مقاوم سازی تیر یا ستون کرگیری شده
برای اینکه دربارهی مقاومسازی تیر یا ستون کرگیری شده اطلاعاتی بدست آوریم نخست باید درباره خود فرآیند کرگیری بدانیم و چرایی و فاکتورهای تاثیر گذار بر آن را بررسی کنیم.
کُرCore در زبان لاتین به معنای هسته و درون یک جسم است. منظور از کرگیری بتن، استخراج نمونه ای از درون بتن است که نشان دهنده ویژگیهای کلی آن مانند تابآوری کششی، فشاری، خمشی و وزن مخصوص بتن میباشد و اصطلاحا نمایندهای از کل بتن در آن عضو است. البته مغزهگیری و یا کرگیری بتن شاید برای عبور تاسیساتی مانند لولههای آب، گاز و یا برق باشد. بعلاوه برای بررسی احتمال نفوذ یون کلرید و کربناته شده بتن نیز مغزه گیری انجام میشود. به طور معمول قطر دستگاه های کرگیری 200 میلی متر تا 180 میلی متر و عمق معمول آن 150 سانتیمتر می باشد.
کرگیری در بتن مسلح و معمولی انجام می شود، اما کرگیری از تیر و ستون های مسلح به علت وجود میلگرد ها کار سخت و حساسی ایست. برای کرگیری از ستون یا تیر مسلح، باید محل قرارگیری آرماتورها را با استفاده از دستگاهی به نام پروفومتر پیدا کنیم و سپس کرگیری کنیم. این کار باید با دقت تمام انجام شود زیرا اگر در حین سوراخ کردن آرماتور آسیب ببیند ممکن است سختی آن قسمت از سازه کاهش یابد و باربری خمشی بتن به مخاطره بیافتد، در نتیجه سازه دچار خرابی گردد. به طور کلی در بتن مسلح استفاده از مغزه های با قطر کوچک تر توصیه می گردد زیرا احتمال برش خوردن میلگردهای فولادی را کاهش می دهد و ترمیم آن آسان تر است.
شرایط عدم نیاز به مقاومسازی
قبل از این که درباره ترمیم و مقاومسازی بخش مغزهگیری شده بتن بحث کنیم نخست شرایطی را که تحت آن بتن احتیاج به کرگیری یا مغزهگیری را ندارد بررسی میکنیم:
اگر کرگیری به قصد ایجاد داکت تجهیزات و بازشو صورت گیرد، اگر شرایط زیر را داشته باشد نیازی به مقاوم سازی نیست:
- حفره در ناحیه کشش تیر باشد.
- قطر حفره به 12 سانتی متر یا 1/3 ارتفاع تیر محدود باشد.
- فاصله از تکیه گاه ها 2 برابر ارتفاع تیر باشد.
- حداقل فواصل حفره ها 2 برابر ارتفاع تیر باشد.
اگر امکان تامین شدن شرایط بالا نبود، باید بررسی شود که کر گیری چه مقدار ظرفیت باربری ستون را کاهش داده است. بدین منظور استوانه جداشده را تحت آزمایش تاب فشاری قرار میدهند و نقطه شکست آن را اندازهگیری میکنند و اختلاف مقدار طراحی شده با مقدار محاسبه شده از آزمایش را محاسبه کرده و بنابرآن روش مقاومسازی مورد نظر را بکار میگیرند.
قسمت کرگیری شده را با استفاده از ملاتهای ترمیمی پر میکنیم، برای تهیه و خرید محصولات ترمیمی بتن میتوانید به سایتها و مراجع معتبر فروش مصالح ترمیم بتن مانند سایت شرکت افزیر سری بزنید. انواع ملاتهای ترمیمی بتن در شرکت افزیر ارائه میشوند. ملاتهای ترمیمی گونههای مختلفی دارند و بصورت تک جزئی یا دو جزئی ارائه میشوند. ملاتهای دو جزئی معمولا از یک بخش پودری و یک بخش مایع پلیمری ساخته شدهاند که برای استفاده با هم مخلوط میشوند ولی ملات تک جزئی تنها از یک جزء پودری ساخته شده و برای استفاده فقط باید در آب ریخته شود، سپس میتوان از آن استفاده کرد و قسمت مغزهگیری یا کرگیری شده را با استفاده از ملات ترمیم به اصطلاح وصله کرد. در ادامه روند ترمیم عضو کرگیری شده به تفصیل بررسی شده:
روش اجرای ملات ترمیمی برای بتن کرگیری شده
برای شروع کار ترمیم کرگیری، نخست باید جاهایی را که کرگیری شدهاند شناسایی کنیم، اگر آرماتوربندی در قسمت کرگیری شده نمایان شده باشد باید آن بخش را حذف کنیم و سپس فضای داخل سوراخ را با استفاده از کمپرس فشار هوا تمیز کنیم بگونهای که هیچ آلودگی و گرد و خاکی روی سطح باقی نماند؛ پس از پاکسازی سوراخ و اطمینان از اینکه میلگردها کاملا محفوظ هستند سپس باید به سراغ ملات برویم و ملات را طبق دستور بالا و البته دستورالعملی که روی بستهبندی محصول از طرف شرکت عرضه کننده ثبت شده مهیای استفاده کنیم. سپس سوراخ را مهیای ملات ریزی میکنیم، اگر کرگیری روی دال باشد ملات ریزی نیز آسانتر است چون نیروی ثقلی به ما کمک میکند. ولی اگر کرگیری روی ستون یا تیر افقی باشد باید ملاتی انتخاب کنیم که گرانروی زیادی دارا باشد یعنی باید روانپذیری کمتری داشته باشد، بدین منظور میتوان از ملات ترمیم پلیمری استفاده کرد و برای پرداخت سطح کار میتوان از ابزارآلاتی مثل ماله استفاده کرد.
حال، پس از اینکه عملیات ترمیم به پایان رسید نوبت به مقاومسازی قسمت ترمیم شده است؛ برای مقاومسازی میتوان از ورقهای الیاف کربنی و یا شیشه بهره جست.
روش کار برای ستونها به اینگونه است که ورقها را بصورت دورپیچ دورتادور ستون میپیچیم و یا میتوان برای قسمتهای دیگر نوار الیاف را برش زده و بصورت قطعه جداگانه استفاده کنیم؛ برای چسباندن الیاف روی سطوح هم میتوان از انواع چسبها و رزینها استفاده کرد بدین ترتیب مقاومت از دست رفته سطح جبران شده و حتی به آن افزوده شده و عضو بتنی آماده بهرهبرداری است.
سیستم مورد استفاده جهت ترمیم و مقاوم سازی تیر یا ستون کرگیری شده
سیستم ™FixCrete
سیستم ™FibraOne
ترمیم تیر یا ستون کرگیری شده با استفاده از سیستم ™FixCrete
ترمیم تیر یا ستون کرگیری شده با استفاده از سیستم ™FixCrete
- مشخص نمودن نواحی بتنی کرگیری شده
- در صورت نمایان شدن میلکرد، تمیز نمودن سطح میلگرد با استفاده از روشهای همچون ماسه پاشی و یا استفاده از برس مکانیکی
- برداشتن میلگرد آسیب دیده در صورتی که مقدار خوردگی در میلگرد بیش از 25 درصد قطر آن باشد.
- پاکسازی ناحیه ایجاد شده با استفاده از فشار هوا و یا آب
- استفاده از آستر آپوکسی غنی شده با روی (محصولي ™EZP) بر روی میلگردهای نمایان و دارای خوردگی
- آماده سازی ملات ترمیم کننده پایه پلیمری بتن (محصول PRM™۴۰۰) مطابق دیتاشیت محصول
- ترمیم ناحیه آسیب دیده با استفاده از ملات ترمیم کننده پایه پلیمری مطابق دستورالعمل اجرایی محصول
مقاوم سازی تیر یا ستون کرگیری شده با استفاده از سیستم ™Fibraone
- اعمال پرایمر اپوکسی (محصول WEP™240) بر روی سطح بتنی ترمیم شده
- اعمال یک لایه چسب اپوکسی لمینیت کربن (ERA™420) برروی لمینت CFRP
- تقویت خمشی تیر بتنی آسیب دیده با استفاده از چسباندن لمینت کربن (UCL) بر روی وجه تحتانی تیر بتنی
- تقویت برشی تیر بتنی مطابق طرح داده شده و با استفاده از الیاف کربن UCW و لمینت L شکل LUCL
- جهت چسباندن لمینیت L شکل استفاده از چسب اپوکسی لمینیت کربن (ERA™420) پیشنهاد میگردد
- اجرای پوشش حفاظتی و ضد حریق (محصول SMF™80) بر روی لایه نهایی الیاف کربن در صورت نیاز
در صورت نیاز به اطلاعات ایمنی محصولات لطفا از طریق فرم تماس با ما درخواست خود را ثبت نمایید.
پکیج بروشور و کاتالوگ فنی
برای دریافت پکیج بروشور و کاتالوگ فنی راهکار ارائه شده کلیک نمایید.
پرسش و پاسخ: