وال پست FRP چیست؟
وال پست FRP یا وال پست الیافی، از جمله مهارکنندههای دیوار غیر سازهایی بوده که با استفاده از الیاف کربن ویا الیاف شیشه، اجرا میشود.دیوار غیرسازهایی، یکی از عناصر تشکیل دهنده هر نوع سازهایی محسوب میشود. دیوار غیر سازهایی ممکن است در پیرامون یا داخل سازه به کار گرفته شود. در هر صورت مهار آن، به منظور بهبود رفتار سازه، در مواقع زلزله یا دیگر حوادث محیطی، امری الزامی است. دیوار غیر سازهایی اگر مهار نشود، حتی با کوچکترین نیروی جانبی اعمال شده از طریق زمین لرزه، دچار ترک خوردگی و فرو ریختگی آنی میشود. آسیب دیدگی و یا فرو ریختگی دیوارهای مهار نشده در عین پایدار ماندن سازه بعد از زلزله، بارها و بارها دیده شده است. وضعیت سازههای موجود بعد از زلزله کرمانشاه در 21 آبان سال 1396، یکی از مثالهای بارز جهت اثبات مطالب فوق میباشد. بعد از وقوع زلزله کرمانشاه، اجرای مهار یا انواع وال پست برای دیوارهای غیرسازهایی پیرامونی و داخلی، امری الزامی تلقی گردید. وال پست FRP، میتواند دیوار غیرسازهایی که از قبل مهار نشده و حتی دیواری که دچار آسیب شده است را ترمیم، تقویت و مهار نماید. نوین وال پستهای FRP ، از دسته سیستمهای FiberOne™ نیز محسوب میشود. وال پست FRPدر پایدارسازی دیوار با کنترل حرکت خارج از صفحه، تامین مهاری، ایجاد پیوستگی بین اجزای تشکیل دهنده دیوار، یکپارچه سازی مقطع دیوار و… از ترکخوردگی، شکسته شدگی، فروپاشی آنی و… دیوار غیر سازهایی در حین وقوع زلزله، جلوگیری مینماید. وال پست نوین FRP، با استفاده از رزینهای مربوطه همچون رزین اپوکسی، در سطح مقطع دیوار به صورت سرتاسری و یا نواری در ابعاد و فواصل از قبل تعیین شده، نصب میشود. در ادامه مزایای استفاده از وال پستهای FRP، روش اجرای آن و تفاوتش با دیگر وال پستها مورد بررسی قرار گرفته است.
مزایا وال پست FRP یا وال پست الیافی چیست؟
- سهولت در اجرا
- سازگار با اکثر اجزای تشکیل دهنده دیوار
- عدم اشغال فضای کارگاه
- سرعت اجرا بالا
- افزایش مقاومت دیوار در برابر ترک خوردگی
- ایجاد پیوستگی بین اجزای تشکیل دهنده دیوار
- یکپارچه سازی دیوار
- مقاوم سازی دیوار در برابر نیروهای جانبی
- بدون نیاز به وادار یا تعبیه مهارهای افقی در داخل دیوار موجود
- امکان اجرا در دیوارهایی که از قبل مهار نشدهاند
روش اجرای نوین وال پستهای FRP
مرحله 1 : محل نصب نوین وال پستهای FRP، طبق مشخصات مندرج در نقشه طرح، بر روی دیوار مشخص گردد.
مرحله 2 : پارچه تک و یا دو جهته الیاف کربن یا الیاف شیشه ، طبق ابعاد مشخص شده در نقشه طرح، برش داده شود.
مرحله 3 : ناحیه نصب وال پست FRP، باید با استفاده از برس سیمی، چکش و دیگر ابزار آلات، از هرگونه آلودگی نظیر رنگ، گچ، سیمان، روغن و… پاکسازی شود.
مرحله 4 : اجزاء تشکیل دهنده رزین اپوکسی مصرفی، طبق مندرجات دیتاشیت محصول، ترکیب گردد.
مرحله 5 : برای نصب وال پستهای FRP، باید از سیستم چسباندن تر استفاده نمود. در سیستم چسباندن تر، سطح باید با استفاده از قلمو، غلتک ویا دیگر ابزار به رزین اشباع شود و سپس پارچههای الیاف کربن یا شیشه نیز روی سطح آغشته به رزین قرار گرفته و باری دیگر سطح و الیاف FRP باید به رزین، به خوبی آغشته شوند. برای هر چند لایه از الیاف FRP، باید مراحل تکرار شود.
مرحله6 : باید به رزین فرصت داد تا به گیرش نهایی، دست یابد.
پیشنهاد میگردد تا برای آشنایی بیشتر با نقش وال پست در ساختمان سازی، مقاله جامع ” اهمیت وال پست در ساختمان سازی ” را مطالعه فرمایید.
تفاوت نوین وال پستهای FRP با دیگر وال پستها
- نوین وال پستهای FRP، بر خلاف دیگر وال پستها با استفاده از چسب و رزین، نصب میشوند.
- وال پستهای FRP، میتوانند حتی دیوارهایی که از پیش ساخته شدهاند را تقویت نمایند و به عنوان یک مسلح کننده دیوار نیز به کار برده شوند.
- در وال پست الیافی، نیازی به اجرای وادار و مهارهای افقی اضافه در دیوار نیست.
- وال پست اف آر پی، فضای کارگاه را اشغال نمیکند اما وال پستهای سنتی فضاگیر و اشغال کننده هستند.
- حمل و نقل وال پست الیافی نسبت به دیگر وال پستها، راحتتر است.