ساختمان سازی تخصصی پرکاربرد است که در حال حاضر نیاز به آن بیش از گذشته حس میشود. با توجه به این که بلایای طبیعی و خطرات ریزش ساختمان همواره در کمین هستند، شما میتوانید با هزینه های مقرون به صرفه و اقدامات هوشمندانه، تلاش کنید تا به جای کوبیدن و ساختن ساختمان از اول به مقاوم سازی ساختمان بپردازید. ما در ادامه محتوا قصد داریم به طور کامل برای شما در رابطه با هزینه مقاوم سازی ساختمان ساختمان صحبت کنیم و به شما بگوییم که چگونه میتوانید با مقرون به صرفهترین هزینه ها در زمینه مقاوم سازی ساختمان اقداماتی را انجام دهید. اگر به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه هستید، به شما پیشنهاد میکنیم ما را تا انتهای این محتوا همراهی کنید.
مقاوم سازی ساختمان چیست؟
مقاوم سازی ساختمان در علوم مهندسی به معنای بالا بردن مقاومت و دوام یک سازه میباشد. هر گاه با استفاده از اقدامات و مواد اولیه موجود استحکام یک سازه در برابر نیرو های وارده بیرونی و داخلی بالا برود، به اصطلاح آن ساختمان مقاوم شده است. با توجه به روش های گوناگون مقاوم سازی، معمولاً هزینه مقاوم سازی ساختمان متغیر میباشد. این شما هستید که باید با توجه به نوع سازه ای که میخواهید آن را مقاوم سازید و همچنین بودجه که در نظر دارید، برای پرداخت هزینه ترمیم و مقاوم سازی ساختمان اقدام کنید. مقاوم سازی ممکن است که به دلایل گوناگون و متفاوتی انجام بگیرد.
ممکن است که فردی قصد داشته باشد که به جای پرداخت هزینه های بیشتر و بازسازی کلی خانه، از خدمات مقاوم سازی بهره ببرد تا بتواند در مدت زمان بیشتری در ساختمان مورد نظر زندگی کند. یا ممکن است که مجتمع های بزرگ و ساختمان های تجاری برای جلوگیری از آسیب فاکتور های محیطی مانند زلزله و سیل، از خدمات مقاوم سازی بهره ببرند.
چرا یک ساختمان نیازمند مقاوم سازی میباشد؟
هر فردی که در زمینه معماری و ساختمان سازی تخصصی داشته باشد، میداند که مقاوم سازی چقدر پر اهمیت است. دقیقاً به همین دلیل است که هزینه مقاوم سازی ساختمان قدیمی در مقایسه با مزایا و ضرورت آن، هیچ گاه به چشم مهندسان نمیآید. کشور ما ایران در منطقهای زلزله خیز واقع شده است. همین موضوع باعث شده تا مقاوم سازی ساختمان ها در ایران از اهمیت بسیار زیادی برخوردار باشد. متأسفانه در بسیاری از نقاط کشور ما، ساختمان ها به صورت اصولی ساخته نشدهاند و درصد بسیاری از آن ها نیازمند مقاوم سازی هستند. دقیقاً همین عدم مقاوم سازی است که باعث شده حتی زلزله های چند ریشتری کوچک نیز بتوانند خسارت های مالی زیادی را برای ساختمان ها به وجود بیاورند.
پس هوشمندانهترین اقدام استفاده از خدمات مقاوم سازی ساختمان میباشد. یک ساختمان باید دارای اسکلتی مقاوم باشد تا بتواند به صورت هم زمان در مقابل نیرو های وارده از داخل و همچنین از بیرون ساختمان مقاومت خودش را حفظ کند. هر چه عمر یک ساختمان بالاتر میرود، قاعدتاً استحکام ساختمان در مقابل این نیروهای وارده کاهش پیدا میکند. به همین خاطر بهتر است که شما هر چند سال یک بار از خدمات مقاوم سازی ساختمان بهره ببرید و با پرداخت هزینه مقاوم سازی ساختمان از به وجود آمدن هرگونه مشکل بزرگ در آینده جلوگیری کنید. به طور کلی برای جلوگیری از رخ دادن اتفاقات ناگوار، حفظ جان افراد، امنیت خاطر و … افراد معمولاً از خدمات تخصصی مقاوم سازی سازه و ساختمان بهره میبرند.
به طور خلاصه علل مقاوم سازی یک ساختمان بتنی و یا فولادی عبارتند از:
- اشتباهات و مشکلات طراحی
- اشتباهات و مشکلات اجرایی
- تغییر در استانداردها و آیین نامه ها
- افزایش عمر مفید بهره برداری
- تغییر کاربری سازه
- افزایش طبقات و بار وارده
واضح است که در صورت رخداد اشتباه در طراحی سازه و یا رخداد اشتباهات اجرایی ما نیاز به مقاومتی داریم که هم اکنون دارای آن نبوده و نیازمند این هستیم که با بکارگیری روش های مقاوم سازی ساختمان به شرایط مورد نظر برسیم . مانند زمانی که بتن نتوانسته مقاومت لازم را کسب نماید ، یا زمانی که ابعاد عضو باربر کوچک تر از ابعاد مورد نیاز اجرا گردیده است. همچنین این امر می تواند زمانی اتفاق بیافتد که ستون به صورت خارج از محور و یا دچار پیچش در هنگام اجرا شده است.
در موارد دیگر، سازه در شرایط موجود مشکلی نداشته و شرایط جدید بهره برداری ایجاب می کند که تغییراتی از منظر باربری در سازه ایجاد گردد. به طور مثال سازه در زمانی طراحی و اجرا می گردد و پس از چند سال تغییراتی در آیین نامه طراحی مانند آیین نامه 2800 داده می شود که نیازمند اصلاح سازه می باشد. و یا ما سازه ایی داریم که اکنون عمر مفید آن اتمام یافته و یا در شرف اتمام است و ما تصمیم داریم چند سال دیگر از سازه بهره برداری نماییم. همچنین ممکن است ما سازه و ساختمان داشته باشیم که طرح و اجرای ان براساس ساختمان مسکونی انجام شده باشد و در آینده ما تصمیم بگیریم از آن کاربری آموزشی و یا اداری داشته باشیم.
در خصوص گزینه آخر می توان ساختمانی را متصور شد که چند سال پس از احداث بنا به تغییرات قوانین و یا توجیهات اقتصادی تصمیم گرفته می شود طبقاتی به سازه اضافه گردد که قبلا پیش بینی نشده است. در این گونه موارد با نظر مهندس ناظر ساختمان یا مهندس ناظر سازمان نظام مهندسی ساختمان یا مهندس ناظر شهرداری و یا مهندس محاسب و با توجه به ماده 35 قانون نظام مهندسی ساختمان الزام به مقاوم سازی برای سازه مطرح می شود. در این حالت کارفرما ابتدا با شرکت های مقاوم سازی دارای صلاحیت از سازمان نظام مهندسی ساختمان و سازمان مدیریت تماس گرفته و مشکلات خود را با این شرکت ها در میان می گذارند.
سرمایه گذاری در مقاوم سازی ساختمان، آری یا خیر؟
شاید بسیاری از شما از خود پرسیده باشید که آیا پرداخت هزینه مقاوم سازی ساختمان و استفاده از این خدمات منطقی است یا خیر. با توجه به این که در حال حاضر قیمت استفاده از مصالح ساختمان سازی بسیار بالا رفته، بسیاری از افراد تمایلی به استفاده از خدمات مقاوم سازی ساختمان ندارند و ترجیح میدهند در همان ساختمان قدیمی زندگی کنند. اما عوامل گوناگونی وجود دارند که میتوانند شما را قانع کنند تا از خدمات مقاوم سازی ساختمان استفاده کنید. بیایید با یکدیگر این فاکتور ها را بررسی کنیم.
- توجه به محل زندگی، از عوامل تاثیرگذار پرداخت هزینه مقاوم سازی ساختمان
یکی از فاکتور هایی که ممکن است شما را قانع کند تا هزینه مقاوم سازی ساختمان را بپردازید و از این خدمات بهره ببرید، محل زندگی میباشد. شما باید با توجه به زلزله خیز بودن یا سیلخیز بودن محل زندگی خود، تصمیم بگیرید که آیا ساختمان شما نیاز به مقاوم سازی دارد یا خیر. به طور کلی کشور ما کشور زلزله خیزی است اما در برخی مناطق ایران، زلزله ها بیشتر رخ میدهند. اگر خانه شما در این مناطق واقع شده، میتوانید با استفاده از خدمات مقاوم سازی ساختمان، خیال خود را راحت کنید.
- حفظ جان عزیزان، از عوامل تاثیر گذار در پرداخت هزینه مقاوم سازی ساختمان
از دیگر مواردی که میتواند در زمینه پرداخت هزینه مقاوم سازی ساختمان قانع کننده باشد، ما میتوانیم به حفظ جان عزیزان اشاره کنیم. همه ما دوست داریم که دار و ندار خودمان را بدهیم اما تا آن جا که میشود از جان عزیزانمان محافظت کنیم. شما میتوانید با مقاوم سازی ساختمان خانواده خود و افرادی که دوستشان دارید را در یک شرایط ایمن سکنی دهید.
- جلوگیری از نیاز به پرداخت هزینه های سرسام آور، از عوامل تاثیرگذار پرداخت هزینه مقاوم سازی ساختمان
در صورت عدم مقاوم سازی ساختمان، ممکن است که مشکلات عدیدهای برای ساختمان مورد نظر شما پیش بیاید. در برخی موارد ریزش ساختمان یا ترک برداشتن آن میتواند هزینه های زیادی را برای تعمیر دربرداشته باشد. شما میتوانید با پرداخت هزینه مقاوم سازی ساختمان جلوی ضرر و زیان های مادی بیشتر را بگیرید و خیال خود را از بابت امنیت ساختمان راحت کنید
عوامل موثر بر هزینه ها و کیفیت مقاوم سازی
مقاوم سازی نیز درست مانند هر اقدام دیگری در زمینه ساخت و ساز، هزینه های مخصوص به خودش را میطلبد. به طور کلی اگر شما قصد داشته باشید که به صورت اصولی از خدمات مقاوم سازی ساختمان بهره ببرید، باید در زمینه های گوناگون به پرداخت هزینه و دستمزد بپردازید. بیایید با یکدیگر عوامل تأثیر گذار در هزینه مقاوم سازی ساختمان را به طور کامل بررسی کنیم.
- هزینه طرح مقاوم سازی
مورد اولی که در هزینه مقاوم سازی ساختمان تأثیر گذار است، هزینه طرح مقاوم سازی است. شما برای مقاوم سازی باید از خدمات دهندگانی که در این زمینه تخصص کافی دارند کمک بگیرید. هنگامی که شما به خدمات دهنده مراجعه میکنید، تکنسین ها به طور کلی ویژگی های ساختمان شما را بررسی میکنند و تعیین میکنند که باید در چه نقاطی از چه روش های مقاوم سازی بهره گرفته شود. در واقع بررسی ساختمان و پایهریزی طرح مقاوم سازی، زمینه اولی میباشد که نیاز به پرداخت هزینه دارد.
- هزینه مصالح مقاوم سازی
بعد از این که طرح مقاوم سازی پیاده سازی شد، شما باید مصالح مقاوم سازی را تهیه نمایید. پس فاکتور دیگری که در هزینه مقاوم سازی ساختمان تأثیر گذار است، مصالح موجود در این زمینه میباشد. با توجه به روش مقاوم سازی و مصالح مورد نیاز، شما باید هزینه های متفاوتی را در این مرحله پرداخت کنید.
- هزینه اجرای مقاوم سازی
فاکتور دیگری که در هزینه مقاوم سازی ساختمان تأثیر گذار میباشد، هزینه اجرای مقاوم سازی است. بعد از طرح ریزی مقاوم سازی و تهیه مصالح مورد نیاز، معمولاً با استفاده از خدمات افرادی که در این زمینه تخصص کاملی دارند، روند مقاوم سازی به صورت عملی انجام میشود. به این موضوع توجه کنید که انتخاب افراد متخصص برای مقاوم سازی ساختمان درست به اندازه خرید محصولات با کیفیت و مناسب ضروری است. تنها در این صورت است که شما میتوانید با خیال راحت از خدمات مقاوم سازی ساختمان بهره ببرید. در واقع شما در این مرحله دستمزد افرادی را میپردازید که مصالح مقاوم سازی را با توجه به طرح هایی که از پیش تعیین شده اند روی ساختمان شما پیاده سازی میکنند.
- هزینه تست های تخصصی مقاوم سازی
مورد دیگر که میتواند در هزینه مقاوم سازی ساختمان تاثیرگذار باشد، هزینه های مربوط به تست های تخصصی مقاوم سازی است. بعد از این که مصالحی که شما تهیه کرده بودید بر اساس طرح های از پیش تعیین شده روی ساختمان پیاده سازی شد، از تجهیزات و ابزار های گوناگونی بهره گرفته میشود تا مشخص شود مقاوم سازی تا چه حد تاثیر گذار بوده و ساختمان شما چند درصد دربرابر فاکتور های محیطی گوناگون مقاوم شده است. هر خدمات دهنده ممکن است که با توجه به روش مقاوم سازی از ابزار های تخصصی گوناگونی برای اندازهگیری درصد مقاومت ساختمان بهره ببرد.
به این موضوع توجه داشته باشید که این مرحله، مرحله بسیار مهمی است زیرا میتواند خیال شما را از بابت مقاوم شدن ساختمان راحتتر کند. این مرحله از مقاوم سازی هزینه آن چنان زیادی در بر نخواهد داشت. اما به شما و خدمات دهنده مورد نظر این اطمینان را خواهد داد که روند مقاوم سازی با کیفیت طی شده است. علاوه بر این موضوع، شما با استفاده از این خدمت میتوانید در صورت بروز هرگونه مشکل و ایراد، بدون نیاز به پرداخت هزینه دوباره، روند مقاوم سازی را اصلاح کنید.
تفاوت روش ها و راهکارهای های مقاوم سازی سازه ها
به طور کلی تقویت ساختمان های موجود در برابر زلزله بستگی به نوع ساختمان ( اسکلت فولادی، اسکلت بتنی، دیوار باربر و …) داشته و راههای به خصوصی برای هریک از انواع فوق قابل بررسی است. به طور مثال افزودن بادبند در ساختمان های فلزی خیلی ساده بوده در حالی که در ساختمان های بتنی این کار توام با مشکلات اجرایی است و افزودن دیوار برشی می تواند راهکار عملی بهتری برای ساختمان های بتنی باشد.
مراحل برآورد طرح تقویت ساختمان کدام است؟
منظور از مراحل تقویت، گام هایی است که در عملیات تقویت یک ساختمان صورت می گیرد. این مراحل به صورت عمومی و کلی در یک پروژه به قرار زیر هستند.
- تعیین خصوصیات لرزه ای سازه موجود
در این مرحله با استفاده از روشی لازم است تا میزان مقاومت و شکل پذیری ساختمان با توجه به اعضای مورد استفاده اعم از میلگرد مشخص شود. در این مرحله نیازمند به بازدید کارشناسان و یا ارسال فایل های محاسبات ساختمان و نقشه های معماری و سازه ای ساختمان به شرکت مشاور است که با پرداخت هزینه از سوی کارفرما صورت می گیرد.
- تعیین میزان تقویت لازم
در این مرحله با استفاده از نتیجه مراحل قبل و تخمین بارهای وارده از زلزله به سازه، میزان ضعف و تقویت آن مشخص می شود.
- طرح مقدماتی
در این گام باید هدف از تقویت و راستای آن دقیقا مشخص شود و همچنین وضعیت موجود ساختمان با تهیه نقشه های اولیه، کاملا بررسی شود تا طرح مقدماتی تقویت آماده گردد.
- انتخاب تکنیک تقویت
در این مرحله می بایست با بررسی مراجع موجود در مورد تکنیک های تقویت و امکانات موجود و نظرات مالک ساختمان، روش مناسبی جهت تقویت ساختمان انتخاب نمود
- کارهای آزمایشگاهی
گاه لازم است جهت تعیین مشخصات موجود سازه از قبیل مقاومت مصالح و خصوصیات دینامیکی، بعضی از کارهای آزمایشگاهی روی سازه یا مدلی از آن صورت گیرد. همچنین در پروژه های با اهمیت لازم است این آزمایشات روی سازه تقویت شده جهت تایید طرح تقویت صورت گیرد.
- تخمین میزان مقاومت اضافه شده
جهت روشن شدن وضعیت آتی ساختمان لازم است تا میزان مقاومت اضافه شده با استفاده از تکنیک انتخاب شده مشخص گردد.
- آرایش اعضا اضافه شده
گاه ممکن است در یک طرح تقویت لازم باشد تا اعضایی از جمله میلگرد به سازه اضافه شوند، در این صورت اعضای جدید می بایست به گونه ای در پلان قرار گیرند که موجب خروج از مرکزیت زیاد مرکز سختی نسبت به مرکز جرم نگردند. در غیر این صورت وجود پیچش های بزرگ تحت زلزله، ساختمان را در وضعیت بحرانی قرار می دهد.
- محاسبه خصوصیات دینامیکی
در این مرحله خصوصیات رفتاری سازه پس از تقویت مورد بررسی و محاسبه قرار می گیرد تا وضعیت جدید سازه برای مقایسه مشخص شود
در این پروسه عموما تحلیل های خطی انجام میشود که در صورت نیاز کارفرما به تحلیل های غیر خطی و تاریخچه زمانی با توجه به نشریه 360 بهسازی لرزه ای ساختمان ها توسط شرکت مشاور صورت می گیرد که هزینه بر و زمان بر خواهد بود.
- برآورد اثرات تقویت
هرگونه تغییر در اسکلت ساختمان سبب تغییر خصوصیات رفتاری سازه می گردد. در این مرحله لازم است تا میزان و راستای این تغییرات مشخص گردد. چه بسا یک تقویت نامناسب سبب تغییر خصوصیات در جهت نامطلوب گردد و سازه را در وضعیت بحرانی تری قرار دهد.
در نهایت شرکت های مشاور سه راهکار مقاوم سازی ارائه میکنند که در هر طرح به طور جداگانه تعرفه مقاوم سازی و مدت زمان انجام برآورد شده و مصالح مورد نیاز اجرای طرح مشخص میشوند.
- مقایسه و تایید طرح تقویت
در این مرحله با استفاده از نتایج دو مرحله اخیر، موفقیت طرح مورد ارزیابی قرار می گیرد و ارضاء هدف اولیه بررسی می شود. در صورت عدم رسیدن به هدف مورد نظر، باید مراحل قبلی بازنگری شده و نقطه ایراد مشخص شود و مراحل بعدی تکرار شوند تا هدف اولیه و مورد نظر ارضاء گردد.
- اجرای طرح تقویت
در این مرحله طرح اجرا می شود.
هزینه مقاوم سازی ساختمان با کامپوزیت FRP چقدر است؟
برای مقاوم سازی ساختمان روش های گوناگون و متفاوتی داشت وجود دارد. در واقع یکی دیگر از فاکتور هایی که میتواند روی هزینه مقاوم سازی ساختمان تاثیرگذار باشد، روش انتخابی شماست. روش مورد نظر برای مقاوم سازی سازه ها میتواند بر اساس تشخیص افراد متخصص یا خواستهی شما انتخاب شود. معمولاً فاکتور های گوناگونی روی روش استفاده شده برای مقاوم سازی تاثیرگذار هستند. یکی از روش های نوین و کم هزینه برای مقاوم سازی ساختمان استفاده از کامپوزیت FRP میباشد.
کامپوزیت FRP جزو آن دسته از محصولاتی است که میتواند به شما کمک کند تا به طور کامل روند مقاوم سازی را طی کنید و ساختمان مورد نظر خود را در برابر فاکتور های گوناگون و متفاوتی ایمن سازی کنید. معمولاً فاکتور هایی مانند کیفیت کار، درصد مقاوم سازی، شرایط محیطی کار، زمان مورد نیاز برای مقاوم سازی، و نوع الیاف استفاده شده جزو آن دسته از فاکتور هایی هستند که میتوانند در هزینه و مقاوم سازی ساختمان با کامپوزیت FRP تاثیرگذار باشند. طبق تحقیقات انجام شده هزینه استفاده از این روش در مقایسه با سایر روش های مقاوم سازی مانند استفاده از ژاکت بتنی، تا حد بسیار زیادی پایینتر است. شما با استفاده از کامپوزیت FRP میتوانید حدوداً بین 30 تا 70 درصد در هزینه ترمیم و مقاوم سازی ساختمان صرفه جویی کنید.
نکات مهم در برآورد هزینه مقاوم سازی ساختمان
قاعدتاً اولین نکتهای که بعد از نهایی کردن تصمیم مقاوم سازی باید به آن توجه شود، هزینه مقاوم سازی ساختمان میباشد. شما قبل از انجام هر گونه اقدامی میتوانید با کمی تحقیق و بررسی به برآورد هزینه مقاوم سازی ساختمان قدیمی بپردازید تا بتوانید در ادامه با دقت بیشتری از خدمات ارائه شده بهره ببرید. با برآورد هزینه های مقاوم سازی، شما میتوانید یک برنامهریزی اصولی و مناسب داشته باشید. فاکتور های مهمی وجود دارند که میتوانند به شما کمک کنند تا هنگام برآورد هزینه ها موفقتر عمل کنید. برای مثال اطلاع دقیق از هزینه های مقاوم سازی، هزینه های مورد نیاز برای تهیه مصالح و … جزو آن دسته از فاکتور هایی هستند که حتماً باید مورد بررسی قرار بگیرند.
سخن آخر
بهتر است که قبل از هر اقدامی، در رابطه با روش های مقاوم سازی تحقیق کنید. مقاوم سازی اقدامی ضروری و حیاتی میباشد که باید روی هر سازهای پیاده شود. معمولاً ساختمان هایی که قرار است به تازگی ساخته شوند، از پایه به صورت مقاوم ساخته میشوند. اما برخی ساختمان های قدیمی ممکن است که به صورت اصولی ساخته نشده باشند. به همین دلیل بهتر است که برای این ساختمان ها از خدمات مقاوم سازی ساختمان بهره گرفته شود. شما میتوانید با پرداخت هزینه مقاوم سازی ساختمان ساختمان خود را در برابر فاکتور های گوناگون و متفاوتی مقاوم سازید و با کمترین مشکل و دغدغه از زندگی کردن در خانه خود لذت ببرید.
معمولاً خدمات دهندگان زیادی وجود دارند که میتوانند در زمینه مقاوم سازی ساختمان به شما خدمات رسانی داشته باشند. شما باید با مراجعه به بهترین و با کیفیتترین خدمات دهندگان، روند مقاوم سازی ساختمان خود را پیش ببرید. یکی از خدمات دهندگان با کیفیت که میتواند در زمینه مقاوم سازی ساختمان به شما کمک کننده باشد، وب سایت افزیر میباشد. شما میتوانید با ارتباط گرفتن با پشتیبانان وبسایت افزیر در رابطه با خدمات ارائه شده تحقیق کنید و با استفاده از انواع متفاوت این خدمات روند مقاوم سازی ساختمان خودتان را پیش ببرید.
سلام خسته نباشید ما ی ساختمان ۴ طبقه داریم یک طبق روش اضافه کردیم چطوری ساختمان رو مقاوم کنیم زیر بنای ساختمان ۱۵۰ متر است
با سلام و احترام
بنا به شرایط پروژه راهکار مناسب مقاوم سازی ساختمان همچون مقاوم سازی با FRP ، ژاکت بتنی و فولادی ، افزودن دیوار برشی و… پیشنهاد میگردد.
با سلام و عرض خسته نباشید
هزینه مقاوم سازی ساختمان به چه عواملی بستگی دارد ؟
با سلام و احترام
عملیات مقاوم سازی به عوامل مختلفی همچون نوع سازه ، روش مقاوم سازی و اگر مقاوم سازی ساختمان با FRP انجام گردد، نوع و مقدار الیاف استفاده شده در مقاوم سازی تاثیر گذار خواهد
و هزینه اجرای مقاوم سازی با الیاف FRP نسبت به سایر روش ها به صرفه تر می باشد.
با سلام
از لحاظ اقتصادی برای یک ساختمان بتنی هزینه مقاوم سازی کدام روش اقتصادی تر میشود؟؟