سقف یوبوت که بعنوان دال مجوف و سقف سازه بکار می‌رود سازه‌ای قابل بازیافت از جنس پلی‌ پروپیلن است و امروزه استفاده از آن در ساختمان سازی بسیار رواج یافته است. از آنجایی سقف ها وظیفه تحمل بارهای قائم را دارند ولی چون عملکرد دیافراگم افقی نیز دارند، باید با اعضای مقاوم جانبی سازه اتصال داشته و از سختی و مقاومت کافی برخوردار باشند. لذا مقاوم‌سازی این المان از اهمیت خاصی برخوردار است که از جمله روش‌های نوینی که رواج یافته است استفاده از الیاف FRP می‌باشد

 مقاوم‌سازی سقف های یوبوت با FRP جهت افزایش ظرفیت باربری ، افزایش مقاومت در برابر شرایط محیطی، کمبود مقاومت فشاری بتن، افزایش مقاومت خمشی، برشی و… بطور موضعی انجام می‌شود. در واقع مقاوم‌سازی با FRP می‌تواند ظرفیت خمشی آن را افزایش دهد. تقویت سقف یوبوت با  FRP ضمن سبکی مقاومت‌ کششی بالائی تامین می‌کند. امروزه قیمت بهسازی سقف یوبوت با FRP بسیار پایین بوده و نحوه اجرای آن بسیار آسان و ارزان می‌باشد.

سقف های یوبوت به دلیل اشکلات اجرایی زیر نیازمند مقاوم سازی می باشند :

اشکالات سقف یوبوت

  • شکست قالب‌ها : با توجه به استفاده از مواد پلی‌پروپیلن بازیافتی در تولید اکثر یوبوت ها (به جهت ایجاد صرفه اقتصادی)، نداشتن استحکام لازم، هم از لحاظ هندسه و هم از لحاظ جنس مصالح به کار رفته در این قالب‌ها منجر به شکستن آن تحت اثر بارهای حین اجرا، مانند حرکت کارگران، فشار ناشی از پاشش بتن، حرکت ویبراتور و . . . می‌شود.
  • عدم امکان تغییر ابعاد : تمامی قالب‌های یوبوت به صورت تزریق پلاستیک در قالب‌های فولادی در ابعاد ثابتی تولید می‌شود و امکان تغییر ابعاد این قالب‌های فولادی مادر به تناسب دهانه و باربری وجود ندارد.
  • عدم وجود کاور مناسب برای آرماتورها : در بسیاری از نمونه‌های قالب‌های ماندگار یوبوت آرماتورهای فوقانی و بعضاً تحتانی کاور لازم و ایمن جهت یکپارچگی بتن و آرماتور را ایجاد نمی‌کند.
  • عدم امکان پوشش بهینه دهانه با قالب‌ها : به دلیل آنکه قالب‌ها دارای ابعاد مشخصی می‌باشند لذا اگر دهانه‌ای که قالب در آن استفاده می‌شود مضرب صحیحی از قالب نباشد قالب نمی‌تواند تمام دهانه را پوشش دهد و این موجب افزایش میزان مصرف بتن و وزن سقف خواهد شد. این امر در پلان‌های با تیرریزی نامتقارن و یا مثلثی تشدید می‌شود.
  • عدم رسیدن بتن به زیر قالب‌ها و به اصطلاح کرمو شدن سطح زیرین دالها
  • نفوذ بتن به داخل قالب‌های یوبوت و افزایش بار مرده سقف
  • امکان استفاده از قالب‌هایی تنها تا 4 ماه پس از تولید

در جمع‌بندی تمام این ایرادات، لازم است به مهم‌ترین اشکال اجرای سقف‌های یوبوت اشاره نمود، به دلیل اجرای سقف در دهانه‌ها و سطوح بزرگ امکان ایجاد ترک و خیز بیش از اندازه در سازه بسیار محتمل می‌باشد. لذا جهت ترمیم و مقاوم‌سازی این موارد به روشی کارآمد نیاز است که استفاده از الیاف‌های FRP در این مورد بسیار پر مصرف و کاربردی می‌باشند.

تقویت سقف های یوبوت با FRP

  • در مقاوم‌سازی و تقویت سقف‌های یوبوت با FRP، می‌توان الیاف را بصورت نوارها و یا صفحاتی بر روی سطوح تحت کشش اجرا نمود.
  • دال‌های یک طرفه با تکیه‌گاه ساده را می‌توان با چسباندن نوارها یا صفحات FRP در سطوح تحتانی آن‌ها و در راستای طولی، مقاوم‌سازی نمود.
  • در دال‌های دو طرفه بهسازی دال با FRP ، در هر دو جهت صورت گیرد. البته اگر دال دارای تکیه‌گاه گیردار باشد، نوارهای FRP را باید در قسمت فوقانی دال نیز اجرا نمود.

مزایای مقاوم‌سازی سقف یوبوت با  FRP

  • افزایش مقاومت خمشی دال‌های یک‌طرفه و دو طرفه
  • تقویت و افزایش مقاومت برشی
  • افزایش سختی و شکل‌پذیری و همچنین کاهش خیز در بارهای سرویس
  • ترمیم و تقویت ناشی از خوردگی و افزایش مقاومت در برابر خوردگی
  • صرفه اقتصادی نسبت به روش‌های معمول
  • سهولت در اجرا
مقاوم سازی دال یوبوت با FRP
مقایسه ساختمان بتنی معمولی با ساختمان مجهز به سقف یوبوت تقویت شده با FRP

اجرای مقاوم‌ سازی سقف یوبوت با FRP

جهت استفاده از مصالح FRP حهت مقاوم سازی سقف یوبوت، سطح بتن و سطح الیاف بایستی جهت نصب و اجرای سیستم مقاوم سازی آماده سازی گردد. این آماده سازی شامل مراح زیر است:

آماده کردن سطح بتن

برای جلوگیری از کنده شدن صفحه FRP و چسب یا رزین از روی سطح بتن، این سطح باید به نحو مناسبی قبل از رزین زدن آماده سازی گردد. در این راستا تمام موارد ناصافی و ناهمواری باید صاف و هموار گردند. وقتی یک لایه نازکFRP بر روی سطح  ناهموار بتنی چسبانده شود، قسمت های FRP  که روی ناهمواری ها قرار گرفته دچار کشش می‌گردد و تمایل به صاف شدن دارند و این سبب ایجاد تنشهای جدا کننده می‌گردد که ممکن است پس از رسیدن به حد معینی، سبب از بین رفتن چسبندگی در این نقاط شود.

آماده‌ سازی سطح FRP

اگر سطح صفحه FRP به طور مناسب آماده نشود، به عنوان مثال اگر ذرات آلودگی و چربی از سطح FRP  برداشته نشود، ممکن است جدایی اتصال در سطح نوار FRP با چسب رخ دهد.

چسب FRP

در حال حاضر چسب های FRP بسیار قدرتمندی توسط شرکت مقاوم سازی افزیر در دسترس می‌باشند که می‌توانند در چسباندن و استفاده از نوارها، لمینیت ها و الیاف FRP مورد استفاده قرار گیرند. با توجه به اینکه مقاومت رزین ها و چسبها از مقاومت بتن بیشتر است، به همین دلیل در اغلب حالات مکانیزم شکست در بتن رخ می‌دهد و شکست در لایه چسب به ندرت رخ می‌دهد. تنها در صورت استفاده از چسب نامناسب و یا اجرای غلط و نامطلوب در سیستم FRP، امکان بروز مشکل در لایه چسب وجود دارد. این مشکل در سطح مشترک چسب و الیاف FRP و یا در سطح مشترک بتن و چسب رخ می‌دهد.

 

محصولات مرتبط

راهکارهای مرتبط

5/5 - (8 امتیاز)