP بهره میگیرد میتوان به یک سیستم سازهای کپارچه دست یافت.
وزن کم سقف اجرا شده با تیرچه و بلوک:
در این سیستم همراه با افزایش توان باربری وزن سازه هیچ تغییری نمیکند.
جلوهی بصری:
سیستم FIBRAONE کمترین تغییر را در جلوهی بصری زیبای عضو مربوطه دارد.
تابآوری بالا در برابر خوردگی:
عضو بتنی که به کمک سیستم FIBRAONE تقویت شده در برابر هجوم مواد شیمیایی مضر و خورنده مقاوم است.
کنترل ترکها:
در این سیستم احتمال ترک خوردگی به حداقل میرسد.
و در آخر مهمترین گزینه: یعنی بهینه سازی پروژه با صرفه جویی در زمان و هزینهها.
سیستم مورد استفاده جهت مقاوم نمودن سقف تیرچه بلوک دارای ترک
سیستم ™FixCrete
سیستم ™FibraOne
ترمیم و مقاوم سازی سقف اجرا شده با تیرچه بلوک دارای ترک با استفاده از سیستم ™FixCrete
- مشخص نمودن نواحی معیوب بتن
- برداشتن بتن معیوب با استفاده از روشهای مناسب
- پاک سازی ناحیه ترک خورده با استفاده از فشار هوا
- آماده سازی ملات ترمیم کننده پایه پلیمری بتن (محصول PRM™400) مطابق دیتاشیت محصول
- بازسازی و تقویت ناحیه ترک خورده با استفاده از ملات ترمیم کننده پایه پلیمری مطابق دستورالعمل اجرای آن
ترمیم و مقاوم سازی سقف تیرچه بلوک دارای ترک با استفاده از سیستم ™FibraOne
- اعمال پرایمر اپوکسی (محصول WEP™240) بر روی سطح بتنی ترمیم شده
- اعمال یک لایه ژل اپوکسی (محصول ERS™400) بر روی تیرچه بتنی (در صورت مقاوم سازی با الیاف کربن (محصول ™UCW))
- اعمال یک لایه چسب اپوکسی لمینیت FRP (محصول ERA™420) برروی لمینت FRP (در صورت مقاوم سازی با لمینت کربن (محصول ™UCL))
- تقویت تیرچه بتنی با استفاده ازچسباندن لمینت CFRP و یا الیاف کربن بر روی محل مشخص شده
- اجرای پوشش حفاظتی و ضد حریق (محصول SMF™80) بر روی لایه نهایی الیاف کربن و یا لمینت کربن در صورت نیاز
در صورت نیاز به اطلاعات ایمنی محصولات لطفا از طریق فرم تماس با ما درخواست خود را ثبت نمایید.
پکیج بروشور و کاتالوگ فنی
برای دریافت پکیج بروشور و کاتالوگ فنی راهکار ارائه شده کلیک نمایید.
پرسش و پاسخ: