™FibraOne چیست؟
سیستم ™FibraOne سیستمی کامل، جهت تعمیر و استحکامبخشی بر پایه الیاف تقویت کننده پلیمر یا همان کامپوزیت است، که جهت افزایش استحکام و تقویت سازههای بتنی، سنگی، فولادی و چوبی که نیاز به تعمیر و ترمیم دارند، مورد استفاده قرار میگیرد. سیستم الیاف تقویت کننده پلیمر از ترکیب الیاف کربن یا شیشه با پلیمر و با مشخصه استحکام بالا و وزن پایین جهت تقویت سازه مورد استفاده قرار میگیرد. این در شرایطی است که سیستمهای تقویتکننده مرسوم مانند اتصال صفحات فولادی، افزایش مقطع بتنی و پسکشیدگی خارجی، نمیتوانند تقویت مورد نظر را انجام دهند. سیستم ™FibraOne به منظور تقویتبخشی و ارتقا ساختاری بخشهای سازه، بسیار قابل اعتماد است.
™FibraOne جهت افزایش استحکام و تقویتبخشی مهندسی شده در موارد مختلف، مورد استفاده قرار میگیرد از جمله:
- افزایش ظرفیت تحمل بار سازه و یا بخشهای سازه، به دلیل تغییر کاربری و یا سایر الزامات.
- تقویت یک سازه یا بخشی از آن به دلیل آسیب و یا تخریب از پیش صورت گرفته.
- مقاومسازی لرزهای، کاهش تاثیر بار انفجاری و تصادفی.
- بازگرداندن استحکام و تصحیح طراحیهای نادرست یا خطاهای ساخت در سازهها.
در سازهها با مصالح مختلف ممکن است لزوم به تجدید نظر در سازه ایجاد شود. تخریب و ساخت مجدد سازه و یا مقاومسازی با FRP گزینه هایی هستند که در این مواقع خود نمایی میکنند. مقاوم سازی سازه، بواسطه جلوگیری از بروز مشکلات زیاد و هزینههای سنگین، راه حل مناسبی جلوه می نماید. عموماً بحث مقاومسازی در سازهها در دو حالت عمدتاً مطرح میگردد. دلیل اول تغییر در ظرفیت لازم اجزای سازهای میباشد. این مهم در مواردی پیش میآید که ظرفیت طراحی اجزای سازهای ناکافی باشد. طراحی و اجرا بر اساس کدهای قدیم عموماً منجر به این خلل میگردد. همچنین گذشت زمان و افزایش طول عمر سازه نیز میتواند باعث کاهش ظرفیت آن گردد. دلیل دوم که یک سازه را نیازمند به مقاومسازی میکند، تغییر در تقاضای نیرو یا تغییر مکان در المانهای سازهای میباشد. به عنوان نمونه سازهای که برای کاربری خاصی طراحی گردیده است، ممکن است تحت اثر نیاز نیرویی بالاتر از مقادیر محاسبه شده در طراحی اولیه قرار گیرد.
سازههای بتن آرمه به عنوان بخش گستردهای از سازهها، چنانچه بر حسب محاسبات دقیق و روابط شکلپذیری، طراحی و اجرا شوند، ساختمانهای بسیار مطلوبی خواهند بود. اما در کشور ما بسیاری از ساختمانهای بتنآرمه به دلیل کیفیت نامطلوب اجرا از جمله آرماتورگذاری نامناسب، اجرای نامناسب بتنریزی، کیفیت پایین مصالح و نیز عدم رعایت ضوابط شکلپذیری در طراحی و اجرا در برابر زلزله رفتار مناسبی ندارند. از جمله این رفتارها میتوان به عدم تأمین مقاومت برشی در تیرها و ستونها، شکست برشی اتصال تیر به ستون، عدم تأمین مقاومت برشی در هر طبقه، ناپایداری جانبی و از دست رفتن باربری ثقلی و جانبی در ستونها اشاره کرد که در هنگام وقوع زلزله منجر به خسارتهای شدید و گاهاً انهدام کلی سازه میگردد.
هم چنین ساختمان های مصالح بنایی از قدیمی ترین و رایج ترین ساختمان های موجود می باشند به طوری که بر طبق آمار بیش از 70 درصد ساختمان های موجود در کشور (به جز پایتخت) با استفاده از آجر و ملات ساخته شده اند. این نوع از ساختمان ها نیز به دلیل عدم مورد توجه قرار گرفتن ضوابط و الزامات آیین نامه ای مربوطه، در برابر زلزله بسیار آسیب پذیر هستند. نظر به فراوانی این ساختمان ها و عدم امکان تخریب و جایگزین کردن آن ها با ساختمان های جدید برای حفظ عملکرد این ساختمان ها نیاز به مقاوم سازی ساختمان آن ها داریم.
بهسازی و تقویت سازهها با FRP
به دنبال فرسوده شدن سازههای زیربنایی و نیاز به تقویت سازهها برای برآورده کردن شرایط سختگیرانه طراحی و لرزه ای، طی دو دهه اخیر تأکید فراوانی بر روی تعمیر و مقاوم سازی سازهها در سراسر جهان، با تکنیکهای استفاده از مواد مرکب FRP به عنوان مسلح کننده خارجی (به دلیل خصوصیات منحصر به فرد آن من جمله مقاومت بالا، سبکی، مقاومت شیمیایی و سهولت اجرا) صورت گرفته است. از طرف دیگر، این تکنیکها به دلیل اجرای سریع و هزینههای کم جذابیت ویژهای یافتهاند.
بازسازی و مقاومسازی ستونهای بتن آرمه به دلایلی مانند تغییر کاربری و یا نیاز به بهبود مقاومت و شکلپذیری سازه در برابر اثرات غیرخطی در بتن مسلح در هنگام وقوع زلزله از یکسری مکانیزمهایی شامل شکست بتنی و ترک خوردن آن، کمانش آرماتورها و غیره نتیجه میشود. استفاده از ورقهای فولادی جهت مقاومسازی سازههای بتن مسلح رایج و معمول میباشد. برای افزایش مقاومت خمشی و انعطافپذیری و مقاومت برشی ستونها میتوان از روش ژاکت بتنی و یا FRP استفاده کرد.
لازم به ذکر است که مانند هر مصالحی، FRP ها دارای نقاط ضعفی نظیر حساسیت در مقابل آتش و ضعف در تحمل تنشهای فشاری میباشند. نکته مهم دیگر آن که پیوستگی بین ورق FRP و سطح عضو بتنی در بیشتر موارد حلقه بحرانی در این مجموعه میباشد.
معرفی FRP
FRP الیاف پلیمری تقویت شده، نوعی ماده کامپوزیت متشکل از دو بخش فیبر یا الیاف تقویتی است که به وسیله یک ماتریس رزین اپوکسی (ماده چسبنده) از جنس پلیمر احاطه شدهاند. به بیان سادهتر کامپوزیتهای FRP متشکل از یکسری فیبر یا الیاف که درون رزینی به عنوان ماتریس یا زمینه قرار گرفته که در آنها الیاف بلند و ممتد عوامل ایجاد مقاومت هستند و رزین آنها را در جای خود نگه داشته و بار را از سازه به الیاف منتقل میکند و در طول آنها به طور یکنواخت توزیع میکند. همچنین رزین باعث حفاظت از الیاف میشود. بنابراین الیاف و رزین اجزای اصلی کامپوزیتهای FRP هستند. البته در کنار این مواد، مواد دیگری نیز در نقش فیلر و سختکننده و مواد مضاعف جهت بهبود خواص ماده حاصل، مورد استفاده قرار میگیرند.
تقویت سازهها با FRP
شرکت افزیر با دانش، تجهیزات و نیروهای متخصصی که در اختیار دارد، انواع پروژه ها را با بکار گیری مبانی حرفه ای مهندسی منطبق بر آخرین تحقیقات و ضوابط آیین نامه ای و نشریات معتبر FRP و جدیدترین روشها و مرغوب ترین الیاف FRP با بهترین کیفیت را در اسرع وقت اجرا مینماید. از جمله موارد مقاوم سازی با الیاف پلیمری کامپوزیتی FRP توسط این شرکت بدین شرح میباشد:
– افزایش کرنش ستون های بتنی با استفاده از دورپیچ های FRP
– تقویت خمشی تیرهای بتنی با مصالح کربن FRP
– تقویت برشی یا افزایش شکل پذیری تیرها یا ستونهای بتنی
– تقویت خمشی و برشی دیوارهای برشی بتنی
– تقویت خمشی و برشی دال ها توسط ورقه ها یا شیت های پلیمر کربن
– تقویت اتصالات با FRP
– افزایش مقاومت در برابر عوامل محیطی مانند خستگی، خوردگی، رطوبت، تغییر دما و….
– افزایش مقاومت ، عمر مفید ، بهسازی و مقاوم سازی تاسیسات و تجهیزات (سازه های خاص) توسط سیستم های کامپوزیتی
– تقویت عرشه پل با استفاده از الیاف کربن
سلام و خسته نباشید؛
میخواستم بدونم ورق های اف آر پی منعطف اند یا سخت؟
سلام و درود؛
لمینیت FRP از لحاظ شکل پذیری میتواند به صورت صفحات منعطف و سخت باشد. صفحات FRP منعطف خاصیت شکل پذیری بالایی دارند و میتوانند در شعاع های کم خم شوند. صفحه های سفت در ضخامت های زیاد تولید می شوند و بر خلاف سایر ورقه ها، شکل پذیر نیستند و در عرضهای مختلف یافت میشوند.
این سیستم مناسب تر هست یا سیستم ژاکت بتنی؟
این که از چه سیستمی استفاده کنید کاملا به وضعیت سازه و طرح مقاومسازی آن بستگی داره.
برای مقاوم سازی اتصالات بتنی کرمو تنها سیستم مقاوم سازی موجود همینه؟ درسته؟؟ چه نوع الیافی رو توصیه می کنید؟
بله، اکثرا از همین سیستم استفاده میشه.
سلام برای مقاوم سازی اتصالات بتنی کرمو تنها سیستم مقاوم سازی موجود همینه؟ درسته؟؟ چه نوع الیافی رو توصیه می کنید؟
بله برای مقاومسازی بیشتر از همین روش استفاده میشه البته این روش مختص شرکت افزیره.
سلام توی متن فرمودید که مواد دیگه ای مثل فیلر و سخت کننده به الیاف کربن و رزین استفاده میشه این مواد بر چه اساسی اضافه میشه؟
با سلام واحترام
با توجه به نوع آسیب وارده و نوع عضو آسیب دیده مواد سخت کننده و مواد ضد حریق و …. توی این سیستم بکار برده میشه برای دیدن سیسم متناسب با آسیب وارده به این صفحه مراجعه کنید.