خانهمشکلات سازه ای و راهکارهای مقاوم سازیمقاوم سازی دیوار بدون وال پست

عملکرد و وظیفه وال پست، حفظ تعادل دیوار در اثر وارد شدن نیروی‌های خارجی همانند نیرو زلزله و باد می‌باشد و اهمیت استفاده از وال پست در عدم آسیب دیدگی قسمت‌های اصلی سازه مانند تیر، ستون و سقف‌ها می‌باشد. استفاده از وال پست می تواند تضمین کننده عملکرد مناسب سازه شود. در صورتی که وال پست اجرا نشده و در زمان زلزله یا باد دیوار تخریب شود و به جان و مال افراد آسیب برساند و در واقع وال‌ پست یکی از المان‌ های غیر سازه‌‌ای می‌باشد که اجرای درست آن تأثیر فراوانی در کنترل خرابی دیوارها دارد. علیرغم اهمیت اجرای این المان در سازه‌‌ها، اجرای وال‌ پست در سازه‌ های شهری در ایران پیشینه چندانی نداشته و تقریباً محدود به یک دهه‌‌ی اخیر می‌گردد، اما با این حال همچنان در بسیاری از سازه‌‌هایی که در کشورمان ساخته می‌شوند اجرای وال‌ پست یا انجام نمی‌شود و یا محاسبه و اجرای آن همراه با نقاط ضعف اساسی صورت می‌گیرد. برای مقاوم سازی دیوار بدون وال پست از سیستم ™FibraOne استفاده می‌شود که طبق شرایط هر پروژه راهکاری متفاوت سیستم ™FibraOne ارائه می‌گردد.

در ادامه بیشتر به وال پست‌ها می‌پردازیم تا از نقش آنها در سازه بیشتر آگاه شویم و بدانیم اگر دیواری بدون وال پست بود چگونه آن را مقاوم سازی کنیم:

زلزله‌ی کرمانشاه

پس از زلزله‌ی کرمانشاه و خرابی‌هایی که پس از آن به بار آمد، دست‌اندرکاران و مسئولین بر آن شدند که بالاخره دست به کار شوند و راهکاری پایه‌ای و بنیادی برای جلوگیری از آسیب‌های جانی و خسارات مالی ناشی از زلزله ارائه دهند، بدین منظور زلزله کرمانشاه مورد تحقیق و بررسی قرار گرفت و از خرابی‌های بوجود آمده سیاهه‌ای گردآوری شد و روشن شد در بسیاری از ساختمان‌ها چه بتنی و چه فولادی اسکلت سازه سالم برجامانده (البته؛ به غیر از ساختمان‌های مسکن مهر اسلام آباد و سر پل ذهاب که خرابی آنها علل و ریشه های دیگری داشت) و خرابی و خسارات، بیشتر ناشی از فروریختن بخش‌های غیرسازه‌ای ساختمان مانند دیوارهای نما، دیوارهای پیرامونی، دیوارهای تیغه بندی و مواردی از این دست بوده، پس برای بازنویسی آیین‎نامه ها و دستورالعمل‌هایی مانند آیین نامه 2800 باید به مقوله مقاوم‌سازی دیوارهای میانقاب غیر سازه‎‎‌ای و نماکاری ساختمان نیز توجه میشد.

تخریب-ساختمان-بتنی-در-زلزله-سر-پل-ذهاب

وال پست چیست؟

وال پست، به عنوان نگه‌دارنده دیوار، آن را در برابر تغییرشکل‌های ناشی از ارتعاشات زلزله و… مقاوم می‌سازد. بنابراین دیوار در حین ارتعاشات بدون آسیب در جای خود می‌لغزد و سختی به تیر و ستون اطراف وارد نمی‌کند. دیوار مجهز به وال پست، به مراتب عمر مفید بالاتری را ارائه می‌دهد. وال پست ها می‌توانند مانند قابها و فریم‌هایی عمل کنند که از جنس فلز هستند و دیوارها و پارتیشن‌ها را مهار می‌کنند و به قسمت‌های فولادی ساختمان جوش می‌شوند تا یکپارچگی سازه را حفظ کنند و با اسکلت ساختمان هماهنگ عمل کنند و در هنگام وارد آمدن نیروهای بزرگی مانند زلزله از فروریختن دیوار جلوگیری بعمل آورند. وال پست‌های نوین و سنتی،دو دسته مختلف از انواع وال پست هستند که ویژگی‌های متفاوتی را ارائه می‌دهند. در وال پست‌های نوین، قطعات فلزی سنگین وزن و با نصب سخت جای خود را به محصولات FRP سبک وزن با نصب آسان داده‌اند. وال مش یکی از دسته وال پست‌های نوین و مقرون به صرفه است که  به عنوان راهکار پایدار سازی دیوار مورد استفاده قرار می‌گیرد، برای آشنایی بیشتر با آن می‌توانید مقاله جامع ” وال مش چیست؟ ” را مطالعه فرمایید.

پیشنهاد برای مطالعه

مقایسه وال پست مش فایبرگلاس با وال پست‌های سنتی

روش اجرای وال پست

تا قبل از زلزله کرمانشاه در نشریه2800 مربوط به زلزله در مورد وال پست، این طور بیان شده بود که وال پست المان های قائم و در بعضی موارد افقی هستند که نقش جداکننده بخش‌های مختلف دیوار را ببر عهده دارند و در مورد اتصالات در وال پست‌ها مطلبی بیان نشده بود؛

 اما پس از زلزله کرمانشاه در پیوست ششم مقررات ملی ساختمان وال‌پست (Wall Post) به معنی نگهدارنده دیوار در برابر نیروهای وارد بر آن می‌باشد که با روش‌های استاندارد مانند روش جوش،کاشت و یا پرچ به سازه متصل می‌شود، درواقع هدف اصلی در اجرای وال پست، جلوگیری از تغییر شکل خارج از صفحه دیوارهای غیرسازه‌ای بوده و وال ‌پست هیچ نقشی در تحمل بارهای جانبی ناشی از زلزله ندارد.

 

روش اجرای وال پست

روش مقاوم سازی دیوار بدون وال پست

برای مقاوم‌ سازی دیواری که وال پست ندارد و در خطر آسیب دیدن بخاطر عواملی مانند زلزله قرار دارد راهکارهای مناسبی ارائه شده.

بدین منظور در شرکت افزیر راهکارهایی برای مقاوم سازی این دیوارها ارائه شده مانند بکارگیری سیستم FibraOne که یکی از بهترین راهکارها بمنظور مقاوم سازی است و در آن از الیاف FRP بهره گرفته می‌شود.

پیشنهاد برای مطالعه

مقاوم سازی دیوار با توری فایبرگلاس

برای اجرای این روش نخست، جایی که نیاز به نصب وال پست FRP داریم را شناسایی می کنیم سپس سطح کار را تمیز می‌کنیم و رنگ و گرد را از سطوح پاک می کنیم سپس مرکز جایی که قرار است الیاف نصب شوند در پاشنه دیوار را با مته سوراخ می‌کنیم و اگر لازم باشد از تسمه فلزی به منظور وال پست استفاده میکنیم در غیر اینصورت می‌توان تنها از الیاف استفاده کرد؛ پس از نصب الیاف کربن از ژل اپوکسی برای چسباندن آن روی سطح مورد نظر استفاده می‌کنیم و در پایان می‌توان از یک لایه محافظ حرارت رو ی الیاف استفاده کرد.

سیستم FRCM یا همان ماتریس سیمانی تقویت شده با توری فایبرگلاس، یکی از سیستم‌های تقویت کننده دیوار است. برای آشنایی بیشتر با این سیستم، می‌توانید مقاله جامع ” تقویت دیوار با کامپوزیت FRCM ” را مطالعه فرمایید.

دیوار دارای وال پست

ویژگی‌های بنیادی سیستم FibraOne

ارائه سیستم یکپارچه: به کمک این سیستم که از ورق‌ها، لمینیت‌ها و الیاف نسوز FRP بهره می‌گیرد می‌توان به یک سیستم سازه‌ایکپارچه دست یافت.

وزن کم: در این سیستم همراه با افزایش توان باربری وزن سازه هیچ تغییری نمی‌کند.

جلوه‌ی بصری: سیستم FibraOne کمترین تغییر را در جلوه‌ی بصری زیبای عضو مربوطه دارد.

تاب‌آوری بالا در برابر خوردگی: عضو بتنی که به کمک سیستم FibraOne  تقویت شده در برابر هجوم مواد شیمیایی مضر و خورنده مقاوم است.

کنترل ترک‌ها: در این سیستم احتمال ترک خوردگی به حداقل می‌رسد.

و در آخر مهمترین گزینه: یعنی بهینه سازی پروژه با صرفه جویی در زمان و هزینه‌ها.

سیستم مورد استفاده جهت ترمیم و مقاوم سازی دیوار بدون وال پست

سیستم وال پست

سیستم ™FibraOne

مقاوم سازی سازه با استفاده از کامپوزیت FRP

معرفی سیستم

مقاوم سازی دیوار بدون وال پست با استفاده از سیستم™FibraOne

کاربرد سیستم Fibraone در وال پست
  1. مشخص نمودن محل نصب وال پست FRP
  2. پاک نمودن محل نصب نوار های فیبر کربن از رنگ و سطوح نامنظم و … با استفاده از فرز به منظور رسیدن به یک سطح مناسب.
  3. جدا نمودن ملات سست و گچ و … از داخل رج های دیوار
  4. ایجاد یک سوراخ در مرکز محل قرارگیری فیبرکربن و در پاشنه دیوار با استفاده از دریل چکشی و یک مته به سایز 4/3 اینچ
  5. ایجاد سوراخ های مورد نیاز برای نصب تسمه فلزی با استفاده از یک مته 4/1 اینچ
  6. اتصال فیبر کربن تک جهته با استفاده از چسب اپوکسی چند منظوره (محصول ERA™420) به صفحه تسمه
  7. نصب تسمه فلزی در محل از پیش آماده شده
  8. اعمال یک لایه ژل اپوکسی (محصول ERS™ 400) بر روی محل نصب فیبر کربن
  9. نصب فیبر کربن تک جهته (محصول ™UCW) بر روی محل مشخص شده
  10. اشباع نمودن فیبر کربن با چسب اپوکسی چند منظوره
  11. مهار فیبر کربن در پاشنه دیوار با استفاده از چسب اپوکسی
  12. اجرای پوشش حفاظتی و ضد حریق (محصول SMF™80) بر روی لایه نهایی الیاف کربن در صورت نیاز

چسب اپوکسی چند منظوره (محصول ERA™420)

ژل اپوکسی (400 ™ERS)

الیاف کربن تک جهته (™UCW)

پوشش حفاظتی و ضد حریق (80™SMF)

در صورت نیاز به اطلاعات ایمنی محصولات لطفا از طریق فرم تماس با ما درخواست خود را ثبت نمایید.

راهنمای طراحی و ضوابط اجرایی بهسازی ساختمان‌های بتنی با استفاده از مصالح تقویتی FRP (نشریه 345)

آینن نامه طراحی و مقاوم سازی اعضای بتنی توسط مصالح FRP روی سطوح خارجی – 2017

آینن نامه طراحی سازه‌های بتنی مسلح با FRP – کانادا

پکیج بروشور و کاتالوگ فنی

برای دریافت پکیج بروشور و کاتالوگ فنی راهکار ارائه شده کلیک نمایید.

سوالات متداول

چرا هنوز بعضی از دیوارها در ایران بدون وال پست هستند؟

چون اجرای وال پست هنوز در ایران جا نیافتاده و کارفرمایان آنرا به عنوان هزینه ی اضافی قلمداد می کنند.

برای مقاوم سازی دیوار بدون وال پست از چه سامانه ای استفاده می شود؟

از سامانه FibraOne برای مقاوم سازی دیوار بدون وال پست استفاده می شود.

برای قرار دادن فیبر کربن از چه وسیله و چه روشی استفاده می شود؟

از دریل چکشی و یک مته به سایز 3/4 و در پاشنه دیوار سوراخی برای قرار گیری فیبر کربن تعبیه می کنیم.

برای نصب تسمه فلزی از چه روشی استفاده می کنیم؟

برای نصب تسمه فلزی سوراخ هایی با استفاده از یک مته 1/4 اینچی در سطح دیوار ایجاد می کنیم.

فیبر کربنی را در پای دیوار چگونه مهار می کنیم؟

مهار فیبر کربن در پاشنه دیوار به کمک چسب اپوکسی صورت می گیرد.